• Renginiai
  • Receptai
  • Laisvalaikis
  • Video
Pirmadienis, 15 rugsėjo 2025
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Reklama
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pradžia Apžvalgos

Istorinis patiekalas iš Vokietijos prigijo ir mūsų virtuvėje: kaip šventėms išsikepti gardų ir sultingą „netikrą zuikį“

2022-12-24
Apžvalgos
Laikas: 4 min skaitymo
Netikras zuikis

Nors iš pirmo žvilgsnio atrodo paprastas ir nebrangus patiekalas, „netikras zuikis“ (vok. „Falschen Hase“) vis tik reikalauja gaminimo įgūdžių, nes kartais iškepęs būna per sausas, per sūrus ar per birus. Tam, kad švenčių proga jis pranoktų visus lūkesčius prekybos tinklo „Rimi“ dalijasi šio vokiško patiekalo ruošybos paslaptimis. Tradiciškai „netikram zuikiui“ naudojama kiauliena su įvairiais priedais: kitokia mėsa, daržovėmis ar kruopomis. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė iš visų kiaulienos dalių rekomenduoja rinktis nugarinę – ji pati liesiausia, turinti daug baltymų, o maistingumu, baltymų ir riebalų kiekiu yra artima baltai mėsai. 

„Netikras zuikis“ sudomins mažuosius šventės svečius

„Netikro zuikio“ pavadinimas Vokietijos receptų knygose minėtas jau XIX amžiuje – jis buvo gaminamas iš jautienos, veršienos ir kiaulienos, maišomas su smulkintu svogūnu, prieskoniais bei druska. Taigi, su zuikiu lyg ir nieko bendro, nebent jo forma arba patiekalo skambesys priminė ilgaausį, mat vokiškai „Hacbraten“ („maltos mėsos kepsnys“) skamba panašiai kaip „Hasenbraten“ („zuikio kepsnys“).

Kaip ten bebūtų, maltos mėsos patiekalas prigijo ne vienos šalies virtuvėje, tik keitėsi ingredientai. Klasikiniame variante į kepinį dar buvo dedamas virtas kiaušinis – ypač, jei netikras zuikis būdavo kepamas Velykoms. Dabar ant šeimos stalo jis atsiduria pačiomis įvairiausiomis progomis, tad per Kalėdas taip pat puošia šventinį meniu. Kiekvienuose namuose jis kepamas pagal savus išbandytus receptus, o jei kepsnys dar papuošiamas lauro lapais ir juodaisiais pipirais, visada sulaukia populiarumo tarp vaikų ir suteikia stalui žaismingumo.

Kiauliena – saikingai vartojama ir kuo liesesnė

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad kiauliena nėra išskirtinė mėsa, jei lygintume ją su kitomis raudonos mėsos rūšimis: „Kaip ir kitoje raudonoje mėsoje, kiaulienoje yra geležies, šiek tiek kalcio, magnio ir cinko. Ji išsiskiria nebent kiek didesniu vitamino B1 kiekiu. Svarbu, kokia šios mėsos dalis naudojama maistui – palankiausia sveikatai rinktis liesesnę: nugarinę, taip pat kumpį ar mentę. Be to, didesnis ar mažesnis palankumas sveikatai priklauso ir nuo to, kaip gyvulys augintas bei kuo šertas.“

Dietologė dr. Edita Gavelienė
Dietologė dr. Edita Gavelienė

Riebesnių kiaulienos dalių dažnas vartojimas, pasak dietologės, susijęs su širdies ir kraujagyslių ligų rizika dėl per didelio sočiųjų riebalų rūgščių kiekio.  „kaip ir kitomis raudonos mėsos rūšimis, kiauliena nereikėtų piktnaudžiauti – užtenka jos patiekalų suvalgyti iki trijų kartų per mėnesį“, – primena gydytoja dietologė.

