• Renginiai
  • Receptai
  • Laisvalaikis
  • Video
Ketvirtadienis, 13 lapkričio 2025
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Reklama
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pradžia Apžvalgos

Naujas supermaistas – iš jūros gelmių, bet receptai – žemiškai paprasti

2021-01-16
Apžvalgos
Laikas: 3 min skaitymo

Produktai su jūros dumbliais Lietuvoje tampa jau ne egzotika, o kasdieniu pirkėjų pasirinkimu. Stiprėjant sveikos gyvensenos ir mitybos tendencijoms, visame pasaulyje jūros dumbliai sulaukia vis daugiau dėmesio, nes yra vertingas naudingų maistinių medžiagų šaltinis. Tendencija neaplenkia ir Lietuvos – jūros dumblių paklausa auga.

„Įvairūs jūros dumblių gaminiai įsitvirtina tarp kitų maisto produktų, kurie vadinami supermaistu: bolivinių balandų, šilauogių, avokadų, batatų ar lapinių kopūstų. Gaminių iš jūros dumblių paklausa pernai buvo daugiau negu pusantro karto didesnė lyginant su 2019 metais. Todėl galima sutikti su dietistais bei sveikos mitybos ekspertais, teigiančiais, jog būtent šios gėrybės iš jūros gelmių šiemet pasaulyje taps ryškia supermaistui priskiriamų produktų žvaigžde, o patiekalų su šiuo ingredientu įvairovė smarkiai išsiplės“, – sako „Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.

E. Dapkienė pastebi, kad pernai labiausiai didėjo iš jūržolių gaminamų užkandžių ir traškučių pardavimai. Taip pat jūros dumblių produktų paklausa atspindėjo ir augantį Japonijos bei Tailando virtuvių populiarumą.

Greta įprastų sušių, kurie susukami į jūros dumblių lapelius, pernai pirkėjai taip pat noriai rinkosi iš jūros dumblių pagamintas salotas, sūdytus ir marinuotus jūros kopūstus, jūros dumblių užkandį su alyvuogių aliejumi. Dėmesio sulaukė pernai asortimente atsiradusi naujovė – pikantiškų ir aštrių skonių jūržolių produktai, kuriuos pristatė lietuviškas prekės ženklas „Zigmas“.

Augantys jūros dumblių pardavimai prekybos tinklo parduotuvėse yra fiksuojami jau 5 metus iš eilės, o tai prekybininkus skatina ieškoti naujovių ir siūlyti jas savo klientams. „Įprasta, kad džiovintų jūros dumblių produktai labiausiai siejami su sušiais, tačiau iš šių gėrybių galima lengvai pasigaminti ir gausybę kitokių sveikų patiekalų – užkandžių, salotų ir net sriubų“, – teigia „Maximos“ Maisto gamybos departamento direktorė Brigita Baratinskaitė.

Maisto gamybos ekspertė B. Baratinskaitė atkreipia dėmesį, kad jūros dumblių produktuose gausu A ir B grupės vitaminų, taip pat – folio rūgšties, polinesočiųjų riebiųjų rūgščių, vitaminų C, D ir K, kalio ir geležies. Šie produktai dar turtingi jodo, kuris reikalingas tinkamai skydliaukės veiklai.

Džiovinti ir suslėgti jūros dumblių lapeliai savo skoniu primena špinatus. Jie puikiai dera su makaronais ar ryžiais, tinka garnyrams. B. Baratinskaitė siūlo namuose išbandyti tris paprastus receptus ir mėgautis skoniais, kuriuos padeda sukurti jūržolių gaminiai.

Sušildanti sriuba

Reikės:

2-3 lapelių „Nori“ jūros dumblių, pusės paprikos, kelių kopūsto lapų, 1 svogūno, 2 skiltelių česnako, kubelio vištienos sultinio, kelių griežinėlių imbiero, vienos žaliosios citrinos, 1 šaukšto alyvuogių aliejaus, šaukštelio džiovintų bazilikų, šaukštelio ciberžolės, žiupsnelio maltų kajeno pipiro.

