• Renginiai
  • Receptai
  • Laisvalaikis
  • Video
Antradienis, 4 lapkričio 2025
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Reklama
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pradžia Laisvalaikis

Vištiena ir riešutai? Kodėl gi ne! Tradicinis iranietiškas troškinys „Fesenjan” patiks nuo pirmo šaukšto

2023-08-10
Laisvalaikis, Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Asoc. nuotr. / freepik

Asoc. nuotr. / freepik

Nors keletą mėnesių stengėmės išnaudoti kiekvieną progą maistą gaminti lauke, lietingu oru gera sugrįžti ir į jaukią virtuvę, kur galime nustebinti artimuosius ypatingu rytietišku patiekalu. Nors troškinamas ilgiau, šis receptas nereikalauja nuolatinės puodo priežiūros. Be to, dažniausiai užkandžiui kramsnojami riešutai čia maloniai atsiskleis savitu skoniu. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad riešutų galime skanauti nors ir kasdien, tačiau jie gana kaloringi, tad 30 gramų normos geriau neviršyti. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria rinktis „Rimi“ privačia etikete pažymėtus graikinius riešutus – jie šiuo metu pigesni, tad sutaupysite. 

Trys itin vertingos riešutų rūšys 

Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, nors dažniausiai perkame savo mėgstamiausius, mūsų racione turėtų atsidurti ir rečiau skanaujamų riešutų rūšių – tuomet gausime įvairesnių maistinių medžiagų. O norintiems rinktis pačius naudingiausius, ji išskiria tris riešutų rūšis.

„Itin vertingi yra migdolai, braziliški ir lazdyno riešutai. Širdies bei kraujagyslių ligomis sergantiems asmenims rekomenduojama valgyti daugiau migdolų riešutų, o sergantiems vėžinėmis ligomis – braziliškų. Dar viena nuo seno mūsų kraštuose aptinkama rūšis – lazdyno riešutai. Jie turi daugiausia sveikatai palankių riebalų bei didžiausią kiekį baltymų (100 gramų lazdyno riešutų yra net 15 gramų baltymų). Taip pat lazdyno riešutai turi folio rūgšties (vitamino B9), reikalingos raudonųjų kraujo ląstelių susidarymui kaulų čiulpuose bei geležies panaudojimui organizme“, – riešutų privalumus vardina gydytoja dietologė.

Ji priduria, kad riešutai itin vertinami dėl sveikatai naudingų baltymų, fitochemikalų, mineralinių medžiagų, skaidulų. „Pastarosios itin reikalingos sklandžiai žarnyno veiklai užtikrinti, taip pat palaiko gerųjų bakterijų sudėtį. Vos 100 gramų riešutų galima rasti net 5–10 proc. paros skaidulų normos, be to, riešutuose gausu mikroelementų“, – primena E. Gavelienė.

Puikia riešutų savybe gydytoja dietologė įvardijo ir jų suteikiamą sotumo jausmą: „Keletas lėtai sukramtytų riešutų priešpiečiams leis ramiai sulaukti pietų, arba puikiai tiks tiems, kurie anksti pavakarieniavo, bet užtruko su vakariniais darbais ir jaučia alkį prieš miegą. Šis sotumą reguliuojantis efektas susijęs su keletu maistinių medžiagų, o tarp jų ir baltymais, kurių itin daug turi žemės riešutai.“

Visos šeimos užkandžiams 

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad vis populiarėja kartu su džiovintais vaisiais supakuoti riešutai: „Juos užkandžiams renkasi moksleiviai ir studentai, į darbą pavakariams pasiima ir jų tėvai. Turime platų riešutų asortimentą: graikinių, kedrinių pinijų, anakardžių, lazdynų, pistacijų, karijų, žemės riešutų, migdolų, brazilinių bertoletijų, makadamijų. Taip pat skirtingų rūšių riešutų mišinių ar jų kartu supakuotų su džiovintais vaisiais. Galima nusipirkti ir sveriamų, kepintų bei sūdytų, taip pat ekologiškų riešutų – kiekvienas ras atitinkančių savitą skonį.“

Norint sutaupyti, pasak ekspertės, pravartu rinktis privačia „Rimi“, „AWAKE“ etiketėmis pažymėtas riešutų pakuotes – jie bus pigesni nei kiti toje pačioje kategorijoje. „O norint ilgiau mėgautis šviežiais riešutais, vertėtų juos laikyti ne aukštesnėje kaip 20 laipsnių temperatūroje, galima ir šaldytuve, sandariai supakuotus ar padėtus toliau nuo aštresnius kvapus skleidžiančių produktų“, – pataria komercijos operacijų vadovė.

Ji primena, kad norintys sutaupyti prekybos tinklo „Rimi“ parduotuvėse visoje Lietuvoje gali rasti daugiau kaip 600 prekių, kurių įprastos kainos yra bene žemiausios rinkoje, tad renkantis riešutus, galima rasti pigesnių jų variantų.

„Verta retkarčiais paįvairinti įprastą racioną egzotiškais patiekalais ir neišsigąsti, kad kai kurie jų ilgai gaminami: kol jūs lietingą dieną tvarkysitės namuose ar žiūrėsite serialą, puode lėtai kunkuliuos vištiena su riešutais – toks aromatingas ir gardus patiekalas tikrai privers iš nuostabos aiktelėti vakarienei užsukusius draugus“, – garantuoja O. Suchočeva.

RECEPTAS

„Fesenjan“ troškinys*

Granatų melasai (tirštam natūraliam sirupui) reikės:  

2 puodelių natūralių granatų sulčių;

¼ puodelio cukraus;

1 citrinos sulčių.

