• Renginiai
  • Receptai
  • Laisvalaikis
  • Video
Sekmadienis, 2 lapkričio 2025
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Reklama
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pradžia Receptai

Išbandykite prancūzų konditerio šventinių sausainių receptus: iš lėkštės ištirps akimirksniu

2022-11-25
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo

Ar gali būti kažkas geriau nei iš orkaitės sklindantis šviežių sausainių kvapas? Naminiai sausainiai neatsiejama ir kalėdinio laikotarpio dalis. Visgi, norint šventinę nuotaiką pajusti jau dabar – sausainių išsikepti galite kad ir šį savaitgalį. Be to, tai bus puiki treniruotė prieš Kalėdas, proga išbandyti įvairesnius sausainių receptus ir atsirinkti, kas labiausiai tinka jūsų šventiniam stalui. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad šventiniu laikotarpiu konditerijos gaminiai sulaukia daug pirkėjų dėmesio, o  kalėdiniam stalui pirkėjai dažnai renkasi ir jau pagamintus desertus.

 „Kalėdinį laikotarpį be įvairiausių saldumynų įsivaizduoti sunku. Pastebime, kad ne tik artėjant Kalėdoms, bet ir įvairiausioms kitoms progoms pirkėjai žvalgosi į desertų lentynas ir dažnai renkasi jau pagamintus konditerijos gaminius. Todėl esame paruošę gausų įvairių tortų, pyragų, tartalečių ar sausainių asortimentą, jį keletą kartų per metus atnaujiname. Pavyzdžiui, rudens pradžioje pristatėme naujojo asortimento konditerijos gaminius, kuriuos įkvėpė šaltojo sezono skoniai – riešutai, cinamonas, mandarinai. Ieškantiems sveikesnių kepinių siūlome ir desertų be pridėtinio cukraus, laktozės, kvietinių miltų“, – teigia V. Budrienė.

Konditerijos paslapčių išmoko keliaudamas po Prancūziją

Jau 17 metų Lietuvoje gyvenantis prancūzas, prekybos tinklo „Iki“ konditeris Thierry Lauvray sako, kad beveik per du dešimtmečius Lietuvoje vietos kalėdinius papročius jis beveik prisijaukino. Visgi,  tikrai nepamiršo ir gimtojo krašto tradicijų. Pavyzdžiui, laukdamas švenčių jis kepa prancūziškus naminius sausainius, kurių ruošimo paslapčių išmoko keliaudamas po Prancūziją. Vieni jo mėgstamiausių – sviestiniai sausainiai su migdolais, tačiau artėjant šventėms jis siūlo išsikepti ir tradicinių kalėdinių imbierinių sausainių. T. Lauvray pasakoja, kad nors šie sausainiai kilo iš Vokietijos, jais kalėdiniu laikotarpiu dažnai gardžiuojamasi ir Prancūzijoje. Imbieriniai sausainiai – itin populiarūs ir JAV, o lapkričio 21 dieną šioje šalyje minima imbierinių sausainių diena.

„Keliaujant po Prancūziją ir mokantis konditerijos meno, teko apsilankyti Elzaso regione, kuriame galima rasti bene didžiausią kalėdinių sausainių asortimentą visoje šalyje. Kiekvienas sausainis turi savo pavadinimą, išskirtinį receptą, pateikimą, o jį gaminant laikomasi labai griežtų taisyklių“, – pasakoja „Iki“ konditeris ir prideda, kad būtent ten jis išmoko sausainių kepimo paslapčių, kurias iki dabar pritaiko kurdamas įvairiausių skanėstų receptus.

Svarbiausia nenukrypti nuo recepto

Pasak T. Lauvray, sausainių gaminimas tikrai nėra sudėtingas procesas, tačiau labai svarbu per daug nenukrypti nuo recepto – pagal nurodymus paruošti tešlą, kepti ne didesnėje ir ne mažesnėje temperatūroje, neviršyti kepimo laiko.

