• Renginiai
  • Receptai
  • Laisvalaikis
  • Video
Sekmadienis, 23 lapkričio 2025
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Reklama
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pradžia Receptai

Išbandykite prancūzų konditerio šventinių sausainių receptus: iš lėkštės ištirps akimirksniu

2022-11-25
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo

Ar gali būti kažkas geriau nei iš orkaitės sklindantis šviežių sausainių kvapas? Naminiai sausainiai neatsiejama ir kalėdinio laikotarpio dalis. Visgi, norint šventinę nuotaiką pajusti jau dabar – sausainių išsikepti galite kad ir šį savaitgalį. Be to, tai bus puiki treniruotė prieš Kalėdas, proga išbandyti įvairesnius sausainių receptus ir atsirinkti, kas labiausiai tinka jūsų šventiniam stalui. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad šventiniu laikotarpiu konditerijos gaminiai sulaukia daug pirkėjų dėmesio, o  kalėdiniam stalui pirkėjai dažnai renkasi ir jau pagamintus desertus.

 „Kalėdinį laikotarpį be įvairiausių saldumynų įsivaizduoti sunku. Pastebime, kad ne tik artėjant Kalėdoms, bet ir įvairiausioms kitoms progoms pirkėjai žvalgosi į desertų lentynas ir dažnai renkasi jau pagamintus konditerijos gaminius. Todėl esame paruošę gausų įvairių tortų, pyragų, tartalečių ar sausainių asortimentą, jį keletą kartų per metus atnaujiname. Pavyzdžiui, rudens pradžioje pristatėme naujojo asortimento konditerijos gaminius, kuriuos įkvėpė šaltojo sezono skoniai – riešutai, cinamonas, mandarinai. Ieškantiems sveikesnių kepinių siūlome ir desertų be pridėtinio cukraus, laktozės, kvietinių miltų“, – teigia V. Budrienė.

Konditerijos paslapčių išmoko keliaudamas po Prancūziją

Jau 17 metų Lietuvoje gyvenantis prancūzas, prekybos tinklo „Iki“ konditeris Thierry Lauvray sako, kad beveik per du dešimtmečius Lietuvoje vietos kalėdinius papročius jis beveik prisijaukino. Visgi,  tikrai nepamiršo ir gimtojo krašto tradicijų. Pavyzdžiui, laukdamas švenčių jis kepa prancūziškus naminius sausainius, kurių ruošimo paslapčių išmoko keliaudamas po Prancūziją. Vieni jo mėgstamiausių – sviestiniai sausainiai su migdolais, tačiau artėjant šventėms jis siūlo išsikepti ir tradicinių kalėdinių imbierinių sausainių. T. Lauvray pasakoja, kad nors šie sausainiai kilo iš Vokietijos, jais kalėdiniu laikotarpiu dažnai gardžiuojamasi ir Prancūzijoje. Imbieriniai sausainiai – itin populiarūs ir JAV, o lapkričio 21 dieną šioje šalyje minima imbierinių sausainių diena.

„Keliaujant po Prancūziją ir mokantis konditerijos meno, teko apsilankyti Elzaso regione, kuriame galima rasti bene didžiausią kalėdinių sausainių asortimentą visoje šalyje. Kiekvienas sausainis turi savo pavadinimą, išskirtinį receptą, pateikimą, o jį gaminant laikomasi labai griežtų taisyklių“, – pasakoja „Iki“ konditeris ir prideda, kad būtent ten jis išmoko sausainių kepimo paslapčių, kurias iki dabar pritaiko kurdamas įvairiausių skanėstų receptus.

Svarbiausia nenukrypti nuo recepto

Pasak T. Lauvray, sausainių gaminimas tikrai nėra sudėtingas procesas, tačiau labai svarbu per daug nenukrypti nuo recepto – pagal nurodymus paruošti tešlą, kepti ne didesnėje ir ne mažesnėje temperatūroje, neviršyti kepimo laiko.

Tinkamiausia temperatūra sausainių kepimui – apie 170–180 laipsnių, priklausomai nuo rūšies, sausainius reikėtų kepti nuo 5 iki 12 minučių. Visgi, kad sausainiai iškeptų tolygiai, reikia ne tik nustatyti tinkamą kepimo temperatūrą ar sekti laiką, bet ir sausainius pagaminti vienodo dydžio. Optimalus masės kiekis vienam sausainiui yra vienas arbatinis šaukštelis. Jeigu sausainiai bus vienodo dydžio – jie ir iškeps tolygiai. Gaminant sausainius taip pat svarbu atkreipti dėmesį ir į ingredientų temperatūrą.

