• Renginiai
  • Receptai
  • Laisvalaikis
  • Video
Ketvirtadienis, 28 rugpjūčio 2025
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Reklama
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pradžia Receptai

Kalėdų stalas be streso: šefas L. Čeprackas pataria, kaip paruošti šventinę vakarienę

2022-12-17
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo

Kalėdos – džiaugsmingas ir magiškas metas, kai turime galimybę susitikti su artimaisiais ir pabūti kartu. Tačiau, jei šventinę vakarienę rengiate savo namuose, šis laikotarpis gali tapti nemenku galvos skausmu. Tam, kad šventinio stalo ruošimas suteiktų kuo mažiau streso, virtuvės šefas, restoranų „Gastronomika“ ir „Meat“ įkūrėjas Liutauras Čeprackas pataria, kaip paruošti kalėdinį stalą, kuris nustebins artimuosius.

„Kalėdinė vakarienė gerokai skiriasi nuo Šv. Kūčių meniu – nereikia laikytis taisyklių, neprivalote ruošti 12 patiekalų ar vengti konkrečių produktų. Ruošdami Kalėdų dienos vakarienę galite improvizuoti, rinktis gaminti tokius patiekalus, kokius sugalvosite“, – sako L. Čeprackas.

Patiekalus planuokite iš anksto

Pasiruošimas priimti svečius Kalėdoms gali tapti gerokai lengvesnis, jei valgiaraštį pradėsite planuoti kiek anksčiau. Nepalikę sprendimo paskutinei minutei, galėsite ne tik ramiau laukti didžiosios dienos, bet ir sutaupysite laiko ir pinigų.

Jei iš anksto suplanuosite patiekalus ir svečių skaičių, galėsite tiksliau apskaičiuoti, kiek ir kokių produktų reikės, norint paruošti šventinę vakarienę. Tokiu būdu liks mažiau nesuvalgyto maisto, kurį tektų išmesti. Likus kelioms dienoms iki vakarienės, galite net pradėti ruošti kai kuriuos patiekalus – užmarinuoti mėsą, pasiruošti sausainių tešlą, pagaminti bulvių košę ir panašiai.

Vienas geriausių virtuvės šefų L. Čeprackas pataria kalėdinei vakarienei ruošti patiekalus iš mėsos ir sako, kad jam asmeniškai ši šventė asocijuojasi su kiauliena. Anot jo, tokia mėsa yra labai universali ir gali būti paruošiama daugybe skirtingų būdų, todėl iš jos dažniausiai ir renkasi gaminti įvairius patiekalus.

Liutauras Čeprackas

„Jau nuo senų laikų kaime žmonės kiaules pjaudavo prieš žiemos šventes. Taip vykdavo, kadangi nebūdavo šaldytuvų, o žiema – puikus metas, kai mėsa gali būti natūraliai šaldoma ir tokiu būdu negenda. Todėl ant šventinių stalų dažniausiai ir puikuodavosi patiekalai iš kiaulienos“, – pasakoja šefas.

Gaminkite orkaitėje

Anot kulinaro, pasirinkus vos vieną tinkamą buitinės technikos prietaisą įspūdingą šventinį stalą paruošti sugebės ir virtuvės naujokas. Šefas tvirtina, kad pats neapsieitų be orkaitės ir skirtingų jos funkcijų, galinčių padėti sukurti tikrą šedevrą net ir tiems, kurie nenori į patiekalą įdėti daug laiko ar pastangų.

„Pasirinkus tinkamą orkaitės modelį su daugybe funkcijų galėsite paruošti patiekalus per daug dėl jų nesirūpindami, ypač, jei šventėms nusprendėte kepti kokią vištą, žąsį ar kalakutą. Orkaitė darbą padarys už jus, nes galėsite  pasirinkti automatinę programą. Net negaminantiems užtenka žinoti funkcijas, paspausti mygtuką ir mėgautis rezultatu“, – pasakoja L. Čeprackas.

Norintiems sveikesnio pagrindinio patiekalo, kuris tiktų ir Kūčių vakarienei, šefas pataria rinktis žuvį ir ją garinti orkaitėje, naudojantis garų funkcija. Anot jo, ši programa suteikia galimybę gaminti išskirtinius patiekalus, kurių kitokiu būdu neįmanoma paruošti.

