• Renginiai
  • Receptai
  • Laisvalaikis
  • Video
Sekmadienis, 6 liepos 2025
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Reklama
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pradžia Aktualijos

Po Velykų liko maisto? V. Radzevičiaus receptas, kaip skaniai panaudoti šventinius likučius

2025-04-21
Aktualijos, Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Vytaras Radzevičius

Vytaras Radzevičius

Per Velykas prie stalo susiburia artimiausi žmonės, o vaišių gausa tampa neatsiejama šventės dalimi – nuo margučių ir keptos mėsos iki mišrainių bei desertų. Visgi pasibaigus šventėms, dažnai tenka sukti galvą, ką daryti su likučiais: šaldytuve vietos mažai, o ir svečiams į namus pavyko įdėti tik dalį vaišių. Žinomas keliautojas ir kulinaras Vytaras Radzevičius pasakoja, kaip jo šeima planuoja Velykų stalo patiekalus ir dalijasi receptu, padėsiančiu sunaudoti šventinių patiekalų likučius.

Pasak žinomo keliautojo ir kulinaro, jo šeima itin atsakingai planuoja šventinio stalo vaišes, o dažniausiu sprendimu tampa vienas universalus, tačiau sotus pagrindinis patiekalas.

„Mano šeimoje tai būna keptas paukštis – višta, žąsis ar antis. Tai labai patogu, kadangi patiekalo užtenka visiems, o ir paruošimas nereikalauja daug laiko ir pastangų. Taip pat galima orkaitėje kepti didesnį gabalą kiaulienos arba jautienos. Puikiu pasirinkimu gali tapti ir virta arba kepta kiaulienos karka. Visus šiuos patiekalus paprasta ruošti – užtenka įtrinti prieskoniais ir palikti orkaitėje ar krosnyje ilgesniam laikui. Mes taip pat dažnai verdame rūkytą kiaulienos kumpį – tai tradicinis, iš kartos į kartą keliaujantis Velykų patiekalas“, – pasakoja kulinaras.

Likučiai gali atgimti naujai

Jei net ir kruopščiai suplanavus šventinį meniu, maisto likučių išvengti nepavyko, svarbu pasirūpinti tinkamu jų sandėliavimu ir laikymu.

„Patiekalų nereikėtų laikyti ant stalo kambario temperatūroje pernelyg ilgai, geriau sudėkite į sandarius indus ir padėkite šaltai – rūsį ar šaldytuvą. Kai kuriuos patiekalus – keptą mėsą, paukštieną ar troškinius – galima ir užšaldyti. Visgi geriausia gaminti tiek, kiek suvalgysite arba po švenčių pasikviesti ką nors į svečius“, – teigia V. Radzevičius.

Po Velykų likusią pagamintą mėsą ir virtus kiaušinius saugu vartoti iki 3–4 dienų, jei jie laikomi sandariuose induose šaldytuve. Mišraines su majonezu ar grietine rekomenduojama suvalgyti per 1–2 dienas. Desertai, ypač su pieno produktais, taip pat turėtų būti laikomi šaltai ir būti suvartoti per 2–3 dienas.

Radzevičius sako, kad velykinių patiekalų likučius taip pat galima panaudoti kitiems patiekalams ir dalijasi receptu, kurio ingredientus visi greičiausiai ras po švenčių ras savo šaldytuve:

Mėsos ir kiaušinių apkepas

Mėsos ir kiaušinių apkepas

Reikės:

  • 300 g nuo Velykų stalo likusios keptos mėsos (supjaustytos arba suplėšytos);
  • 4 virtų kiaušinių (supjaustytų griežinėliais);
  • 4 nevirtų kiaušinių;
  • 200 ml pieno arba grietinėlės;
  • 100 g tarkuoto sūrio;
  • 1 vnt. smulkinto svogūno;
  • Druskos, pipirų, prieskonių pagal skonį;
  • Aliejaus arba sviesto kepimo indui patepti.

