• Renginiai
  • Receptai
  • Laisvalaikis
  • Video
Šeštadienis, 13 gruodžio 2025
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Reklama
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pradžia Įdomu

Idėja Mindaugo karūnavimo dienai: du senovės lietuvių mitybos įkvėpti grilio receptai

2021-07-03
Įdomu, Laisvalaikis, Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
Patiekalas

Liepos 6-oji, Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo diena – unikali galimybė artimųjų apsuptyje surengti ypatingą pikniką, įkvėptą mūsų protėvių valgytų produktų. Artėjančios Valstybės dienos proga, šefas ir BBQ ekspertas Vylius Blauzdavičius pasakoja apie senovės lietuvių gamintus valgius ir dalijasi dviem atgal į praeitį nukelsiančiais receptais.

Pasak mėsos žinovo, Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo dieną jis mini kiekvienais metais. Jam ši šventė yra proga pabūti su šeima ir atžalomis, prisiminti didingus šalies istorijos laikus bei surengti tikrą puotą.

„Kasmet Liepos 6-ąją kartu su vaikais iškeliame Lietuvos trispalvę ir 21 val., kartu su visa šalimi, giedame Tautišką giesmę su viso pasaulio lietuviais. Be to, šią dieną dažniausiai lepina geri orai, todėl pats vasaros įkarštis – nuostabi galimybė praleisti laiką su artimaisiais prie vandens telkinio – upės, ežero ar jūros.

Kartu su vandens pramogomis, koja kojon eina ir grilinimas. O tokios šventės metu, mintys net neprašomos nuklysta į praeitį ir skatina ieškoti mūsų protėvių įkvėptų, karališkų receptų“, – sako V. Blauzdavičius.

Ant laužo kepdavo tiek duoną, tiek mėsą

Su maistu, laužu ir senovės lietuvių gyvenimo būdu susijusių tradicijų yra daugybė. Anot šefo, pavyzdžiui, duonabūdavo kepama ant įkaitintų akmenų, žarijų, karštuose pelenuose ar net duobėse, virš kurių buvo kūrenama ugnis ir tik vėliau krosnyje.

„Duona – neatsiejama kiekvieno lietuvio identiteto dalis, kuri dabartinėje Lietuvos teritorijoje buvo vartojama jau nuo pirmųjų amžių po Kristaus. Ji buvo ir vis dar yra svarbus šeimyninių apeigų – krikštynų, vestuvių ar laidotuvių – elementas. Šis produktas – tikra stalo puošmena, be kurio neįsivaizduojame daugybės lietuvių liaudies patarlių ir posakių, taip pat vasario 5-ąją minime ir duonos dieną, kurią paveldėjome dar iš pagonybės laikų“, – teigia V. Blauzdavičius.

Pašnekovas pažymi, kad senovės lietuviai neapsieidavo ir be įvairios mėsos: „Lietuvos karalių, didikų ir bajorų pilyse ant iešmo ar ant grotelių nuolat kepdavo meškos, taurai, stumbrai, elniai ir briedžiai ar šernai, jaučiai bei kiaulės bei daugybė kitų gyvūnų. Visi, kurie sau galėdavo leisti valgyti mėsą, būtent tai ir darydavo, nes mėsa – daugybę naudingų maistinių savybių turintis produktas. Todėl be ant laužo ar virš žarijų keptos mėsos nebūdavo įsivaizduojama jokia puota.“

Gausiai naudodavo krienus

Kitas svarbus valgis, kurį vartojo mūsų protėviai – krienai. Istoriniai šaltiniai teigia, kad Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje krienų šaknis ir lapus maisto gamybai naudojo ne tik valdovai ir didikai, bet ir bajorai ar miestiečiai, jie buvo sutinkami ir valstietiškoje virtuvėje, rašoma Anželikos ir Rimvydo Laužikų knygoje „Senieji lietuviški receptai“.

„Pavyzdžiui, specifinio krienų padažo receptus galima rasti dar XVII a., jį naudodavo gardinant paukštieną. Taip pat krienais prikimšdavo tradicinį lietuvišką patiekalą zrazus, kiek vėliau jie būdavo patiekiami prie koldūnų“, – sako grilio ekspertas.

