• Renginiai
  • Receptai
  • Laisvalaikis
  • Video
Penktadienis, 12 rugsėjo 2025
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Reklama
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pradžia Apžvalgos

Vilniaus gastronomija tampa vis ryškesne žvaigžde Europos padangėje

2024-01-17
Apžvalgos, Įdomu, Vilnius
Laikas: 4 min skaitymo
Go Vilnius, nuotr. Gabriel Khiterer

Go Vilnius, nuotr. Gabriel Khiterer

Europos žemėlapyje pastaraisiais metais vis dažniau sužibantis Vilnius išsiskiria ne tik didinga savo miesto istorija ar unikalia architektūra – vis žinomesne Lietuvos sostinė tampa ir dėl savo gastronominės kultūros. Vilniaus kavinės, restoranai ir čia dirbantys aukščiausio lygio šefai iš naujo kviečia atrasti ne tik tradicinius mūsų krašto valgius, bet ir modernias jų interpretacijas. Nemažo dėmesio kasmet sulaukia ir sostinėje vykstanti „Lietuvos gastronomijos savaitė“, o praėjusių metų lapkritį praūžęs renginys gavo kaip niekad daug komplimentų tiek iš čia viešėjusių keliautojų, tiek iš apsilankiusių tarptautinės žiniasklaidos atstovų.

Gastronominis turizmas sostinėje sparčiai kyla į viršų

Vilnius jau ne vienerius metus žinomas Europos gastronomijos žemėlapyje, o į sostinę kasmet atvyksta vis daugiau maistui neabejingų, įdomių skonių bei naujų gurmaniškų patirčių ieškančių keliautojų. Unikali miesto istorinė aplinka, kartu su kokybiško maisto pasirinkimu, gali sužadinti daugelio turistų smalsumą ir paskatinti į mūsų šalies sostinę atvykti ne kartą.

„Ką parodyti ir kaip nustebinti keliautojus mūsų miestas tikrai žino: nuo rafinuotų restoranų, siūlančių šiuolaikinės virtuvės patiekalus, iki tradicinių, siūlančių laiko patikrintus ir mūsų kraštą atspindinčius autentiškus receptus. Turizmas neatsiejamas ne tik nuo lankytinų miesto objektų apžiūros, bet ir įvairių kulinarinių patirčių. Todėl didžiuojamės, kad mūsų sostinė tampa vis ryškesniu gastronomijos traukos centru, ieškantiems naujų bei įsimintinų skonių“, – sako Vilniaus miesto turizmo ir verslo plėtros agentūros „Go Vilnius“ Turizmo skyriaus vadovė Vilma Daubarienė.

Ji pažymi, kad prie miesto gastronominio turizmo žinomumo stipriai prisideda ir sostinėje vykstantys renginiai, pavyzdžiui, kasmet čia bei visoje šalyje rengiama „Lietuvos gastronomijos savaitė“. Praėjusių metų lapkričio 6–12 dienomis jau tryliktąjį kartą vykęs maisto renginys į Vilnių sutraukė ne tik tūkstančius vietos turistų, bet ir svečių būrį iš užsienio.

Šimtai tūkstančių žavėjosi maisto ir miesto vaizdais iš Vilniaus

„Lietuvos gastronomijos savaitės“ metu sostinėje lankėsi ir keletas keliautojų bei nuomonės formuotojų iš Jungtinės Karalystės. Jie ne tik degustavo pasididžiavimo vertus patiekalus, bet ir lankė žymiausias miesto vietas, dalijosi savo įspūdžiais.

Vilniuje viešėjusi keliautoja, fotografė ir kelionių tinklaraščio „Postcards By Hanna“ autorė  Hannar Brotherton su daugiau nei 405 tūkst. savo sekėjų „Instagram“ kanale pasidalijo užburiančiais vaizdais iš Vilniaus bei čia įsikūrusių jaukių restoranų, o planuojantiems keliones Europoje siūlė neaplenkti ir Lietuvos sostinės. Per 112 tūkst. peržiūrų surinkęs vaizdo įrašas sulaukė daugybės teigiamų reakcijų ir šiltų komentarų, o kai kuriuos paskatino Vilnių įtraukti ir į savo būsimų kelionių sąrašą.

Sostinėje lankėsi ir kitas garsus Jungtinės Karalystės keliautojas bei video tinklaraštininkas Alex Hunter. Jis su savo 176 tūkst. sekėjų auditorija „YouTube“ kanale „Attaché“ pasidalino 20 minučių filmuota medžiaga ir jau surinko daugiau nei 172 tūkst. peržiūrų. Kūrėjas neslėpė, kad kelionė į Vilnių visiškai pakeitė jo požiūrį į šį miestą, o aplankyti restoranai ir ten paragauti patiekalai nustebino gerąja prasme.

