• Renginiai
  • Receptai
  • Laisvalaikis
  • Video
Ketvirtadienis, 13 lapkričio 2025
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Reklama
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pradžia Aktualijos

Oranžinė morkų ir apelsinų sriuba suteiks energijos pliūpsnį, pasitinkant rudenį

2023-09-11
Aktualijos, Gyvenimas, Laisvalaikis, Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Morkų ir apelsinų sriuba

Morkų ir apelsinų sriuba

Per vasarą jau tikrai atsivalgėme šaltibarščių, tad dabar atėjo metas lengvoms, spalvingoms ir aromatingoms sriuboms – juk parduotuvių lentynose pilna įvairiausių nebrangių daržovių.  Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienės pataria, kad į lokaliai užaugintas daržoves vertėtų atkreipti dėmesį dėl šviežumo ir palankumo sveikatai, o morkos turi daug puikių savybių – jos giriamos ne tik dėl svarbos mūsų regai. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva patars, kaip ilgiau išlaikyti morkas traškias ir neapvytusias.

Mažina vėžio ir širdies ligų riziką

Tokias universalias daržoves kaip morkos, galima panaudoti gausybei patiekalų – salotoms, sriuboms, troškiniams, patiekti kaip garnyrą, jų tarkius berti į blynelių ar pyrago tešlą. Tačiau gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad tai dar ir puikus užkandis priešpiečių ar pavakarių dėžutėms – tereikia supjaustyti jas lazdelėmis ir įdėti į mokyklą vaikams ar neštis į darbą.

„Morkos, kaip ir kitos oranžinės spalvos daržovės, yra nepamainomas vitamino K ir beta karoteno – vitamino A pirmtako – šaltinis. Pastaroji medžiaga ypač svarbi žmogaus regai. Morkose taip pat gausu skaidulų ir įvairių mikroelementų – kalio, kalcio bei antioksidantų. Taip pat morkose esantys karotinoidai sumažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką, taip pat pasižymi priešvėžiniu poveikiu, nes karotinoidai neutralizuoja laisvuosius radikalus, galinčius sukelti rimtų sveikatos bėdų. Be to, morkose gausu skaidulų, kurios palengvina virškinimo procesus, padeda sumažinti cholesterolio kiekį“, – morkų naudą pabrėžia gydytoja dietologė.

Kadangi morkose gausu riebaluose tirpių vitaminų, dažnai manoma, jog ruošiant jų salotas būtina jas šiek tiek apšlakstyti alyvuogių aliejumi, kad būtų geriau pasisavinti morkose esantys vitaminai.

Gydytoja dietologė su šiuo teiginiu nesutinka. „Mitas, kad į morkų salotas ar sultis būtina įpilti šiek tiek aliejaus. Viena vertus, yra ir dalis tiesos, nes tam, kad būtų įsisavinti riebaluose tirpūs vitaminai, reikia riebalų. Kita vertus – dieną mes ir taip valgome maistą, kuriame yra riebalų, tad reikiamą jų kiekį, kuris padeda įsisavinti ir morkose esančius vitaminus, natūraliai gauname su kitais maisto produktais. Todėl papildomai pilti aliejaus į morkų sultis išties nėra būtinybės. Na o šlakelis kokybiško alyvuogių aliejaus morkų salotoms tikrai puikiai tiks“, – sako E. Gavelienė.

Laikyti geriausia rūsyje arba šaldytuve

Kaip ir daugelį daržovių, morkas geriausia laikyti sausoje, tamsesnėje ir vėsesnėje vietoje. „Kambario temperatūroje jos gali daug greičiau prarasti savo traškumą ir suvysti. Tad jei neturite rūsio, laikykite morkas šaldytuve, daržovėms skirtame stalčiuje, sudėkite jas į celofaninį maišelį arba sviestinį popierių neplautas, stipriai neapspausdami. Taip jos išlaikys drėgmę ir neišsausės, išliks šviežios net iki 3 ar 4 savaičių. Morkas taip pat galima užšaldyti, taip jomis mėgautis galėsite dar ilgiau: tada jas reikėtų nuplauti, susmulkinti norimo dydžio gabalėliais ir sudėti į dėžutes arba maišelius, skirtus šaldymui“, – patarimais dalijasi prekybos tinklo atstovė Olga Suchočeva.

Ji pataria rinktis sezonines Lietuvos ūkininkų daržoves, nes sezonui įsibėgėjus jos būna pigesnės ir šviežesnės dėl transportavimo išlaidų bei laiko. Taip pat primena, kad norintys sutaupyti prekybos tinklo „Rimi“ parduotuvėse visoje Lietuvoje gali rasti daugiau kaip 600 prekių, kurių įprastos kainos yra bene žemiausios rinkoje, tad renkantis daržoves, galima rasti pigiausių jų variantų.

„Rimi“ kulinarijos technologai siūlo trintoms sriuboms panaudoti gausybę lietuviško derliaus daržovių ir išbandyti pačius įvairiausius jų derinius.

Morkų ir apelsinų sriuba

RECEPTAS

Sriubai reikės:

500 g morkų;

1 apelsino (išspaustų sulčių ir ½ žievelės);

1 litro daržovių sultinio;

25 g sviesto;

1 vnt. svogūno;

Druskos, pipirų pagal skonį.

Kaip gaminti:

1.      Didelėje keptuvėje ar puode įkaitinkite sviestą, suberkite smulkiai supjaustytą svogūną, kepkite 10 minučių, kol suminkštės.

