• Renginiai
  • Receptai
  • Laisvalaikis
  • Video
Ketvirtadienis, 31 liepos 2025
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Reklama
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pradžia Gyvenimas

Vasara – vitaminų metas: ką gali duoti lietuviškas derlius, ir kaip jo naudą išsaugoti žiemai?

2025-07-30
Gyvenimas, Sveikata
Laikas: 4 min skaitymo
Vyšnių derlius / freepik

Vyšnių derlius / freepik

Nors prekybos centruose akys neretai krypsta į spalvingus egzotinius vaisius, vasaros sezonu vertėtų nepamiršti, kad ir mūsų pačių užaugintos lietuviškos sodo ir daržo gėrybės – tikra vitaminų lobio skrynia. Vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkė Giedrė Stankevičienė paaiškina, kokią naudą organizmui turi mūsų šalyje užauginti vaisiai, uogos bei daržovės, ir ar vien iš jų galime gauti pakankamai vitaminų.

Šviežumas – vienas svarbiausių rodiklių

Vaistininkė atkreipia dėmesį, kad sezoninės sodo ir daržo gėrybės paprastai būna turtingesnės skoniu, nes gali augti ir nokti natūraliomis sąlygomis. O štai iš tolimų užsienio kraštų, ne sezono metu, vežamiems vaisiams ir uogoms tenka susidurti ne tik su jų nuskynimu dar neprinokus, bet ir ilgu transportavimo bei su dirbtiniu nokinimo procesu, kurio metu natūralus ir sodrus skonis bei cukrūs paprasčiausiai nespėja tinkamai susiformuoti.

„Šviežios, ką tik nuraškytos gėrybės visada turės daugiau vitaminų ir kitų naudingų medžiagų, nei tos, kurios specialiai apdorojamos ar dirbtinai nokinamos, kad ilgiau negestų. Pavyzdžiui, avietėse, braškėse, juoduosiuose bei raudonuosiuose serbentuose ir mėlynėse yra daug vitaminų A, C ir E, taip pat folio rūgšties, kitų B grupės vitaminų. Šios uogos taip pat yra puikus skaidulų ir polifenolių šaltinis. Vyšnios bei trešnės yra gausios vitamino C, jose galima rasti ir vitaminų A bei K, šios uogos pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, taip pat turi šiek tiek melatonino. Dažname sode randami obuoliai pasižymi nemažu vitaminų A, C ir K kiekiu, taip pat B1, B2, B6 vitaminais, magniu, kalciu“, – vaisių ir uogų naudą vardija G. Stankevičienė.

Iš lietuviškų daržovių vaistininkė išskiria pomidorus, kuriuose gausu vandens, skaidulų, likopeno, naringenino, vitaminų A, C, E ir K, bei morkas – kaip vitaminų A, C, K, B grupės, geležies ir skaidulų šaltinį. Iš mūsų auginamų daržovių vitamino C kiekiu kitas pranoksta raudonoji paprika, tačiau šio vitamino turi ir petražolės, brokoliai, rūgštynės, špinatai bei kopūstai. Kopūstuose taip pat yra vitamino K, folio rūgšties, mangano, magnio, baltymų, vitamino U. O burokai yra puikus geležies, folio rūgšties ir jau minėto vitamino C šaltinis.

„Atskirai norėtųsi paminėti daugelio mėgstamą daržovę – agurką, kuris sudarytas iš 95–97 proc. vandens, tad puikiai tinka siekiant papildyti organizmą skysčiais. Valgant agurkus su žievele, gausite vitamino K, taip pat praturtinsite organizmą vitaminais A ir C, B grupės vitaminais.  Agurkuose taip pat galima rasti šiek tiek fosforo ir magnio“, – priduria „Camelia“ vaistininkė.

Ar vaisiuose esančių vitaminų pakanka?

G. Stankevičienė įvardija, kad nors vaisiuose, uogose ir daržovėse yra apstu gerųjų medžiagų ir vitaminų, jie dažniausiai yra labai panašūs (A, B grupė, C, E, K), įprastai skiriasi tik kiekiai. Tačiau organizmui vien šių vitaminų nepakanka: kartu su sodo ir daržo gėrybėmis negausime omega-3 riebiųjų rūgščių, vitamino D ar B12, o tai – labai svarbios medžiagos.

