• Renginiai
  • Receptai
  • Laisvalaikis
  • Video
Pirmadienis, 20 spalio 2025
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Reklama
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pradžia Receptai

Aštrių skonių mėgėjams: išbandykite Meksikos ir Azijos įkvėptus skonius namuose

2023-01-16
Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
prieskoniai

prieskoniai @ freepik

Prieskoniai neabejotinai pagerina maisto skonį, aromatą ir sužadina apetitą. Šiandien galime mėgautis itin plačiu jų pasirinkimu, atitinkančiu kiekvieno skonį bei poreikius. Pavyzdžiui, aštrių prieskonių yra pačių įvairiausių – nuo kajeno pipirų, Chalapos paprikų iki aitriųjų paprikų dribsnių. Šie prieskoniai labai populiarūs šaltuoju sezonu, kai norisi komfortiškų patiekalų. Anot Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, nors populiariausiais išlieka malti juodieji pipirai, tačiau sparčiai populiarėja ir kiti aitrūs prieskoniai bei padažai.

 

„Įvairūs prieskoniai ir padažai – neatsiejami nuo maisto ruošybos, todėl juos tikrai rasime kiekvieno virtuvėje. Patys populiariausi prieskoniai be abejonės yra druska ir pipirai, tačiau lietuvių krepšeliuose stebime ir padidėjusius lauro lapų, įvairių prieskonių, saldžiosios paprikos mišinių bei skirtingų padažų – nuo klasikinio pomidorų iki adžikos padažo pardavimus. Pirkėjai vis labiau domisi ir aštriaisiais prieskoniais. Šias tendencijas stengiamės atliepti ir planuodami jau pagamintų patiekalų asortimentą – pirkėjams siūlome Chili con Carne troškinį, sumuštinius su meksikietišku įdaru, picas bei keptus vištienos petelius“, – teigia V. Budrienė.

 

Aštrūs prieskoniai – desertams

 

Prekybos tinklo „Iki“ atstovė V. Juodkazienė sako, kad aštrūs patiekalai – troškiniai, sriubos, mėsos ir žuvies patiekalai, jūros gėrybės, marinatai ir įvairių pasaulio šalių įkvėpti valgiai – išties mėgstami lietuvių. Tačiau ar kada pagalvojote, kad aštrius prieskonius galite panaudoti ir gaminant desertus? Skirtingų aštriųjų pipirų rūšių, panaudojamų virtuvėje yra skaičiuojama virš 4 tūkstančių. Visgi, lietuvių tarpe populiariausios ir žinomiausios – aitriosios raudonos ir Chalapos paprikos.

 

„Aštrūs prieskoniai gali būti panaudojami kur kas plačiau. Pavyzdžiui, kajeno pipirai, aitriosios paprikos, juodieji pipirai – prieskoniai, kurie itin tinka desertų gamyboje. Nuo cukruotų riešutų iki šokoladinių sausainių, keksiukų, pyragaičių, pudingų, kremų ir net tortų – šie ingredientai išryškina tamsų, sodrų ir žemišką šokolado skonį, bei suteikia nepakartojamą skonį“, – pasakoja V. Juodkazienė ir dalijasi trimis lengvai paruošiamais patiekalais, kuriuos turėtų išbandyti kiekvienas aštraus maisto gerbėjas.

 

Aštrus troškinys Chilli con Carne

 

Aštrus troškinys – patiekalas, kuriam sunku atsispirti, o ypač, kai jį ruošiame šaltos žiemos pietų ar vakarienės stalui. V. Juodkazienė sako, kad troškinio aštrumą galima koreguoti pagal savo skonį, tačiau jei mėgstate itin aštriai, įdėkite papildomą žiupsnelį kajeno pipirų prieskonių ir smulkiai pjaustytų konservuotų jalapeno pipirų. Be to, prie šio troškinio patiekite prancūzišką batoną arba česnakinę bandelę.

