• Renginiai
  • Receptai
  • Laisvalaikis
  • Video
Sekmadienis, 6 liepos 2025
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Reklama
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pradžia Gyvenimas

Veganai irgi grilina: 3 idėjos, ką skaniai ir nebrangiai galima iškepti ant žarijų

2023-08-24
Gyvenimas, Laisvalaikis, Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
Veganiškas burgeris

Veganiškas burgeris

Vis dar sutinkama klaidinga nuomonė, kad kepimo ant grotelių sezonas skirtas tik mėsavalgiams, o veganai turėtų maitintis tik vaisiais, salotomis ir mėsainių bandelėmis su kečupu. Tačiau 3 receptai įrodys, kad veganiškas grilis leis paruošti paprastų ir kūrybingų patiekalų. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad jau laikas atsisakyti ir dar vieno pasenusio mito – esą veganiški patiekalai yra brangesni. Pasak jos, sveikesnes įprastinių mėsinių patiekalų versijas galima pasigaminti iš visai nebrangių produktų: daržovių, kruopų ir vaisių.

Veganiškas grilis: nepamirškite svarbaus žingsnio

Be to, kad veganiški grilio receptai yra draugiškesni aplinkai, jie turi daug privalumų ir žmogaus sveikatai, tad juos įtraukti į savo meniu vertėtų dažniau. Augalinės kilmės ingredientai natūraliai turi mažai riebalų ir kalorijų, todėl yra puikus pasirinkimas žmonėms, kurie stebi savo svorį.

Veganiški receptai taip pat yra geras baltymų, skaidulų ir svarbių vitaminų bei mineralų šaltinis. O veganiškus patiekalus pagaminti paprastai netrunka daug laiko, dėl to jie mėgstami ir užimtų žmonių.

„Produktus be gyvulinės kilmės ingredientų perka toli gražu ne tik veganai. Pastaraisiais metais žmonės vis labiau rūpinasi savo sveikata, todėl bet kurio mitybos plano šalininkai stengiasi valgyti daugiau sveikatai palankesnių produktų. Veganiškai, vegetariškai dietai tinkančius produktus į pirkinių krepšelius dedasi vis daugiau žmonių. O augant paklausai didėja ir pasiūla – tai pirkėjams reiškia tiek besiplečiantį asortimentą, tiek ir geras, konkurencingas kainas“, – sako V. Budrienė.

Mėsos grilintojai žino, kad raktas į sėkmę – tinkamai parinktas marinatas. Tačiau dažnai pamirštama, kad tai galioja ir kitiems produktams: daržovėms, tofu ir mėsos pakaitalams.

„Baklažanus ar didesnius grybus galima apdoroti taip pat, kaip ir mėsą – paruošti jiems skanų marinatą ir leisti jiems sugerti kvapnias ir gardžias jo savybės. Marinatai ir padažai suteiks ryškesnio skonio ir drėgmės, o patiekalą padarys patrauklesnį net ir mėsavalgiams. Paprastai marinatuose naudojama alyvuogių aliejus, česnakas, sojų padažas, actas ir prieskoniai, itin mėgstama yra rūkyta paprika, kuri suteikia dūminių natų“, – sako prekybos tinklo „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė.

Daržovių iešmeliai, kokių dar nebandėte – su kriaušėmis ir riešutais

„Iešmeliai – absoliuti klasika, grilio vakarėlį pagyvinanti spalvomis ir kvapniais daržovių aromatais. Ant jų galite verti mėgstamas gėrybes: paprikas, grybus, svogūnus, cukinijas, bulves, pomidoriukus ir kt. Nepamirškite ir saldžiųjų kukurūzų burbuolių! Supjaustykite daržoves kubeliais arba griežinėliais, pamarinuokite ir suverkite jas ant iešmo. Jeigu naudojate medinius iešmelius, svarbu juos prieš tai pamirkyti vandenyje, kad ant griliaus jie nesudegtų“, – primena J. Sabaitienė.

Išbandykite ir netradicinį variantą – kriaušes su burokėliais ir gardžiu riešutų padažu.

Reikės: 2 prinokusių kriaušių, 4 nedidelių virtų burokėlių, 1 ryšulėlio petražolių, 100 g graikinių riešutų, 2 šaukštų klevų sirupo, 2 šauktų sojų padažo.

