• Renginiai
  • Receptai
  • Laisvalaikis
  • Video
Trečiadienis, 22 spalio 2025
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Reklama
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pradžia Apžvalgos

Aplink Lietuvą su trimis mažais vaikais keliavusio Simonas Urbono receptai besiruošiantiems į gamtą

2020-06-24
Apžvalgos, Įdomu
Laikas: 4 min skaitymo
Simonas Urbono receptai besiruošiantiems į gamtą

Prieš dvejus metus supertėčiu vadinamas Simonas Urbonas išsiruošė į 42 dienas trukusią kelionę po Lietuvą – miegojo visur nuo dvarų iki tvartų. Nors į tokį nuotykį išsiruošti vienam reikia nemažai drąsos, Simonas kartu dar pasiėmė žmoną su penkerių, trijų ir vienerių metų vaikais. Po tokios patirties kasdieniai iššūkiai, kurios gamindamas Simonas sau kelia virtuvėje, bei vienadienės išvykos į gamtą su šeima atrodo vieni juokai.

Savaitę penkiese palapinėje – misija įmanoma

Keliaujant su šeima aplink Lietuvą Simonui tekdavo kasdien iškrauti ir sukrauti po 400 kilogramų daiktų. Po tokios treniruotės niekas nebegąsdindavo – nei miegas ant šiaudų, nei tualetas lauke: „Regionuose ar mažesniuose kaimeliuose sunkiai rasite viešbutį su balta patalyne, tad pavykus įsiprašyti nakvynei į dvarą ar klojimą labai džiaugdavomės ir miegodami nejausdavome nei zyziančių mašalų, nei anksti žadinančių gaidžių.“

Simonas prisimena, kad penkių asmenų šeimai yra tekę gyventi pačiose įvairiausiose vietose. Vienas didesnių iššūkių – savaitę gyventi vienoje palapinėje miške: „Mums tokie iššūkiai patinka. Žinoma, svarbu prieš tokį žygį būti pailsėjus, nes kai esi labai pavargęs, kai ne mintys gamtos nori, o kūnas – atgaivos, poilsio ir malonumų, geriau rinktis komfortiškesnį poilsį.“

Sotūs ne tik maistu, bet ir artimųjų dėmesiu

Vilniaus centre gyvenanti Urbonų šeima, nors ir galėtų eiti į šalia esantį parką, tik pasitaikius progai važiuoja ramybės ieškoti gamtoje: „Dažnai vykstame į šeimos sodybą netoli Kėdainių, bet mėgstame ir vienadienius piknikus, žygius, keliones. Tiek vaikų gimtadieniams, tiek iškyloms mėgstame pasigaminti savus užkandžius – visada kuprinėse turime vaisių, supjaustytų daržovių. Šiuo metu labai mėgiamas visos šeimos užkandis – humusas, tad jo taip pat neužmirštame prieš išeidami pasigaminti. Kartais išsikepame ir sumuštinių, o sekmadienio iškylose visada būna vienas kitas blynelis – tokia tradicija, – užkandžių idėjas vardija per karantiną suktis virtuvėje pamėgęs Simonas. – Viskas priklauso nuo nuotaikos. Kartais iškepu naminės duonos ar vištienos pirštelių, pagaminu riešutų sviesto su džemu. Valgyti gamtoje žymiai skaniau, tad kol kas nė vienas šeimos narys mano kulinarijos šedevrais nesiskundė.“

Suktis virtuvėje pamėgęs Simonas savo jėgas dažnai išbando su žmona konkuruodamas ne tik patiekalų skoniu, bet ir pigumu. Penkių asmenų šeima savo finansus įdėmiai skaičiuoja, tad radęs progą sutapyti Simonas niekada jos nepraleidžia: „Šiandien, kai pigūs produktai yra ne ką mažiau kokybiški, kelti sau iššūkius vakarienę ar pikniko vaišes paruošti už 9 ir mažiau eurų – vieni juokai. Jau keli mėnesiai su „Rimi“ keliu sau „Čia pigu“ iššūkius ir dar nebuvo taip, kad nors vieno neįveikčiau. Vadinasi, valgyti pigų, skanų ir kokybišką maistą – įmanoma.“

Simonas įsitikinęs, kad svarbiausia ne kaip toli nuvažiuosite, kokio dydžio kuprinę maisto prisikrausite ar kiek kilometrų nužygiuosite, bet kaip kokybiškai praleisite laiką su šeima: „Ne tik pilvai gyvenime turi būti sotūs, bet ir mūsų artimieji, vaikai, turi būti sotūs dėmesiu. Tai labai svarbu. Iškyla ar piknikas yra puikiausia proga pabūti kartu, o tuo pačiu ir skaniai pavalgyti.“