 

Šiam troškiniui pagaminti reikės:

 

  • 500 g jautienos faršo
  • 1 smulkiai supjaustyto svogūno
  • 3 smulkintų česnako skiltelių
  • 1 sutarkuotos morkos
  • 1 smulkiai supjaustytos raudonosios paprikas
  • 2 aitriųjų paprikų, be sėklų ir susmulkintų
  • 1 skardinės konservuotų smulkintų pomidorų
  • 80 g pomidorų pastos
  • 1 skardinės pupelių
  • 3 puodelių jautienos sultinio
  • 2 a. š paprikos prieskonių
  • 2 a. š kmynų
  • 1 a. š raudonėlio
  • 1 v. š balzaminio acto
  • Alyvuogių aliejaus

 

Didelį puodą uždėkite ant vidutinio stiprumo ugnies ir į jį įpilkite alyvuogių aliejaus. Sudėkite jautienos faršą, svogūną, česnaką ir kepkite, kol faršas paruduos. Sudėkite morkas ir kepkite dar kelias minutes. Sudėkite prieskonius, smulkintus pomidorus, pomidorų pastą, raudonąją papriką, aitriąsias paprikas, įpilkite balzaminio acto, sultinio ir užvirinkite. Sumažinkite ugnį, sudėkite pupeles, uždenkite puodą dangčiu ir virkite apie 45 minutes, kol troškinys suminkštės ir pasklis malonus kvapas. Patiekite su neriebiu graikišku jogurtu ir užbarstykite sūrio. Skanaus!

 

Azijietiška aštri kiauliena su ryžiais

 

Jei norite paragauti greitai paruošiamų azijietiškų skonių – išbandykite pasigaminti šį lengvai paruošiamą, vos 5 ingredientų reikalaujantį kiaulienos patiekalą. Anot „Iki“ atstovės, saldus ir lengvai aštrus poskonis kiaulienai suteikia ypatingą ir įmantrų skonį.

 

Šiam patiekalui pagaminti reikės:

 

  • 500 g kiaulienos nugarinės
  • 2 a. š aštriosios čili pastos
  • 2 a. š rudojo cukraus
  • 1 smulkiai sutarkuoto imbiero
  • 1 smulkiai sutarkuotos česnako skiltelės
  • Alyvuogių aliejaus

 

Visus padažo ingredientus sudėkite į nedidelį indą ir viską gerai išmaišykite. Padažą užpilkite ant smulkiai pjaustytų kiaulienos nugarinės gabaliukų ir leiskite pastovėti bent 1 valandą. Įkaitinkite keptuvę, įpilkite alyvuogių aliejaus, sudėkite kiaulienos gabaliukus ir kepkite iš abiejų pusių, kol mėsa karamelizuosis. Patiekite su ryžiais ir mėgstamomis daržovėmis. Jei norite ant ryžių užpilkite sojų padažo. Skanaus!

 

Aštrūs vištienos takai

 

Meksikos maisto kultūra Lietuvoje auga itin sparčiai. Todėl nenuostabu, kad meksikietiško maisto iš tiesų gali būti sunku atsisakyti. Tačiau, ar kada bandėte jų pasigaminti namuose? V. Juodkazienė sako, kad takai – itin lengvai ir greitai pagaminamas patiekalas, o prie jų puikiai tinka įvairūs aštrūs padažai ir prieskoniai. Tad, kodėl nepasikvietus draugų ir nesurengus meksikietiškų valgių vakarėlio?

 

Šiam patiekalui pagaminti reikės:

 

  • 2 didelių vištienos krūtinėlių
  • 1 nedidelio smulkinto svogūno
  • 1 smulkiai supjaustytos aitriosios paprikos
  • 4-6 skiltelių smulkinto česnako
  • 2 v. š alyvuogių aliejaus
  • 1 v. š pomidorų pastos
  • 2 a. š čili miltelių
  • 1 š kmynų
  • ½ a. š rūkytos paprikos prieskonių
  • ½ žaliosios citrinos sulčių
  • Kukurūzų tortilijų

 

Į didelę keptuvę sudėkite smulkiai pjaustytus vištienos krūtinėlės gabaliukus, svogūną, česnakus, įpilkite alyvuogių aliejaus ir kepkite ant vidutinės ugnies. Kai vištiena iškeps, sudėkite pomidorų pastą, čili miltelius, kmynus ir rūkytos paprikos prieskonius. Viską gerai išmaišykite. Į kukurūzų tortilijas sudėkite aštrią vištieną ir įspauskite žaliųjų citrinų sulčių. Mėgaukitės iš karto!

