• Renginiai
  • Receptai
  • Laisvalaikis
  • Video
Antradienis, 23 gruodžio 2025
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Reklama
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pradžia Įdomu

Ko nežinojote apie viskį? Gėrimo gamyba ir kokteilių receptai

2017-12-16
Įdomu
Laikas: 5 min skaitymo

Viskis šiandien – vienas populiariausių stipriųjų alkoholinių gėrimų tiek tarp lietuvių, tiek pasaulyje. Šio gėrimo pasiūla ir įvairovė – didžiulė. Ar žinote, kaip gaminamas viskis, kuo skiriasi jo rūšys, kaip šį gėrimą ragauti pataria profesionalai? Apie tai pasakoja Vynoteka.lt gėrimų ekspertas Kęstutis Bingelis.

Karamelė – viskio spalvai koreguoti

Viskis – gėrimas, kurio gamybą apibrėžia daugelio šalių įstatymai; jis privalo būti gaminamas tik iš grūdų, dažniausiai miežių ir kukurūzų. Jokie priedai, išskyrus karamelę, kuri kartais dedama viskio spalvai koreguoti, dedami būti negali. Viskio rūšį apibrėžia tokie dalykai kaip grūdų rūšys, naudojamos skirtingų grūdų proporcijos, distiliacija ir kita. Taip pat svarbu žinoti, jog viskis turi būti brandintas ąžuolo statinėse.

Kuo skiriasi skirtingose šalyse gaminamas viskis?

Šiandien viskį gamina daugybė pasaulio šalių, tačiau K. Bingelio teigimu, didžiąją dalį jo padaro šios penkios valstybės: Škotija, Airija, JAV, Kanada ir Japonija. Vien Škotijoje šiuo metu veikia virš 100 viskio daryklų, todėl skirtumai tarp viskių, atkeliaujančių net iš tos pačios šalies, gali būti labai ryškūs. Kaip bebūtų, yra keletas skiriamųjų bruožų, kuriais paprastai pasižymi tipiškiausi įvairių kraštų viskiai.

Airiškas viskis

Airija yra viskio tėvynė. Populiariausias šioje šalyje gaminamas viskis yra maišytas (angl. blended). Šio tipo airiškas viskis kuriamas maišant grūdinį ir salyklinį viskius. Grūdinis viskis yra daromas iš įvairių grūdų, distiliuojamas koloniniais distiliavimo įrenginiais. Salyklinis viskis daromas iš miežių salyklo, distiliuojamas variniais distiliavimo puodais. Airiai kartais prie miežių salyklo deda ir nedaigintus miežius, tai jų viskiams suteikia įdomių skoninių savybių. Airiškas viskis brandinamas ąžuolo statinėse ne mažiau nei 3 metus ir 1 dieną.

Škotiškas viskis

Škotija pagamina daugiausiai viskio pasaulyje. Taip pat kaip Airijoje, šioje šalyje populiariausias yra maišytas (angl. blended) viskis. Be jo, Škotija pasaulyje garsėja savo salykliniais viskiais (angl. single malt). Tai yra bemaž labiausiai vertinama viskio kategorija, paprastai pasižyminti skonio ir aromato kompleksiškumu. Vienas tipiškiausių airiško ir škotiško viskio skirtumų yra tai, kad škotiškas viskis dažniau turi dūmo skonius ir aromatus. Škotiškas viskis turi būti brandintas ąžuolo statinėse ne mažiau nei 3 metus.

Rinkdamiesi škotišką viskį, rasite tokias skirtingas jo rūšis:

  • Single malt. Šios kategorijos viskis yra daromas vienoje darykloje, iš miežių salyklo, distiliuojamas variniais distiliavimo puodais. Jis turi būti brandinamas ąžuolo statinėse ne mažiau nei 3 metus. Jo skonis ir aromatas paprastai yra kompleksiškas.
  • Single Grain. Šios kategorijos škotiškas viskis daromas vienoje darykloje, iš įvairių grūdų, distiliuojamas koloniniais distiliavimo įrenginiais. Jis turi būti brandinamas ne mažiau nei 3 metus. Jis paprastai turi kuklius ir švelnius skonius bei aromatus.
  • Blended Malt. Sumaišę du ar daugiau Single Malt viskius, gausime šios škotiško viskio kategorijos viskį. Dažnai šiuose viskiuose persipina keleto šalies regionų viskių skoninės savybės.
  • Tai pati populiariausia škotiško viskio rūšis. Ji kuriama maišant Single Malt ir Single Grain.
  • Blended grain. Tai rečiausiai sutinkama škotiško viskio rūšis, kuriama maišant dviejų ar daugiau daryklų Single grain viskius.

Amerikietiškas viskis

Šiuo metu JAV yra gaminami bemaž visų įmanomų rūšių viskiai. Tačiau yra keletas išskirtinių, labiausiai šiai šaliai būdingų. Populiariausi jų yra burbonas (angl. bourbon whiskey), Tenesio viskis (angl. Tennessee whiskey) ir rugių viskis (angl. rye whiskey).