Gražiomis Joninių tradicijomis dalijasi su vaikais

Nors Ievos ir Simono artimųjų rate nėra Jonų ar Janinų, šeima kasmet laikosi susikurtų tradicijų ir Jonines švenčia su trenksmu: „Susitikę su draugais kuriame laužą, žaidžiame lietuvių liaudies žaidimus, o vakare einame į laukus ieškoti paparčio žiedo – turime sukūrę gražias tradicijas ir norime jomis dalintis su vaikais. Per Jonines leidžiame vaikams laukti ryto, būti prie laužo tiek, kiek geidžia širdis, nors dažniausiai tenka juos visus nunešti į lovą dar nesulaukus nakties.“

Joninių stalui Simonas planuoja gaminti iškylų meniu – pjaustytos daržovės, humusas, kepta duona su graikišku jogurtu, vištienos piršteliai ir riešutų sviestas su džemu tikrai atsidurs ant šventinio stalo. Kitaip neleistų vaikai: „Mėgstamiausias vaikų maistas – įvairiausi užkandžiai, tad svarbu pasirūpinti, kad dūktami jie galėtų pribėgti prie stalo ir greitai užkrimsti kažką sveiko.“

SIMONO URBONO UŽKANDŽIŲ RECEPTAI

Kepta duona su graikišku jogurtu

Jums reikės:

– 400 gramų graikiško jogurto

– 400 gramų ruginių miltų

– Kelių šaukštų avižinių dribsnių

– Kelių šaukštų sėlenų

– 1 a. šaukštelio sodos

– 1 a. šaukštelio druskos

– 1 a. šaukštelio kmynų

Gaminimo eiga:

Jogurtą iškrėskite į dubenį, įdėkite sodos ir išmaišykite. Palikite kelioms minutėms, kad soda prigestų nuo jogurto rūgšties. Jei nepalauksite, jausite sodos skonį burnoje. Jogurto masė turi padidėti.

Vėliau suberkite sėlenas ir dribsnius, išmaišykite ir palikite brinkti 10-15 minučių. Tuomet sudėkite druską, miltus, kmynus ir viską labai gerai išmaišykite iki vientisos masės. Ją supilkite į silikoninę formą ir kepkite dvi valandas 150C laipsnių temperatūroje. Po dvejų valandų kaitrą padidinkite iki 200C laipsnių ir kepkite dar apie 15 minučių. Orkaitės durelių kepimo metu atidarinėti negalima.

Duoną išimkite iš formos ir palikite atvėsti 2-3 valandoms.

Riešutų sviestas

Jums reikės:

– 400 gramų skrudintų žemės riešutų

– 3 a. šaukštelio druskos

– 1 v. šaukšto cukraus

Gaminimo eiga:

Dubenėlyje sumaišykite žemės riešutus, druską ir cukrų. Viską gerai sutrinkite maišytuvu iki vientisos masės. Jei norisi, plakant galima įpilti truputį aliejaus. Viską suplakus, paragaukite ir dar pagal savo skonį įdėkite cukraus arba druskos. Pagamintą riešutų sviestą supilkite į stiklainį ir palikite šaldytuve. Valgykite su išsikepta duona ir trupučiu džemo.

Vištienos piršteliai

Jums reikės:

– 500 gramų vištienos

– 1 v. šaukšto sezamo sėklų

– 100 gramų džiūvėsėlių

– 1 v. šaukšto jogurto

– 2 skiltelių česnako

– žiupsnelio druskos ir pipirų

Gaminimo eiga:

Vištienos filė supjaustykite išilgais gabaliukais. Sumaišykite džiūvėsėlius su sezamo sėklomis, druska ir pipirais. Česnakus sutrinkite ir sumaišykite su jogurtu. Vištienos juosteles sumaišykite su jogurtu, kad visos juostelės kiek įsigertų. Galima ant vištos užpilti truputį aliejaus, kad neprikeptų orkaitėje. Vištienos gabaliukus išvoliokite džiūvėsėliuose ir dėkite į skardą su kepimo popieriumi. Įkaitinkite orkaitę iki 210C laipsnių ir kepkite apie 10-15 minučių. Patiekite karštus su pjaustytomis daržovėmis.

