• Renginiai
  • Receptai
  • Laisvalaikis
  • Video
Šeštadienis, 5 liepos 2025
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Reklama
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pradžia Apžvalgos

Mėsainių variancijų – gausybė: specialistas pataria, kaip juos teisingai paruošti (receptas)

2023-05-27
Apžvalgos
Laikas: 4 min skaitymo

Vasarą prasidedantis kepimo ant grotelių sezonas vilioja ir mėsainių mėgėjus. Plačiu ingredientų pasirinkimu bei įvairiomis jų variacijomis pasižymintis patiekalas kasmet tik populiarėja. Mėsainiams naudojama įvairi mėsa – nuo jautienos iki kalakutienos. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, pastarosios vartojimas organizmui suteikia daug naudingų medžiagų, o prekybos tinklo „Rimi“ technologas Vidas Nadzeika dalijasi praktiniais patarimais, kaip tinkamai išsirinkti ir paruošti skirtinga mėsa gardintus sumuštinius.

Kalakutiena – baltymų šaltinis 

Kalakutiena – Vakarų Europos šalyse populiari mėsos rūšis, vis dar per retai atsidurianti ant lietuvių stalo. Pasak dr. Editos Gavelienės, ši mėsa pasižymi dideliu baltymų kiekiu ir kitomis naudingosiomis medžiagomis, tad ją verta įtraukti į kasdienį mitybos racioną. „Kalakutiena yra priskiriama liesos mėsos rūšiai. Jeigu lyginsime kalakutieną su vištiena, tai abiejų krūtinėlių filė šimte gramų yra beveik tiek pat baltymų, o kitų reikšmingų skirtumų tarp šios mėsos rūšių nėra. Kalakutiena įprastai yra švenčių patiekalams naudojama mėsa, tačiau jos reikėtų nepamiršti įtraukti ir į kasdienį racioną, kad gautume įvairesnių medžiagų“, – apie kalakutienos naudą pasakoja dietologė.

Dažnai girdime, kad turėtume vartoti gerokai mažiau raudonos mėsos ir ją keisti balta. Anot dr. E. Gavelienės, šioje mėsoje yra mažesnis sočiųjų riebalų rūgščių kiekis, todėl ji sveikatai palankesnė. „Kalakutiena, vištiena, putpelių ar kurapkų mėsa yra priskiriama liesesnės paukštienos kategorijai, o štai antiena ir žąsiena – gerokai riebesnės. Renkantis paukštieną, reikėtų atsižvelgti į savo sveikatos būklę, jausti saiką ir norimą mėsą ruošti be papildomų riebalų“, – pataria gydytoja.

Avokadas – daug naudingųjų medžiagų turintis vaisius

Avokadas yra vienas tų vaisių, kuris smarkiai prisideda prie geros savijautos. Vartodami jį su kalakutiena, gausite tikrą energijos ir gerųjų medžiagų derinį. Nors gydytojai dažnai rekomenduoja rinktis produktus, išaugintus ne didesniu nei 500 km atstumu nuo mūsų gyvenamosios vietos, avokadams, dėl juose esančio didelio naudingųjų medžiagų kiekio, daroma išimtis.

„Avokadas yra puikus karotinoidų, svarbių mūsų regėjimui medžiagų, šaltinis. Juose gausu vitaminų C ir E, mineralų: kalio, cinko, mangano, seleno. Šiuose vaisiuose daug folio rūgšties, kuri svarbi baltymų apykaitai. Ji būtina ne tik besilaukiančioms moterims, kitiems suaugusiems, bet ir vaikams. Be to, avokaduose yra augalinių sterolių – tai medžiagos, svarbios lėtinių uždegimų organizme slopinimui. Tiesa, dėl kryžminės alerginės reakcijos pavojaus avokadų reikėtų vengti žmonėms, kurie yra alergiški melionams, arbūzams ar moliūgams“, – sako gydytoja dietologė.

Pasak dr. E. Gavelienės, avokaduose gausu gerųjų riebalų, mažai angliavandenių ir labai daug skaidulinių medžiagų: „Jis padeda reguliuoti gliukozės kiekį kraujyje ir neleidžia jam didėti, todėl šį vaisių rekomenduojama vartoti ir cukriniu diabetu sergantiems žmonėms.“

Ekspertai pažymi, kad avokadai taip pat gali būti vartojami laikantis dietos, nes juose gausu skaidulų, kurios padeda padidinti sotumo jausmą ir reguliuoti cukrų įsisavinimą žarnyne.