Valstybės dieną atšvęskite kaip protėviai

Šefas pratęsia, kad būtent minėti senovės lietuvių valgyti produktai ir įkvėpė jį sukurti du ypatingus receptus Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo dienai, kuriuose skonio sąlygas diktuoja duona, mėsa ir krienai.

„Per šią šventę maisto ruošimui naudoju produktus, kurie naudojami tikrai nuo seno – pradedant juoda duona ar mėsa ir baigiant krienais. Pavyzdžiui, visuomet su šeima kepame duonelę tiesiai ant anglių – ji puikiai tinka tiek prie mėsos patiekalų, tiek prie keptų daržovių ar valgyti tiesiog su sviestu. Todėl šiemet kviečiu Valstybės dieną paminėti autentiškai – gamtoje ruošiant du specialiai šiai progai mano sukurtus gardžius receptus, kurių visus ingredientus rasite prekybos tinkle „Lidl“, – teigia V. Blauzdavičius.

Kiaulienos šoninės sumuštinis su juoda duona ir krienais

2 asmenims reikės: 500 g kiaulienos šoninės, poros didelių juodos duonos riekių, poros šaukštų krienų, 2 raugintų agurkų

Paruošimo būdas: grilį įkaitinkite iki 200 laipsnių temperatūros ir dėkite kepti šoninės gabalėlius, kepkite apie 35 min. Geriausia, matuoti vidinę temperatūrą, nes visi gabalėliai skirtingi. Baigiant šoninei kepti, apskrudinu ant grilio duoną iš abiejų pusių. Ant duonos užtepkite krienų, dėkite pjaustytus raugintus agurkus ir ant viršaus – pjaustytą šoninę. Skanaus!

Greita duona ant žarijų su keptų daržovių užtepėle

Duonelei reikės: miltų, vandens, kepimo miltelių, alyvuogių aliejaus, druskos.

Salsai reikės: 1 cukinijos, 1 galvutės česnako, 1 baklažano, saujos petražolių, aliejaus, druskos, pipirų.

Paruošimo būdas: tiesiai ant degančio laužo kaitros dėkite česnaką, pomidorą, papriką, cukiniją, baklažaną ir palikite kepti, kol suminkštės. Užminkykite tešlą – ji turėtų išeiti tokio kietumo, kad neliptų prie rankų ir būtų galima minkyti. Berkite miltus, kepimo miltelius, druską, išmaišykite. Įpilkite aliejaus, darkart išmaišykite. Po truputį pilkite vandens, tiek, kad tešla būtų lengvai minkoma.

Kai daržovės suminkštėja, jas išimkite, nuvalykite su žnyplėmis vietas, kurios padegę ir tada visas daržoves sukapokite ir dėkite į dubenį, palikite, kad pravėstų. Iš duonos tešlos iškočiokite arba rankomis suplokite ploną blynelį ir meskite tiesiai ant laužo kaitros, kepkite iš abiejų pusių, kol gražiai apskrunda. Į kapotas daržoves pilkite aliejaus, užberkite druskos, pipirų, dėkite smulkiai kapotų petražolių ir gerai viską išmaišykite. Duoneles apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir patiekti su daržovių salsa. Skanaus!

DalintisSiųstiSiųsti
Palikti komentarą su FB

TAIP PAT SKAITYKITE

Žinios

Iškilo pirmoji Nacionalinio stadiono tribūna
Vilniaus regiono bendrovė Lenkijoje apdovanota už inovacijas
Šventiniu laikotarpiu nepamirškite saugoti keturkojų sveikatos
Išrinkti Rūdninkų karinio miestelio rangovai: prasidės statybos už 1,8 mlrd. eurų

Politika

Vilnius reikalauja, kad Minskas nutrauktų hibridines atakas, išleistų įstrigusius vilkikus
Du vaikus turinčios šeimos nebus laikomos daugiavaikėmis
Meras sako, jog sostinėje problemų dėl migrantų kol kas nėra
Šakalienė: visi krašto apsaugos ministrai galėjo atsisveikinti su kariais, man to neleido

