• Renginiai
  • Receptai
  • Laisvalaikis
  • Video
Penktadienis, 20 birželio 2025
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Reklama
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pradžia Laisvalaikis

Balandžio 4-ąją amerikiečiai švenčia „Cordon Bleu“ dieną, skanaus!

2022-04-04
Laisvalaikis, Receptai
Laikas: 3 min skaitymo

Vištienos krūtinėlė, įdaryta kumpiu bei sūriu. Toks yra visame pasaulyje plačiai žinomas „Cordon Bleu“ kepsnys. Šiandien, balandžio 4-ąją, amerikiečiai švenčia „Cordon Bleu“ dieną. Nors manoma, kad jis kilo iš prancūzų virtuvės, „Maxima“ kulinarijos meistrai pažymi – šio valgio tėvynė yra Šveicarija, o pavadinimas turi įdomią istoriją. Tad kuo gi „Cordon Bleu“ toks ypatingas bei kaip šį kepsnį pasigaminti namuose? Apie tai pasakoja maisto žinovai, dalindamiesi šio patiekalo paruošimo ir istorijos paslaptimis.

Šis kepsnys – Kyjivo kotleto tolimas giminaitis

Nors „Cordon Bleu“ originaliai buvo pradėtas gaminti iš veršienos, kurią patiekalo autoriai patiekė įdarytą sūriu ir kumpiu, pasaulyje šis valgis išpopuliarėjo paruoštas naudojant vištieną.

„Šis patiekalas yra mums gerai žinomo Kyjivo kotleto tolimas giminaitis, nes abiejų šių valgių receptai yra panašūs, bet sudėtis skiriasi. XIX amžiaus viduryje Paryžiaus restoranuose vos tik pasirodęs „Cordon Bleu“ buvo gaminamas iš veršienos, bet vėliau išplitęs po visą pasaulį pradėtas gaminti iš vištienos. Mūsų parduotuvėse yra platus šviežios mėsos pasirinkimas, tad šiandien nesudėtingai galima „Cordon Bleu“ suktinukus pasigaminti iš savo mėgstamos mėsos“, – sako prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.

Tai, kad „Cordon Bleu“ kepsnys yra mėgstamas ir plačiai paplitęs pasaulį, liudija faktas, kad amerikiečiai kasmet balandžio 4-ąją švenčia „Cordon Bleu“ dieną.

Kilmė – kulinarinio išradingumo pavyzdys

Šio patiekalo pavadinimas prancūziškai reiškia „mėlynąjį kaspiną“, kurį nešiojo 1578-aisiais Prancūzijos karaliaus Henriko III įsteigto aukščiausio riterių ordino „L’Ordre des chevaliers du Saint-Esprit“ nariai.

„Vėliau šis terminas pradėtas taikyti labai aukšto lygio maistui, kurį gamino puikūs virėjai. Analogija atsirado dėl riterių dėvimos juostos ir virėjo prijuostės kaspinų, įprastai būdavusių mėlynos spalvos, panašumo. – pasakoja „Maximos“ kulinarijos žinovė Brigita Baratinskaitė. – Tai tik patvirtina XIX a. amžiaus viduryje atsiradusi istorija: į vieną Šveicarijos miesto Brigos užeigą sykį suplūdo labai daug lankytojų. Virėja neturėjo tiek maisto, kad visus pamaitintų, todėl jai kilo idėja mažiau naudoti mėsos, o kepsnius įdaryti kumpiu bei sūriu ir tokiu būdu pamaitinti visus žmones. Užeigos savininkui taip patiko sprendimas, kad virtuvės šefei pasiūlė mėlynąjį kaspiną. Kukli moteris titulo atsisakė, bet patikino, jog „Cordon Bleu“ būtų puikus pavadinimas patiekalui“.

Taigi, šio valgio tėvynė yra Šveicarija, o patiekalo kilmė slepia to laikmečio kulinarinę išmonę, išradingumą bei meistrystę. Todėl kviesdama pasimėgauti aristokratišku „Cordon Bleu“ kepsniu, „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė B. Baratinskaitė dalinasi jo receptu.

Šventei ir kasdienai: šveicariškasis „Cordon Bleu“

Reikės: 4 vidutinio dydžio vištienos krūtinėlių, 60 g ementalio sūrio, maždaug 130 g arba 4 plonų griežinėlių rūkyto kumpio, 8 arbatinių šaukštelių spanguolių padažo, 25 g miltų, 2 vidutinio dydžio laisvai laikomų vištų kiaušinių, 200 g džiūvėsėlių, 5 valgomųjų šaukštų saulėgrąžų aliejaus, šiek tiek druskos ir maltų juodųjų pipirų.

Perpjaukite vištienos krūtinėles išilgai ir gerai jas išmuškite. Tada pasūdykite, užberkite pipirų iš abiejų pusių. Ant vienos krūtinėlės pusės sluoksniuodami sudėkite sūrį, kumpį, vėl sūrį, vėl kumpį, dėdami užtepkite spanguolių padažo.

Dėkite kuo daugiau, tik sūris neturėtų lipti per kraštus. Uždenkite viską antra krūtinėlės dalimi. Apibarstykite kepsnelius miltais. Šiek tiek juos įtrinkite. Tuomet pamirkykite vištieną kiaušinio plakinyje ir pavoliokite džiūvėsėliuose.

Išvolioję juose kepsnelius, įkaitinkite keptuvę, įpilkite aliejaus, kepkite maždaug po 8 minutes iš kiekvienos pusės, kol džiūvėsėliai gražiai paruduos. Iškeptus kepsnius supjaustykite. Skanaus!