Skirtingos funkcijos padės nustebinti artimuosius

Anot šefo, tinkamai išnaudojus orkaitės funkcijas, galite paruošti skirtingus patiekalus. Pavyzdžiui, naudodamiesi „Air Sous-vide“ funkcija, lengvai namuose galėsite mėgautis jautienos kepsniu. Ši programa palaiko vienodą temperatūrą visą gaminimo laiką. Pagaminus sous-vide būdu beliks tik apkepti keptuvėje kepsnį, nesirūpinant jo vidine temperatūra ir pateikti ant stalo. Šefas sako, kad tokia funkcija yra idealus pasirinkimas patiekalams, kurie turi būti gaminami tiksliai kontroliuojamoje temperatūroje.

Puikus tokias funkcijas palaikančio prietaiso pavyzdys galėtų būti „Samsung Bespoke“ linijos orkaitė, kurią naudoja šefas. Išnaudoję įvairias programas, Kalėdų stalui lengvai paruošite skirtingus patiekalus.

„Norintiems sveikesnių patiekalų, labai rekomenduočiau išbandyti „Air Fry“ funkcija. Labai mėgstu gruzdintą maistą, bet visi žinome, kad iškeptume traškų patiekalą, jį reikia gaminti aliejuje, o tai nėra sveika. „Air Fry“ funkcija labai pasiteisina, kadangi suteikia galimybę išgauti tokį efektą, lyg keptum aliejuje, tačiau visiškai jo nenaudojant“, – pasakoja L. Čeprackas.

Šefo receptas Kalėdiniam stalui

Kadangi L. Čeprackas Kalėdų vakarienei dažnai renkasi ruošti kiaulieną dėl jos universalumo, šefas dalinasi paprastu receptu, kuris nereikalauja daug pastangų ar kulinarinių žinių, jį lengvai pagaminsite orkaitėje, o svečiai bus maloniai nustebinti.

Šoninė su traškia oda

Ingredientai:

1 kg riebios šoninės,

20 ml sojos padažo,

40 g rudojo cukraus,

1 g malto cinamono,

1 g juodųjų maltų pipirų,

10 g smulkinto česnako,

300 g stambios druskos,

20 ml acto.

Gaminimo eiga:

Visų pirma, pasigaminkite prieskonių mišinį: sumaišykite sojos padažą, cukrų, cinamoną, pipirus ir smulkintą česnaką. Iš folijos pagaminkite lovelį, kuriame kepsite šoninę. Jos apatinę dalį, neliečiant odos, ištepkite prieskonių mišiniu ir dėkite į foliją oda į viršų. Odą gausiai ištrinkite druska ir padėkite į šaldytuvą parai, neuždengdami, leisdami odai apdžiūti.
Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių Prieš dedant kepti, šoninės odą mažu peiliu subadykite šimtais skylučių, kuo daugiau – tuo geriau. Šoninės odą ištepkite actu, tada berkite stambią druską. Kepkite 1 val. 20 min.
Ištraukę iš orkaitės, išimkite iš folijos ir nuvalykite druską. Orkaitę perjunkite į vidutinio galingumo grilio režimą. Šoninę padėkite ant kepimo skardos ir grąžinkite į orkaitę. Svarbu skardą su šonine padėti orkaitės apačioje. Kepame dar 15-20 min, kol oda taps traški, kaip traškutis. Skanaus!

Šaltinis: Pranešimas spaudai
Žymos: Liutauras ČeprackasŠoninė su traškia oda
DalintisSiųstiSiųsti

TAIP PAT SKAITYKITE

Žinios

Iš pareigų traukiasi Vilniaus Žvėryno gimnazijos vadovė
Ruošiamasi atnaujinti Vilniaus teritorinės muitinės būstinę
Netoli Vilniaus nuo kelio nuvažiavusiame automobilyje rasta kontrabandinių rūkalų
Trakuose surengta iškilminga puskarininkio pasikeitimo ceremonija

Politika

Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narė I. Dirmaitė atsisako savo mandato
Atviras Valdo Benkunsko laiškas naujajai LR premjerei Ingai Ruginienei
Sostinėje prasideda protestas prieš valdančiuosius „Gėdos diena“: prezidentui žada įteikti peticiją
Teismas D. Palucką paliko už grotų, skundą atmetė

Kultūra

Rugsėjį į Vilniaus rajoną grįžta unikalus tarptautinis menų festivalis „Trans/Misijos Balticum 2025“
Žymiausia Druskininkų gidė Aušra Česnulevičienė kviečia pažinti Lietuvą – eiti Čiurlionio keliu
Paveldotvarkos programa Vilniuje įsibėgėja: šiemet jau sutvarkyti 73 objektai
Sėkmingai prabėgo jubiliejinis Trakų bibliotekos „Migruojantis kinas“ sezonas

