• Renginiai
  • Receptai
  • Laisvalaikis
  • Video
Sekmadienis, 6 liepos 2025
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Reklama
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pradžia Apžvalgos

Vasario 16-oji namuose: kokius tautinio paveldo patiekalus rinktis šventei?

2023-02-15
Apžvalgos
Laikas: 3 min skaitymo
Asociatyvi iliustracija/ Pixabay.com

Asociatyvi iliustracija/ Pixabay.com

Nors kalbant apie tradicinę lietuvišką virtuvę dažnas pirmiausiai paminės cepelinus ir šaltibarščius, iš tiesų į tautinio paveldo sąrašą įtraukta apie 3000 gaminių, kurie gali būti žymimi „Tautinio paveldo“ ženklu, nes mūsų šalyje jie gaminami mažiausiai 100 metų. „Iki“ Vasario 16-osios proga siūlo ne tik paminėti šią išskirtinę šventę, bet ir atrasti mūsų kulinarinių tradicijų įvairovę.

„Žinome, kad mūsų kalba yra viena seniausių pasaulyje. Natūralu, kad ja kalbėję žmonės visada valgė, turėjo savo virtuvės tradicijas, mėgstamus patiekalus. Tad Valstybės atkūrimo diena – puiki proga praplėsti akiratį ir pasigaminti namuose tai, ką valgė mūsų senoliai. Žinoma, bet kuri šventė neįsivaizduojama ir be desertų. Kad nereikėtų visos dienos praleisti virtuvėje, pirkėjams siūlome nuo lietuviško medaus, į kurį galima mirkyti ir skanauti džiovintus vaisius, pyrago su aguonomis, žagarėlių iki tradicinio nacionalinio pasididžiavimo – šakočio“, – sako „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė.

Užkandžiams – varškės sūris ir medus

Vasario 16-osios proga kaip užkandį ant stalo galima patiekti baltą varškės sūrį su medumi. Lietuviško varškės sūrio receptas nuo viduramžių praktiškai nepakito iki mūsų dienų, o pirmą kartą rašytiniuose šaltiniuose jis paminėtas dar XVI amžiuje. Būtent dėl gamybos specifikos ir to, kad jis būdingas tik Lietuvai, šis sūris yra įtrauktas į ES registrą kaip saugomas paveldas ir žymimas ženklu „Saugoma geografinė nuoroda”.

Medus – taip pat neatskiriama tradicinės virtuvės dalis, o jo kopinėjimas vienas seniausių mums žinomų amatų. Jo svarbą parodo ir tai, kad geriausius draugus vadiname bičiuliais – anksčiau taip vadinti žmonės, su kuriais buvo kartu kopinėjamas medus.

Sušildys lietuviška sriuba

Nusprendę pasimėgauti šaltibarščiais nesuklysite, nes jie – tautinės virtuvės dalis. Tačiau labiau tinka vasarą. Vasario 16-ąją ant stalo galima patiekti taip pat tautinio paveldo sąraše esančią žuvienę, raugintų kopūstų sriubą su rūkytais šonkauliukais, rūgštynių sriubą su miežinėmis kruopomis ar cybulynę. Visos šios sriubos Lietuvoje valgomos mažiausiai 100 metų.

Tradicinę žuvienę nesudėtinga išsivirti namuose. Žuvies sultiniui reikės:
1,5 l vandens
5-6 smulkių, įvairių žuvelių (ešerių, kuojų, raudžių, gružlių) arba 2-3 didelių žuvų galvų (žiaunas būtinai išpjaukite), uodegų, pelekų, nugarkaulių
1 svogūno
kelių pipirų grūdelių
lauro lapelio
kelių krapų kotelių
pagal skonį druskos.
Papildomai reikės:
1-2 stambesnių žuvų (ešerio, kuojos, starkio, karšio, lyno ar kt.);
2-3 bulvių;
1 didesnės morkos;
pundelio šviežių žalumynų (krapų, svogūnų laiškų);
pagal skonį druskos, pipirų.
Gaminimas:

Pirmiausiai pasiruoškite sultinį: išdorokite žuvis, nuskuskite, išpjaukite žiaunas. Tuomet užpilkite vandeniu ir atidengtame puode užvirkite. Dėkite nuluptą, nepjaustytą svogūną, pipirų grūdelius, krapų kotelius, pasūdykite. Vėl užvirkite ir ant nedidelės ugnies, atidengtame puode virkite 15-20 min. Tada nukoškite arba iš sultinio viską išgraibykite kiaurasamčiu.