„Dvi dienos Vilniuje mano suvokimą apie šį miestą ir šalį pakeitė amžiams. Ne pavargęs senųjų laikų reliktas, o judrus, klestintis, įdomus, žavus Europos miestas. Viena progresyviausių vietų Europoje. Vilnius užkariavo mano širdį nuo pat pirmųjų akimirkų ir kalbėdamas apie jį negaliu nesišypsoti. Aš vis dar galvoju apie tą šaltibarščių sriubą ir keptą duoną, kurią matysite ir mano reportaže. Išties neįsivaizdavau, kad Vilniaus gastronomijos scena yra tokia turtinga ir gali nustebinti tiek savo kokybe, tiek patiekalų įvairove bei kainomis. Šis miestas man dabar yra vienas mėgstamiausių Europoje“, – po kelionės į Vilnių kalbėjo Alex Hunter.

Dešimtys paminėjimų ir užsienio žiniasklaidoje

Vilniaus gastronominis turizmas vis labiau pastebimu tampa ir tarptautinės žiniasklaidos akiratyje. „Lietuvos gastronomijos savaitės“ metu sostinėje lankėsi žurnalistai iš Jungtinės Karalystės, Vokietijos, Italijos, taip pat kaimynių Lenkijos ir Latvijos, o žinia apie Vilniaus gastronominę kultūrą ir restoranus pasiekė šiose šalyse gerai žinomus naujienų portalus.

Jungtinėje Karalystėje apie Vilnių rašė „Nationalworld“, „UK News“, „London World“, „Oxford Mail“, „The Herald“, „South Wales Guardian“ , „Your Local Guardian“ ir kiti. Apie Vilnių kalbėjo ir italų dienraštis „La Republicca“.

Vilniuje apsilankę žurnalistai negailėjo komplimentų tiek moderniam sostinės veidui, tiek ryškiam jo gastronominiam maisto lobynui. Portalo „The Herald“ žurnalistas James Butler apžvelgė Vilniaus istoriją bei negailėjo komplimentų savo vizito metu aplankytiems restoranams ir ten ragautiems patiekalams. Žurnalistą ypač sužavėjo žydiški beigeliai, kuriuos jis vertino kaip vienus skaniausių ir unikaliausių iš kada nors ragautų.

Rekordinio lankytojų srauto lapkritį sulaukusi ir per 50 sostinės restoranų į programą įtraukusi „Lietuvos gastronomijos savaitė“ yra viena iš priežasčių užsienio keliautojams bei viso pasaulio gurmanams aplankyti mūsų šalies sostinę. Siekiant pasiūlyti geriausias gastronomines patirtis turistams ir konkuruoti su kitais užsienio miestais, svarbus yra ir gastronomijos srities profesionalų ugdymas, profesiniai mainai.

Rudenį Vilnius prisijungė prie prestižinės gastronomijos organizacijos „Bocuse d’Or“, kuri vienija šefus iš viso pasaulio, turi stiprias gastronomines tradicijas ir kas dvejus metus Lione (Prancūzijoje) rengia svarbų kulinarijos konkursą. „Tikimasi, kad visa tai paskatins gastronominio turizmo plėtrą Lietuvoje ir sustiprins mūsų šalies bei miesto tarptautinį pripažinimą“, – sako  „Go Vilnius“ Turizmo skyriaus vadovė Vilma Daubarienė.

James Butler publikacija
James Butler publikacija
Go Vilnius, nuotr. Robertas Daskevicius

Go Vilnius, nuotr. Robertas Daskevicius
Go Vilnius, nuotr. Gabriel Khiterer

Šaltinis: Pranešimas spaudai
DalintisSiųstiSiųsti

TAIP PAT SKAITYKITE

Žinios

Baltarusijoje prasideda pratybos „Zapad“ – ką reikia žinoti?
Vilniaus rajone sukčiai iš moters išviliojo 15 tūkst. eurų
Prasidėjo Alberto tilto statybos: pėsčiųjų ir dviračių eismo pakeitimai statybų metu
Spūstys Vilniuje kainuoja 8 paras per metus – bet ar miestiečiai pasirengę keisti įpročius?

