• Renginiai
  • Receptai
  • Laisvalaikis
  • Video
Antradienis, 16 gruodžio 2025
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Reklama
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pradžia Receptai

Dietologas pasidalino „supermaistu“ vadinamų avokadų nauda: išbandykite šiuos receptus

2025-02-12
Receptai, Sveikata
Laikas: 3 min skaitymo
Avokadai | Freepik

Avokadai | Freepik

Vidurio Amerikoje daugiau nei 8 tūkst. metų žinomi avokadai „supermaisto“ vardą užsitarnavę ne veltui. Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ funkcinės mitybos partneris, dietologas Edvardas Grišinas teigia, kad avokadai yra vienas vertingiausių sveikųjų riebalų šaltinių, prisidedantis prie geresnės širdies veiklos, suteikiantis ilgalaikės energijos bei teigiamai veikiantis odos būklę. Jis taip pat dalinasi keturiais gardžiais receptais, padėsiančiais avokadus nebrangiai ir lengvai paversti savo kasdienės mitybos dalimi.

E. Grišinas teigia, kad avokadai gali būti puikus mono-nesočiųjų riebalų šaltinis, galintis padėti palaikyti normalų cholesterolio lygį, sumažinti širdies bei kraujagyslių ligų riziką ar pagerinti smegenų veiklą.

„Be to, avokadai yra labai geras skaidulų šaltinis. Skaidulos sulėtina gliukozės įsisavinimą žarnyne, kas leidžia ilgiau išlikti sotesniems, tad tuo pačiu tai gali padėti ir sulieknėti. Taip pat avokaduose gausu vitaminų, pavyzdžiui, sportuojantiems žmonėms ypač vertingo kalio ir magnio. Visgi, net ir sveikiausią maistą reikia vartoti saikingai – optimalu per dieną suvalgyti apie pusę vidutinio dydžio avokado“, – įspėja E. Grišinas.

„Maximos“ Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento vadovė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė dalinasi, kad tautiečiai avokadus išties pamėgę, o labiausiai mėgaujasi tada, kada šie būna šviežiausi ir pigiausi – nuo gruodžio iki pat vasaros.

„Avokadai lengvai neatsibosta, nes iš jų galima pagaminti daugybę itin skirtingų patiekalų – nuo pusryčių skrebučio iki šokoladinio deserto, taip pat jais skaninti salotas, naudoti pagrindiniams patiekalams. Svarbu paminėti ir tai, kad dažniausiai patiekalai su avokadais yra itin paprastai pagaminami bei nebrangūs, ypač, kad šią savaitę prekybos tinke avokadų galima rasti už ypač mažą kainą. Tad pasirūpinę jais galėsite paruošti itin maistingus pusryčius, pietus ar vakarienę“.

Salotos

Bolivinės balandos ir avokadų salotos

Baltymų kupinos salotos, puikiai tinkančios tiek pietums, tiek vakarienei. Joms pagaminti reikės:

Salotoms:

  • 1 puodelio bolivinės balandos;
  • 0,5 a. š. druskos;
  • 1,5 puodelio vandens;
  • 1 puodelio vyšninių pomidorų;
  • 2 vnt. agurkų;
  • 0,25 raudonojo svogūno;
  • 2 vnt. avokadų;
  • 0,25 puodelio kalendros.

Padažui:

  • 0,25 puodelio alyvuogių aliejaus;
  • 2 v. š. raudonojo vyno acto;
  • šlakelio žaliųjų citrinų sulčių;
  • 2 a. š. Dižono garstyčių;
  • 0,5 a. š. raudonėlio;
  • druskos, pipirų (pagal skonį).

Gaminimas. Į vidutinio dydžio puodą sudėkite bolivinę balandą ir kepkite ant vidutinės ugnies apie 5 minutes, kol sėklos pradės spragsėti. Tada įberkite druską, supilkite vandenį ir užvirinkite. Sumažinkite kaitrą, uždenkite dangčiu ir virkite 15 minučių. Nukelkite nuo ugnies ir palikite uždengtą dar 5 minutes. Išpurenkite šakute ir perkelkite į didelį dubenį atvėsti.