Žymos: AzijaMaistas
DalintisSiųstiSiųsti
Palikti komentarą su FB

TAIP PAT SKAITYKITE

Žinios

Paminėtas Struvės geodezinio lanko 20-metis UNESCO Pasaulio paveldo sąraše
Savaitgaliais viešasis transportas dažniau kursuos link pagrindinių Vilniaus kapinių
Vilniaus rajono savivaldybė apdovanota už saugią susisiekimo infrastruktūrą
Žalia spalva nušvis Trakų fontanas

Politika

Benkunskas kreipiasi į vilniečius: Jūsų kieme vėl norima įkišti daugiabutį? Siūlau sprendimus
Per Lietuvą ritasi Čiurlionio „Jūros“ banga: įvyko kultūros bendruomenės įspėjamasis streikas
Atsparumo formulė Baltijos šalims: civilinė gynyba, ginklų prieinamumas ir karo tarnyba
Vilniuje rengiamas protestas už deportuojamų užsieniečių teisę likti Lietuvoje

Kultūra

Kaimo kvapas mažose figūrėlėse – paroda „Kaimo kasdienybė miniatiūroje“ Jašiūnuose
Kalvelių Dievo Gailestingumo bažnyčia paminėjo ketvirčio amžiaus sukaktį
Kas laukia Vokiečių gatvėje atkastų pamatų?
Vilnius tampa kūrybos epicentru: jubiliejinis tarptautinis Šv. Kristoforo kompozitorių konkursas

Sportas

Rudens fenomenas sporto salėse: meilė trunka tris savaites
Vilniaus rajone atsiras sporto taryba – sieks realių gerų pokyčių
Trakų sportininkai iškovojo Europos paplūdimio sprinto bronzą
Vilniaus rajono FK „TransINVEST“ džiaugiasi naujais namais – moderniu futbolo stadionu

Populiariausi

Vilniaus rajone, įtariama, padegta pirtis: sulaikyti trys įtariamieji

Vilniuje prie daugiabučio rasta negyva mergina

Jaunieji mokslininkai kviečia į renginį „Mokslo tinklai – tiltai“: kai mokslas tampa artimas kiekvienam

Jaunieji mokslininkai kviečia į renginį „Mokslo tinklai – tiltai“: kai mokslas tampa artimas kiekvienam

Kokia gėlė esate pagal horoskopą?

Kokia gėlė esate pagal horoskopą?

Madagaskaras, Ilgoji Lova ir Rojus: 87 labai keisti kaimų pavadinimai Lietuvoje

Madagaskaras, Ilgoji Lova ir Rojus: 87 labai keisti kaimų pavadinimai Lietuvoje

Užbaigtas Nemenčinės plentas – gatvė išplatinta iki 4 eismo juostų, įrengtas dviračių takas

Užbaigtas Nemenčinės plentas – gatvė išplatinta iki 4 eismo juostų, įrengtas dviračių takas

Viktorina Europos kalbų dienai

Viktorina Europos kalbų dienai

Proneta
pamatyti.lt pamatyti.lt pamatyti.lt

Kategorijos

  • Aktualijos
  • Aplinka
  • Apžvalgos
  • Elektrėnai
  • Finansai
  • Gamyba-Pramonė
  • Grožis
  • Gyvenimas
  • Įdomu
  • Istorija
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Lankytinos vietos
  • Lietuva
  • Lietuvos naujienos
  • Mokslas ir studijos
  • Naujienos
  • Nelaimės
  • Orai
  • Padėka
  • Politika
  • Receptai
  • Religija
  • Renginiai
  • Renginiai Elektrėnuose
  • Renginiai Šalčininkuose
  • Renginiai Trakuose
  • Renginiai Vilniaus rajone
  • Renginiai Vilniuje
  • Rinkimai
  • Šalčininkai
  • Skelbimai/Pranešimai
  • Socialiniai reikalai
  • Socialiniai tinklai
  • Sportas
  • Statyba
  • Sveikata
  • Technologijos
  • Trakai
  • Transportas
  • Turizmas
  • Užsienio naujienos
  • Verslas
  • Verslo gidas
  • Video
  • Vilniaus rajonas
  • Vilniaus rajonas
  • Vilnius
  • Žemės ūkio ministerijos naujienos
  • Žemės ūkis
  • Žiniasklaida
  • Žinios

Naujienos

Paminėtas Struvės geodezinio lanko 20-metis UNESCO Pasaulio paveldo sąraše

Paminėtas Struvės geodezinio lanko 20-metis UNESCO Pasaulio paveldo sąraše

Vilnius pirks 161 naują nulinės taršos autobusą

Savaitgaliais viešasis transportas dažniau kursuos link pagrindinių Vilniaus kapinių

Vilniaus rajono savivaldybė apdovanota už saugią susisiekimo infrastruktūrą

Vilniaus rajono savivaldybė apdovanota už saugią susisiekimo infrastruktūrą

Vilniaus Kraštas

  • Reklama
  • Kontaktai
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022