Sportas

Raudondvaryje – antrojo kėlinio sugrįžimas ir lygiosios
Vilnius ruošiasi sirgti už Lietuvą: prie Baltojo tilto kyla fanų zona
Ketvirtas papildymas moterų komandoje
Pergalė prieš „Dainavą“ išslydo pabaigoje
  • Populiariausi
  • Komentarai
  • Naujausi
Rūdninkuose pradėtos karininio miestelio, skirto vokiečių kariams, statybos

Rūdninkų karinio poligono 2025 m. rugpjūčio mėnesio pratybų grafikas

Įspūdingas Kazbėjaus tiltas vėl atviras eismui

Įspūdingas Kazbėjaus tiltas vėl atviras eismui

Vilnius ruošiasi sirgti už Lietuvą: prie Baltojo tilto kyla fanų zona

Vilnius ruošiasi sirgti už Lietuvą: prie Baltojo tilto kyla fanų zona

Marijampolyje pristatyti seniūnijos heraldiniai simboliai: paminėta gražia švente

Marijampolyje pristatyti seniūnijos heraldiniai simboliai: paminėta gražia švente

Riešėje pagerbtas lietuvybės puoselėtojas Algimantas Masaitis

Riešėje pagerbtas lietuvybės puoselėtojas Algimantas Masaitis

Ūkininkų pavasario sezonas: didžiausią nerimą kelia dešimtmetį nesikeičiančios supirkimo kainos

Žemės ūkio ministerija ragina paspartinti KPP projektų įgyvendinimą

Iš pareigų traukiasi Vilniaus Žvėryno gimnazijos vadovė

Iš pareigų traukiasi Vilniaus Žvėryno gimnazijos vadovė

Ruošiamasi atnaujinti Vilniaus teritorinės muitinės būstinę

Ruošiamasi atnaujinti Vilniaus teritorinės muitinės būstinę

Girtas vairuotojas nuvažiavo į griovį ir paspruko iš įvykio vietos

Netoli Vilniaus nuo kelio nuvažiavusiame automobilyje rasta kontrabandinių rūkalų

Auto

Lietuvos naujų automobilių rinka pirmąjį metų pusmetį augo trečdaliu

Proneta
pamatyti.lt pamatyti.lt pamatyti.lt

Kategorijos

  • Aktualijos
  • Aplinka
  • Apžvalgos
  • Elektrėnai
  • Finansai
  • Gamyba-Pramonė
  • Grožis
  • Gyvenimas
  • Įdomu
  • Istorija
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Lankytinos vietos
  • Lietuva
  • Lietuvos naujienos
  • Mokslas ir studijos
  • Naujienos
  • Nelaimės
  • Orai
  • Padėka
  • Politika
  • Receptai
  • Religija
  • Renginiai
  • Renginiai Elektrėnuose
  • Renginiai Šalčininkuose
  • Renginiai Trakuose
  • Renginiai Vilniaus rajone
  • Renginiai Vilniuje
  • Rinkimai
  • Šalčininkai
  • Skelbimai/Pranešimai
  • Socialiniai reikalai
  • Socialiniai tinklai
  • Sportas
  • Statyba
  • Sveikata
  • Technologijos
  • Trakai
  • Transportas
  • Turizmas
  • Užsienio naujienos
  • Verslas
  • Verslo gidas
  • Video
  • Vilniaus rajonas
  • Vilniaus rajonas
  • Vilnius
  • Žemės ūkio ministerijos naujienos
  • Žemės ūkis
  • Žiniasklaida
  • Žinios

Naujienos

Ūkininkų pavasario sezonas: didžiausią nerimą kelia dešimtmetį nesikeičiančios supirkimo kainos

Žemės ūkio ministerija ragina paspartinti KPP projektų įgyvendinimą

Iš pareigų traukiasi Vilniaus Žvėryno gimnazijos vadovė

Iš pareigų traukiasi Vilniaus Žvėryno gimnazijos vadovė

Ruošiamasi atnaujinti Vilniaus teritorinės muitinės būstinę

Ruošiamasi atnaujinti Vilniaus teritorinės muitinės būstinę

Vilniaus Kraštas

  • Reklama
  • Kontaktai
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022