Gaminame:

Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių temperatūros, o kepimo indą ištepkite aliejumi arba sviestu. Tuomet mėsą ir virtus kiaušinius sudėkite į kepimo indą. Nevirtus kiaušinius išplakite su pienu arba grietinėle, suberkite sūrį ir prieskonius. Gautą masę pilkite į kepimo indą ant mėsos ir kiaušinių. Pašaukite į įkaitintą orkaitę ir kepkite 30-40 minučių, kol apkepas taps auksinės spalvos.

Prie maisto švaistymo mažinimo prisideda ir prekybos tinklai

Mažinti maisto švaistymo problemą – ne tik pavienių gyventojų tikslas, tačiau ir maistu prekiaujančių prekybos tinklų siekis. „Lidl Lietuva“ tvarumo vadovės Monikos Anilionės teigimu, „Lidl Lietuva“ ne tik aktyviai prisideda prie maisto tausojimo, bet ir ragina pirkėjus priimti aplinkai draugiškesnius sprendimus.

„Nuo 2018 metų bendradarbiaujame su paramos ir labdaros fondu „Maisto bankas“ – perduodame vartojimui tinkamas bakalėjos prekes, duonos gaminius, įvairias kosmetikos ir higienos priemones. Taip pat prisidedame ir finansiškai – skiriame paramą produktų surinkimo, vežimo, paskirstymo kaštams padengti. Be to, praėjusiais metais „Maisto bankui“ įteikėme specialų autobusiuką, kuriuo organizacija gali efektyviau išvežioti paaukotus maisto produktus ir užtikrinti, kad parama pasiektų kuo daugiau maisto stokojančių gyventojų visoje Lietuvoje“, – pasakoja M. Anilionė.

Jos teigimu, ne visi nurašyti maisto produktai dar yra tinkami vartoti žmonėms, todėl prekybos tinklas maisto švaistymą taip pat mažina bendradarbiaudamas su ūkininkais. Nuo 2018 metų „Lidl“ gyvulių šėrimui perduoda gyvūnų pašarui vartoti tinkamus kepinius, dalį vaisių ir daržovių. Visiškai nebetinkamus vartoti maisto produktus „Lidl Lietuva“ perduoda biodujas gaminantiems atliekų tvarkytojams.

„Šiais metais taip pat pristatėme naujovę – galimybę pigiau įsigyti praėjusią dieną iškeptus ir neparduotus duonos gaminius bei kepinius. Taip pat mūsų parduotuvėse galima įsigyti ir „Geradarių maišelius“, kuriuose – netobulos išvaizdos, bet puikiai vartoti tinkami švieži vaisiai ir daržovės už mažesnę kainą“, – tvirtina „Lidl Lietuva“ tvarumo vadovė.

Žymos: Velykos
DalintisSiųstiSiųsti
Palikti komentarą su FB

TAIP PAT SKAITYKITE

Žinios

Vykdomi skubūs Gariūnų viaduko taisymo darbai – vairuotojų prašoma rinktis kitus maršrutus
V. Benkunskas: simbolinė kapsulė Nacionaliniame stadione bus įkasta užbaigus statybas
Kviečiama registruotis į didžiausią sostinės sporto renginį – Vilniaus sporto festivalį
Balsio ežere nuskendo žmogus

Politika

Įvyko Trakų rajono savivaldybės ir Gibų valsčiaus įgyvendinamo projekto partnerių susitikimas
Tęsiamas Trakų ir Gižycko rajonų savivaldybių įgyvendinamas projektas
Švietimo, mokslo ir sporto ministrė lankėsi Trakų rajono ugdymo įstaigose
Prezidentas žada užlopyti skylę dėl GPM lengvatos ūkininkams

Kultūra

Kūryba be ribų: darbas su aktoriais įkvepia moksleivius kurti ir ieškoti savęs
„Sostinės dienos“ tampa „Vilniaus dienomis“ ir kviečia registruotis dalyvius
Joninių renginiai Vilniaus rajone – bendruomenių susitelkimo ir tradicijų puoselėjimo pavyzdys
Joninių papročiai: ugnies, vandens ir paparčio žiedo magija trumpiausią naktį

