• Renginiai
  • Receptai
  • Laisvalaikis
  • Video
Antradienis, 11 lapkričio 2025
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Reklama
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pradžia Receptai

Mangai: kaip tinkamai išsirinkti, supjaustyti ir panaudoti virtuvėje

2025-11-11
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Kaip pjaustyti mangą, / Asociatyvi Pexels nuotr.

Kaip pjaustyti mangą, / Asociatyvi Pexels nuotr.

Saldus, sultingas ir kvapnus – taip dažniausiai apibūdinamas mangas, pelnytai vadinamas vaisių karaliumi. Šis iš tropinių kraštų atkeliavęs vaisius žavi ne tik išskirtiniu skoniu, bet ir gausybe naudingų medžiagų: jame gausu vitaminų A ir C, kalio, skaidulų bei antioksidantų, padedančių stiprinti imunitetą ir suteikiančių energijos. Dėl natūralaus saldumo mangas puikiai dera tiek desertuose, tiek prie aštresnių ar sūrių patiekalų. Pastaruoju metu šis vaisius vis dažniau atrandamas lietuvių virtuvėse, kur tampa kasdieniu, sveiku ir maloniai vasarišku akcentu bet kuriuo metų laiku.

Šiandien mangų pasiūla išties didelė – jų galima rasti tiek didžiuosiuose prekybos tinkluose, tiek specializuotose vaisių ir daržovių parduotuvėse. Vis dėlto tiek kaina, tiek kokybė gali gerokai skirtis: už vieną mangą kartais tenka mokėti vos eurą, o kitur – net dešimt ar daugiau.

Norint įsitikinti, ar mangas iš tiesų saldus ir sultingas, pirmiausia reikėtų pasikliauti ne akimis, o rankomis ir uosle.

„Prinokęs mangas turėtų būti minkšas – lengvai paspaudus pirštais, jo odelė švelniai įdumba, tačiau vaisius išlieka gan standus. Vaisiaus spalva šiuo atveju nėra patikimas rodiklis – kai kurių rūšių mangai išlieka žali net visiškai sunokę, o kiti įgauna sodrią geltoną ar raudoną spalvas. Daugiau pasako kvapas: prinokęs mangas skleidžia malonų, saldų ir vaisišką aromatą, stipriausiai juntamą ties kotelio vieta“, – patarimais dalijasi ji.

Jei parduotuvėje įsigytas mangas dar kietas, jį galima lengvai sunokinti namuose. Geriausia vaisių palikti kambario temperatūroje, šalia obuolio ar banano – šie vaisiai išskiria etileną, kuris spartina nokimo procesą. Po kelių dienų mangas suminkštės, įgaus daugiau aromato ir taps tinkamas valgyti.

Pasak L. Lesauskaitės-Remeikės, nors mangų sezonas prasideda dar balandžio mėnesį, šiuo metu tinklo parduotuvėse galima rasti itin skanių, sunokusių mangų, kurių neteks ilgai nokinti namuose.

Kaip supjaustyti mangą?

Išsirinkus tinkamą mangą, žmonės dažnai susiduria su kitu iššūkiu – kaip šį vaisių supjaustyti. Iš pirmo žvilgsnio tai gali atrodyti sudėtinga dėl didelio, plokščio kaulo vaisiaus viduryje, tačiau laikantis kelių paprastų žingsnių, procesas tampa lengvas ir greitas.

Pirmiausia mangą padėkite vertikaliai ant pjaustymo lentos. Peiliu perpjaukite vaisių vertikaliai iš abiejų pusių, palikdami apie centimetrą ar du nuo centro – taip gausite dvi dideles „skruostų“ dalis ir vidurinę dalį su kaulu. Tada kiekvieną puselę įpjaukite iki odelės, sukurdami grotelių raštą, tačiau odelės neperpjaukite. Po to švelniai atlenkite žievę į išorę – kubeliams atsistojus juos galima lengvai nupjauti. Supjaustytas šiuo būdu mangas išlaiko formą, nesusitrina ir atrodo tvarkingai patiekiant.