Mėsainį gali paruošti kiekvienas

Mėsainių variacijų yra visa galybė, tad kiekvienas gali atrasti savitą ingredientų rinkinį. Pasak „Rimi“ mėsos technologo Vido Nadzeikos, šiam patiekalui galime naudoti visokią mėsą, svarbiausia – tinkamai ją iškepti: „Gaminant mėsainius galite naudoti nebūtinai maltą mėsą. Mėsainiams gali būti naudojama ir virta ar lėtai virta mėsa, kuri iškepusi plėšoma. Tačiau taip pat galima kepti mėsos gabalus ir po to juos pjaustyti plonais griežinėliais. Viskas priklauso tik nuo noro ir fantazijos.“

Vidas Nadzeika

Skaniausi mėsainiai – sultingi ir atskleidžiantys visą ingredientų skonį. Svarbiausia, pasak V. Nadzeikos, nenaudoti sausos mėsos, nes paplotėliai bus ne tokie sultingi. „Kepama ant grilio mėsa turėtų būti truputį riebesnė. Nepamirškite, kad naudojant sausą mėsą, derėtų ją sumalti ir pridėti priedų. Tokiu atveju kepėjams rekomenduočiau pasiimti česnakinį ar salotoms skirtą padažą ir jo įdėti į smulkintą mėsą. Taip ji taps sultingesnė ir gerokai skanesnė“, – patarimais dalinasi V. Nadzeika.

Mėsainiai su kalakutiena – sveikas delikatesas 

Mėsainiai, gaminami su kalakutiena – retai pasitaikantis, bet be galo sveikas ir skanus delikatesas. Anot „Rimi“ kulinarijos technologo V. Nadzeikos, nuo to, kokią kalakuto mėsą naudosime, teks gaminti skirtingų rūšių mėsainius. „Kalakutienos mėsainius galime gaminti trimis būdais – ją plėšant, malant ar padarant iš jos griežinėlius. Ruošiant patiekalą pirmaisiais būdais, reikėtų rinktis kalakutienos šlauneles, jas išvirti ar apkepti tol, kol jos pradės byrėti. Ruošiant šios mėsos paplotėlius, reikėtų jų neperkepti, kad neišsausėtų ir neprarastų skonio. Tačiau norint gaminti mėsainį su mėsos griežinėliais, reikėtų kepti kiek sausesnę kalakutienos krūtinėlę“, – pataria mėsos technologas.

Artėjančios vasaros proga „Rimi“ kulinarijos technologas Vidas Nadzeika kviečia pasigaminti mėsainį su kalakutiena ir avokadų padažu.

RECEPTAS
Jums prireiks: 
500 g kalakutų petukų faršo;
1 šaukšto alyvuogių aliejaus;
Pusės žaliosios citrinos;
1 skiltelės česnako;
Kalendros pagal skonį;
Pusės aitriosios paprikos;
3 gabalėlių imbiero šaknies;
8 salotų lapų;
2 pomidorų;
4 vnt. mėsainių bandelės.

Avokadų padažui: 
2 avokadų;
Pusės žaliosios citrinos;
10 g šviežios kalendros;
1 skiltelės česnako;
200 g graikiško jogurto.

Gaminimo eiga

  1. Į virtuvinį kombainą supilkite žaliosios citrinos sultis, alyvuogių aliejų. Sudėliokite tarkuotą žaliosios citrinos žievelę, 20 g kalendrų lapelių, nuluptą česnako skiltelę ir nuluptą imbiero šaknį.
  2. Aitriąją papriką nuplaukite, pašalinkite sėklytes. Visus produktus sutrinkite iki vientisos masės. Dubenyje sumaišykite kalakutų petukų mėsos faršą su pasigamintu marinatu. Pamarinuokite mėsą apie 20–30 min. Formuokite mėsainių maltinukus ir kepkite ant grilio keptuvės su aliejumi iš abiejų pusių po 4–5 m
  3. Paruoškite garnyrą. Saldžiąją bulvę ir saliero šaknį nulupkite, morkas nuskuskite. Daržoves nuplaukite ir supjaustykite storomis lazdelėmis. Paskaninkite druska, muskato riešutu, pamaišykite ir dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Kepkite 180 laipsnių temperatūroje apie 10 min.
  4. Pasigaminkite padažą. Sudėkite į virtuvinį kombainą česnaką, kalendras, avokadus, jogurtą, supilkite citrinos sultis, viską sutrinkite iki vientisos masės.
  5. Mėsainių puseles galima apkepti ant grilio, keptuvės ar skrudintuvės. Ant vienos dėkite salotų lapą, papuoštą avokadų pažadu, maltinuką pomidoro griežinėlį ir kaip kepure uždėkite kitą bandelės pusę.

Skanaus!

