Lengvi patiekalai su žuvimi – puikus pasirinkimas pietums ar vakarienei. Žuvį galima universaliai paruošti: derinti prie daržovių, netgi vaisių, gardinti įvairiausiais padažais. O jeigu ieškote įmantresnių skonių, galite paragauti netradicinių žuvies rūšių. Pavyzdžiui, juodadėmės menkės, kurios skonis itin švelnus ir subtilus. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad prekybos tinkle plečiamas žuvies asortimentas ir kas mėnesį pirkėjams pristatoma vis kitos rūšies žuvis.
Išskirtinė išvaizda ir nauda sveikatai
„Pastebime, kad pirkėjai tampa išrankesni, nebijo eksperimentuoti, o tai atsispindi ir jų pirkinių krepšeliuose. Matome, kad lietuviai vis dažniau renkasi ne tik tradicinį karpį, lašišą, bet ir įmantresnę žuvį. Plėsdami asortimentą ir pirkėjams norėdami pasiūlyti daugiau šviežios žuvies ant ledo, kiekvieną mėnesį pristatysime vis kitą žuvies rūšį, pavyzdžiui, rugsėjį pirkėjams siūlome juodadėmę menkę“, – teigia V. Budrienė.
Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad juodadėmė menkė – ypatingos išvaizdos žuvis.
„Ši didelė žuvis gali užaugti net iki 14 kg ir metro ar net daugiau ilgio. Vien šios žuvies pavadinimas sufleruoja apie jos išvaizdą: juodadėmės menkės nugara pilkai violetinė, šonai sidabriški, turintys po vieną didelę juodą dėmę. Pastebime, kad ši neįprastos išvaizdos žuvis patraukia ir nevengiančių virtuvėje eksperimentuoti lietuvių dėmesį“, – teigia V. Juodkazienė.
Juodadėmės menkės gyvena Atlanto vandenyno šiaurės rytuose ir Arkties vandenų jūrose, jų randama ir Europos krantuose: Islandijoje, Norvegijoje. Vis dėlto šalia Lietuvos šios žuvys sutinkamos labai retai. Juodadėmės menkės minta dugne gyvenančiais gyviais: ofiūromis, moliuskais.
Juodadėmė menkė pasižymi ir sveikatai naudingomis savybėmis. Joje yra gausu aminorūgščių, omega-3 riebalų, baltymų. Taip pat ir vitamino B12, A, D, seleno, todėl šią žuvį rekomenduojama įtraukti ir į savo kasdienį racioną. Be to, joje yra mažai kalorijų. 100 gramų jų randama apie 73.
Koks jos skonis?
Anot V. Juodkazienės, juodadėmės menkės pasižymi švelniu, šiek tiek salstelėjusiu skoniu. Jų mėsa liesa, o tinkamai pagaminta – labai minkšta ir tirpstanti burnoje. Kadangi šios žuvies skonis pakankamai subtilus, tai puikus pasirinkimas vaikams ir tiems, kurie nemėgsta stipraus skonio žuvies bei jūros gėrybių, tokių kaip ančiuviai ar skumbrė. Dar vienas juodadėmės menkės privalumas – joje randama ir labai nedaug kaulų.
Kaip ir tradicinės menkės, vienas populiariausių būdų paruošti juodadėmę menkę – kepti tešloje. Ši žuvis – dažnas pasirinkimas ruošiant tradicinį britų patiekalą su menke fish and chips. Žinoma, kepimas tešloje – toli gražu nėra vienintelis teisingas būdas šią žuvį paruošti. Juodadėmė menkė puikiai tinka ir kepimui orkaitėje, ant grilio, nes jos tekstūra yra pakankamai tvirta – šią žuvį galima ruošti ir garuose, naudoti įvairiausioms sriuboms, troškiniams pagardinti.
„Kad juodadėmė menkė įgautų nepaprastą skonį – reikėtų pasirinkti itin derančius prieskonius. Jeigu mėgstate tradiciškai pagardintą žuvį – gardinkite ją druska, pipirais, citrinos sultimis, mėgstamomis šviežiomis žolelėmis. Tačiau jeigu ieškote dar įmantresnių skonių, ją galite pagardinti pačių pasigamintu prieskonių mišiniu. Jam pasigaminti prireiks: svogūnų, česnakų ir rūkytos paprikos miltelių, kajeno pipiro ir druskos. Gautu prieskoniu reikėtų įtrinti žuvį, apšlakstyti aliejumi, tuomet iki vidutinės kaitros įkaitinti orkaitę ir juodadėmės menkės gabaliukus kepti 6-12 minučių, priklausomai nuo gabalėlių dydžio“, – teigia V. Juokdazienė ir dalijai dar keliais receptais.
Juodadėmė menkė su parmezano plutele
Jums reikės:
Juodadėmės menkės gabalėlių
Žiupsnelio druskos ir juodųjų pipirų
1 puodelio panko džiūvėsėlių
1 puodelio majonezo
1/2 puodelio tarkuoto parmezano sūrio
1 arbatinio šaukštelio česnako miltelių
2 šaukštų kapotų petražolių
Kelių citrinos griežinėlių patiekimui
Gaminame:
Iki 220 laipsnių įkaitinkite orkaitę. Skardą išklokite kepimo popieriumi, pagardinkite žuvies gabalėlius druska bei pipirais. Atskirame dubenyje sumaišykite majonezą, džiūvėsėlius, parmezaną, česnako miltelius ir petražoles. Gautą mišinį užtepkite ant žuvies gabalėlių viršaus. Galiausiai žuvį dėkite į orkaitę ir kepkite apie 10-12 minučių. Patiekite su mėgstamu garnyru ir citrinos griežinėliais.
Juodadėmė menkė sviesto padaže
Jums reikės:
Juodadėmės menkės gabalėlių
½ stiklinės lydyto sviesto
¼ didelės citrinos
Žiupsnelio druskos ir pipirų
Žiupsnelio paprikos miltelių
Žiupsnelio džiovintų petražolių
Gaminame:
Iki 190 laipsnių įkaitinkite orkaitę. Žuvies gabalėlius sudėkite į gilesnį kepimo indą. Ant jos užpilkite tirpdytą sviestą, išspauskite citrinos sulčių, apibarstykite prieskoniais. Galiausiai dėkite į orkaitę ir kepkite apie 10-20 minučių, priklausomai nuo žuvies gabalėlių dydžio. Patiekite su mėgstamu garnyru.
Ant žarijų kepta juodadėmė menkė su citrinos ir kaparėlių padažu
Jums reikės:
Padažui:
Vienos didelės citrinos sulčių
2 šauktų sviesto
2 šaukštų alyvuogių aliejaus
Saujos susmulkintų česnakų
4 šaukštų kaparėlių
½ šaukštelio druskos
½ šaukštelio pipirų
Žuviai:
1-2 didelės citrinos, supjaustytos apskritimais
4 juodadėmės menkės filė gabalėlių
1 šaukštelio druskos ir pipirų
2 šaukštelių česnakų miltelių
Alyvuogių aliejaus
Gaminame:
Iki vidutinės kaitros įkaitinkite grilį. Žuvies gabalėlius įtrinkite prieskoniais ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Gabalėlius sudėkite ant grilio ir ant kiekvieno žuvies gabaliuko uždėkite po citrinos griežinėlį. Kepkite apie 8 minutes. Įkaitinkite keptuvę, sumaišykite visus padažui skirtus ingredientus ir patroškinkite apie 5 minutes. Galiausiai iškeptą žuvį apšlakstykite gautu padažu ir patiekite su mėgstamu garnyru. Skanaus!