Kultūra

Net dešimt Vilniaus erdvių pasipuoš šiuolaikinio meno kūriniais
Lenkų teatro dienos Vilniaus krašte 2025
Lietuvos totorių bendruomenei jau 100 metų
Vilnius skirs finansavimą keturiems filmams, kuriamiems mieste

Sportas

Pratęstas kontraktas su puolėju N. Petkovičiumi
Vilniaus „Žalgirį“ paliko E. Ofori
Šalčininkų rajone – kalėdinis 3×3 krepšinio turnyras
Rekordiniai J. Walkerio tritaškiai padėjo „Rytui“ sutriuškinti kėdainiečius

Populiariausi

Setupad – pirmoji kompanija Baltijos šalyse tapo sertifikuotu Google leidėjų partneriu (GCPP)

Setupad – pirmoji kompanija Baltijos šalyse tapo sertifikuotu Google leidėjų partneriu (GCPP)

Tarptautinės Erasmus+ patirtys Vilniaus agroekologijos mokymo centre

Tarptautinės Erasmus+ patirtys Vilniaus agroekologijos mokymo centre

Linksmos dovanos, kurios patiks humoro jausmą turintiems žmonėms

Linksmos dovanos, kurios patiks humoro jausmą turintiems žmonėms

Vilnius įžiebė natūralią Kalėdų eglę: Katedros aikštėje – milžiniškas eglutės žaisliukas

Vilnius įžiebė natūralią Kalėdų eglę: Katedros aikštėje – milžiniškas eglutės žaisliukas

Vilnius – oficiali Europos Kalėdų sostinė 2025: kokios bus tradicijos ir naujovės

Vilnius – oficiali Europos Kalėdų sostinė 2025: kokios bus tradicijos ir naujovės

Vilnius įžiebė natūralią Kalėdų eglę: kviečia atsigręžti į nematerialias vertybes

Vilnius įžiebė natūralią Kalėdų eglę: kviečia atsigręžti į nematerialias vertybes

Proneta
pamatyti.lt pamatyti.lt pamatyti.lt

Kategorijos

  • Aktualijos
  • Anonsai
  • Aplinka
  • Apžvalgos
  • Elektrėnai
  • Finansai
  • Gamyba-Pramonė
  • Grožis
  • Gyvenimas
  • Įdomu
  • Istorija
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Lankytinos vietos
  • Lietuva
  • Lietuvos naujienos
  • Mokslas ir studijos
  • Naujienos
  • Nelaimės
  • Orai
  • Padėka
  • Politika
  • Receptai
  • Religija
  • Renginiai
  • Renginiai Elektrėnuose
  • Renginiai Šalčininkuose
  • Renginiai Trakuose
  • Renginiai Vilniaus rajone
  • Renginiai Vilniuje
  • Rinkimai
  • Šalčininkai
  • Skelbimai/Pranešimai
  • Socialiniai reikalai
  • Socialiniai tinklai
  • Sportas
  • Statyba
  • Sveikata
  • Technologijos
  • Trakai
  • Transportas
  • Turizmas
  • Užsienio naujienos
  • Verslas
  • Verslo gidas
  • Video
  • Vilniaus rajonas
  • Vilniaus rajonas
  • Vilnius
  • Žemės ūkio ministerijos naujienos
  • Žemės ūkis
  • Žiniasklaida
  • Žinios

Naujienos

Baltijos šalių gyventojų finansiniai lūkesčiai: optimizmą dėl augsiančių atlyginimų skandina infliacijos banga

Juodieji išpardavimai: dauguma sakė nieko nepirks, bet išleido trečdaliu daugiau nei pernai

Katedros aikštėje iš perdirbto aliejaus pagamintais vinilais gros Leonas Somovas

Katedros aikštėje iš perdirbto aliejaus pagamintais vinilais gros Leonas Somovas

Jau šį šeštadienį: Vilnius žada nepamirštamą kalėdiškiausią patirtį

Jau šį šeštadienį: Vilnius žada nepamirštamą kalėdiškiausią patirtį

Vilniaus Kraštas

  • Reklama
  • Kontaktai
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022