Auga pagal nacionalinę maisto kokybės sistemą sertifikuotų produktų apimtys. Praėjusiais metais sertifikuotas 321 pareiškėjas, užsiimantis nacionalinės maisto kokybės produktų (NKP) gamyba.
Daugiausia yra užsiimančių šviežių vaisių, uogų ir daržovių auginimu – pernai jų sertifikuota 264. Sodų, uogynų ir daržovių plotai didėjo apie 10 proc. Sertifikuotas 31 bitininkas. Daugėja NKP paukštininkystės ūkių – jų sertifikuota 10, o kiaušinių gamybos įmonių – 4. Po kelis sertifikuota užsiimančių grūdų, mėsos, pieno produktų, konditerinių gaminių gamyba.
Siekiant išsaugoti vietinio maisto gamybos ir vartojimo tradicijas, Lietuvoje yra įteisinta ir remiama nacionalinė maisto kokybės sistema, pagal kurią užauginti ar pagaminti produktai ženklinami dviem ženklais: žalios spalvos „Nacionalinė kokybė Lietuva“ ir raudonos spalvos „Kokybė“.
„Nacionalinė kokybė Lietuva“ ženklu žymimi sertifikuoti, aukštesnės nei įprastos kokybės maisto produktai, atitinkantys pagrindinius NKP specifikacijos reikalavimus. „Kokybė“ – ženklinami tie produktai, kurie atitinka ne tik pagrindinius, bet ir papildomus, dar aukštesnius, kiekvienoje NKP specifikacijoje atskirai išdėstytus kokybės, aplinkosaugos ir gyvūnų gerovės reikalavimus.
„NKP ženklai jau tapo įprasti parduotuvių lentynose, pirkėjai žino, kad įsigyja produktus, kuriems keliami aukštesni kokybės standartai. Rinkdamiesi juos mes ne tik gauname vertingus produktus, bet ir remiame vietos ūkininkus bei perdirbimo įmones“, – sako Žemės ūkio ministerijos Maisto pramonės ir kokybės skyriaus vedėja Jolita Martutaitytė.