Tinkamiausia temperatūra sausainių kepimui – apie 170–180 laipsnių, priklausomai nuo rūšies, sausainius reikėtų kepti nuo 5 iki 12 minučių. Visgi, kad sausainiai iškeptų tolygiai, reikia ne tik nustatyti tinkamą kepimo temperatūrą ar sekti laiką, bet ir sausainius pagaminti vienodo dydžio. Optimalus masės kiekis vienam sausainiui yra vienas arbatinis šaukštelis. Jeigu sausainiai bus vienodo dydžio – jie ir iškeps tolygiai. Gaminant sausainius taip pat svarbu atkreipti dėmesį ir į ingredientų temperatūrą.

„Jei norite, kad sausainiai būtų purūs ir minkšti, kiaušiniai ir sviestas turėtų būti kambario temperatūros, todėl šiuos ingredientus išėmę iš šaldytuvo neskubėkite iš karto gaminti tešlos. Verčiau šiek tiek palaukite, kol jie atšils. Jei vis tik norite, kad sausainiai būtų trapūs ir traškūs, tuomet naudokite šaltesnį sviestą“, – pataria T. Lauvray.

Dar vienas „Iki“ konditerio patarimas gaminant sausainius – nebijoti eksperimentuoti. T. Lauvray rekomenduoja sausainius gardinti įvairiais žiemos prieskoniais: gvazdikėliais, cinamonu, maltu imbieru, šokolado kremu ar apelsininiu glaistu. Konditeris dalijasi ir keliais sausainių receptais, kuriuos verta išbandyti namuose.

 Prancūziški sviestiniai sausainiai su migdolais

Jums reikės:

100 g cukraus

50 g miltų

50 g sviesto

50 g migdolų drožlių

2 g druskos

2 kiaušinių

Gaminame:

Atskirkite kiaušinių baltymus ir gerai išplakite su cukrumi. Tuomet suberkite miltus, druską ir permaišykite tešlą. Į tešlą supilkite ant keptuvės išlydytą sviestą, migdolų drožles ir dar kartą viską gerai išmaišykite. Mažais, arbatinio šaukštelio dydžio gabalėliais formuokite sausainius ant kepimo skardos ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 5–7 minutes.

 Imbieriniai sausainiai

 Jums reikės:

 310 g pilno grūdo miltų

5 v. š. ištirpinto kokosų aliejaus

4 v. š. klevų sirupo

50 g kokosų cukraus

1 didelio kiaušinio

2 a. š. malto imbiero

2 a. š. malto cinamono

¾ a. š. druskos

½ a. š. maltų gvazdikėlių

½ a. š. maltų juodųjų pipirų

½ a. š. sodos

¼ a. š. kepimo miltelių

 Gaminame:

 Į didelį dubenį supilkite kokosų aliejų ir klevų sirupą, pamaišykite, tuomet įmuškite kiaušinį ir viską išplakite. Atskirame inde sumaišykite visus sausus ingredientus, suberkite juos į kiaušinio masę ir maišykite, kol masė taps vientisa. Gautą tešlą išminkykite, padalinkite į dvi lygias dalis, atskirai suvyniokite jas į maistinę plėvelę ir šaldykite šaldytuve mažiausiai 4 valandas, o geriausia – visą naktį. Galiausiai tešlą iškočiokite iki 0,5 cm storio ir išpjaukite norimos formos sausainius. Sudėkite juos į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi, ir kepkite orkaitėje maždaug 10 minučių 180 °C temperatūroje.

Skanaus.

 

Žymos: Kalėdiniai sausainiai
DalintisSiųstiSiųsti

TAIP PAT SKAITYKITE

Žinios

Vilniaus rajono boksininkai iš Estijos parsivežė 4 aukso medalius
Vilniaus rajone nuo šiol lengvai raskite artimųjų amžinojo poilsio vietas
Vilniuje Lvivo, Kalvarijų bei Ozo gatvėse bus tvarkomi želdynai
Visų šventųjų išvakarėse pagerbtas iškilių asmenybių atminimas

Politika

Lietuvoje keičiami Ukrainos karo pabėgėlių leidimai laikinai gyventi
Krito palankus Nausėdos vertinimas: Žemaitaičio reitingas – prasčiausias per devynerius metus
Daugiau nei pusė Lietuvos gyventojų – už „Ignitis grupės“ nacionalizavimą
Didžiausias protestas prie VMVT: ar teisingumo svarstyklės pakrypo į pinigų, o ne paršelių pusę?

