Kviečiame gyventojus aktyviau rūšiuoti maisto atliekas – tam nemokamai dalinami specialūs oranžiniai maišeliai, kurie padės patogiau ir tvarkingiau rūšiuoti virtuvėje susidarančias biologines atliekas.
„Rūšiavimas prasideda nuo mūsų pačių kasdieninių įpročių. Džiaugiamės galėdami suteikti gyventojams reikalingų priemonių ir taip skatinti atsakingą vartojimą bei atliekų mažinimą. Kiekvienas žingsnis link tvarumo turi didelę reikšmę. Todėl kviečiu atsiimti oranžinius maišelius ir pradėti rūšiuoti maisto atliekas. Taip pat kviečiu Vilniaus rajono seniūnaičius prisidėti prie sklaidos, kad informacija apie maisto rūšiavimą pasiektų kiekvieną rajono gyventoją“, – sako Vilniaus rajono savivaldybės vicemerė dr. Danuta Narbut.
Oranžinius maišelius atliekoms galima atsiimti Vilniaus rajono seniūnijose (kontaktai skelbiami čia), Vilniaus rajono savivaldybės administracijos pastato I aukšte, priimamajame (ketvirtame langelyje, adresu Rinktinės g. 50) arba Vilniaus didelių gabaritų atliekų surinkimo (DGSA) aikštelėse.
Atkreipiame dėmesį, kad gyventojams yra nemokamai skiriami 4 maišelių ritinėliai, kurių užtenka metams.
Maisto atliekas galima rūšiuoti naudojant ir savarankiškai įsigytus maišelius, svarbu, kad jie būtų oranžinės spalvos. Atliekų perdirbimo proceso metu maisto atliekos nuo likusių atliekų atskiriamos būtent pagal maišelio spalvą. Tvirtai užrišti maišeliai išmetami į mišrių komunalinių atliekų konteinerius.
Oranžinė maišelių spalva leis šias atliekas atpažinti Vilniaus mechaninio biologinio apdorojimo (MBA) įrenginiuose, jas atskirti nuo bendro atliekų srauto ir kur kas efektyviau perdirbti. Maisto atliekos bus paverčiamos kompostu, o maišeliai – perdirbami.
Atskirai tvarkyti maisto atliekas nuo 2024 m. Lietuvos savivaldybes įpareigoja Lietuvos teisės aktai, o šiuos pokyčius visas Europos Sąjungos (ES) valstybes nares paskatino įgyvendinti ES direktyva. Maisto atliekų atskyrimas nuo bendro srauto leidžia padidinti bendrą atliekų perdirbimo efektyvumą, tausoti gamtos išteklius, sumažinti maisto švaistymą bei išnaudoti maisto atliekų antrinio panaudojimo potencialą.
Kodėl maisto atliekas svarbu rūšiuoti?
Maisto atliekų rūšiavimas svarbus aplinkosauginiu, ekonominiu ir socialiniu požiūriu:
- Atsakingai rūšiuojant atliekas jos nepateks į sąvartyną.
- Atskirai surenkant ir tvarkant maisto atliekas, jos gali būti paverčiamos natūralia trąša, naudojamos gaminti biodujas ar kompostą.
- Atskyrus maisto atliekas, jomis neužteršiamos į srautą patenkančios kitos mišrios komunalinės atliekos – tai didina atliekų perdirbimo galimybes.
- Rūšiuojant maisto atliekas skatinamas ir svarbus socialinis pokytis – mažinti tokių atliekų susidarymą ir maisto švaistymą.
Į oranžinius maišelius NEGALIMA MESTI:
- Virtuvinių kempinėlių ir šluosčių
- Žurnalų, laikraščių, chemiškai apdoroto popieriaus (kepimo popieriaus)
- Skysto maisto (pvz.: pieno, aliejaus, sriubos, padažų, grietinės ir pan.)
- Plastikinių, stiklinių ir metalinių pakuočių
- Pavojingų atliekų
- Tabako gaminių
- Vaistų
- Plastiko, stiklo, metalo
Į oranžinius maišelius galite drąsiai MESTI:
- Vartoti nebetinkamus maisto produktus
- Žieves, lupenas, graužtukus
- Kambarinius augalus ir jų dalis
- Vartoti nebetinkamus maisto papildus
- Arbatos ir kavos tirščius, arbatos pakelius, popierinius kavos filtrus
- Organinės kilmės ar bioskaidžias atliekas (kiaušinių lukštus, mėsos ir žuvų atliekas)
- Virtuvinius popierinius rankšluosčius ir servetėles
Išmetamos atliekos turi būti be pakuočių.
Daugiau informacijos apie maisto atliekų rūšiavimą rasite https://atliekuetiketas.lt/.