Kiekvienas nori maitintis kuo sveikiau ir tiksliai žinoti, ką valgo. Deja, paprastam žmogui apsisaugoti nuo cheminių maisto produktų priedų tampa vis sunkiau. Dažnai net neįtariame, kad pradėjo skaudėti galvą ar pabjuro nuotaika nuo prieš kelias valandas suvalgyto gardaus mažo batonėlio su ilgu sudedamųjų medžiagų sąrašu ar išgerto energinio gėrimo buteliuko.
Perskaityti etiketę perkant be kokį produktą – labai svarbu, tačiau nėra paprasta teisingai įvertinti gaminio kokybę. Kad iššifruotume nurodytus pavadinimus ir sužinotume, kuo mus „nuodija“ maisto pramonė, reikia specialių žinių, ypač chemijos.
Skonio stiprikliai
Kaip žinome, glutamatai atsakingi už žmonių nutukimą, nes skatina valgyti kuo daugiau ir labiausiai didina maisto industrijos pelną. Ekspertai iš Vokietijos vartotojų centro įspėja apie paplitusį gamintojų triuką naudoti glutamatų turintį mielių ekstraktą, o ant etiketės nurodyti, kad produktas esąs „be jokių skonio stipriklių“.
Aromatinės medžiagos
E skaičių painiava
Dauguma papildomų komponentų nurodomi skaičių su E raide santrumpomis. Už daugumos E skaičių slepiasi dažančios medžiagos (pavyzdžiui, E123 amarantas, JAV uždraustas kaip sukeliantis vėžį), saldikliai (pavyzdžiui, E952 ciklamatas) ir konservuojančios medžiagos (pavyzdžiui, E200 sorbino rūgštis), sukeliančios alergijas.
„Šiais laikais sunku surasti nors vieną pramoniniu būdu pagamintą maisto produktą be papildomų medžiagų. Dažančios, konservuojančios medžiagos daro įtaką gaminio skoniui ir suteikia jam vientisą konsistenciją“, – aiškina ekspertė Nora Dittrich iš Vokietijos vartotojų centro. Deja, jos visos vienaip ar kitaip kenkia mūsų sveikatai, užteršia organizmą ir tukina.
Auksinė taisyklė
Mitybos ekspertai rekomenduoja per dieną suvalgyti ne daugiau kaip 6 g druskos. Nemažai prekybos centruose parduodamų maisto produktų kelis kartus viršija dienos normą. Jų vartojimas žmogui kelia širdies ir kraujagyslių ligų, hipertonijos grėsmę.
alfa.lt