• Renginiai
  • Receptai
  • Laisvalaikis
  • Video
Trečiadienis, 15 spalio 2025
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Reklama
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pradžia Gyvenimas

Atraskite Maljorkos virtuvę – sužavės dar neragauti skoniai

2023-08-31
Gyvenimas, Įdomu, Laisvalaikis
Laikas: 3 min skaitymo
Paelija / freepik

Paelija / freepik

Viduržemio jūros skalaujama Ispanijos sala Maljorka tikrai turi kuo pasigirti. Ji žavi paplūdimiais, natūralia ir išsaugota gamta, taip pat – autentiškais patiekalais. Maljorkietiška virtuvė yra neatsiejama nuo tradicinių vietinių ingredientų. Todėl lankydamiesi čia būtinai paragaukite vietinio maisto.

„Tez Tour“ kelionių ekspertai šią kryptį rekomenduoja ne tik poilsio išsiilgusiems turistams, bet ir tiems keliautojams, kurie nori išbandyti autentiškus šalies skonius. Jie pateikia savo rekomendacijas, ką privalote paragauti viešėdami šioje Balearų salynui priklausančioje saloje.

Mėgstama lietuvių atostogų kryptis

Sigita Vaitelė, „Tez Tour“ produkto vadovė, sako, kad Ispanija yra viena iš populiariausių lietuvių krypčių, galinčių pasiūlyti nepamirštamų atostogų patirtį.

„Remiantis reprezentatyvaus keliautojų tyrimo duomenimis, Ispanija rikiuojasi patraukliausių atostogų krypčių trejetuke. Poilsiautojai traukia tiek į gerai žinomus šalies miestus, tokius kaip Barselona, Madridas, Malaga, tiek į šalies salas, kurių populiarumas stebimas visais metų laikais. Šiltas klimatas, krištolo skaidrumo jūra, paplūdimiai ir ispaniškas maistas traukia turistus iš viso pasaulio, ne išimtis ir lietuviai“, – sako S. Vaitelė.

Viduržemio jūroje esanti Ispanijos sala Maljorka itin mėgstama keliautojų. Čia galima išvysti ne tik įvairių kraštovaizdžių: snieguotų kalnų, vešlių miškų, nacionalinių parkų ir ilgų paplūdimių, bet ir pasimėgauti kulinarine kultūra.

Šeši regionai – šešios skirtingos virtuvės

Maljorkos maisto kultūrai įtakos turėjo ispanų, Viduržemio jūros ir net arabų virtuvės elementai. Šio regiono maistas yra sotus, daugiausia gaminami ėrienos, kiaulienos, žvėrienos, žuvies, šviežių vaisių ir daržovių patiekalai, daug česnako ir vietinių žolelių.

Vienas iš populiariausių salos patiekalų yra paelja, kuri jau tapo Ispanijos vizitine kortele. Tačiau Maljorkoje šis ryžių patiekalas ruošiamas su kiaulienos sultiniu ir šafrano prieskoniais. Paeljos pagrindinis ingredientas yra ryžiai, papildomi jūros gėrybėmis, vištiena, kiauliena, triušienos gabalėliais, grybais ir net sraigėmis.

Vertėtų paragauti daržovių patiekalo tumbet, gardinto keptais baklažanais, bulvėmis ir pomidorais. Daržovės yra sluoksniuojamos, o ant viršaus gausiai pilamas namų gamybos pomidorų padažas.

Kelionių ekspertė saloje siūlo pasimėgauti ir coca de trampo – tai plonos tešlos pyragėliai, įdaryti keptomis daržovėmis, dažniausiai paprikomis, pomidorais, svogūnais ir aliejumi.

Maljorkoje mėgstamos jūros gėrybės, todėl būdami čia paragaukite šviežių austrių, midijų, krabų, krevečių, aštuonkojų. Išbandykite tradicinį žuvies troškinį – suquet de peix, kuriame yra kalmarų žiedų, jūros šukučių, didžiųjų tigrinių krevečių, bulvių.