DalintisSiųstiSiųsti
Palikti komentarą su FB

TAIP PAT SKAITYKITE

Žinios

„1 % menui“: Vilnius svarsto, kaip užtikrinti finansavimą viešajam menui
Miško vagystė po atviru dangumi: 1000 eurų nuostolis Šatrininkų seniūnijoje
Klimato savaitė Vilniuje įsivažiuoja – kūrybinės dirbtuvės, žaidimai, žygiai ir pažintis su ateities energetika
Vilniaus rajono švietimo įstaigoms – net 8 nauji mokykliniai autobusiukai

Politika

„Čekiukų” bylos: į savivaldybių biudžetus grįžo 1,2 mln. eurų, siekiama išieškoti dar 1,3 mln. eurų
Benkunskas kreipiasi į vilniečius: Jūsų kieme vėl norima įkišti daugiabutį? Siūlau sprendimus
Per Lietuvą ritasi Čiurlionio „Jūros“ banga: įvyko kultūros bendruomenės įspėjamasis streikas
Atsparumo formulė Baltijos šalims: civilinė gynyba, ginklų prieinamumas ir karo tarnyba

Kultūra

„1 % menui“: Vilnius svarsto, kaip užtikrinti finansavimą viešajam menui
Kaimo kvapas mažose figūrėlėse – paroda „Kaimo kasdienybė miniatiūroje“ Jašiūnuose
Kalvelių Dievo Gailestingumo bažnyčia paminėjo ketvirčio amžiaus sukaktį
Kas laukia Vokiečių gatvėje atkastų pamatų?

Sportas

Vilniaus rajone – ypatingas renginys: vyks 20-metį skaičiuojantis „Juodšilių krosas“
Alytuje „Žalgiriui“ pergalė išsprūdo paskutinę minutę
I. Sargiūnas siautėjo pirmoje pusėje, tačiau „Rytas” tik lemiamu metu palaužė „Neptūną”
Rudens fenomenas sporto salėse: meilė trunka tris savaites

Populiariausi

Vilniaus rajone, įtariama, padegta pirtis: sulaikyti trys įtariamieji

Vilniuje prie daugiabučio rasta negyva mergina

Jaunieji mokslininkai kviečia į renginį „Mokslo tinklai – tiltai“: kai mokslas tampa artimas kiekvienam

Jaunieji mokslininkai kviečia į renginį „Mokslo tinklai – tiltai“: kai mokslas tampa artimas kiekvienam

Kokia gėlė esate pagal horoskopą?

Kokia gėlė esate pagal horoskopą?

Madagaskaras, Ilgoji Lova ir Rojus: 87 labai keisti kaimų pavadinimai Lietuvoje

Madagaskaras, Ilgoji Lova ir Rojus: 87 labai keisti kaimų pavadinimai Lietuvoje

Susitikimas jaunimo su M (7)

Vilniaus rajono merė susitiko su jaunimu

Vilniaus rajonas – konkurse „Išmanus miestas 9“

Vilniaus rajonas – konkurse „Išmanus miestas 9“

Proneta
pamatyti.lt pamatyti.lt pamatyti.lt

Kategorijos

  • Aktualijos
  • Aplinka
  • Apžvalgos
  • Elektrėnai
  • Finansai
  • Gamyba-Pramonė
  • Grožis
  • Gyvenimas
  • Įdomu
  • Istorija
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Lankytinos vietos
  • Lietuva
  • Lietuvos naujienos
  • Mokslas ir studijos
  • Naujienos
  • Nelaimės
  • Orai
  • Padėka
  • Politika
  • Receptai
  • Religija
  • Renginiai
  • Renginiai Elektrėnuose
  • Renginiai Šalčininkuose
  • Renginiai Trakuose
  • Renginiai Vilniaus rajone
  • Renginiai Vilniuje
  • Rinkimai
  • Šalčininkai
  • Skelbimai/Pranešimai
  • Socialiniai reikalai
  • Socialiniai tinklai
  • Sportas
  • Statyba
  • Sveikata
  • Technologijos
  • Trakai
  • Transportas
  • Turizmas
  • Užsienio naujienos
  • Verslas
  • Verslo gidas
  • Video
  • Vilniaus rajonas
  • Vilniaus rajonas
  • Vilnius
  • Žemės ūkio ministerijos naujienos
  • Žemės ūkis
  • Žiniasklaida
  • Žinios

Naujienos

Granatų sezonas: kaip išsaugoti rudens gausą – receptai Ir patarimai, leidžiantys sutaupyti

Granatų sezonas: kaip išsaugoti rudens gausą – receptai Ir patarimai, leidžiantys sutaupyti

„Čekiukų” bylos: į savivaldybių biudžetus grįžo 1,2 mln. eurų, siekiama išieškoti dar 1,3 mln. eurų

„Čekiukų” bylos: į savivaldybių biudžetus grįžo 1,2 mln. eurų, siekiama išieškoti dar 1,3 mln. eurų

„1 % menui“: Vilnius svarsto, kaip užtikrinti finansavimą viešajam menui

„1 % menui“: Vilnius svarsto, kaip užtikrinti finansavimą viešajam menui

Vilniaus Kraštas

  • Reklama
  • Kontaktai
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022