  • Jis turi būti pagamintas JAV, grūdų mišinyje naudojant ne mažiau kaip 51 procentą kukurūzų. Brandinamas naujo ąžuolo statinėse ne mažiau nei 2 metus (jei mažiau, tai yra nurodoma butelio etiketėje).
  • Tenesio viskis. Šis amerikietiškas viskis yra artimas burbonui, tik turi būti daromas Tenesio valstijoje. Be to, jis prieš brandinimą paprastai yra filtruojamas per klevo anglies filtrus.
  • Rugių viskis. Šis amerikietiškas viskis daromas naudojant ne mažiau kaip 51 procentą rugių. Šiuo metu tokie viskiai išgyvena tikrą renesansą.

Kanadietiškas viskis

Šioje šalyje, kaip Airijoje ir Škotijoje, populiariausias yra maišytas viskis (angl. blended). Kaip išskirtinis šios šalies viskių bruožas yra tai, kad kanadietiško viskio gamyboje dažnai yra naudojami rugiai.

Japoniškas viskis

Gali nuskambėti kiek netikėtai, tačiau viskį japonai gamina jau beveik 100 metų ir yra tarp didžiausių viskio valstybių pasaulyje. Didžioji dalis šios šalies viskių yra daroma škotiško viskio metodais. Kitas bruožas, kuriuo pasižymi dalis Tekančios Saulės Šalies viskių yra brandinimas japoniško Mizunara ąžuolo statinėse. Šio ąžuolo mediena skiriasi nuo kituose pasaulio kraštuose augančių ąžuolų, o tas viskio skoniui ir aromatui suteikia unikalių savybių.

Kaip geriamas viskis?

K. Bingelio teigimu, viskis labiausiai atsiskleidžia ragaujamas kambario temperatūros. Nors daugelis tiki, jog šį gėrimą derėtų vartoti su ledu, iš tiesų ledas ar viskio šaldymas paslepia viskio skonius ir kvapus, todėl jų jaučiame gerokai mažiau nei ragaudami gryną. Vertinant viskį, pirmiausia reiktų atkreipti dėmesį į jo spalvą, o po to į jo aromatą. Uosle gebame identifikuoti daug daugiau dalykų nei burna, todėl nosį galime vadinti svarbiausiu mūsų organu vertinant bet kokį gėrimą. Svarbu atminti, jog viskio skoniams bei aromatams atsiskleisti geriausiai tinka nedidelio tūrio, išgaubtu vidumi ir link viršūnės kiek siaurėjančios taurės.

Kokteiliai su viskiu

Vienas populiariausių viskio vartojimo būdų – maišant kokteilius. Jų receptų yra daugybė, keletu klasikinių dalinasi ir K. Bingelis. Beje, net maišant kokteilius ekspertas rekomenduoja eksperimentuoti su viskio rūšimis – jos gali nulemti kokteilio skonį.

Kokteilis: Whisky Ginger

Ingredientai:

  • 40 ml. Jūsų mėgiamo viskio
  • 100 ml. Imbierinio limonado
  • Skiltelės žalios citrinos
  • Ledo

Kaip paruošti?

Į aukštą taurę pridėti ledo, supilti viskį, imbierinį limonadą, įspausti žaliąją citriną ir išmaišyti.

Kokteilis: Manhattan

Ingredientai:

  • 40 ml. rugių viskio ar burbono su didele dalimi rugių
  • 20 ml. saldaus raudonojo vermuto
  • Keleto lašų „Angostura Bitters“

Kaip paruošti?

Supilti ingredientus į maišymo traurę su ledu. Gerai išmaišius, perpilti į atšaldytą kokteilio taurę. Galima papuošti vyšnaite.

Kokteilis: Whiskey Sour

Ingredientai:

  • 45 ml. burbono
  • 15 ml. cukraus sirupo
  • 30 ml. šviežių citrinos sulčių
  • Pasirinktinai: kiaušinio baltymas.

Kaip paruošti?

Ingredientus supilti į kokteilių plaktuvę su ledu, gerai išplakti ir patiekti atšaldytoje kokteilinėje taurėje ar tumbleryje su ledu. Papuošti vyšnaite ir apelsino žievele.

Airiška kava

Ingredientai:

  • 40 ml. airiško viskio
  • 120 ml. karštos juodos kavos
  • 60 ml. natūralios grietinėlės
  • 2 arbatinių šaukštelių cukraus

Kaip paruošti?

Į pašildytą taurę dėti cukrų ir supilti ką tik išvirtą kavą. Ištirpdžius cukrų supilti viskį ir viską gerai išmaišyti. Tuomet išplakti grietinėlę ir per pašildytą šaukštą, iš lėto, supilti ją iki taurės viršaus ant kavos.

