„Virėjo aistra maisto gamybai ir kokybiški, švieži produktai – štai sėkmingo virtuvės šefo paslaptis“, – sako graikas Christo Georgogiannopoulos! O jei dar pridedi meilę atstovaujamai kultūrai ir tradicijų išmanymą – ragauji ir tari: νόστιμα πιάτα /delicious /gardumėlis!
Dieveniškių technologijų ir verslo mokyklos bendruomenė, tarpininkaujant Lietuvos graikų draugijai „Patrida“, projekto „Istorija virtuvėje“ veiklas tęsė 2018 m. gegužės 24 d. Vilniuje esančiame „Meze“ restorane, garsėjančiame autentiška graikų ir turkų virtuve. Mus maloniai pasitiko direktorius, kuris aprodė jaukų restoraną, supažindino su „Meze“ Lietuvoje įkūrimo istorija, apžvelgė meniu ir teikiamas paslaugas.
Susipažinome su restorano savininku Uthu Boyra, kuris papasakojo apie turkų ir graikų virtuvės subtilybes, kulinarines tradicijas. Virtuvės šefas Christo Georgogiannopoulos būsimus kulinarus, konditerius ir jų mokytojus išmokė gaminti Graikijoje populiarius patiekalus: ypatingai trapios tešlos desertą – „Kurabje“ ir sultingus jautienos maltinius „Kiofte“. Ne tik mokėmės ir smagiai bendravome, bet ir sužinojome iš virtuvės šefo keletą graikų ir turkų patiekalų gamybos paslapčių. O apibendrinant, labai džiaugiamės: ieškodami pavyzdžių savai projekto „Istorija virtuvėje“ įvairių kultūrų sambūvio teorijai, gavome dar ir „bonusų“. Turkai ir graikai po vienu stogu vysto verslą ir nekariauja??? TAIP! Skirtybės + Bendras tikslas + Darnus veikimas – vienija ir stiprina į rezultatą nukreiptą kūrybą. Tokią Lietuvos istoriją virtuvėje kuriame ir šiandien.
Profesijos mokytoja Marina Veith,
Dieveniškių TVM direktorė Ilona Šedienė