Vištienos troškiniui reikės: 

4 vištienos krūtinėlių – viščiukų krūtinėlių filė „Rimi“ 3,45 € / 500g;

1 ¼ puodelio smulkintų graikinių riešutų – graikiniai riešutai „Rimi“ be kevalų – 1,77 € / 150 g (perkant su „Mano Rimi“ kortele);

1 puodelio smulkintų svogūnų – svogūnai 40/60 mm 1,09 € / 1kg;

1 puodelio vištienos sultinio;

½ puodelio granatų melasos;

½ šaukštelio cinamono;

½ šaukštelio juodųjų pipirų;

½ šaukštelio ciberžolės.

Kaip gaminti: 

  1. Pirmiausia (galite tai padaryti ir iš vakaro) pasiruoškite granatų melasą: puode užvirinkite granatų sultis su cukrumi ir citrinų sultimis. Sumažinkite kaitrą ir virkite valandą, kol mišinys taps tirštas.
  2. Susmulkinkite vištieną, supilkite granatų melasą ir vištienos sultinį, sudėkite visus troškinio ingredientus į puodą ir, uždengę jį, žemoje kaitroje troškinkite iki 6 valandų.

Skanaus!

Šaltinis: Pranešimas spaudai
DalintisSiųstiSiųsti

TAIP PAT SKAITYKITE

Žinios

Lietuvos verslas ragina Vilnių mažinti NT mokesčius
Vilniaus rajonas užmezgė partnerystę su Chersono regionu
Girtas vairuotojas sostinėje daužė viską, kas pasitaikė kelyje
Vingio parke bus iškirsta daug invazinių medžių

Politika

Dešimtys protestuotojų ragino prezidentą neskirti Kauno ministru: politikas susiginčijo su aktyvistais
Lukašenka uždraudė Lenkijoje ir Lietuvoje registruotų sunkvežimių eismą Baltarusijoje
Lietuvoje keičiami Ukrainos karo pabėgėlių leidimai laikinai gyventi
Krito palankus Nausėdos vertinimas: Žemaitaičio reitingas – prasčiausias per devynerius metus

Kultūra

Puoselėjamas Šalčininkų menų mokyklos pastato grožis
Išrinkti Žaliosios sostinės filmų kūrimo iššūkio nugalėtojai
Daugiau nei knygų namai. Vilniaus rajono Centrinei bibliotekai – 85-eri
Vilnius dar stipriau vystys naktinę ekonomiką

Sportas

Antrą kartą aistruolių favoritu išrinktas L. Antalis
Nugalėję kauniečius „Žalgiris“ užsitikrino Europą
„Kibirkštis-TOKS“ be didesnių problemų susitvarkė su Estijos klubu
Vilniaus rajono boksininkai iš Estijos parsivežė 4 aukso medalius

Populiariausi

Vilniaus rajone, įtariama, padegta pirtis: sulaikyti trys įtariamieji

Vilniuje prie daugiabučio rasta negyva mergina

Jaunieji mokslininkai kviečia į renginį „Mokslo tinklai – tiltai“: kai mokslas tampa artimas kiekvienam

Jaunieji mokslininkai kviečia į renginį „Mokslo tinklai – tiltai“: kai mokslas tampa artimas kiekvienam

SKELBIMAS APIE NUMATOMĄ ŽEMĖS SKLYPŲ RIBŲ ŽENKLINIMĄ

VISUOMENĖS INFORMAVIMAS APIE PARENGTĄ TERITORIJŲ PLANAVIMO DOKUMENTĄ IR GALIMYBĘ TEIKTI PASIŪLYMUS

Kokia gėlė esate pagal horoskopą?

Kokia gėlė esate pagal horoskopą?

Susitikimas jaunimo su M (7)

Vilniaus rajono merė susitiko su jaunimu

Vilniaus rajonas – konkurse „Išmanus miestas 9“

Vilniaus rajonas – konkurse „Išmanus miestas 9“

Proneta
pamatyti.lt pamatyti.lt pamatyti.lt

Kategorijos

  • Aktualijos
  • Aplinka
  • Apžvalgos
  • Elektrėnai
  • Finansai
  • Gamyba-Pramonė
  • Grožis
  • Gyvenimas
  • Įdomu
  • Istorija
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Lankytinos vietos
  • Lietuva
  • Lietuvos naujienos
  • Mokslas ir studijos
  • Naujienos
  • Nelaimės
  • Orai
  • Padėka
  • Politika
  • Receptai
  • Religija
  • Renginiai
  • Renginiai Elektrėnuose
  • Renginiai Šalčininkuose
  • Renginiai Trakuose
  • Renginiai Vilniaus rajone
  • Renginiai Vilniuje
  • Rinkimai
  • Šalčininkai
  • Skelbimai/Pranešimai
  • Socialiniai reikalai
  • Socialiniai tinklai
  • Sportas
  • Statyba
  • Sveikata
  • Technologijos
  • Trakai
  • Transportas
  • Turizmas
  • Užsienio naujienos
  • Verslas
  • Verslo gidas
  • Video
  • Vilniaus rajonas
  • Vilniaus rajonas
  • Vilnius
  • Žemės ūkio ministerijos naujienos
  • Žemės ūkis
  • Žiniasklaida
  • Žinios

Naujienos

Lietuvos verslas ragina Vilnių mažinti NT mokesčius

Lietuvos verslas ragina Vilnių mažinti NT mokesčius

Britiškas sūris, užkariavęs lietuvių virtuves: 2 paprasti receptai su čederiu

Britiškas sūris, užkariavęs lietuvių virtuves: 2 paprasti receptai su čederiu

Vilniaus rajonas užmezgė partnerystę su Chersono regionu

Vilniaus rajonas užmezgė partnerystę su Chersono regionu

Vilniaus Kraštas

  • Reklama
  • Kontaktai
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022