Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) patvirtino supaprastintus reikalavimus maisto tvarkymo subjektams, maistą gaminantiems mažais kiekiais gyvenamosios paskirties patalpose ir tiekiantiems jį tiesiogiai vartotojams. Šių metų gruodžio viduryje įsigaliosiantys naujieji reikalavimai sudarys palankesnes sąlygas smulkiajam verslui ir paskatins legaliai veiklą vykdyti tuos, kurie verčiasi maisto produktų namuose gaminimu nedideliais kiekiais.
Kaip parodė 2018 metų rudenį VMVT atlikta 1,3 tūkst. vartotojų apklausa, gyventojai palankiai vertina ir norėtų įsigyti rankų darbo namų gamybos maisto: tokią nuomonę išsakė apie 90 proc. apklaustųjų. Pastebėtas ir potencialių gamintojų susidomėjimas. „Vien per pastaruosius aštuonis mėnesius gavome apie 100 užklausų dėl galimybės užsiimti mažų kiekių maisto gamyba namų virtuvėse. Todėl neabejojame, kad su Europos Komisija suderinti supaprastinti reikalavimai padės lengviau įvertinti savo galimybes ir apsispręsti svarstantiems, ar imtis maisto tvarkymo namuose, o jei verslas bus sėkmingas ir klientų ratas plėsis – taps gera atspirtimi plėtoti šią veiklą įsigyjant profesionalią įrangą ar didesnes patalpas, tapti konkurencingais rinkoje. Kaimo vietovių gyventojai galės pasinaudoti ir Žemės ūkio ministerijos parama pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos priemonę „Ūkio ir verslo plėtra“ tokiai veiklai vystyti kaimiškosiose vietovėse“, – komentavo VMVT direktorius Darius Remeika.
VMVT vadovo teigimu, visi norintys gaminti maistą namuose ir tiekti jį tiesiogiai vartotojams jau dabar gali pradėti ruoštis šiai veiklai. Fiziniai asmenys galės pasirinkti, kokią produkciją namuose gaminti – kepinius ir kitus miltinius produktus ar ruošti valgius ir patiekalus. Tokiai smulkiajai gamybai namų sąlygomis bus taikomi produkcijos kiekio reikalavimai. Jei miltinės ir kreminės konditerijos gaminys, duonos ar pyrago kepinys svers daugiau kaip 250 g, jų per dieną namuose bus galima pagaminti ne daugiau kaip penkis (pavyzdžiui, kepti tortus, pyragus, šakočius ir pan.). Smulkiųjų duonos ar pyrago kepinių, miltinės ir kreminės konditerijos gaminių, kurių svoris bus ne didesnis kaip 250 g (pavyzdžiui, ragelių, bandelių, meduolių, keksų, keksiukų, spurgų, pyragaičių ir kt.), per dieną bus galima pagaminti ne daugiau kaip 100 vnt., o sveriamų smulkiųjų duonos ar pyrago gaminių – sausainių, džiūvėsių ar kūčiukų ir kt. – ne daugiau kaip 7 kg.
Atitinkami kiekio reikalavimai numatyti ir namų salygomis vartotojams ruošiamiems patiekalams bei valgiams: patiekalų per dieną galima pagaminti iki 20 porcijų, pusgaminių – koldūnų, blynelių ir kt. – iki 10 kg, o nedidelių užkandžių, tokių kaip vieno kąsnio sumuštiniai, – ne daugiau kaip 100 vnt.
Apsisprendę imtis šios veiklos ir norintys gauti VMVT leidimą fiziniai asmenys turės pateikti nustatyta tvarka išduotą Asmens medicininę knygelę, kuria patvirtinamas leidimas dirbti su maistu, išklausyti privalomus higienos žinių kursus ir, žinoma, – pasiruošti patalpas, gamybinius paviršius bei įrangą maisto gaminimui. Atrkeipiame dėmesį, kad reikės laikytis ir tinkamos asmens higienos, žaliavų bei galutinių produktų sandėliavimo ir ženklinimo reikalavimų. Tokiam namų verslui skirtas maistas turės būti laikomas atskirai nuo asmeniniam vartojimui skirto maisto ir tokiomis sąlygomis, kuriomis būtų apsaugotas nuo mikrobinės ir fizinės taršos iki patiekimo galutiniam vartotojui. O siekiant užtikrinti namų sąlygomis gaminamo maisto saugą ir kokybę, gamintojai privalės sudaryti sąlygas VMVT inspektoriams atlikti maisto tvarkymo vietos patikrinimus.
Galimybė fiziniams asmenims tvarkyti maistą namų ūkio sąlygomis numatyta Europos Sąjungos teisės aktuose. Vyriausybė dar praėjusių metų lapkritį priimdama nutarimą dėl statinių naudojimo ne pagal paskirtį daugeliui verslių gyventojų atvėrė galimybę savo namuose užsiimti maisto tvarkymo veikla.
https://www.terraerp.lt/gamybos-valdymas