Gaminimas: Sriubos puode pakaitinkite aliejų. Suberkite baziliką, ciberžolę, kajeno pipirus, smulkintą svogūną ir česnaką. Viską sumaišykite ir pakepinkite kelias minutes. Tada sudėkite susmulkintą papriką, kopūstą ir pakaitinkite maišydami maždaug minutę. Supilkite vištienos sultinį, įmeskite sutrinto imbiero ir užvirkite. Išjunkite kaitrą ir į puodą įspauskite žaliosios citrinos sulčių, sudėkite jūros dumblių lapelius. Leiskite 5 minutes pastovėti ir tada galite patiekti į dubenėlius.

Užkandis su tunu

Reikės:

3 lapelių „Nori“ jūros dumblių, 1 mažos skardinės konservuoto tuno, 1 morkos, 1 agurko, šiek tiek poro, sezamo sėklų, 2 šaukštų majonezo, kelių lašų „Tabasco“ arba kito aštraus padažo.

Gaminimas: sumaišykite tuną su majonezu, sutarkuokite morką ir agurką plonais šiaudeliais, susmulkinkite porą. Perpjaukite jūros dumblių lapelius per pusę ir ant jų dėkite su majonezu sumaišytą tuną, tada – daržoves, o ant viršaus pabarstykite sezamo sėklų ir galiausiai užlašinkite aštraus padažo.

Greitai paruošiamos salotos

Reikės:

10 lapelių „Nori“ jūros dumblių, 1 šaukšto sojos padažo, 2 šaukštų sezamų aliejaus, 1 šaukšto ryžių acto, 2 šaukštų vandens, griežinėlio šviežio imbiero, 1 skiltelės česnako, 1 šaukšto sezamo sėklų, saujos susmulkintų svogūnų laiškų.

Gaminimas: Sukarpykite arba supjaustykite jūros dumblių lapelius maždaug 1 cm pločio juostelėmis, sudėkite į dubenį. Sumaišykite sojos padažą, sezamų aliejų, actą, vandenį, sutrintą imbierą bei sutrintą skiltelę česnako. Pasigamintą padažą supilkite ant jūros dumblių juostelių – leiskite padažui į jas įsigerti, švelniai maišydami 1-2 minutes. Ant viršaus užberkite sezamo sėklų ir svogūno laiškų.

DalintisSiųstiSiųsti
Palikti komentarą su FB

TAIP PAT SKAITYKITE

Žinios

Meras sako, jog sostinėje problemų dėl migrantų kol kas nėra
Kai technologijos pakviečia švęsti: į didžiausio Lietuvoje „d.one“ salono atidarymą rinkosi garsūs žmonės
Šalčininkų rajone nutupdytas dronas su 1 tūkst. baltarusiškų cigarečių
Neblaivi porelė agresyviai puolė policininkus

Politika

Meras sako, jog sostinėje problemų dėl migrantų kol kas nėra
Šakalienė: visi krašto apsaugos ministrai galėjo atsisveikinti su kariais, man to neleido
Siūloma uždrausti nepilnamečiams parduoti nealkoholinį alų ar sidrą
Baltarusijoje strigusius vilkikus siekiama į Lietuvą įleisti per Šalčininkų postą

Kultūra

Projektas „Receptas kultūrai“: kai menas atranda kelią į atokiausią kiemą
„Praeities sujungti, ateitį kuriame kartu“. Iškilmingas projekto užbaigimas Rudaminoje
Į Vilnių grįžta „SU-MENĖK“ vėl kvies atrasti šiuolaikinį meną
Ilgių šventėje Lentvaryje pagerbti protėviai

Sportas

Vilniaus romai garsina Lietuvos vardą sporto pasaulyje
R. Džiaukštas: „Baigėme sezoną aukštai pakėlę galvas“
Vilniaus rajono bėgikai puikiai pasirodė Beskidų maratone Lenkijoje
Nesėkmė Paskutinėse rungtynėse jau nieko nebelėmė