Gaminame: Kriaušes nuplaukite, supjaustykite į keturias pailgas dalis (jeigu jos didesnės – tuomet į aštuonias) ir išpjaukite viduriukus. Burokėlius supjaustykite kvadratėliais arba storesnėmis riekelėmis. Ant iešmelių pakaitomis verkite tai kriaušes, tai burokėlius. Dubenėlyje sumaišykite klevų sirupą ir sojų padažą, juo aptepkite iešmelius. Likusį marinatą atidėkite vėlesniam laikui. Kepkite iešmelius su kriauše ir burokėliais, kol viena pusė karamelizuosis. Apverskite iešmelius ir aptepkite marinatu. Maždaug po 15 minučių kepimo nuimkite juos nuo grotelių. Likusį marinatą sumaišykite su smulkintais riešutais ir petražolėmis, juo aptepkite iešmelius. Patiekite dar šiltus!

Ryškūs skoniu bei spalva burokėlių ir grikių burgeriai

„Burgeriai – puikus sotus pasirinkimas, kuriuo gali mėgautis ir veganai. Galima nusipirkti vegetariškų paplotėlių, bet nėra sunku jų pasigaminti patiems iš įvairių daržovių. Receptuose dažniausiai naudojami lęšiai, pupelės, avinžirniai. Galite rinktis ir veganišką grilinimui skirtą sūrį arba tiesiog iškepti pamarinuotą portobelo grybą“, – pataria „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė.

Ji siūlo išbandyti paprastą veganiškų burgerių su burokėliais receptą. Juos paruošti lengva, o ingredientai nebrangūs. Bus skanu, aromatinga ir sveika!

Reikės: 2 vidutinio dydžio burokėlių, 100 g grikių kruopų (jas galite keisti tokiu pat kiekiu konservuotų smulkintų avinžirnių arba sorų kruopomis), 90 g sorų miltų, 1 raudonojo svogūno, 2-3 skiltelių česnako, 2 šaukštų aliejaus, 2 šaukštų smulkintų krapų, 1 šaukšto Dižono garstyčių, druskos, pipirų.

Gaminame: išvirkite grikius arba soras pagal ant pakuotės pateiktus nurodymus. Susmulkinkite svogūną ir česnaką. Nulupkite burokėlius ir sutarkuokite juos smulkia tarka. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ir jame pakepinkite svogūną, kol taps permatomas. Sudėkite česnaką ir kepkite dar minutę, dažnai maišydami. Į išvirtas kruopas sudėkite pakepintą svogūną su česnaku ir tarkuotus burokėlius. Suberkite sorų miltus ir krapus. Įdėkite garstyčių ir pagardinkite druska bei pipirais, kruopščiai išmaišykite. Iš burokėlių masės suformuokite apvalius paplotėlius ir dėkite ant grilio. Apkepkite iš abiejų pusių, bet stenkitės apversti tik vieną kartą. Bandelėje jie puikiai derės su gvakamole, pomidorų padažu, salotomis, avokadu ir pomidoru.

Garstyčių ir alaus tofu

Šis veganiškas sūris puikiai tinka kepti ant iešmelių, gali tapti burgerių ingredientu, jį taip pat galima pateikti kaip kepsnį – su traškiomis salotomis.

„Tofu yra tiesiog privalu marinuoti, mat pats savaime jis yra blankaus skonio. Paprasčiausias marinatas – sojų ir čili padažų mišinys, bet nebijokite eksperimentuoti. Į marinatą įmaišykite BBQ padažo, imbiero, rozmarino arba pikantiškų prieskonių. Išbandykite ir ryškesnių skonių derinį: garstyčių, alaus ir klevų sirupo“, – siūlo G. Urbonavičiūtė.

Reikės: tofu sūrio, garstyčių, tamsaus alaus, aliejaus, klevų sirupo, sojų padažo, druskos ir svogūno.

Gaminame: nusausinkite tofu nuo sūrymo ir padarykite kelis įpjovimus – „groteles“. Dubenyje sumaišykite visus marinatui skirtus ingredientus ir sudėkite į jį tofu. Dubenį galite uždengti ir padėti į šaldytuvą per naktį. Kitą dieną tofu kepkite ant grotelių, vis patepant marinatu. Galite kepti tofu visą, galite ir supjaustyti jį kubeliais bei suversti ant iešmelių. Galiausiai pagal skonį pabarstykite jį juodaisiais pipirais.

Skanaus!