„Kadangi saulėtomis dienomis Lietuvoje džiaugiamės gana retai, net ir vasarą papildomai rekomenduočiau vartoti vitaminą D. Oda šį vitaminą gamintų tik tuo atveju, jei gautų pakankamai UVB spindulių, o mes nenaudotume SPF filtro ir mėgautumės tiesiogine saule vidurdienio metu. Vis dėlto, daugelis jau žino, kad toks vitamino D gavimo būdas yra pavojingas ne tik dėl odos senėjimo, bet ir vėžinių susirgimų grėsmės, todėl naudojama apsauga nuo saulės, renkamasi būti pavėsyje, ar kūnas nebūna pakankamai atidengtas. Tokiu atveju pakankamas vitamino D kiekis ir nebūna pagamintas“, – primena vaistininkė.

Ji paaiškina, kad nors daugelis B grupės vitaminų sodo ir daržo gėrybėse yra, vitamino B12 jose trūksta, nes jis randamas tik gyvulinės kilmės produktuose – mėsoje, žuvyje, kiaušiniuose, pieno produktuose. Tad veganams ir vegetarams būtina vartoti šį vitaminą pildomai, kaip ir vyresnio amžiaus bei žarnyno ligomis sergantiems žmonėms.

Omega-3 riebiosios rūgštys, anot G. Stankevičienės, taip pat yra būtina medžiaga, kurios vasaros derlius, deja, negali suteikti. Organizmui taip pat labai reikia cinko, kalcio, jodo, geležies, magnio, tačiau pastarųjų medžiagų vaisiuose, uogose ir daržovėse yra tik labai nedideli kiekiai ir, dažniausiai, sunkiai pasisavinami.

Kaip teisingai apdoroti derlių šaltajam sezonui?

Vaistininkė G. Stankevičienė paaiškina, kad dabar – pats metas paruošti sodo ir daržo derlių vėlesniems sezonams, tačiau, deja, ne visi apdorojimo būdai padeda išsaugoti vitaminus ir kitas naudingąsias medžiagas. Pavyzdžiui, virimas gali net iki 50 proc. sumažinti vaisiuose, uogose ir daržovėse esančio vitamino C  ir kitų vandenyje tirpių vitamino kiekį. Jei vanduo, kuriuose virė gėrybės, yra nupilamas, kartu prarandami ir jame ištirpę vitaminai. Kuo ilgesnis virimo laikas ir aukštesnė temperatūra, tuo didesni vitaminų kiekiai prarandami.

„Vitaminų A, C ir B grupę turinčius produktus, tokius kaip avietės, vyšnios, mėlynės, braškės, špinatai, brokoliai, geriausia yra šaldyti – tokiu atveju gali pavykti išsaugoti didžiąją dalį naudingų medžiagų. Prieš tai svarbu vaisius, uogas ir daržoves nuplauti po tenkančiu vėsiu vandeniu, galima jas keletą minučių palaikyti virš karšto vandens garų. Vėliau, geriausia naudoti sandarius maišelius ar dėžutes ir viską įdėti į šaldiklį“, – pataria vaistininkė.

Ji primena, kad agurkus, kopūstus bei kitas daržoves galima rauginti – tai padės išsaugoti ne tik nemažą dalį vitaminų B, C ir K, bet ir praturtins gėrybes gerosiomis bakterijomis. Tačiau raugintos daržovės vėliau turi būti laikomos vėsioje ir tamsioje vietoje, pavyzdžiui, rūsyje, jose taip pat turėtų būti atitinkamas kiekis druskos, cukraus ir kitų prieskonių.

Konservavimas taip pat gali padėti išsaugoti dalį vitaminų, tačiau mineralų ir skaidulų gali likti nemažai. Šiam apdorojimo būdui labiausiai tinka burokėliai, moliūgai, pomidorai, obuoliai bei kriaušės. Džiovinimas taip pat gali būti vertingas, tačiau tai svarbu daryti žemoje temperatūroje, kad liktų kuo daugiau naudingų medžiagų. Dažniausiai džiovinami yra obuoliai, slyvos, pomidorai.

Žymos: Derlius
DalintisSiųstiSiųsti
Palikti komentarą su FB

TAIP PAT SKAITYKITE

Žinios

Vilniaus geležinkelio stotis keičia veidą – taps nauju traukos centru
Biologas apie Jeruzalės tvenkinį: tai svarbi buveinė paukščiams ir gyvūnams
Vilniaus oro uoste atidaryta Europos žaliosios sostinės žaidimų erdvė
Kalveliuose bus įrengtas bandomasis „Lietuvos pašto“ paštomatas

Politika

Skandaluose įbridusių politikų atostogos anksčiau vertintos kitaip: griežtai kalbėjo ir prezidentas, ir socdemai
Nutraukta trijų Vilniaus politikų „čekiukų“ byla
Prie Vyriausybės – profsąjungų protestas: Teisingumo ministerija kaltinama mobingu prieš LKT vadovą M. Kairį
G. Palucko patarėjas: premjeras artimiausiu metu sumokės delspinigius Vilniaus savivaldybei