Gaminant kviečia improvizuoti

Pasak prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, Lietuvoje „netikram zuikiui“ gaminti tradiciškai naudojama kiauliena, bet galima improvizuoti ir sumaišyti ją su vištiena, jautieną ar aviena – svarbu, kad iš kelių mėsos rūšių viena būtų riebesnė, tuomet kepinys bus sultingas: „Be to, į mėsą galima dėti norimų daržovių (tarkuotų arba smulkiai supjaustytų), taip pat kruopų, pavyzdžiui, ryžių. Tam, kad iškepęs zuikis nebūtų birus, reikėtų mėsą smulkiau sumalti, o prieš formuojant ją labai gerai išmaišyti, kad visi ingredientai kuo geriau susijungtų. Zuikį reikėtų kepti kepimo rankovėje arba uždengtą folija, tik prieš baigiant kepti svarbu atidengti ir apskrudinti viršų.“

Norintiems sutaupyti O. Suchočeva primena, kad smulkinta kiauliena, pažymėta privačia „Rimi“ etikete, yra vienas pigiausių mėsos pasirinkimo variantų, taip pat verta pasidomėti akcijomis. Sutaupyti apsiperkant padeda ir tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas ir kaupimą nuo išleistos sumos. „Tik jums skirtus „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat „Rimi“ programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse. Naudinga žinoti tai, kad terminale galima ne tik naudotis plastikine fizine „Mano Rimi“ kortele, bet ir skenuoti QR kodą. Taip pat  rekomenduojame išbandyti apsipirkimą elektroninėje parduotuvėje, nes krepšelio suma yra matoma apsiperkant ir leidžia paprasčiau planuoti bei kontroliuoti išlaidas“, – teigia ekspertė.

„Rimi“ siūlo išsikepti netikrą zuikį: apteptas nurodytu padažu jis neišsausės ir išliks sultingas.

RECEPTAS

Patiekalui reikės: 

1 vnt. svogūno;

4 gabalėlių baltos duonos;

250 ml pieno;

1 kg smulkintos jautienos su kiauliena;

500 g smulkintos kiaulienos;

3 vnt. kiaušinių;

3 šaukštelių Vorčesterio padažo;

1 šaukšto alyvuogių aliejaus;

1 šaukšto raudonėlių;

20 g petražolių;

1 šaukštelio druskos;

0,5 šaukštelio pipirų.

Padažui reikės: 

200 g pomidorų padažo;

2 šaukštų medaus;

2 šaukštų obuolių acto.

Garnyrui reikės:

400 g šaldytų šparaginių pupelių.

Kaip gaminti:  

  1. Svogūną nulupkite ir susmulkinkite. Duonos minkštimą sutrupinkite ir suberkite į dubenį su pienu.Tada sudėkite susmulkintus svogūnus ir faršą, įmuškite kiaušinius, įberkite raudonėlių, druskos ir pipirų, paskaninkite Vorčesterio padažu, kapotomis petražolėmis. Labai gerai viską išmaišykite.
  2. Pasiruoškite padažą. Dubenyje sumaišykite visus išvardytus produktus.
  3. Kepimo formą ištepkite alyvuogių aliejumi, sudėkite paruoštą mėsą, ją suformuokite, aptepkite padažu(sunaudokite visą) ir dėkite kepti į įkaitintą 180 °C orkaitę. Kepkite apie 60–80 min. Prieš serviruodami netikrą zuikį, palikite jį atvėsti 10 min.
  4. Kitame puode užvirkite vandenį, suberkite šparagines pupeles ir virkite jas apie 8–10 min. Nukoškite ir nusausinkite.
  5. Netikrą zuikį patiekite su šparaginėmis pupelėmis.
Šaltinis: Pranešimas spaudai
DalintisSiųstiSiųsti

TAIP PAT SKAITYKITE

Žinios

Butas už gyvenamojo namo kainą: Vilniuje sudarytas sandoris už 2,2 mln. eurų
Ugniagesiai: paskelbta gaisro lokalizacija Baltosios Vokės gatvėje
Atšaukiama ekstremali situacija Pagirių seniūnijoje
Baltarusijoje prasideda pratybos „Zapad“ – ką reikia žinoti?

Politika

Lietuvoje lankysis naujasis Lenkijos vadovas K. Nawrockis
Žemdirbių atstovai kritikuoja norą keisti I. Hofmaną: tikriausiai, niekam nereikia dirbančio ministro
VTEK nepradės tyrimo dėl R. Duchnevičiaus
Pirmoji ponia lankėsi Helsinkio Naujojoje vaikų ligoninėje

Kultūra

Atnaujintoje Šeškinės centrinėje aikštėje – šventė bendruomenei, nukelsianti į 90-uosius
„Šokančio vandens pasaka“ Rudaminoje
Prasideda jubiliejinis 30-asis Knygos pristatymo konkursas
Miestiečius ir svečius stebino atsinaujinusios „Vilniaus dienos“