„Jei norite, kad sausainiai būtų purūs ir minkšti, kiaušiniai ir sviestas turėtų būti kambario temperatūros, todėl šiuos ingredientus išėmę iš šaldytuvo neskubėkite iš karto gaminti tešlos. Verčiau šiek tiek palaukite, kol jie atšils. Jei vis tik norite, kad sausainiai būtų trapūs ir traškūs, tuomet naudokite šaltesnį sviestą“, – pataria T. Lauvray.

Dar vienas „Iki“ konditerio patarimas gaminant sausainius – nebijoti eksperimentuoti. T. Lauvray rekomenduoja sausainius gardinti įvairiais žiemos prieskoniais: gvazdikėliais, cinamonu, maltu imbieru, šokolado kremu ar apelsininiu glaistu. Konditeris dalijasi ir keliais sausainių receptais, kuriuos verta išbandyti namuose.

 Prancūziški sviestiniai sausainiai su migdolais

Jums reikės:

100 g cukraus

50 g miltų

50 g sviesto

50 g migdolų drožlių

2 g druskos

2 kiaušinių

Gaminame:

Atskirkite kiaušinių baltymus ir gerai išplakite su cukrumi. Tuomet suberkite miltus, druską ir permaišykite tešlą. Į tešlą supilkite ant keptuvės išlydytą sviestą, migdolų drožles ir dar kartą viską gerai išmaišykite. Mažais, arbatinio šaukštelio dydžio gabalėliais formuokite sausainius ant kepimo skardos ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 5–7 minutes.

 Imbieriniai sausainiai

 Jums reikės:

 310 g pilno grūdo miltų

5 v. š. ištirpinto kokosų aliejaus

4 v. š. klevų sirupo

50 g kokosų cukraus

1 didelio kiaušinio

2 a. š. malto imbiero

2 a. š. malto cinamono

¾ a. š. druskos

½ a. š. maltų gvazdikėlių

½ a. š. maltų juodųjų pipirų

½ a. š. sodos

¼ a. š. kepimo miltelių

 Gaminame:

 Į didelį dubenį supilkite kokosų aliejų ir klevų sirupą, pamaišykite, tuomet įmuškite kiaušinį ir viską išplakite. Atskirame inde sumaišykite visus sausus ingredientus, suberkite juos į kiaušinio masę ir maišykite, kol masė taps vientisa. Gautą tešlą išminkykite, padalinkite į dvi lygias dalis, atskirai suvyniokite jas į maistinę plėvelę ir šaldykite šaldytuve mažiausiai 4 valandas, o geriausia – visą naktį. Galiausiai tešlą iškočiokite iki 0,5 cm storio ir išpjaukite norimos formos sausainius. Sudėkite juos į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi, ir kepkite orkaitėje maždaug 10 minučių 180 °C temperatūroje.

Skanaus.

 

Žymos: Kalėdiniai sausainiai
DalintisSiųstiSiųsti

TAIP PAT SKAITYKITE

Žinios

Šalčininkų knygos ir pelėdos nutūps ant Prezidentūros kalėdinės eglės
Vyrui matyt sutrukdė darbininkai – apšaudė pneumatiniu „Glock’u“
Šiemet Vilnius tvarkė net apie 20 viešųjų erdvių – kitąmet tempo nemažins
Vilniuje apšvarinti keli automobiliai, nuostoliai siekia 22 tūkst. eurų

Politika

Du vaikus turinčios šeimos nebus laikomos daugiavaikėmis
Meras sako, jog sostinėje problemų dėl migrantų kol kas nėra
Šakalienė: visi krašto apsaugos ministrai galėjo atsisveikinti su kariais, man to neleido
Siūloma uždrausti nepilnamečiams parduoti nealkoholinį alų ar sidrą

Kultūra

Eišiškių muzikos mokykloje sužibėjo jauni balsai
Iškilmingai užbaigtas „Scanoramos“ festivalis: paaiškėjo pagrindinio konkurso laimėtojas
Metų knygos vaikams autorė Eglė Jasė: „Man rašymas – galimybė žaisti“
Projektas „Receptas kultūrai“: kai menas atranda kelią į atokiausią kiemą