Padažą paruoškite sumaišydami alyvuogių aliejų, raudonojo vyno actą, žaliųjų citrinų sultis, Dižono garstyčias, raudonėlį, druską ir pipirus. Bolivinei balandai atvėsus, įmaišykite per pusę perpjautus pomidorus, susmulkintus agurkus, raudonuosius svogūnus, avokadus ir kalendrą. Supilkite padažą ir atsargiai išmaišykite. Patiekite kambario temperatūros arba atšaldykite.

Laiveliai su įdaru

Avokadų laiveliai su įdaru

  • Jiems pagaminti reikės:
  • 340 g krabų mėsos;
  • 0,3 puodelio graikiško jogurto;
  • 0,5 raudonojo svogūno;
  • 2 v. š. smulkintų česnakinių laiškų;
  • 3 v. š. citrinos sulčių;
  • 0,5 a. š. kajeno pipirų;
  • 1 puodelio tarkuoto čederio sūrio;
  • 2 vnt. avokadų;
  • druskos (pagal skonį).

Gaminimas. Vidutinio dydžio dubenyje sumaišykite krabų mėsą, graikišką jogurtą, raudonąjį svogūną, česnakinius laiškus, citrinos sultis ir kajeno pipirus. Pagardinkite druska pagal skonį. Išskobkite avokadus, suformuodami dubenėlius, palikdami nedidelį kraštelį. Išskobtą avokado minkštimą supjaustykite kubeliais ir įmaišykite į krabų mišinį.

Įkaitinkite orkaitę ir įjunkite grilio funkciją. Į paruoštus avokadų dubenėlius sudėkite krabų įdarą, ant viršaus užbarstykite čederio sūrį. Kepkite iki tol, kol išsilydys sūris, apie 1 minutę. Patiekite iš karto.

Pudingas

Šokoladinis pudingas su avokadais

Kreminis, sodraus skonio ir nepaprastai skanus šokoladinis avokadų pudingas, pagardintas lazdynų riešutais ir jūros druska. Jums reikės:

  • 2 vnt. avokadų;
  • 0,5 puodelio riebesnio kokosų pieno;
  • 0,3 puodelio kakavos miltelių;
  • 0,3 puodelio klevų sirupo;
  • 2 a. š. vanilės ekstrakto;
  • lazdyno riešutų arba jūros druskos (papuošimui).

Gaminimas. Perpjaukite avokadus pusiau, išimkite kauliukus ir išskobkite minkštimą. Išskobtą minkštimą ir visus kitus, ne papuošimui skirtus ingredientus, sudėkite į virtuvinį kombainą. Plakite iki kol gausite glotnią ir kreminę konsistenciją. Išpilstykite viską į dubenėlius, papuoškite lazdynų riešutais arba jūros druska ir patiekite – skanaus!

DalintisSiųstiSiųsti
Palikti komentarą su FB

TAIP PAT SKAITYKITE

Žinios

Kalėdinės eglės sužibo Trakų rajone
Grigiškės bunda iš naujo: metai, kai iniciatyvos virto tradicijomis, o žmonės – miesto kūrėjais
Vilniaus komunalinių paslaugų mokyklos mokinių ir mokytojų patirtys užsienyje
Švenčiant Naujuosius Vilniuje – fejerverkai nelaukiami

Politika

Vilnius reikalauja, kad Minskas nutrauktų hibridines atakas, išleistų įstrigusius vilkikus
Du vaikus turinčios šeimos nebus laikomos daugiavaikėmis
Meras sako, jog sostinėje problemų dėl migrantų kol kas nėra
Šakalienė: visi krašto apsaugos ministrai galėjo atsisveikinti su kariais, man to neleido