Sportas

Prie treniruočių prisijungė pasveikęs gynėjas iš Kroatijos
Vilniaus rajono sportininkai nepriekaištingai pasirodė Lietuvos seniūnijų sporto žaidynių II etape
Sėkmingas Vilniaus rajono sporto centro biatlonininkų startas Lietuvos biatlono čempionate Ignalinoje
Diskusijoje dėl Nacionalinio stadiono: kam jo reikia ir kas jame vyks?
  • Populiariausi
  • Komentarai
  • Naujausi
Trakų Vokėje galimai dega 8 vagonai: ugniagesiams sunku patekti arčiau gaisro vietos

Trakų Vokėje galimai dega 8 vagonai: ugniagesiams sunku patekti arčiau gaisro vietos

Išrinkti sostinę papuošiantys meno kūriniai

Išrinkti sostinę papuošiantys meno kūriniai

Pasveikinta pirmoji Lietuvoje tos pačios lyties asmenų pora su partnerystės pripažinimu

Pasveikinta pirmoji Lietuvoje tos pačios lyties asmenų pora su partnerystės pripažinimu

Atnaujintoje Šeškinės centrinėje aikštėje – šventė bendruomenei, nukelsianti į 90-uosius

Atnaujintoje Šeškinės centrinėje aikštėje – šventė bendruomenei, nukelsianti į 90-uosius

Buivydžių bendruomenė pakvietė į pikniką su ugniagesiais

Buivydžių bendruomenė pakvietė į pikniką su ugniagesiais

Kad kristų lapai, o ne jūs – kokie pavojai tyko sode rudenį ir kaip nuo jų apsisaugoti?

Kad kristų lapai, o ne jūs – kokie pavojai tyko sode rudenį ir kaip nuo jų apsisaugoti?

Butas už gyvenamojo namo kainą: Vilniuje sudarytas sandoris už 2,2 mln. eurų

Butas už gyvenamojo namo kainą: Vilniuje sudarytas sandoris už 2,2 mln. eurų

Ugniagesiai: paskelbta gaisro lokalizacija Baltosios Vokės gatvėje

Ugniagesiai: paskelbta gaisro lokalizacija Baltosios Vokės gatvėje

Vilniaus rajono Pagirių seniūnijoje paskelbta ekstremali situacija dėl gaisro Baltosios Vokės g.

Atšaukiama ekstremali situacija Pagirių seniūnijoje

Baltarusijoje prasideda pratybos „Zapad“ – ką reikia žinoti?

Baltarusijoje prasideda pratybos „Zapad“ – ką reikia žinoti?

Proneta
pamatyti.lt pamatyti.lt pamatyti.lt

Kategorijos

  • Aktualijos
  • Aplinka
  • Apžvalgos
  • Elektrėnai
  • Finansai
  • Gamyba-Pramonė
  • Grožis
  • Gyvenimas
  • Įdomu
  • Istorija
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Lankytinos vietos
  • Lietuva
  • Lietuvos naujienos
  • Mokslas ir studijos
  • Naujienos
  • Nelaimės
  • Orai
  • Padėka
  • Politika
  • Receptai
  • Religija
  • Renginiai
  • Renginiai Elektrėnuose
  • Renginiai Šalčininkuose
  • Renginiai Trakuose
  • Renginiai Vilniaus rajone
  • Renginiai Vilniuje
  • Rinkimai
  • Šalčininkai
  • Skelbimai/Pranešimai
  • Socialiniai reikalai
  • Socialiniai tinklai
  • Sportas
  • Statyba
  • Sveikata
  • Technologijos
  • Trakai
  • Transportas
  • Turizmas
  • Užsienio naujienos
  • Verslas
  • Verslo gidas
  • Video
  • Vilniaus rajonas
  • Vilniaus rajonas
  • Vilnius
  • Žemės ūkio ministerijos naujienos
  • Žemės ūkis
  • Žiniasklaida
  • Žinios

Naujienos

Kad kristų lapai, o ne jūs – kokie pavojai tyko sode rudenį ir kaip nuo jų apsisaugoti?

Kad kristų lapai, o ne jūs – kokie pavojai tyko sode rudenį ir kaip nuo jų apsisaugoti?

Butas už gyvenamojo namo kainą: Vilniuje sudarytas sandoris už 2,2 mln. eurų

Butas už gyvenamojo namo kainą: Vilniuje sudarytas sandoris už 2,2 mln. eurų

Ugniagesiai: paskelbta gaisro lokalizacija Baltosios Vokės gatvėje

Ugniagesiai: paskelbta gaisro lokalizacija Baltosios Vokės gatvėje

Vilniaus Kraštas

  • Reklama
  • Kontaktai
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022