Sportas

Komandinė dvasia Šalčininkų tinklinio aikštelėje
Nemenčinėje nuvilnijo šiaurietiško ėjimo žygis
„Rytas“ užsitikrino vietą FIBA Čempionų lygos Top16 etape
Išretėjusiomis gretomis „Šiauliai“ nusileido „Rytui“

Populiariausi

SKELBIMAS APIE NUMATOMĄ ŽEMĖS SKLYPŲ RIBŲ ŽENKLINIMĄ

VISUOMENĖS INFORMAVIMAS APIE PARENGTĄ TERITORIJŲ PLANAVIMO DOKUMENTĄ IR GALIMYBĘ TEIKTI PASIŪLYMUS

SKELBIMAS APIE NUMATOMĄ ŽEMĖS SKLYPŲ RIBŲ ŽENKLINIMĄ

INFORMUOJAME APIE PARENGTĄ DETALIOJO PLANO KOREGAVIMĄ „APIE 15 HA TERITORIJOS TARP JUSTINIŠKIŲ GYVENAMOJO RAJONO IR BUIVYDIŠKIŲ TVENKINIŲ DETALIOJO PLANO SPRENDINIŲ KOREGAVIMAS SKLYPUOSE NR. 1 MOZŪRIŠKIŲ G. 50, NR. 4 MOZŪRIŠKIŲ G. 100 SKLYPE IR SKLYPE INICIJAVIMO PAGRINDU“

SKELBIMAS APIE MIŠKO PARDAVIMĄ VĮ VALSTYBINIŲ MIŠKŲ URĖDIJOS NEMENČINĖS REGIONINIO PADALINIO TERITORIJOJE

Pranešimas apie perkamą žemę miškams įveisti

Setupad – pirmoji kompanija Baltijos šalyse tapo sertifikuotu Google leidėjų partneriu (GCPP)

Setupad – pirmoji kompanija Baltijos šalyse tapo sertifikuotu Google leidėjų partneriu (GCPP)

Ūkininkai galės pasinaudoti supaprastinta parama

Ūkininkams nerimauti neverta: KPP projektai bus baigiami Strateginio plano lėšomis – jokių naujų įsipareigojimų

Vievyje prie bankomato užpultas vyras

Vievyje prie bankomato užpultas vyras

Proneta
pamatyti.lt pamatyti.lt pamatyti.lt

Kategorijos

  • Aktualijos
  • Aplinka
  • Apžvalgos
  • Elektrėnai
  • Finansai
  • Gamyba-Pramonė
  • Grožis
  • Gyvenimas
  • Įdomu
  • Istorija
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Lankytinos vietos
  • Lietuva
  • Lietuvos naujienos
  • Mokslas ir studijos
  • Naujienos
  • Nelaimės
  • Orai
  • Padėka
  • Politika
  • Receptai
  • Religija
  • Renginiai
  • Renginiai Elektrėnuose
  • Renginiai Šalčininkuose
  • Renginiai Trakuose
  • Renginiai Vilniaus rajone
  • Renginiai Vilniuje
  • Rinkimai
  • Šalčininkai
  • Skelbimai/Pranešimai
  • Socialiniai reikalai
  • Socialiniai tinklai
  • Sportas
  • Statyba
  • Sveikata
  • Technologijos
  • Trakai
  • Transportas
  • Turizmas
  • Užsienio naujienos
  • Verslas
  • Verslo gidas
  • Video
  • Vilniaus rajonas
  • Vilniaus rajonas
  • Vilnius
  • Žemės ūkio ministerijos naujienos
  • Žemės ūkis
  • Žiniasklaida
  • Žinios

Naujienos

Šalčininkų knygos ir pelėdos nutūps ant Prezidentūros kalėdinės eglės

Šalčininkų knygos ir pelėdos nutūps ant Prezidentūros kalėdinės eglės

Didžiausias kačių augintojų galvos skausmas: kaip kraiko dėžė tampa konfliktų priežastimi?

Didžiausias kačių augintojų galvos skausmas: kaip kraiko dėžė tampa konfliktų priežastimi?

Internautai pametė galvas: taip paruoštas kebabas nustebins net gurmanus

Internautai pametė galvas: taip paruoštas kebabas nustebins net gurmanus

Vilniaus Kraštas

  • Reklama
  • Kontaktai
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022