Kultūra

Išrinkti Žaliosios sostinės filmų kūrimo iššūkio nugalėtojai
Daugiau nei knygų namai. Vilniaus rajono Centrinei bibliotekai – 85-eri
Vilnius dar stipriau vystys naktinę ekonomiką
Trakų kultūros ir meno centras atšventė 40-metį

Sportas

Vilniaus rajono boksininkai iš Estijos parsivežė 4 aukso medalius
Sėkmingas Modesto Dirsės startas Frankfurto maratone
„Lemon Gym“ atidarė moderniausią tinklo sporto klubą Vilniaus „Akropolyje“
Juodšilių kroso bėgikai nepabūgo rudeniško lietaus

Populiariausi

Vilniaus rajone, įtariama, padegta pirtis: sulaikyti trys įtariamieji

Vilniuje prie daugiabučio rasta negyva mergina

Jaunieji mokslininkai kviečia į renginį „Mokslo tinklai – tiltai“: kai mokslas tampa artimas kiekvienam

Jaunieji mokslininkai kviečia į renginį „Mokslo tinklai – tiltai“: kai mokslas tampa artimas kiekvienam

Kokia gėlė esate pagal horoskopą?

Kokia gėlė esate pagal horoskopą?

Susitikimas jaunimo su M (7)

Vilniaus rajono merė susitiko su jaunimu

SKELBIMAS APIE NUMATOMĄ ŽEMĖS SKLYPŲ RIBŲ ŽENKLINIMĄ

VISUOMENĖS INFORMAVIMAS APIE PARENGTĄ TERITORIJŲ PLANAVIMO DOKUMENTĄ IR GALIMYBĘ TEIKTI PASIŪLYMUS

Vilniaus rajonas – konkurse „Išmanus miestas 9“

Vilniaus rajonas – konkurse „Išmanus miestas 9“

Proneta
pamatyti.lt pamatyti.lt pamatyti.lt

Kategorijos

  • Aktualijos
  • Aplinka
  • Apžvalgos
  • Elektrėnai
  • Finansai
  • Gamyba-Pramonė
  • Grožis
  • Gyvenimas
  • Įdomu
  • Istorija
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Lankytinos vietos
  • Lietuva
  • Lietuvos naujienos
  • Mokslas ir studijos
  • Naujienos
  • Nelaimės
  • Orai
  • Padėka
  • Politika
  • Receptai
  • Religija
  • Renginiai
  • Renginiai Elektrėnuose
  • Renginiai Šalčininkuose
  • Renginiai Trakuose
  • Renginiai Vilniaus rajone
  • Renginiai Vilniuje
  • Rinkimai
  • Šalčininkai
  • Skelbimai/Pranešimai
  • Socialiniai reikalai
  • Socialiniai tinklai
  • Sportas
  • Statyba
  • Sveikata
  • Technologijos
  • Trakai
  • Transportas
  • Turizmas
  • Užsienio naujienos
  • Verslas
  • Verslo gidas
  • Video
  • Vilniaus rajonas
  • Vilniaus rajonas
  • Vilnius
  • Žemės ūkio ministerijos naujienos
  • Žemės ūkis
  • Žiniasklaida
  • Žinios

Naujienos

Vilniaus rajono boksininkai iš Estijos parsivežė 4 aukso medalius

Vilniaus rajono boksininkai iš Estijos parsivežė 4 aukso medalius

Vėlinių savaitgalis bus kontrastingas: rudens saulę keis lietus ir dargana

Vėlinių savaitgalis bus kontrastingas: rudens saulę keis lietus ir dargana

Vilniaus rajone nuo šiol lengvai raskite artimųjų amžinojo poilsio vietas

Vilniaus rajone nuo šiol lengvai raskite artimųjų amžinojo poilsio vietas

Vilniaus Kraštas

  • Reklama
  • Kontaktai
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022