„Maljorkoje yra šeši regionai: sostinė Palma, Serra de Tramuntana, Es Raiguer, Pla de Mallorca, Migjorn ir Llevant. Turėtumėte žinoti, kad kiekviename iš šių regionų patiekalai gaminami skirtingai. Tad keliaudami po salą, atkreipkite dėmesį į tai“, – pataria S. Vaitelė.

Įvertinkite vietinius pagardus

Viduržemio jūros sala yra žinoma ir dėl savų unikalių prieskonių bei aromatų, kuriais gardinamas bene kiekvienas virtuvės patiekalas.

Alyvuogių aliejus yra pagrindinis Maljorkos virtuvės ingredientas. Saloje auga kelios vietinės jų veislės, kiekviena iš jų pasižymi skirtingais skoniais: nuo švelnaus ir vaisinio iki stipresnio ar pipirinio. Jis sustiprina įvairių patiekalų – nuo salotų iki troškinių – skonį.

Kol restorane lauksite maisto, padavėjas jums atneš allioli – česnakinio padažo, pagaminto iš alyvuogių aliejaus, česnako, kiaušinio ir druskos. Jis dažnai naudojamas kaip užpilas arba padažas prie įvairių patiekalų. Populiaru į jį mirkyti ir šviežią, namų gamybos duoną.

Mėsos ir daržovių marinatui naudojamas sofrit pages padažas, gaminamas iš alyvuogių aliejaus, paprikų, česnako, pipirų ir kitų prieskonių. O jei mėgstate jūros gėrybių ir žuvies aromatą, peix sec skonį sutiksite mėgaudamiesi sriubomis arba padažu. Maljorkos virtuvėje rasite ir cinamono, kuris naudojamas desertų gamyboje, šafrano, rozmarinų, kaparėlių, džiovintų pomidorų.

Tikras smaližių rojus

O kaip gi be deserto? Smaližiai turėtų paragauti ir vietinių Maljorkos desertų, kurie gaminami naudojant vietinę produkciją – vaisius, riešutus, uogas, pieno produktus.

Populiariausias Maljorkos desertas – ensaimada. Tai populiari duonelė, kurią vietiniai dažniausiai valgo pusryčiams su karštu šokoladu arba apibarstydami cukraus pudra. Šis desertas yra gaminamas nuo XVII a.

„Maljorkoje itin populiarūs migdolai, todėl nepraleiskite progos pasimėgauti tradiciniais skanėstais – migdolų skonio ledais ir saldžiais kepiniais. Verta paragauti ir gato d‘ametla – migdolų pyrago, kuris gaminamas iš migdolų miltų, cukraus, kiaušinio ir citrinų žievelės. Šis minkštas pyragas turi ryškų migdolų skonį“, – pristato „Tez Tour“ atstovė.

Atostogų metu ji taip siūlo paragauti coca de albaricoque – apelsinų pyrago su abrikosais, kuriame dera rūgštumas ir saldumas.

Šaltinis: Pranešimas spaudai
DalintisSiųstiSiųsti

TAIP PAT SKAITYKITE

Žinios

Laikini eismo organizavimo pakeitimai Giedros, Kregždžių ir Vanagų gatvėse
Muzikos vagys: iš Vilniaus parduotuvių pavogta įrangos ir instrumentų už 152,3 tūkst. eurų
Į kanalizaciją išpilti riebalai vilniečiams kainuoja milijoną eurų per metus
Vilniaus ligoninėje mirė kūdikis

Politika

Per Lietuvą ritasi Čiurlionio „Jūros“ banga: įvyko kultūros bendruomenės įspėjamasis streikas
Atsparumo formulė Baltijos šalims: civilinė gynyba, ginklų prieinamumas ir karo tarnyba
Vilniuje rengiamas protestas už deportuojamų užsieniečių teisę likti Lietuvoje
„Vilnius Open House“ iš savo programos išima apsilankymą Prezidentūroje, Kultūros ministerijoje ir Vyriausybėje