Kaip pjaustyti mangą, / Asociatyvi Pexels nuotr.

Puikiai tinka desertams, salotoms, mėsos ir žuvies patiekalams

Prinokęs mangas – itin universalus produktas virtuvėje. Jo saldumas dera ne tik su desertais, bet ir su aštresniais, sūriais ar rūgštelės turinčiais patiekalais.

„Mangas suteikia patiekalams gaivumo, spalvingumo ir švelnaus egzotiško poskonio. Jis puikiai dera tiek su vaisiais ir jogurtu, tiek su vištiena, jūros gėrybėmis ar ryžių patiekalais. Šį vaisių galima dėti į glotnučius, pagardinti juo varškę, naudoti salotose su avokadu ir žalumynais ar pasigaminti gaivų mangų padažą prie mėsos ir žuvies. Jis tinka ir desertams – iš mango galima pasigaminti ledus, pyragų įdarus ar egzotišką tirštą tyrę, kuri puikiai dera su blynelių ar granolos dubenėliais“, – teigia L. Lesauskaitė-Remeikė.

Dar viena puiki idėja – mangą užšaldyti. Supjaustytas kubeliais ir laikomas šaldiklyje, jis nepraranda skonio ir maistingųjų savybių, todėl visada po ranka turėsite natūralaus saldumo priedą kokteiliams ar desertams. Tokiu būdu šiuo vaisiumi galima mėgautis visus metus, net ir kai šviežių mangų sezonas baigiasi.

Mangų ir aviečių desertas su maskarpone

Mangų ir aviečių desertas su maskarpone / Rimi nuotr

Reikės:

  • 250 ml karšto vandens
  • 200 g sausainių pirštelių
  • 2 prinokusių mangų
  • 125 g aviečių
  • 2 šaukštų tirpios kavos

Kremui:

  • 350 g maskarponės sūrio
  • 260 g grietinės
  • 4 šaukštų vanilinio cukraus

Gaminimo eiga:

Pasiruoškite kavos ir padėkite ją atvėsti. Mangus nulupkite. Vieną mango puselę supjaustykite plonomis riekelėmis ir atidėkite papuošimui. Likusių mangų minkštimą sutrinkite virtuviniu kombainu iki vientisos masės. Išplakite maskarponės sūrį su grietine ir vaniliniu cukrumi iki standumo. Ant pasirinktų stiklinių ar taurių dugno dėkite maskarponės kremą. Sausainius pamirkykite kavoje ir dėkite ant kremo. Ant sausainių dėkite maskarponės sūrio kremą ir trintus mangus. Procesą kartokite priklausomai nuo taurių aukščio. Desertą sluoksniuoti pabaikite maskarponės sūriu. Papuoškite mangų riekelėmis ir avietėmis. Palikite desertą šaltoje patalpoje kelioms valandoms atvėsti.

Skanaus!

DalintisSiųstiSiųsti
Palikti komentarą su FB

TAIP PAT SKAITYKITE

Žinios

Vilniuje rastas praėjusią savaitę dingusio vyro kūnas
Pasieniečiai jėga iš lėktuvo Vilniaus oro uoste iškrapštė girtą keleivį
Vilniaus rajono visuomenės sveikatos biuras įsikūrė naujose patalpose Avižieniuose
Vilniuje prekybos centro tualete rastas vyro kūnas

Politika

Šakalienė: visi krašto apsaugos ministrai galėjo atsisveikinti su kariais, man to neleido
Siūloma uždrausti nepilnamečiams parduoti nealkoholinį alų ar sidrą
Baltarusijoje strigusius vilkikus siekiama į Lietuvą įleisti per Šalčininkų postą
Užstrigę Baltarusijoje: dedamos pastangos grąžinti namo lietuvius vairuotojus

Kultūra

Ilgių šventėje Lentvaryje pagerbti protėviai
Šalčininkai paminėjo Lenkijos Nepriklausomybės dieną
Knygos pristatymo konkursas įpusėjo: liko mažiau nei mėnuo dalyvauti
Ant Vilniaus kolegijos sienos atgimė Algirdo Petrulio šilkografija