DalintisSiųstiSiųsti
Palikti komentarą su FB

TAIP PAT SKAITYKITE

Žinios

Įžiebtos paskutinės kalėdinės eglutės Vilniaus rajone
Kur kreiptis vilniečiams ūmiai susirgus šventiniu laikotarpiu?
Reikalaujant grąžinti skolą – peiliu sužalotas vyras
Vilniuje išniekintas memorialas žuvusiems Baltarusijos atstovams atminti

Politika

Vilnius reikalauja, kad Minskas nutrauktų hibridines atakas, išleistų įstrigusius vilkikus
Du vaikus turinčios šeimos nebus laikomos daugiavaikėmis
Meras sako, jog sostinėje problemų dėl migrantų kol kas nėra
Šakalienė: visi krašto apsaugos ministrai galėjo atsisveikinti su kariais, man to neleido

Kultūra

Kalėdinė dovana Pabarėje: suremontuota laisvalaikio salė
Poškonių kaime plačiai nuskambėjo kalėdinių giesmių magija
Iškilmingas „Rudamina – mažoji Lietuvos kultūros sostinė 2025“ uždarymo renginys
Net dešimt Vilniaus erdvių pasipuoš šiuolaikinio meno kūriniais

Sportas

Sostinės jauniesiems sportininkams – ir didesnis finansavimas, ir daugiau sporto šakų
Ilgametis FK „Žalgirio“ akademijos auklėtinis N. Klimavičius lieka klube
Krašto puolėjas N. Mihajlovičius lieka Vilniuje
„Ryto“ puolimą sustabdęs „Lietkabelis“ po ilgos pertraukos džiaugiasi pergale Vilniuje

Populiariausi

Linksmos dovanos, kurios patiks humoro jausmą turintiems žmonėms

Linksmos dovanos, kurios patiks humoro jausmą turintiems žmonėms

Tarptautinės Erasmus+ patirtys Vilniaus agroekologijos mokymo centre

Tarptautinės Erasmus+ patirtys Vilniaus agroekologijos mokymo centre

Setupad – pirmoji kompanija Baltijos šalyse tapo sertifikuotu Google leidėjų partneriu (GCPP)

Setupad – pirmoji kompanija Baltijos šalyse tapo sertifikuotu Google leidėjų partneriu (GCPP)

Vilnius įžiebė natūralią Kalėdų eglę: kviečia atsigręžti į nematerialias vertybes

Vilnius įžiebė natūralią Kalėdų eglę: kviečia atsigręžti į nematerialias vertybes

„Rx Vaistinė“ – tokios Lietuvoje dar nebuvo: receptiniai vaistai – tiesiai į namus specialiu sertifikuotu transportu

„Rx Vaistinė“ – tokios Lietuvoje dar nebuvo: receptiniai vaistai – tiesiai į namus specialiu sertifikuotu transportu

Vilnius įžiebė natūralią Kalėdų eglę: Katedros aikštėje – milžiniškas eglutės žaisliukas

Vilnius įžiebė natūralią Kalėdų eglę: Katedros aikštėje – milžiniškas eglutės žaisliukas

Proneta
pamatyti.lt pamatyti.lt pamatyti.lt

Kategorijos

  • Aktualijos
  • Anonsai
  • Aplinka
  • Apžvalgos
  • Elektrėnai
  • Finansai
  • Gamyba-Pramonė
  • Grožis
  • Gyvenimas
  • Įdomu
  • Istorija
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Lankytinos vietos
  • Lietuva
  • Lietuvos naujienos
  • Mokslas ir studijos
  • Naujienos
  • Nelaimės
  • Orai
  • Padėka
  • Politika
  • Receptai
  • Religija
  • Renginiai
  • Renginiai Elektrėnuose
  • Renginiai Šalčininkuose
  • Renginiai Trakuose
  • Renginiai Vilniaus rajone
  • Renginiai Vilniuje
  • Rinkimai
  • Šalčininkai
  • Skelbimai/Pranešimai
  • Socialiniai reikalai
  • Socialiniai tinklai
  • Sportas
  • Statyba
  • Sveikata
  • Technologijos
  • Trakai
  • Transportas
  • Turizmas
  • Užsienio naujienos
  • Verslas
  • Verslo gidas
  • Video
  • Vilniaus rajonas
  • Vilniaus rajonas
  • Vilnius
  • Žemės ūkio ministerijos naujienos
  • Žemės ūkis
  • Žiniasklaida
  • Žinios

Naujienos

Įžiebtos paskutinės kalėdinės eglutės Vilniaus rajone

Įžiebtos paskutinės kalėdinės eglutės Vilniaus rajone

Ligonių kasos: kokius tyrimus gali skirti šeimos gydytojas?

Kur kreiptis vilniečiams ūmiai susirgus šventiniu laikotarpiu?

Reikalaujant grąžinti skolą – peiliu sužalotas vyras

Reikalaujant grąžinti skolą – peiliu sužalotas vyras

Vilniaus Kraštas

  • Reklama
  • Kontaktai
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022