• Renginiai
  • Receptai
  • Laisvalaikis
  • Video
Ketvirtadienis, 18 rugsėjo 2025
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Reklama
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pradžia Apžvalgos

Artėjant šventėms gydytoja dietologė dalijasi patarimais, kaip nepersivalgyti ir išlaikyti balansą

2021-12-12
Apžvalgos, Sveikata
Laikas: 4 min skaitymo
Edita Gavelienė

Edita Gavelienė. (Gedmantas Kropis/Fotobankas nuotr.)

Kalėdoms artėjant daugelis pradeda planuoti, kokius patiekalus šiemet gamins ir kaip palepins artimuosius. Visgi, dažniausiai lietuvių namuose šventiniai stalai tiesiog lūžta nuo vaišių gausos, o persivalgymas tampa kone įprastu jausmu. Todėl „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė Edita Gavelienė per šventes kviečia nepamiršti sveikatai palankios mitybos principų – maistu mėgautis saikingai, nedidelėmis porcijomis, daugiau dėmesio skiriant kokybiškam laikui su šeima. Anot gydytojos, šventinis persivalgymas gali baigtis ne tik lengvai įveikiamais negalavimais, bet ir rimtesniais sveikatos sutrikimais, tad kaip šiuo laikotarpiu išlaikyti sveiką mitybos balansą ir gerą savijautą?

Persivalgymas – dažna problema

Anot „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės E. Gavelienės, tendencija, jog per šventes žmonės yra linkę persivalgyti pastebima ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje. Per šventes prie maistu nukrauto stalo žmonės sėda dažniau nei įprastai, valgo tiek namuose, tiek nuvykę pas gimines ar draugus, mažiau juda. Tačiau gydytoja primena, kad toks ritmas mūsų organizmui nėra įprastas ir gali išprovokuoti rimtesnius sveikatos sutrikimus.

„Šventės nėra tas metas, kai turėtų būti laikomasi griežtų mitybos taisyklių. Kiekviena šeima turi savo tradicijas ir mėgstamus patiekalus. Visgi, nereikėtų užmiršti, kad persivalgymas nėra žaidimas, tai – kūno alinimas, kuris pablogina žmogaus savijautą ir gali sukelti rimtų sveikatos sutrikimų. Dažniausiai jis pasireiškia nevirškinimo jausmu, pilvo skausmais, pykinimu, prisideda ir vangumas, mieguistumas bei energijos stoka. Didelis maisto kiekis, o dažnai ir gausus riebalais, cukrumi racionas gali išprovokuoti ir ūminius virškinamojo trakto sutrikimus. Tokiu atveju gali prireikti ir medikų pagalbos. Nors maisto porcijos dydį per šventes išties sunkiau kontroliuoti, tačiau čia gali padėti supratimas, kad skardžio talpa nėra beribė, tad būtina matyti, jausti kaip jis pildosi“, – sako E. Gavelienė.

Gydytoja dietologė priduria, kad persivalgymas skatina ne tik fizinius, bet ir psichologinius negalavimus. „Persivalgęs žmogus dažnai pasąmoningai savimi nusivilia ir pradeda suktis užburtame kaltės jausmo, sąžinės graužaties, beviltiškumo rate. Todėl mėgaujantis šventiniu maistu, reiktų tai daryti dėmesingiau, kad išvengtume skausmo, kitų negalavimų, o ir nuotaika išliktų pakili. Taigi, viskas yra paties žmogaus rankose, jeigu šventes norime prisiminti su gera nuotaika, teks paieškoti noro ir motyvacijos matyti suvalgomo maisto kiekį – tai padės mėgautis gražiomis šventėmis ir gera savijauta. Jei to noro nebus – jokie patarimai ar rekomendacijos čia nepadės“, – įsitikinusi gydytoja dietologė.

Svarbiausia jausti saiką

Pasak E. Gavelienės, nekasdieniškų patiekalų pasirinkimas per šventes yra didesnis nei įprastai, todėl natūraliai norisi visko paragauti. Kaip bebūtų, svarbiausia jausti saiką. „Valgyti per šventes galima viską, tačiau visada reikėtų jausti ribas, kiekvieno patiekalo ragauti po truputį, nedideliais kiekiais. Nepamirškite, kad šventinis maistas visų pirma turi atlikti socialinę, bendravimo funkciją, tad juo reikėtų mėgautis neskubant, su pasimėgavimu“, – teigia gydytoja dietologė.