Politika

Lietuvoje lankysis naujasis Lenkijos vadovas K. Nawrockis
Žemdirbių atstovai kritikuoja norą keisti I. Hofmaną: tikriausiai, niekam nereikia dirbančio ministro
VTEK nepradės tyrimo dėl R. Duchnevičiaus
Pirmoji ponia lankėsi Helsinkio Naujojoje vaikų ligoninėje

Kultūra

Atnaujintoje Šeškinės centrinėje aikštėje – šventė bendruomenei, nukelsianti į 90-uosius
„Šokančio vandens pasaka“ Rudaminoje
Prasideda jubiliejinis 30-asis Knygos pristatymo konkursas
Miestiečius ir svečius stebino atsinaujinusios „Vilniaus dienos“

Sportas

Prie treniruočių prisijungė pasveikęs gynėjas iš Kroatijos
Vilniaus rajono sportininkai nepriekaištingai pasirodė Lietuvos seniūnijų sporto žaidynių II etape
Sėkmingas Vilniaus rajono sporto centro biatlonininkų startas Lietuvos biatlono čempionate Ignalinoje
Diskusijoje dėl Nacionalinio stadiono: kam jo reikia ir kas jame vyks?
  • Populiariausi
  • Komentarai
  • Naujausi
Trakų Vokėje galimai dega 8 vagonai: ugniagesiams sunku patekti arčiau gaisro vietos

Trakų Vokėje galimai dega 8 vagonai: ugniagesiams sunku patekti arčiau gaisro vietos

G&G Sindikatas (foto Vytautas Dranginis - Veehouse)

G&G Sindikatas gerbėjams pateikė unikalų siurprizą

Vilniaus rajono teritorijoje vyks pėstininkų bataliono orientacinis žygis

Rūdninkų karinio poligono 2025 m. rugsėjo mėnesio pratybų grafikas

Išrinkti sostinę papuošiantys meno kūriniai

Išrinkti sostinę papuošiantys meno kūriniai

Kokia gėlė esate pagal horoskopą?

Kokia gėlė esate pagal horoskopą?

Baltarusijoje prasideda pratybos „Zapad“ – ką reikia žinoti?

Baltarusijoje prasideda pratybos „Zapad“ – ką reikia žinoti?

Sinoptikė: savaitė bus lietinga, bet šiluma niekur nedings

Ugniagesiai Lietuvoje 78 kartus vyko šalinti vėjo nuverstų medžių, apgadinta 12 automobilių

Sukčiai nesnaudžia: iš žmonių išviliotos didelės pinigų sumos

Vilniaus rajone sukčiai iš moters išviliojo 15 tūkst. eurų

Prasidėjo Alberto tilto statybos: pėsčiųjų ir dviračių eismo pakeitimai statybų metu

Prasidėjo Alberto tilto statybos: pėsčiųjų ir dviračių eismo pakeitimai statybų metu

Spūstys Vilniuje kainuoja 8 paras per metus – bet ar miestiečiai pasirengę keisti įpročius?

Spūstys Vilniuje kainuoja 8 paras per metus – bet ar miestiečiai pasirengę keisti įpročius?

Proneta
pamatyti.lt pamatyti.lt pamatyti.lt

Kategorijos

  • Aktualijos
  • Aplinka
  • Apžvalgos
  • Elektrėnai
  • Finansai
  • Gamyba-Pramonė
  • Grožis
  • Gyvenimas
  • Įdomu
  • Istorija
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Lankytinos vietos
  • Lietuva
  • Lietuvos naujienos
  • Mokslas ir studijos
  • Naujienos
  • Nelaimės
  • Orai
  • Padėka
  • Politika
  • Receptai
  • Religija
  • Renginiai
  • Renginiai Elektrėnuose
  • Renginiai Šalčininkuose
  • Renginiai Trakuose
  • Renginiai Vilniaus rajone
  • Renginiai Vilniuje
  • Rinkimai
  • Šalčininkai
  • Skelbimai/Pranešimai
  • Socialiniai reikalai
  • Socialiniai tinklai
  • Sportas
  • Statyba
  • Sveikata
  • Technologijos
  • Trakai
  • Transportas
  • Turizmas
  • Užsienio naujienos
  • Verslas
  • Verslo gidas
  • Video
  • Vilniaus rajonas
  • Vilniaus rajonas
  • Vilnius
  • Žemės ūkio ministerijos naujienos
  • Žemės ūkis
  • Žiniasklaida
  • Žinios

Naujienos

Baltarusijoje prasideda pratybos „Zapad“ – ką reikia žinoti?

Baltarusijoje prasideda pratybos „Zapad“ – ką reikia žinoti?

Sinoptikė: savaitė bus lietinga, bet šiluma niekur nedings

Ugniagesiai Lietuvoje 78 kartus vyko šalinti vėjo nuverstų medžių, apgadinta 12 automobilių

Sukčiai nesnaudžia: iš žmonių išviliotos didelės pinigų sumos

Vilniaus rajone sukčiai iš moters išviliojo 15 tūkst. eurų

Vilniaus Kraštas

  • Reklama
  • Kontaktai
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022