Virkite žuvienę: pasiruoštą sultinį vėl užvirkite, sudėkite nedideliais gabaliukais pjaustytas bulves, morkas. Virkite iki kol jos bus suminkštėjusios, beveik išvirusios. Sudėkite stambiai pjaustytas, stambesnes žuvis. Užvirkite ir virkite 2-3 min. Nukelkite puodą nuo kaitros, pagal skonį pagardinkite druska, pipirais, suberkite smulkiai sukapotus žalumynus. Nukeltą puodą uždenkite dangčiu ir palikite 5-10 min. pastovėti. Žuvienę tiekite apibarstę žalumynais, galima paskaninti grietine arba įspausti truputį citrinų sulčių.

Antrųjų patiekalų įvairovė

Tikrai ne vieną nustebinsite antrajam patiekalui pasirinkę blynus. Tik ne tradicinius kvietinių miltų, bet grikių miltų blynus, senovėje ypač populiarius Dzūkijoje.

Jei po šventinių renginių lankymo norite kažko tikrai sotaus – puikiai tiks karka su troškintais kopūstais. Būtent toks garnyras prie šio mėsos patiekalo pateikiamas jau daugiau kaip 100 metų.

Taip pat neprašausite pagaminę cepelinus ar kitus bulvių patiekalus – vėdarus, bulvinius blynus, tarkuotų bulvių plokštainį. Pastarąjį pagaminti ypač lengva, o skanauti galės net 6 žmonės.

Bulvių plokštainiui reikės:
3,5 kg bulvių (apytikriai)
200 ml pieno
2 vnt. svogūnų
2 vnt. kiaušinių
Druskos pagal skonį
Šiek tiek aliejaus formai ištepti
Gaminimas:

Sutarkuokite bulves ir svogūnus, užvirkite pieną ir į jį supilkite gautus tarkius, viską gerai išmaišykite. Į turimą masę įmuškite kiaušinius, pagardinkite druska. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių karščio, kepimo formą ištepkite aliejumi, supilkite į ją išmaišytą masę ir kepkite apie 1 valandą. Patiekti galite su grietinės ir kepintos šoninės padažu.

DalintisSiųstiSiųsti

TAIP PAT SKAITYKITE

Žinios

Vykdomi skubūs Gariūnų viaduko taisymo darbai – vairuotojų prašoma rinktis kitus maršrutus
V. Benkunskas: simbolinė kapsulė Nacionaliniame stadione bus įkasta užbaigus statybas
Kviečiama registruotis į didžiausią sostinės sporto renginį – Vilniaus sporto festivalį
Balsio ežere nuskendo žmogus

Politika

Įvyko Trakų rajono savivaldybės ir Gibų valsčiaus įgyvendinamo projekto partnerių susitikimas
Tęsiamas Trakų ir Gižycko rajonų savivaldybių įgyvendinamas projektas
Švietimo, mokslo ir sporto ministrė lankėsi Trakų rajono ugdymo įstaigose
Prezidentas žada užlopyti skylę dėl GPM lengvatos ūkininkams

Kultūra

Kūryba be ribų: darbas su aktoriais įkvepia moksleivius kurti ir ieškoti savęs
„Sostinės dienos“ tampa „Vilniaus dienomis“ ir kviečia registruotis dalyvius
Joninių renginiai Vilniaus rajone – bendruomenių susitelkimo ir tradicijų puoselėjimo pavyzdys
Joninių papročiai: ugnies, vandens ir paparčio žiedo magija trumpiausią naktį