Kultūra

Išrinktos 2026 metų mažosios kultūros sostinės
Trakuose prasidėjo „Fanfarinės savaitės 2025“ renginiai
Chopino šedevrai, trys kalbos ir ovacijos Jašiūnų dvare
„Annos vardadienis“ – dvasios, meno ir obuolių pyrago šventė Tabariškėse

Sportas

Pasiruošimas Vilniaus maratonui: nemokamos treniruotės kviečia bėgikus Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje
Trakai taps tarptautinio dėmesio centru – Galvės ežere vyks pasaulio jaunių irklavimo čempionatas
Artėjantį sezoną „Ryto“ atakoms vadovaus J.Walkeris
Vilniaus rajone – ženklus finansavimas sportui: šiemet skirta 100 000 eurų
  • Populiariausi
  • Komentarai
  • Naujausi
Nerimi pradeda kursuoti keleivinis laivas „Rytas“

Nerimi pradeda kursuoti keleivinis laivas „Rytas“

Skandaluose įbridusių politikų atostogos anksčiau vertintos kitaip: griežtai kalbėjo ir prezidentas, ir socdemai

Skandaluose įbridusių politikų atostogos anksčiau vertintos kitaip: griežtai kalbėjo ir prezidentas, ir socdemai

Kokia gėlė esate pagal horoskopą?

Kokia gėlė esate pagal horoskopą?

Riešės Šv. Stanislavo bažnyčios klebonas Vytautas Rudis iškeliamas į kitą parapiją

Riešės Šv. Stanislavo bažnyčios klebonas Vytautas Rudis iškeliamas į kitą parapiją

Vilniaus rajono savivaldybė viena pirmųjų Lietuvoje sukūrė vidinę civilinės saugos mokymų aplinką

Rudaminos turgavietė atsinaujino – ieškomas administratorius

Vilniaus geležinkelio stotis keičia veidą – taps nauju traukos centru

Vilniaus geležinkelio stotis keičia veidą – taps nauju traukos centru

Išrinktos 2026 metų mažosios kultūros sostinės

Išrinktos 2026 metų mažosios kultūros sostinės

Mergina oro uoste

Svarstoma galimybė keleiviams į lėktuvus įsinešti daugiau nei 100 ml skysčių

Biologas apie Jeruzalės tvenkinį: tai svarbi buveinė paukščiams ir gyvūnams

Biologas apie Jeruzalės tvenkinį: tai svarbi buveinė paukščiams ir gyvūnams

Vilniaus oro uoste atidaryta Europos žaliosios sostinės žaidimų erdvė

Vilniaus oro uoste atidaryta Europos žaliosios sostinės žaidimų erdvė

Proneta
pamatyti.lt pamatyti.lt pamatyti.lt

Kategorijos

  • Aktualijos
  • Aplinka
  • Apžvalgos
  • Elektrėnai
  • Finansai
  • Gamyba-Pramonė
  • Grožis
  • Gyvenimas
  • Įdomu
  • Istorija
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Lankytinos vietos
  • Lietuva
  • Lietuvos naujienos
  • Mokslas ir studijos
  • Naujienos
  • Nelaimės
  • Orai
  • Padėka
  • Politika
  • Receptai
  • Religija
  • Renginiai
  • Renginiai Elektrėnuose
  • Renginiai Šalčininkuose
  • Renginiai Trakuose
  • Renginiai Vilniaus rajone
  • Renginiai Vilniuje
  • Rinkimai
  • Šalčininkai
  • Skelbimai/Pranešimai
  • Socialiniai reikalai
  • Socialiniai tinklai
  • Sportas
  • Statyba
  • Sveikata
  • Technologijos
  • Trakai
  • Transportas
  • Turizmas
  • Užsienio naujienos
  • Verslas
  • Verslo gidas
  • Video
  • Vilniaus rajonas
  • Vilniaus rajonas
  • Vilnius
  • Žemės ūkio ministerijos naujienos
  • Žemės ūkis
  • Žiniasklaida
  • Žinios

Naujienos

Vilniaus geležinkelio stotis keičia veidą – taps nauju traukos centru

Vilniaus geležinkelio stotis keičia veidą – taps nauju traukos centru

Išrinktos 2026 metų mažosios kultūros sostinės

Išrinktos 2026 metų mažosios kultūros sostinės

Mergina oro uoste

Svarstoma galimybė keleiviams į lėktuvus įsinešti daugiau nei 100 ml skysčių

Vilniaus Kraštas

  • Reklama
  • Kontaktai
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022