• Renginiai
  • Receptai
  • Laisvalaikis
  • Video
Sekmadienis, 7 gruodžio 2025
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Reklama
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pradžia Receptai

Ne tik į sriubą, bet ir į pyragą: desertams su mažiau cukraus naudokite moliūgą

2025-09-17
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Moliūgų pyragas / Freepik nuotr.

Moliūgų pyragas / Freepik nuotr.

Prasidėjus moliūgų sezonui daugelis iš jų puola gaminti kreminę sriubą ar troškinius. Tačiau šios rudens daržovės universalumas kur kas platesnis – moliūgai puikiai dera ir saldžiuose kepiniuose. Iš jų pagaminti desertai ne tik nustebins rudenišku skoniu, bet ir padės sutaupyti, nes jau įsivažiuoja moliūgų sezonas.

Puikiai tinka vietoje cukraus

Moliūgas natūraliai saldus, todėl ši daržovė ypač patiks sveikuoliškų desertų mėgėjams, mat kepant pyragus ar kitus skanėtus prireiks mažiau cukraus. Be to, šios daržovės minkštimas suteikia pyragams drėgmės – jie ilgiau išlieka minkšti ir purūs.

Moliūgas puikiai dera ir su įvairiausiais pyragams dažnai naudojamais prieskoniais: cinamonu, kardamonu, imbieru ar muskato riešutu. Jei desertuose norisi gaivumo, moliūgą galima derinti su citrusiniais vaisiais – žaliąja citrina, apelsinu ar mandarinu.

Kaip moliūgą integruoti į desertus?

Norint moliūgą įmaišyti į pyragų ar sausainių tešlą patogiausia jį supjaustyti gabaliukais, iškepti orkaitėje ir sutrinti į tyrę. Tyrę galima būti naudoti iškart arba užsišaldyti porcijomis – taip iš vieno moliūgo galima išsikepti net kelis desertus, o nesaldinta tyrė puikiai tiks ir ruošiant įvairiausius padažus makaronams, troškiniams ar verdant sriubą. Jei nuo moliūgo jums lieka sėklų, jų taip pat neišmeskite – išdžiovintos jos taps puikiu užkandžiu arba dekoracija kepiniams.

Siūlome išbandyti du rudeniškus receptus: tartą su moliūgais ir gaivų moliūgų pyragą su žaliųjų citrinų glaistu.

Trapios tešlos tarta su moliūgais

Moliūgų pyragas / Freepik nuotr.

Reikės:

  • 500 g trapios tešlos
  • 700 ml moliūgo tyrės
  • 300 ml nesaldinto sutirštinto pieno
  • 3 vnt. kiaušinių
  • 50 g cukraus
  • 50 g rudojo cukraus
  • 1 šaukšto miltų
  • 1.5 šaukštelio kardamono
  • 1 šaukštelio cinamono
  • 1 šaukštelio malto imbiero
  • žiupsnelio druskos ir pipirų

Gaminimo eiga:

Moliūgą nuplaukite, nusausinkite, perpjaukite per pusę ir dėkite į sviestiniu popieriumi išklotą skardą ir kepkite įkaitintoje iki 180 °C orkaitėje apie 30 min. Kai moliūgas bus minkštas, ištraukite iš orkaitės, atvėsinkite, išskaptuokite minkštąją dalį ir sutrinkite iki vientisos masės su virtuviniu trintuvu. Minkštimo reikia apie 450 g. Dideliame dubenyje sumaišykite moliūgo tyrę, pieną, kiaušinius, cukrų, miltus, prieskonius. Apie 70–100 g tešlos atidėkite papuošimui.

Tešlą iškočiokite, išpjaustykite norimos formos lapelius, dėkite į skardą, išklotą kepimo popieriumi, ir kepkite įkaitintoje iki 180 °C orkaitėje, kol lapeliai iškeps. Likusią tešlą iškočiokite, dėkite į apvalią, išteptą sviestu kepimo formą ir prispauskite tešlą prie skardos kraštų. Tešlą subadykite šakute. Supilkite moliūgo įdarą ant tešlos ir dėkite į įkaitintą iki 180 °C orkaitę. Kepkite apie 40–45 minutes. Kai pyragas iškeps ir atvės, papuoškite spalvotais lapeliais.

Moliūgų pyragas su žaliųjų citrinų glaistu

Moliūgų pyragas su glaistu / Freepik nuotr.

Reikės:

  • Sviesto skardai patepti
  • 400 g moliūgo
  • 3 vnt. kiaušinių
  • 255 g cukranendrių cukraus
  • 250 ml rapsų aliejaus
  • 210 g kvietinių miltų
  • 2 šaukštelių kepimo miltelių
  • 0.5 šaukštelio druskos
  • 0.5 šaukštelio muskato riešuto
  •  2 šaukštelių malto cinamono

Žaliųjų citrinų glaistui:

  • 1 vnt. žaliosios citrinos
  • 100 g kreminio sūrio
  • 50 g sviesto
  • 80 g cukraus miltelių

Gaminimo eiga:

Orkaitę įkaitinkite iki 175°C. Sviestu ištepkite 24 cm skersmens formą (8 porcijoms). Moliūgą nulupkite, išimkite sėklas ir smulkiai sutarkuokite. Kiaušinius ir cukrų išplakite iki purios masės. Sudėkite tarkuotus moliūgus ir supilkite aliejaus. Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, druską ir prieskonius. Miltų mišinį įmaišykite į kiaušinių plakinį. Supilkite tešlą į formą. Pyragą kepkite apatinėje orkaitės dalyje apie 60 minučių, dantų krapštuku patikrinkite, ar pyragas iškepęs. Leiskite visiškai atvėsti ir išverskite pyragą ant lėkštės.