Sportas

Kviečiama registruotis į didžiausią sostinės sporto renginį – Vilniaus sporto festivalį
„Riteriams” vadovaus Gintautas Vaičiūnas
Kalvelių seniūnija triumfavo Vilniaus rajono seniūnijų sporto žaidynėse
Keturi įvarčiai ir ilgai laukta pergalė
  • Populiariausi
  • Komentarai
  • Naujausi
Nuo liepos 1 d. Vilniuje – nauji viešojo transporto bilietai šeimoms ir grupėms

Nuo liepos 1 d. Vilniuje – nauji viešojo transporto bilietai šeimoms ir grupėms

Pareigūnų kredito unija pakeitė pavadinimą ir kryptį – orientuosis į Vilniaus regiono gyventojus

Pareigūnų kredito unija pakeitė pavadinimą ir kryptį – orientuosis į Vilniaus regiono gyventojus

Vilniaus rajone įgyvendintas Erasmus+ mokymo kursas “Capture The Future”

Vilniaus rajone įgyvendintas Erasmus+ mokymo kursas “Capture The Future”

Vilniuje automobilis rėžėsi į stotelėje stovėjusias merginas – viena iš jų žuvo

Vilniuje automobilis rėžėsi į stotelėje stovėjusias merginas – viena iš jų žuvo

15 priežasčių, dėl kurių verta aplankyti Vilniaus rajoną

Telefono naudojimasis

Saulė ir jūra – malonu odai, bet pavojinga telefonui: kodėl vasarą įrenginiai nukenčia dažniau?

Vasara ir maudynės: atnaujinta informacija apie vandens kokybę maudyklose

Darbas atostogų metu

Kodėl atostogos ne visada suveikia?

Gariūnų viadukas

Vykdomi skubūs Gariūnų viaduko taisymo darbai – vairuotojų prašoma rinktis kitus maršrutus

Valdas Benkunskas

V. Benkunskas: simbolinė kapsulė Nacionaliniame stadione bus įkasta užbaigus statybas

Proneta
pamatyti.lt pamatyti.lt pamatyti.lt

Kategorijos

  • Aktualijos
  • Aplinka
  • Apžvalgos
  • Elektrėnai
  • Finansai
  • Gamyba-Pramonė
  • Grožis
  • Gyvenimas
  • Įdomu
  • Istorija
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Lankytinos vietos
  • Lietuva
  • Lietuvos naujienos
  • Mokslas ir studijos
  • Naujienos
  • Nelaimės
  • Orai
  • Padėka
  • Politika
  • Receptai
  • Religija
  • Renginiai
  • Renginiai Elektrėnuose
  • Renginiai Šalčininkuose
  • Renginiai Trakuose
  • Renginiai Vilniaus rajone
  • Renginiai Vilniuje
  • Rinkimai
  • Šalčininkai
  • Skelbimai/Pranešimai
  • Socialiniai reikalai
  • Socialiniai tinklai
  • Sportas
  • Statyba
  • Sveikata
  • Technologijos
  • Trakai
  • Transportas
  • Turizmas
  • Užsienio naujienos
  • Verslas
  • Verslo gidas
  • Video
  • Vilniaus rajonas
  • Vilniaus rajonas
  • Vilnius
  • Žemės ūkio ministerijos naujienos
  • Žemės ūkis
  • Žiniasklaida
  • Žinios

Naujienos

Telefono naudojimasis

Saulė ir jūra – malonu odai, bet pavojinga telefonui: kodėl vasarą įrenginiai nukenčia dažniau?

Vasara ir maudynės: atnaujinta informacija apie vandens kokybę maudyklose

Darbas atostogų metu

Kodėl atostogos ne visada suveikia?

Vilniaus Kraštas

  • Reklama
  • Kontaktai
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022