Sportas

Kviečiama registruotis į didžiausią sostinės sporto renginį – Vilniaus sporto festivalį
„Riteriams” vadovaus Gintautas Vaičiūnas
Kalvelių seniūnija triumfavo Vilniaus rajono seniūnijų sporto žaidynėse
Keturi įvarčiai ir ilgai laukta pergalė
  • Populiariausi
  • Komentarai
  • Naujausi
Nuo liepos 1 d. Vilniuje – nauji viešojo transporto bilietai šeimoms ir grupėms

Nuo liepos 1 d. Vilniuje – nauji viešojo transporto bilietai šeimoms ir grupėms

Pareigūnų kredito unija pakeitė pavadinimą ir kryptį – orientuosis į Vilniaus regiono gyventojus

Pareigūnų kredito unija pakeitė pavadinimą ir kryptį – orientuosis į Vilniaus regiono gyventojus

Vilniaus rajone įgyvendintas Erasmus+ mokymo kursas “Capture The Future”

Vilniaus rajone įgyvendintas Erasmus+ mokymo kursas “Capture The Future”

Vilniuje automobilis rėžėsi į stotelėje stovėjusias merginas – viena iš jų žuvo

Vilniuje automobilis rėžėsi į stotelėje stovėjusias merginas – viena iš jų žuvo

Atidarytas naujas Nemenčinės poliklinikos medicininės reabilitacijos centras

Atidarytas naujas Nemenčinės poliklinikos medicininės reabilitacijos centras

Vasara ir maudynės: atnaujinta informacija apie vandens kokybę maudyklose

Darbas atostogų metu

Kodėl atostogos ne visada suveikia?

Gariūnų viadukas

Vykdomi skubūs Gariūnų viaduko taisymo darbai – vairuotojų prašoma rinktis kitus maršrutus

Valdas Benkunskas

V. Benkunskas: simbolinė kapsulė Nacionaliniame stadione bus įkasta užbaigus statybas

Kviečiama registruotis į didžiausią sostinės sporto renginį – Vilniaus sporto festivalį

Kviečiama registruotis į didžiausią sostinės sporto renginį – Vilniaus sporto festivalį

Proneta
pamatyti.lt pamatyti.lt pamatyti.lt

Kategorijos

  • Aktualijos
  • Aplinka
  • Apžvalgos
  • Elektrėnai
  • Finansai
  • Gamyba-Pramonė
  • Grožis
  • Gyvenimas
  • Įdomu
  • Istorija
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Lankytinos vietos
  • Lietuva
  • Lietuvos naujienos
  • Mokslas ir studijos
  • Naujienos
  • Nelaimės
  • Orai
  • Padėka
  • Politika
  • Receptai
  • Religija
  • Renginiai
  • Renginiai Elektrėnuose
  • Renginiai Šalčininkuose
  • Renginiai Trakuose
  • Renginiai Vilniaus rajone
  • Renginiai Vilniuje
  • Rinkimai
  • Šalčininkai
  • Skelbimai/Pranešimai
  • Socialiniai reikalai
  • Socialiniai tinklai
  • Sportas
  • Statyba
  • Sveikata
  • Technologijos
  • Trakai
  • Transportas
  • Turizmas
  • Užsienio naujienos
  • Verslas
  • Verslo gidas
  • Video
  • Vilniaus rajonas
  • Vilniaus rajonas
  • Vilnius
  • Žemės ūkio ministerijos naujienos
  • Žemės ūkis
  • Žiniasklaida
  • Žinios

Naujienos

Vasara ir maudynės: atnaujinta informacija apie vandens kokybę maudyklose

Darbas atostogų metu

Kodėl atostogos ne visada suveikia?

Gariūnų viadukas

Vykdomi skubūs Gariūnų viaduko taisymo darbai – vairuotojų prašoma rinktis kitus maršrutus

Vilniaus Kraštas

  • Reklama
  • Kontaktai
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022