 

Šaltinis: Pranešimas spaudai.
Žymos: Mėsainis
DalintisSiųstiSiųsti

TAIP PAT SKAITYKITE

Žinios

Vykdomi skubūs Gariūnų viaduko taisymo darbai – vairuotojų prašoma rinktis kitus maršrutus
V. Benkunskas: simbolinė kapsulė Nacionaliniame stadione bus įkasta užbaigus statybas
Kviečiama registruotis į didžiausią sostinės sporto renginį – Vilniaus sporto festivalį
Balsio ežere nuskendo žmogus

Politika

Įvyko Trakų rajono savivaldybės ir Gibų valsčiaus įgyvendinamo projekto partnerių susitikimas
Tęsiamas Trakų ir Gižycko rajonų savivaldybių įgyvendinamas projektas
Švietimo, mokslo ir sporto ministrė lankėsi Trakų rajono ugdymo įstaigose
Prezidentas žada užlopyti skylę dėl GPM lengvatos ūkininkams

Kultūra

Kūryba be ribų: darbas su aktoriais įkvepia moksleivius kurti ir ieškoti savęs
„Sostinės dienos“ tampa „Vilniaus dienomis“ ir kviečia registruotis dalyvius
Joninių renginiai Vilniaus rajone – bendruomenių susitelkimo ir tradicijų puoselėjimo pavyzdys
Joninių papročiai: ugnies, vandens ir paparčio žiedo magija trumpiausią naktį

Sportas

Kviečiama registruotis į didžiausią sostinės sporto renginį – Vilniaus sporto festivalį
„Riteriams” vadovaus Gintautas Vaičiūnas
Kalvelių seniūnija triumfavo Vilniaus rajono seniūnijų sporto žaidynėse
Keturi įvarčiai ir ilgai laukta pergalė
  • Populiariausi
  • Komentarai
  • Naujausi
Nuo liepos 1 d. Vilniuje – nauji viešojo transporto bilietai šeimoms ir grupėms

Nuo liepos 1 d. Vilniuje – nauji viešojo transporto bilietai šeimoms ir grupėms

Pareigūnų kredito unija pakeitė pavadinimą ir kryptį – orientuosis į Vilniaus regiono gyventojus

Pareigūnų kredito unija pakeitė pavadinimą ir kryptį – orientuosis į Vilniaus regiono gyventojus

Vilniaus rajone įgyvendintas Erasmus+ mokymo kursas “Capture The Future”

Vilniaus rajone įgyvendintas Erasmus+ mokymo kursas “Capture The Future”

Vilniuje automobilis rėžėsi į stotelėje stovėjusias merginas – viena iš jų žuvo

Vilniuje automobilis rėžėsi į stotelėje stovėjusias merginas – viena iš jų žuvo

Atidarytas naujas Nemenčinės poliklinikos medicininės reabilitacijos centras

Atidarytas naujas Nemenčinės poliklinikos medicininės reabilitacijos centras

Darbas atostogų metu

Kodėl atostogos ne visada suveikia?

Gariūnų viadukas

Vykdomi skubūs Gariūnų viaduko taisymo darbai – vairuotojų prašoma rinktis kitus maršrutus

Valdas Benkunskas

V. Benkunskas: simbolinė kapsulė Nacionaliniame stadione bus įkasta užbaigus statybas

Kviečiama registruotis į didžiausią sostinės sporto renginį – Vilniaus sporto festivalį

Kviečiama registruotis į didžiausią sostinės sporto renginį – Vilniaus sporto festivalį

Skendimas

Balsio ežere nuskendo žmogus

Proneta
pamatyti.lt pamatyti.lt pamatyti.lt

Kategorijos

  • Aktualijos
  • Aplinka
  • Apžvalgos
  • Elektrėnai
  • Finansai
  • Gamyba-Pramonė
  • Grožis
  • Gyvenimas
  • Įdomu
  • Istorija
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Lankytinos vietos
  • Lietuva
  • Lietuvos naujienos
  • Mokslas ir studijos
  • Naujienos
  • Nelaimės
  • Orai
  • Padėka
  • Politika
  • Receptai
  • Religija
  • Renginiai
  • Renginiai Elektrėnuose
  • Renginiai Šalčininkuose
  • Renginiai Trakuose
  • Renginiai Vilniaus rajone
  • Renginiai Vilniuje
  • Rinkimai
  • Šalčininkai
  • Skelbimai/Pranešimai
  • Socialiniai reikalai
  • Socialiniai tinklai
  • Sportas
  • Statyba
  • Sveikata
  • Technologijos
  • Trakai
  • Transportas
  • Turizmas
  • Užsienio naujienos
  • Verslas
  • Verslo gidas
  • Video
  • Vilniaus rajonas
  • Vilniaus rajonas
  • Vilnius
  • Žemės ūkio ministerijos naujienos
  • Žemės ūkis
  • Žiniasklaida
  • Žinios

Naujienos

Darbas atostogų metu

Kodėl atostogos ne visada suveikia?

Gariūnų viadukas

Vykdomi skubūs Gariūnų viaduko taisymo darbai – vairuotojų prašoma rinktis kitus maršrutus

Valdas Benkunskas

V. Benkunskas: simbolinė kapsulė Nacionaliniame stadione bus įkasta užbaigus statybas

Vilniaus Kraštas

  • Reklama
  • Kontaktai
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022