Viešojo maitinimo įstaigoms, naudojančioms pertvaras, leista stalus statyti 1 metro, o ne kaip anksčiau 2 metro atstumu vienas nuo kito – tokį sprendimą vakar priėmė Sveikatos apsaugos ministras. Jei tarp stalų įrengiamos ne mažesnės nei 90 cm pločio ir 140 cm aukščio pertvaros, atstumas tarp stalų gali būti toks, kad prie skirtingų stalų sėdintieji vienas nuo kito būtų nutolę ne mažesniu kaip 1 metro atstumu.
„Tokios pertvaros tarp staliukų ne tik leidžia užtikrinti didesnę lankytojų ir darbuotojų apsaugą, bet sudaro galimybę sustumti staliukus arčiau. Tad kavinėms atsiranda šansas priimti daugiau lankytojų, iš prastovų sugrąžinti nemažą dalį darbuotojų ir greičiau atsigauti“, – teigia restorano Vilniaus senamiestyje įsikūrusio „Cozy“ savininkas Barnie ter Braak. Restoranas vienas pirmųjų išbandė ir kelias dienas naudoja Kauno baldų gamybos ir prekybos bendrovės „Medienos era“ kilnojamąsias sieneles-pertvaras.
Pasak restorano savininko, jis jau kurį laiką ieškojo sprendimo, leidžiančio maksimaliai padidinti tiek klientų, tiek įstaigos darbuotojų saugumą bei leidžiančio padidinti aptarnaujamų staliukų kiekį: „Kilnojamosiomis sienelėmis-pertvaromis atskyrėme staliukus vieną nuo kito, taip papildomai apsaugodami kiekvieną klientą ir išlaikydami saugius atstumus tarp staliukų.“
Jis džiaugiasi, jog pasiteiravus klientų nuomonės apie pertvarų panaudojimą, šis sprendimas susilaukęs tik teigiamų atsiliepimų: „Visi vieningai atsakė, jog tokios sienelės ne tik leidžia jaustis saugiems, bet taip pat sukuria ir daugiau privatumo. Be to, daugelis minėjo, jog tokios pertvaros apsaugo ir nuo vėjo, todėl sėdėti lauke ir mėgautis maistu ar gėrimais dar maloniau“.
„Karantino pradžioje pamatę dėl įvairių apribojimų laisvėjančius gamybos pajėgumus ir atsižvelgdami į rinkos poreikį priėmėme sprendimą gaminti apsauginius veido skydelius. Dabar vis švelnėjant karantinui pastebėjome, su kokiais sunkumais susiduria kavinių restoranų verslai, todėl kilo idėja pradėti gaminti šias kilnojamas sieneles-pertvaras, kurios ir padidintų žmonių apsaugą, ir sudarytų galimybę verslams greičiau atsigauti“, – pasakoja vienas iš bendrovės „Medienos era“ akcininkų Donatas Miničius.
Restorano „Cozy“ savininkas teigia, jog įrengus sieneles jis gali pastatyti ir aptarnauti daugiau staliukų.
„Pavyzdžiui, mes, anksčiau lauke galėjome pastatyti 10 staliukų ir aptarnauti iki 40 žmonių. Iki šiol, laikantis visų saugumo reikalavimų, galėjome pastatyti 7 staliukus ir prie jų vienu metu pasodinti vos 14 klientų. Tačiau patvirtintas leidimas staliukus atskirti pertvaromis ir taip juos sustatyti tankiau mums leidžia lauke kaip ir anksčiau pastatyti 10 staliukų ir iš viso vienu metu aptarnauti 20 klientų. Nors tai vis vien dvigubai mažiau nei prieš karantiną, tačiau žvelgiant iš kitos pusės mūsų lankytojų skaičius pastačius stalus arčiau vienas kito ir atskyrus sienelėmis padidės net 43 proc.“, – skaičiuoja restorano savininkas.