Kultūra

Net dešimt Vilniaus erdvių pasipuoš šiuolaikinio meno kūriniais
Lenkų teatro dienos Vilniaus krašte 2025
Lietuvos totorių bendruomenei jau 100 metų
Vilnius skirs finansavimą keturiems filmams, kuriamiems mieste

Sportas

„Ryto“ puolimą sustabdęs „Lietkabelis“ po ilgos pertraukos džiaugiasi pergale Vilniuje
Komandą papildė vartininkas V. Šarkauskas
Pratęstas kontraktas su puolėju N. Petkovičiumi
Vilniaus „Žalgirį“ paliko E. Ofori

Populiariausi

Setupad – pirmoji kompanija Baltijos šalyse tapo sertifikuotu Google leidėjų partneriu (GCPP)

Setupad – pirmoji kompanija Baltijos šalyse tapo sertifikuotu Google leidėjų partneriu (GCPP)

Linksmos dovanos, kurios patiks humoro jausmą turintiems žmonėms

Linksmos dovanos, kurios patiks humoro jausmą turintiems žmonėms

Tarptautinės Erasmus+ patirtys Vilniaus agroekologijos mokymo centre

Tarptautinės Erasmus+ patirtys Vilniaus agroekologijos mokymo centre

Vilnius įžiebė natūralią Kalėdų eglę: Katedros aikštėje – milžiniškas eglutės žaisliukas

Vilnius įžiebė natūralią Kalėdų eglę: Katedros aikštėje – milžiniškas eglutės žaisliukas

Vilnius – oficiali Europos Kalėdų sostinė 2025: kokios bus tradicijos ir naujovės

Vilnius – oficiali Europos Kalėdų sostinė 2025: kokios bus tradicijos ir naujovės

Vilnius įžiebė natūralią Kalėdų eglę: kviečia atsigręžti į nematerialias vertybes

Vilnius įžiebė natūralią Kalėdų eglę: kviečia atsigręžti į nematerialias vertybes

Proneta
pamatyti.lt pamatyti.lt pamatyti.lt

Kategorijos

  • Aktualijos
  • Anonsai
  • Aplinka
  • Apžvalgos
  • Elektrėnai
  • Finansai
  • Gamyba-Pramonė
  • Grožis
  • Gyvenimas
  • Įdomu
  • Istorija
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Lankytinos vietos
  • Lietuva
  • Lietuvos naujienos
  • Mokslas ir studijos
  • Naujienos
  • Nelaimės
  • Orai
  • Padėka
  • Politika
  • Receptai
  • Religija
  • Renginiai
  • Renginiai Elektrėnuose
  • Renginiai Šalčininkuose
  • Renginiai Trakuose
  • Renginiai Vilniaus rajone
  • Renginiai Vilniuje
  • Rinkimai
  • Šalčininkai
  • Skelbimai/Pranešimai
  • Socialiniai reikalai
  • Socialiniai tinklai
  • Sportas
  • Statyba
  • Sveikata
  • Technologijos
  • Trakai
  • Transportas
  • Turizmas
  • Užsienio naujienos
  • Verslas
  • Verslo gidas
  • Video
  • Vilniaus rajonas
  • Vilniaus rajonas
  • Vilnius
  • Žemės ūkio ministerijos naujienos
  • Žemės ūkis
  • Žiniasklaida
  • Žinios

Naujienos

VISUOMENĖS INFORMAVIMAS apie parengtą poveikio visuomenės sveikatai vertinimo Ataskaitą

Kalėdinės eglės sužibo Trakų rajone

Kalėdinės eglės sužibo Trakų rajone

Grigiškės bunda iš naujo: metai, kai iniciatyvos virto tradicijomis, o žmonės – miesto kūrėjais

Grigiškės bunda iš naujo: metai, kai iniciatyvos virto tradicijomis, o žmonės – miesto kūrėjais

Vilniaus Kraštas

  • Reklama
  • Kontaktai
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022