Populiariausi

SKELBIMAS APIE NUMATOMĄ ŽEMĖS SKLYPŲ RIBŲ ŽENKLINIMĄ

VISUOMENĖS INFORMAVIMAS APIE PARENGTĄ TERITORIJŲ PLANAVIMO DOKUMENTĄ IR GALIMYBĘ TEIKTI PASIŪLYMUS

SKELBIMAS APIE NUMATOMĄ ŽEMĖS SKLYPŲ RIBŲ ŽENKLINIMĄ

VISUOMENĖS INFORMAVIMAS apie parengtą poveikio visuomenės sveikatai vertinimo (toliau – PVSV) Ataskaitą

SKELBIMAS APIE MIŠKO PARDAVIMĄ VĮ VALSTYBINIŲ MIŠKŲ URĖDIJOS NEMENČINĖS REGIONINIO PADALINIO TERITORIJOJE

Pranešimas apie perkamą žemę miškams įveisti

SKELBIMAS APIE NUMATOMĄ ŽEMĖS SKLYPŲ RIBŲ ŽENKLINIMĄ

VISUOMENĖS INFORMAVIMAS APIE PARENGTĄ TERITORIJŲ PLANAVIMO DOKUMENTĄ IR GALIMYBĘ TEIKTI PASIŪLYMUS

Jei visa tiesa apie influencerius kainuotų 157 eurus – ar pirktumėte?

Jei visa tiesa apie influencerius kainuotų 157 eurus – ar pirktumėte?

Sugrįžta „Vilniaus mechanizmų“ festivalis: kaip kalba miesto organizmas?

„Vilniaus vandenys“ skolinasi 50 mln. eurų investicijoms

Proneta
pamatyti.lt pamatyti.lt pamatyti.lt

Kategorijos

  • Aktualijos
  • Aplinka
  • Apžvalgos
  • Elektrėnai
  • Finansai
  • Gamyba-Pramonė
  • Grožis
  • Gyvenimas
  • Įdomu
  • Istorija
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Lankytinos vietos
  • Lietuva
  • Lietuvos naujienos
  • Mokslas ir studijos
  • Naujienos
  • Nelaimės
  • Orai
  • Padėka
  • Politika
  • Receptai
  • Religija
  • Renginiai
  • Renginiai Elektrėnuose
  • Renginiai Šalčininkuose
  • Renginiai Trakuose
  • Renginiai Vilniaus rajone
  • Renginiai Vilniuje
  • Rinkimai
  • Šalčininkai
  • Skelbimai/Pranešimai
  • Socialiniai reikalai
  • Socialiniai tinklai
  • Sportas
  • Statyba
  • Sveikata
  • Technologijos
  • Trakai
  • Transportas
  • Turizmas
  • Užsienio naujienos
  • Verslas
  • Verslo gidas
  • Video
  • Vilniaus rajonas
  • Vilniaus rajonas
  • Vilnius
  • Žemės ūkio ministerijos naujienos
  • Žemės ūkis
  • Žiniasklaida
  • Žinios

Naujienos

Šalčininkų rajone nutupdytas dronas su 1 tūkst. baltarusiškų cigarečių

Meras sako, jog sostinėje problemų dėl migrantų kol kas nėra

Kai technologijos pakviečia švęsti: į didžiausio Lietuvoje „d.one“ salono atidarymą rinkosi garsūs žmonės

Kai technologijos pakviečia švęsti: į didžiausio Lietuvoje „d.one“ salono atidarymą rinkosi garsūs žmonės

Šalčininkų rajone nutupdytas dronas su 1 tūkst. baltarusiškų cigarečių

Šalčininkų rajone nutupdytas dronas su 1 tūkst. baltarusiškų cigarečių

Vilniaus Kraštas

  • Reklama
  • Kontaktai
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022