Sportas

R. Džiaukštas: „Baigėme sezoną aukštai pakėlę galvas“
Vilniaus rajono bėgikai puikiai pasirodė Beskidų maratone Lenkijoje
Nesėkmė Paskutinėse rungtynėse jau nieko nebelėmė
Dueto vedamas „Rytas“ savaitę baigė sutriuškindamas jonaviečius

Populiariausi

SKELBIMAS APIE NUMATOMĄ ŽEMĖS SKLYPŲ RIBŲ ŽENKLINIMĄ

VISUOMENĖS INFORMAVIMAS APIE PARENGTĄ TERITORIJŲ PLANAVIMO DOKUMENTĄ IR GALIMYBĘ TEIKTI PASIŪLYMUS

SKELBIMAS APIE NUMATOMĄ ŽEMĖS SKLYPŲ RIBŲ ŽENKLINIMĄ

VISUOMENĖS INFORMAVIMAS apie parengtą poveikio visuomenės sveikatai vertinimo (toliau – PVSV) Ataskaitą

Jei visa tiesa apie influencerius kainuotų 157 eurus – ar pirktumėte?

Jei visa tiesa apie influencerius kainuotų 157 eurus – ar pirktumėte?

SKELBIMAS APIE MIŠKO PARDAVIMĄ VĮ VALSTYBINIŲ MIŠKŲ URĖDIJOS NEMENČINĖS REGIONINIO PADALINIO TERITORIJOJE

Pranešimas apie perkamą žemę miškams įveisti

SKELBIMAS APIE NUMATOMĄ ŽEMĖS SKLYPŲ RIBŲ ŽENKLINIMĄ

VISUOMENĖS INFORMAVIMAS APIE PARENGTĄ TERITORIJŲ PLANAVIMO DOKUMENTĄ IR GALIMYBĘ TEIKTI PASIŪLYMUS

Sugrįžta „Vilniaus mechanizmų“ festivalis: kaip kalba miesto organizmas?

„Vilniaus vandenys“ skolinasi 50 mln. eurų investicijoms

Proneta
pamatyti.lt pamatyti.lt pamatyti.lt

Kategorijos

  • Aktualijos
  • Aplinka
  • Apžvalgos
  • Elektrėnai
  • Finansai
  • Gamyba-Pramonė
  • Grožis
  • Gyvenimas
  • Įdomu
  • Istorija
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Lankytinos vietos
  • Lietuva
  • Lietuvos naujienos
  • Mokslas ir studijos
  • Naujienos
  • Nelaimės
  • Orai
  • Padėka
  • Politika
  • Receptai
  • Religija
  • Renginiai
  • Renginiai Elektrėnuose
  • Renginiai Šalčininkuose
  • Renginiai Trakuose
  • Renginiai Vilniaus rajone
  • Renginiai Vilniuje
  • Rinkimai
  • Šalčininkai
  • Skelbimai/Pranešimai
  • Socialiniai reikalai
  • Socialiniai tinklai
  • Sportas
  • Statyba
  • Sveikata
  • Technologijos
  • Trakai
  • Transportas
  • Turizmas
  • Užsienio naujienos
  • Verslas
  • Verslo gidas
  • Video
  • Vilniaus rajonas
  • Vilniaus rajonas
  • Vilnius
  • Žemės ūkio ministerijos naujienos
  • Žemės ūkis
  • Žiniasklaida
  • Žinios

Naujienos

Mangai: kaip tinkamai išsirinkti, supjaustyti ir panaudoti virtuvėje

Mangai: kaip tinkamai išsirinkti, supjaustyti ir panaudoti virtuvėje

Vilniuje rastas praėjusią savaitę dingusio vyro kūnas

Vilniuje rastas praėjusią savaitę dingusio vyro kūnas

R. Džiaukštas: „Baigėme sezoną aukštai pakėlę galvas“

R. Džiaukštas: „Baigėme sezoną aukštai pakėlę galvas“

Vilniaus Kraštas

  • Reklama
  • Kontaktai
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022