Nuo žaliosios citrinos nutarkuokite žievelę ir išspauskite sultis. Visus ingredientus, skirtus glaistui, išplakite iki vientisos, purios masės ir sudėkite į konditerinį maišelį. Papuoškite pyragą glaistu. Skanaus!

Žymos: Derlius
DalintisSiųstiSiųsti
Palikti komentarą su FB

TAIP PAT SKAITYKITE

Žinios

Vilniečiai išsirinko: 1,3 mln. eurų paskirstė geriausioms gyventojų idėjoms
Šventės atsakingai: kaip tvarkyti nebenaudojamus kalėdinius papuošimus
Tarptautiniame kalėdinių eglučių miške šiemet net 144 pasaulio šalys
Vilniuje automobilis partrenkęs per perėją ėjusį žmogų pasišalino

Politika

Vilnius reikalauja, kad Minskas nutrauktų hibridines atakas, išleistų įstrigusius vilkikus
Du vaikus turinčios šeimos nebus laikomos daugiavaikėmis
Meras sako, jog sostinėje problemų dėl migrantų kol kas nėra
Šakalienė: visi krašto apsaugos ministrai galėjo atsisveikinti su kariais, man to neleido

Kultūra

Vilnius skirs finansavimą keturiems filmams, kuriamiems mieste
Eišiškių muzikos mokykloje sužibėjo jauni balsai
Iškilmingai užbaigtas „Scanoramos“ festivalis: paaiškėjo pagrindinio konkurso laimėtojas
Metų knygos vaikams autorė Eglė Jasė: „Man rašymas – galimybė žaisti“

Sportas

Į Vilnių sugrįžo D. Stankevičius
Po pirmo sezono „Žalgirį“ palieka K. Hadji
„Žalgirio“ gynėjų grandį sustiprino Klaudijus Upstas
G. Radzevičius keliasi į Eurolygą, naujasis „Ryto“ kapitonas – A. Gudaitis

Populiariausi

Setupad – pirmoji kompanija Baltijos šalyse tapo sertifikuotu Google leidėjų partneriu (GCPP)

Setupad – pirmoji kompanija Baltijos šalyse tapo sertifikuotu Google leidėjų partneriu (GCPP)

Vilnius įžiebė natūralią Kalėdų eglę: Katedros aikštėje – milžiniškas eglutės žaisliukas

Vilnius įžiebė natūralią Kalėdų eglę: Katedros aikštėje – milžiniškas eglutės žaisliukas

Vilnius – oficiali Europos Kalėdų sostinė 2025: kokios bus tradicijos ir naujovės

Vilnius – oficiali Europos Kalėdų sostinė 2025: kokios bus tradicijos ir naujovės

„Rx Vaistinė“ – tokios Lietuvoje dar nebuvo: receptiniai vaistai – tiesiai į namus specialiu sertifikuotu transportu

„Rx Vaistinė“ – tokios Lietuvoje dar nebuvo: receptiniai vaistai – tiesiai į namus specialiu sertifikuotu transportu

Linksmos dovanos, kurios patiks humoro jausmą turintiems žmonėms

Linksmos dovanos, kurios patiks humoro jausmą turintiems žmonėms

Vilnius įžiebė natūralią Kalėdų eglę: kviečia atsigręžti į nematerialias vertybes

Vilnius įžiebė natūralią Kalėdų eglę: kviečia atsigręžti į nematerialias vertybes

Proneta
pamatyti.lt pamatyti.lt pamatyti.lt

Kategorijos

  • Aktualijos
  • Aplinka
  • Apžvalgos
  • Elektrėnai
  • Finansai
  • Gamyba-Pramonė
  • Grožis
  • Gyvenimas
  • Įdomu
  • Istorija
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Lankytinos vietos
  • Lietuva
  • Lietuvos naujienos
  • Mokslas ir studijos
  • Naujienos
  • Nelaimės
  • Orai
  • Padėka
  • Politika
  • Receptai
  • Religija
  • Renginiai
  • Renginiai Elektrėnuose
  • Renginiai Šalčininkuose
  • Renginiai Trakuose
  • Renginiai Vilniaus rajone
  • Renginiai Vilniuje
  • Rinkimai
  • Šalčininkai
  • Skelbimai/Pranešimai
  • Socialiniai reikalai
  • Socialiniai tinklai
  • Sportas
  • Statyba
  • Sveikata
  • Technologijos
  • Trakai
  • Transportas
  • Turizmas
  • Užsienio naujienos
  • Verslas
  • Verslo gidas
  • Video
  • Vilniaus rajonas
  • Vilniaus rajonas
  • Vilnius
  • Žemės ūkio ministerijos naujienos
  • Žemės ūkis
  • Žiniasklaida
  • Žinios

Naujienos

Vilniečiai išsirinko: 1,3 mln. eurų paskirstė geriausioms gyventojų idėjoms

Vilniečiai išsirinko: 1,3 mln. eurų paskirstė geriausioms gyventojų idėjoms

Draudikai primena: trys pagrindinės nelaimės namuose, kurios gali užklupti šventiniu laikotarpiu

Šventės atsakingai: kaip tvarkyti nebenaudojamus kalėdinius papuošimus

Svajojate išbandyti maudynes žiemą? Specialistai atskleidė, kada geriau net nepradėti

Maudynės žiemą – mados reikalas ar tikrai sveika?

Vilniaus Kraštas

  • Reklama
  • Kontaktai
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022