Šaltinis: Pranešimas spaudai
DalintisSiųstiSiųsti

TAIP PAT SKAITYKITE

Žinios

Vykdomi skubūs Gariūnų viaduko taisymo darbai – vairuotojų prašoma rinktis kitus maršrutus
V. Benkunskas: simbolinė kapsulė Nacionaliniame stadione bus įkasta užbaigus statybas
Kviečiama registruotis į didžiausią sostinės sporto renginį – Vilniaus sporto festivalį
Balsio ežere nuskendo žmogus

Politika

Įvyko Trakų rajono savivaldybės ir Gibų valsčiaus įgyvendinamo projekto partnerių susitikimas
Tęsiamas Trakų ir Gižycko rajonų savivaldybių įgyvendinamas projektas
Švietimo, mokslo ir sporto ministrė lankėsi Trakų rajono ugdymo įstaigose
Prezidentas žada užlopyti skylę dėl GPM lengvatos ūkininkams

Kultūra

Kūryba be ribų: darbas su aktoriais įkvepia moksleivius kurti ir ieškoti savęs
„Sostinės dienos“ tampa „Vilniaus dienomis“ ir kviečia registruotis dalyvius
Joninių renginiai Vilniaus rajone – bendruomenių susitelkimo ir tradicijų puoselėjimo pavyzdys
Joninių papročiai: ugnies, vandens ir paparčio žiedo magija trumpiausią naktį

Sportas

Kviečiama registruotis į didžiausią sostinės sporto renginį – Vilniaus sporto festivalį
„Riteriams” vadovaus Gintautas Vaičiūnas
Kalvelių seniūnija triumfavo Vilniaus rajono seniūnijų sporto žaidynėse
Keturi įvarčiai ir ilgai laukta pergalė
  • Populiariausi
  • Komentarai
  • Naujausi
Nuo liepos 1 d. Vilniuje – nauji viešojo transporto bilietai šeimoms ir grupėms

Nuo liepos 1 d. Vilniuje – nauji viešojo transporto bilietai šeimoms ir grupėms

Pareigūnų kredito unija pakeitė pavadinimą ir kryptį – orientuosis į Vilniaus regiono gyventojus

Pareigūnų kredito unija pakeitė pavadinimą ir kryptį – orientuosis į Vilniaus regiono gyventojus

Vilniaus rajone įgyvendintas Erasmus+ mokymo kursas “Capture The Future”

Vilniaus rajone įgyvendintas Erasmus+ mokymo kursas “Capture The Future”

Vilniuje automobilis rėžėsi į stotelėje stovėjusias merginas – viena iš jų žuvo

Vilniuje automobilis rėžėsi į stotelėje stovėjusias merginas – viena iš jų žuvo

15 priežasčių, dėl kurių verta aplankyti Vilniaus rajoną

Finansų analizė

Ar finansų rinkų laukia „Išlaisvinimo diena 2.0“?

Telefono naudojimasis

Saulė ir jūra – malonu odai, bet pavojinga telefonui: kodėl vasarą įrenginiai nukenčia dažniau?

Vasara ir maudynės: atnaujinta informacija apie vandens kokybę maudyklose

Darbas atostogų metu

Kodėl atostogos ne visada suveikia?

Gariūnų viadukas

Vykdomi skubūs Gariūnų viaduko taisymo darbai – vairuotojų prašoma rinktis kitus maršrutus

Proneta
pamatyti.lt pamatyti.lt pamatyti.lt

Kategorijos

  • Aktualijos
  • Aplinka
  • Apžvalgos
  • Elektrėnai
  • Finansai
  • Gamyba-Pramonė
  • Grožis
  • Gyvenimas
  • Įdomu
  • Istorija
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Lankytinos vietos
  • Lietuva
  • Lietuvos naujienos
  • Mokslas ir studijos
  • Naujienos
  • Nelaimės
  • Orai
  • Padėka
  • Politika
  • Receptai
  • Religija
  • Renginiai
  • Renginiai Elektrėnuose
  • Renginiai Šalčininkuose
  • Renginiai Trakuose
  • Renginiai Vilniaus rajone
  • Renginiai Vilniuje
  • Rinkimai
  • Šalčininkai
  • Skelbimai/Pranešimai
  • Socialiniai reikalai
  • Socialiniai tinklai
  • Sportas
  • Statyba
  • Sveikata
  • Technologijos
  • Trakai
  • Transportas
  • Turizmas
  • Užsienio naujienos
  • Verslas
  • Verslo gidas
  • Video
  • Vilniaus rajonas
  • Vilniaus rajonas
  • Vilnius
  • Žemės ūkio ministerijos naujienos
  • Žemės ūkis
  • Žiniasklaida
  • Žinios

Naujienos

Finansų analizė

Ar finansų rinkų laukia „Išlaisvinimo diena 2.0“?

Telefono naudojimasis

Saulė ir jūra – malonu odai, bet pavojinga telefonui: kodėl vasarą įrenginiai nukenčia dažniau?

Vasara ir maudynės: atnaujinta informacija apie vandens kokybę maudyklose

Vilniaus Kraštas

  • Reklama
  • Kontaktai
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022