Su „Žalgiriu“ pasiekęs istorinį laimėjimą – pirmasis prasibrovęs į UEFA turnyrų grupių etapą – treneris Vladimiras Čeburinas futbolo aistruoliams įprastai matomas tik dalindamas nurodymus žaidėjams šalia aikštės. Tačiau futbolo specialistas iš Kazachstano atsiskleidė ir kitokiame vaidmenyje – virtuvės šefo.
Nuo 2014 metų su pertraukomis mūsų šalyje dirbantis treneris savo draugus Pakruojyje, Marijampolėje ir Vilniuje laisvu metu nudžiugindavo savo paruoštu firminiu patiekalu – plovu.
Siekiant išbandyti nuostabiu skoniu garsėjantį V. Čeburino plovą „Žalgiris TV“ rinktinių pertraukos metu pakvietė trenerį į naują rubriką „Žaliai Baltų Virtuvė“.
Joje treneris pristatė savo mėgstamą patiekalą ir pademonstravo kaip jį paruošti. Plovas – nacionalinis Uzbekistano patiekalas, tačiau mėgstamas ir kaimyninėse šalyse.
„Pats esu iš Kazachstano, esame broliškos tautos ir mūsų virtuvės persipina. Labai mėgstu šį patiekalą, siūlau jį draugams, – kalbėjo V. Čeburinas. – Aš pradėjau gaminti plovą žiūrėdamas ir vaizdo įrašus ir stebėdamas kaip draugai gamina.“
Pasak jo, plovas turėtų būti pagamintas iš avienos, taip pat labai svarbūs ryžiai, kurie turi būti ne bet kokie, specialiai pritaikyti šiam patiekalui. „Uzbekistane jie naudoja vietinius ryžius. Auginami specialios rūšies ryžiai, nes tai nacionalinis patiekalas“, – pažymėjo kazachas.
Pasak jo, plovas – tai nėra vien tik kepta mėsa su ryžiais: „Plovo skonis susideda iš mėsos, ryžių ir rankų darbo. Žinoma, viską reikia daryti su meile. Viskas vykdoma etapais, kaip ir mano profesijoje. Darant vieną, tada palaikyti kitą, po to vystyti trečią ir tobulinti ketvirtą.“
Plovą jis gamino ketaus kazane, kartu su maždaug 1 kg ėrienos mėsa naudojo apie 2 kg specialių ryžių, apie 400 g aliejaus, taip pat morkas, svogūnus, česnaką, pipirus, prieskoniams – kumino ir šafrano.
Plovas pagal V. Čeburiną – „Žalgirio TV“ vaizdo pasakojime:
Žaliai Baltų Virtuvė. Plovas pagal V. Čeburiną [CC]
fkzalgiris.lt