Be to, saikas turėtų būti jaučiamas ne tik valgant, bet ir ruošiant šventinio stalo vaišes. „Šventiniu laikotarpiu namuose turėtų būti tiek maisto, kiek jo ruošiamasi suvalgyti per Kūčių vakarienę ar Kalėdų pietus, o sekančią dieną liktų tik minimalus jo kiekis. Taip ne tik nepersivalgysime, jausimės žvalesni, bet ir neišmesime likusio maisto, – teigia „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė. – Visumoje maistą geriausia valgyti šviežią, ir dėl maistinių savybių, ir dėl apsinuodijimo maistu tikimybės, tad silkė pataluose po kelių dienų tikrai nebus tokia pat skani, kaip Kūčių vakarą.“

Specialistė pataria, kad norint nepersivalgyti per šventes galima išbandyti ir kitas gudrybes: „Ruošiant švenčių stalą patartina maistą sudėti ant kito stalo, o žmonėms sėsti aplink tą, kuris yra gražiai padekoruotas, su paserviruotomis lėkštėmis, valgymui skirtais įrankiai bei gėrimų taurėmis. Tuo tarpu maistą žmogus turėtų pasiimti atsistojęs, nuo kito stalo. Toks judėjimas ir toliau padėtas maistas gali sumažinti persivalgymo riziką.“

Kalėdų stalo patiekalus jau planuoja

Mažmeninės prekybos tinklo „Rimi“ gamybos asortimento vadovė Asta Šostakienė pastebi, kad artėjančioms šventėms lietuviai ruošiasi iš anksto. Dalį patiekalų pirkėjai patys gamina namuose, o kai ką renkasi iš prekybos centre jau paruoštų gėrybių.

Specialistė pastebi, kad dažno lietuvio vaišių stalas, net jei prie jo susiburia mažiau žmonių nei iki pandemijos, išlieka gausus. „Neruoškime maisto dvigubai daugiau, tikėdamiesi, jog svečiai bus išalkę. Pagalvokime, jog jie turėtų paragauti ir lengvą užkandį, ir porciją karšto patiekalo, ir desertą, todėl nepersistenkime. Neperkrauti šventinio stalo būtų lengviausia dalį maisto ar užkandžių suskirstant mažesnėmis porcijomis, pavyzdžiui, salotas ar vieno kąsnio sumuštinius galima pateikti mažesniuose indeliuose. Tai ne tik padės išvengti maisto likučių, bet ir atrodys estetiškiau“, – patarimais dalijasi „Rimi“ gamybos asortimento vadovė.

Jei namuose po Kalėdų liko kepto kalakuto ar antienos – kitą dieną ar tarpušvenčiu paukštienos likučius galite panaudoti lengvoms salotoms, tortilijoms: „Svarbu nepalikti maisto likučių šaldytuve, o iškart sugalvoti, kada ir su kuo planuojate maistą suvartoti. Jeigu matote, kad to padaryti nepavyks, pasidalinkite patiekalu su kaimynu, pasikvieskite svečių – pavaišinkite ir prisiminkite tuos, kuriems skirti dėmesio nebuvo laiko.“

DalintisSiųstiSiųsti
Palikti komentarą su FB

TAIP PAT SKAITYKITE

Žinios

Dar trys kūriniai papildė sostinės meno galeriją
Sostinėje iš įmonės pavogta elektros instaliacija, nuostoliai siekia 15 tūkst. eurų
Pagirių gimnazija paskirta bazinė mokykla brandos egzaminams organizuoti
Vilniaus rajono savivaldybė kviečia studentus teikti prašymus stipendijoms gauti

Politika

Su verslo liudijimu dirbančius pensininkus pasiūlyta atleisti nuo PSD įmokų
Seimas svarstys siūlymą žemės ūkio ir maisto sektorius pripažinti svarbiais nacionaliniam saugumui
G. Nausėda ir pirmoji ponia svečiuojasi Šalčininkų rajone
Lietuvoje lankysis naujasis Lenkijos vadovas K. Nawrockis