2.      Sudėkite supjaustytas morkas ir nutarkuotą apelsino žievelę ir maišydami troškinkite 3–4 minutes, tada supilkite sultinį ir užvirinkite. Sumažinkite kaitrą ir dar patroškinkite 20–25 min. arba kol morkos visiškai suminkštės. Sriubą pertrinkite, tada įmaišykite apelsinų sultis. Paragaukite ir pagardinkite pipirais bei druska. Jei mėgstate, galite patiekti su grietinėle.

Skanaus!

 

Šaltinis: Pranešimas spaudai
DalintisSiųstiSiųsti

TAIP PAT SKAITYKITE

Žinios

Vilniuje šią žiemą – daugiau skaldelės, mažiau druskos
Kai technologijos pakviečia švęsti: į didžiausio Lietuvoje „d.one“ salono atidarymą rinkosi garsūs žmonės
Meras sako, jog sostinėje problemų dėl migrantų kol kas nėra
Šalčininkų rajone nutupdytas dronas su 1 tūkst. baltarusiškų cigarečių

Politika

Meras sako, jog sostinėje problemų dėl migrantų kol kas nėra
Šakalienė: visi krašto apsaugos ministrai galėjo atsisveikinti su kariais, man to neleido
Siūloma uždrausti nepilnamečiams parduoti nealkoholinį alų ar sidrą
Baltarusijoje strigusius vilkikus siekiama į Lietuvą įleisti per Šalčininkų postą

Kultūra

Projektas „Receptas kultūrai“: kai menas atranda kelią į atokiausią kiemą
„Praeities sujungti, ateitį kuriame kartu“. Iškilmingas projekto užbaigimas Rudaminoje
Į Vilnių grįžta „SU-MENĖK“ vėl kvies atrasti šiuolaikinį meną
Ilgių šventėje Lentvaryje pagerbti protėviai

Sportas

R. Džiaukštas lieka „Žalgirio“ trenerio poste
Vilniaus romai garsina Lietuvos vardą sporto pasaulyje
R. Džiaukštas: „Baigėme sezoną aukštai pakėlę galvas“
Vilniaus rajono bėgikai puikiai pasirodė Beskidų maratone Lenkijoje

Populiariausi

SKELBIMAS APIE NUMATOMĄ ŽEMĖS SKLYPŲ RIBŲ ŽENKLINIMĄ

VISUOMENĖS INFORMAVIMAS APIE PARENGTĄ TERITORIJŲ PLANAVIMO DOKUMENTĄ IR GALIMYBĘ TEIKTI PASIŪLYMUS

SKELBIMAS APIE NUMATOMĄ ŽEMĖS SKLYPŲ RIBŲ ŽENKLINIMĄ

VISUOMENĖS INFORMAVIMAS apie parengtą poveikio visuomenės sveikatai vertinimo (toliau – PVSV) Ataskaitą

SKELBIMAS APIE MIŠKO PARDAVIMĄ VĮ VALSTYBINIŲ MIŠKŲ URĖDIJOS NEMENČINĖS REGIONINIO PADALINIO TERITORIJOJE

Pranešimas apie perkamą žemę miškams įveisti

SKELBIMAS APIE NUMATOMĄ ŽEMĖS SKLYPŲ RIBŲ ŽENKLINIMĄ

VISUOMENĖS INFORMAVIMAS APIE PARENGTĄ TERITORIJŲ PLANAVIMO DOKUMENTĄ IR GALIMYBĘ TEIKTI PASIŪLYMUS

Jei visa tiesa apie influencerius kainuotų 157 eurus – ar pirktumėte?

Jei visa tiesa apie influencerius kainuotų 157 eurus – ar pirktumėte?

Sugrįžta „Vilniaus mechanizmų“ festivalis: kaip kalba miesto organizmas?

„Vilniaus vandenys“ skolinasi 50 mln. eurų investicijoms

Proneta
pamatyti.lt pamatyti.lt pamatyti.lt

Kategorijos

  • Aktualijos
  • Aplinka
  • Apžvalgos
  • Elektrėnai
  • Finansai
  • Gamyba-Pramonė
  • Grožis
  • Gyvenimas
  • Įdomu
  • Istorija
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Lankytinos vietos
  • Lietuva
  • Lietuvos naujienos
  • Mokslas ir studijos
  • Naujienos
  • Nelaimės
  • Orai
  • Padėka
  • Politika
  • Receptai
  • Religija
  • Renginiai
  • Renginiai Elektrėnuose
  • Renginiai Šalčininkuose
  • Renginiai Trakuose
  • Renginiai Vilniaus rajone
  • Renginiai Vilniuje
  • Rinkimai
  • Šalčininkai
  • Skelbimai/Pranešimai
  • Socialiniai reikalai
  • Socialiniai tinklai
  • Sportas
  • Statyba
  • Sveikata
  • Technologijos
  • Trakai
  • Transportas
  • Turizmas
  • Užsienio naujienos
  • Verslas
  • Verslo gidas
  • Video
  • Vilniaus rajonas
  • Vilniaus rajonas
  • Vilnius
  • Žemės ūkio ministerijos naujienos
  • Žemės ūkis
  • Žiniasklaida
  • Žinios

Naujienos

Vilniuje šią žiemą – daugiau skaldelės, mažiau druskos

Vilniuje šią žiemą – daugiau skaldelės, mažiau druskos

R. Džiaukštas lieka „Žalgirio“ trenerio poste

R. Džiaukštas lieka „Žalgirio“ trenerio poste

Kai technologijos pakviečia švęsti: į didžiausio Lietuvoje „d.one“ salono atidarymą rinkosi garsūs žmonės

Kai technologijos pakviečia švęsti: į didžiausio Lietuvoje „d.one“ salono atidarymą rinkosi garsūs žmonės

Vilniaus Kraštas

  • Reklama
  • Kontaktai
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022