 

Žymos: Maistas
DalintisSiųstiSiųsti
Palikti komentarą su FB

TAIP PAT SKAITYKITE

Žinios

Ugniagesiai gelbėjo Elektrėnų mariose sugedusią baržą su žmonėmis
Vilniaus rajone – trijų automobilių susidūrimas: po „VW“ išvažiavimo į priešpriešinę juostą sužaloti trys žmonės
Vilniaus ir Šiaulių rajonuose per avarijas nukentėjo penki žmonės
Šalnų padariniai Šalčininkų rajone

Politika

Minia ūkininkų susirinko į protestą prie Seimo: mes ne prieš mokesčius – mes už teisingumą
Eksperto išvada: pertvarkius antrą pensijų pakopą, iš kaupimo galėtų trauktis 50 proc. žmonių
Apklausa: partijų reitingo viršūnėje išlieka socialdemokratai
Liberalai siūlo nedelsti ir balsuoti už Civilinės sąjungos įstatymo įsigaliojimo datą

Kultūra

Aštuntai vasarai žmonėms atsiveria žalioji skaitykla
„Vilties piligrimai“ tradiciniu žygiu pagerbė a. a. kunigą prelatą Juzefą Obrembskį
Žaliosios sostinės bitė tęsia kelionę – šią vasarą ją galima aplankyti Vingio parke
Festivalis „Muzika Jašiūnų dvare“ kvies mėgautis išskirtine muzika

Sportas

Rezultatyvios lygiosios Marijampolėje
L. Antalis grįžta į Vilnių
Permainingame mūšyje triumfavusiam „Rytui“ iki žiedų teliko žingsnis
„Žalgiris“ sostinėje išlygino finalo serijos rezultatą
  • Populiariausi
  • Komentarai
  • Naujausi
Kurortas – savame kieme: 11 daiktų, kurie neatpažįstamai pakeis kiekvieną lauko erdvę

Kurortas – savame kieme: 11 daiktų, kurie neatpažįstamai pakeis kiekvieną lauko erdvę

Minia ūkininkų susirinko į protestą prie Seimo: mes ne prieš mokesčius – mes už teisingumą

Minia ūkininkų susirinko į protestą prie Seimo: mes ne prieš mokesčius – mes už teisingumą

Riešės Šv. Stanislavo bažnyčios klebonas Vytautas Rudis iškeliamas į kitą parapiją

Riešės Šv. Stanislavo bažnyčios klebonas Vytautas Rudis iškeliamas į kitą parapiją

Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto

Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto

15 priežasčių, dėl kurių verta aplankyti Vilniaus rajoną

Ugniagesiai gelbėjo Elektrėnų mariose sugedusią baržą su žmonėmis

Ugniagesiai gelbėjo Elektrėnų mariose sugedusią baržą su žmonėmis

Rezultatyvios lygiosios Marijampolėje

Rezultatyvios lygiosios Marijampolėje

Bandydama išvengti briedžio, moteris susidūrė su pasienietės „Škoda“

Vilniaus rajone – trijų automobilių susidūrimas: po „VW“ išvažiavimo į priešpriešinę juostą sužaloti trys žmonės

Vilniaus ir Šiaulių rajonuose per avarijas nukentėjo penki žmonės

Vilniaus ir Šiaulių rajonuose per avarijas nukentėjo penki žmonės

Šalnų padariniai Šalčininkų rajone

Šalnų padariniai Šalčininkų rajone

Proneta
pamatyti.lt pamatyti.lt pamatyti.lt

Kategorijos

  • Aktualijos
  • Aplinka
  • Apžvalgos
  • Elektrėnai
  • Finansai
  • Gamyba-Pramonė
  • Grožis
  • Gyvenimas
  • Įdomu
  • Istorija
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Lankytinos vietos
  • Lietuva
  • Lietuvos naujienos
  • Mokslas ir studijos
  • Naujienos
  • Nelaimės
  • Orai
  • Padėka
  • Politika
  • Receptai
  • Religija
  • Renginiai
  • Renginiai Elektrėnuose
  • Renginiai Šalčininkuose
  • Renginiai Trakuose
  • Renginiai Vilniaus rajone
  • Renginiai Vilniuje
  • Rinkimai
  • Šalčininkai
  • Skelbimai/Pranešimai
  • Socialiniai reikalai
  • Socialiniai tinklai
  • Sportas
  • Statyba
  • Sveikata
  • Technologijos
  • Trakai
  • Transportas
  • Turizmas
  • Užsienio naujienos
  • Verslas
  • Verslo gidas
  • Video
  • Vilniaus rajonas
  • Vilniaus rajonas
  • Vilnius
  • Žemės ūkio ministerijos naujienos
  • Žemės ūkis
  • Žiniasklaida
  • Žinios

Naujienos

Ugniagesiai gelbėjo Elektrėnų mariose sugedusią baržą su žmonėmis

Ugniagesiai gelbėjo Elektrėnų mariose sugedusią baržą su žmonėmis

Rezultatyvios lygiosios Marijampolėje

Rezultatyvios lygiosios Marijampolėje

Bandydama išvengti briedžio, moteris susidūrė su pasienietės „Škoda“

Vilniaus rajone – trijų automobilių susidūrimas: po „VW“ išvažiavimo į priešpriešinę juostą sužaloti trys žmonės

Vilniaus Kraštas

  • Reklama
  • Kontaktai
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022