Kultūra

Dar trys kūriniai papildė sostinės meno galeriją
Čiurlionio diena tampa kultūros švente
Vilniaus rajonas paminėjo Derliaus šventės jubiliejų
Europos paveldo dienos’25 Vilniaus rajone: kur praeitis įkvepia ateitį

Sportas

Vilniaus rajono tinklininkės iškovojo auksą Lietuvos seniūnijų sporto žaidynėse
Vilniaus rajono biatlonininkų medaliai Lietuvos biatlono čempionate Nemenčinėje
Ketvirtas ratas pradėtas pergale Gargžduose
Prie treniruočių prisijungė pasveikęs gynėjas iš Kroatijos
  • Populiariausi
  • Komentarai
  • Naujausi
Vilniaus rajonas paminėjo Derliaus šventės jubiliejų

Vilniaus rajonas paminėjo Derliaus šventės jubiliejų

Vilniaus rajone – milijoninės investicijos: kardinaliai atnaujins tris mokyklas

Vilniaus rajone – milijoninės investicijos: kardinaliai atnaujins tris mokyklas

Čiurlionio diena tampa kultūros švente

Čiurlionio diena tampa kultūros švente

Darbą pradeda naujoji Kalvelių seniūnijos seniūnė

Darbą pradeda naujoji Kalvelių seniūnijos seniūnė

Atnaujintoje Šeškinės centrinėje aikštėje – šventė bendruomenei, nukelsianti į 90-uosius

Atnaujintoje Šeškinės centrinėje aikštėje – šventė bendruomenei, nukelsianti į 90-uosius

Dar trys kūriniai papildė sostinės meno galeriją

Dar trys kūriniai papildė sostinės meno galeriją

Policijos reidai šalies keliuose rugpjūčio mėnesį

Sostinėje iš įmonės pavogta elektros instaliacija, nuostoliai siekia 15 tūkst. eurų

Pagirių gimnazija paskirta bazinė mokykla brandos egzaminams organizuoti

Pagirių gimnazija paskirta bazinė mokykla brandos egzaminams organizuoti

Rudeniška Tautų mugė – jau šį savaitgalį: bus eismo ribojimų

Rudeniška Tautų mugė – jau šį savaitgalį: bus eismo ribojimų

Su verslo liudijimu dirbančius pensininkus pasiūlyta atleisti nuo PSD įmokų

Su verslo liudijimu dirbančius pensininkus pasiūlyta atleisti nuo PSD įmokų

Proneta
pamatyti.lt pamatyti.lt pamatyti.lt

Kategorijos

  • Aktualijos
  • Aplinka
  • Apžvalgos
  • Elektrėnai
  • Finansai
  • Gamyba-Pramonė
  • Grožis
  • Gyvenimas
  • Įdomu
  • Istorija
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Lankytinos vietos
  • Lietuva
  • Lietuvos naujienos
  • Mokslas ir studijos
  • Naujienos
  • Nelaimės
  • Orai
  • Padėka
  • Politika
  • Receptai
  • Religija
  • Renginiai
  • Renginiai Elektrėnuose
  • Renginiai Šalčininkuose
  • Renginiai Trakuose
  • Renginiai Vilniaus rajone
  • Renginiai Vilniuje
  • Rinkimai
  • Šalčininkai
  • Skelbimai/Pranešimai
  • Socialiniai reikalai
  • Socialiniai tinklai
  • Sportas
  • Statyba
  • Sveikata
  • Technologijos
  • Trakai
  • Transportas
  • Turizmas
  • Užsienio naujienos
  • Verslas
  • Verslo gidas
  • Video
  • Vilniaus rajonas
  • Vilniaus rajonas
  • Vilnius
  • Žemės ūkio ministerijos naujienos
  • Žemės ūkis
  • Žiniasklaida
  • Žinios

Naujienos

Dar trys kūriniai papildė sostinės meno galeriją

Dar trys kūriniai papildė sostinės meno galeriją

Policijos reidai šalies keliuose rugpjūčio mėnesį

Sostinėje iš įmonės pavogta elektros instaliacija, nuostoliai siekia 15 tūkst. eurų

Pagirių gimnazija paskirta bazinė mokykla brandos egzaminams organizuoti

Pagirių gimnazija paskirta bazinė mokykla brandos egzaminams organizuoti

Vilniaus Kraštas

  • Reklama
  • Kontaktai
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022