Kultūra

Kalvelių Dievo Gailestingumo bažnyčia paminėjo ketvirčio amžiaus sukaktį
Kas laukia Vokiečių gatvėje atkastų pamatų?
Vilnius tampa kūrybos epicentru: jubiliejinis tarptautinis Šv. Kristoforo kompozitorių konkursas
„Vilnius Gdanske 2025“ – savaitgalį kaimynystė virs kultūros švente

Sportas

Rudens fenomenas sporto salėse: meilė trunka tris savaites
Vilniaus rajone atsiras sporto taryba – sieks realių gerų pokyčių
Trakų sportininkai iškovojo Europos paplūdimio sprinto bronzą
Vilniaus rajono FK „TransINVEST“ džiaugiasi naujais namais – moderniu futbolo stadionu

Populiariausi

Vilniaus rajone, įtariama, padegta pirtis: sulaikyti trys įtariamieji

Vilniuje prie daugiabučio rasta negyva mergina

Madagaskaras, Ilgoji Lova ir Rojus: 87 labai keisti kaimų pavadinimai Lietuvoje

Madagaskaras, Ilgoji Lova ir Rojus: 87 labai keisti kaimų pavadinimai Lietuvoje

Kokia gėlė esate pagal horoskopą?

Kokia gėlė esate pagal horoskopą?

Jaunieji mokslininkai kviečia į renginį „Mokslo tinklai – tiltai“: kai mokslas tampa artimas kiekvienam

Jaunieji mokslininkai kviečia į renginį „Mokslo tinklai – tiltai“: kai mokslas tampa artimas kiekvienam

Devynmečiui didžiausia pergalė – vyresniųjų sportininkų pagarba

Devynmečiui didžiausia pergalė – vyresniųjų sportininkų pagarba

Viktorina Europos kalbų dienai

Viktorina Europos kalbų dienai

Proneta
pamatyti.lt pamatyti.lt pamatyti.lt

Kategorijos

  • Aktualijos
  • Aplinka
  • Apžvalgos
  • Elektrėnai
  • Finansai
  • Gamyba-Pramonė
  • Grožis
  • Gyvenimas
  • Įdomu
  • Istorija
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Lankytinos vietos
  • Lietuva
  • Lietuvos naujienos
  • Mokslas ir studijos
  • Naujienos
  • Nelaimės
  • Orai
  • Padėka
  • Politika
  • Receptai
  • Religija
  • Renginiai
  • Renginiai Elektrėnuose
  • Renginiai Šalčininkuose
  • Renginiai Trakuose
  • Renginiai Vilniaus rajone
  • Renginiai Vilniuje
  • Rinkimai
  • Šalčininkai
  • Skelbimai/Pranešimai
  • Socialiniai reikalai
  • Socialiniai tinklai
  • Sportas
  • Statyba
  • Sveikata
  • Technologijos
  • Trakai
  • Transportas
  • Turizmas
  • Užsienio naujienos
  • Verslas
  • Verslo gidas
  • Video
  • Vilniaus rajonas
  • Vilniaus rajonas
  • Vilnius
  • Žemės ūkio ministerijos naujienos
  • Žemės ūkis
  • Žiniasklaida
  • Žinios

Naujienos

Kelio remontas

Laikini eismo organizavimo pakeitimai Giedros, Kregždžių ir Vanagų gatvėse

Aušra Širvinskienė

Priklausomybė nuo narkotikų, alkoholio, lošimų, interneto: kurias žmonės vertina kaip žalingiausias ir ką sako specialistai?

Vilniaus ligoninėje mirė kūdikis

Muzikos vagys: iš Vilniaus parduotuvių pavogta įrangos ir instrumentų už 152,3 tūkst. eurų

Vilniaus Kraštas

  • Reklama
  • Kontaktai
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022