• Renginiai
  • Receptai
  • Laisvalaikis
  • Video
Antradienis, 4 lapkričio 2025
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Reklama
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pradžia Receptai

Britiškas sūris, užkariavęs lietuvių virtuves: 2 paprasti receptai su čederiu

2025-11-04
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Čederio sūris / Asociatyvi Unsplash nuotr.

Čederio sūris / Asociatyvi Unsplash nuotr.

Sunku rasti virtuvę, kurioje sūris neužimtų garbingos vietos – jis suteikia patiekalams sodraus skonio, malonios tekstūros ir jaukumo pojūtį. Nors kiekviena šalis turi savo sūrių tradicijas – nuo prancūziško kamambero iki itališko parmezano – britai jau šimtmečius didžiuojasi čederiu. Tai sūris, kuris išlaikė savo populiarumą per ištisas kartas, o šiandien pelnytai vadinamas vienu universaliausių sūrių pasaulyje.

Čederis – neatsiejama šiuolaikinės virtuvės dalis, vertinama už jo švelniai aitrų, riešutinį skonį ir puikų tirpumą, todėl jis tinka tiek kepti, tiek gardinti karštus ar šaltus patiekalus.

Pasak Lukos Lesauskaitės-Remeikės, prekybos tinklo „Rimi“ viešųjų ryšių ir korporatyvinės atsakomybės vadovės, čederio sūris vis dažniau tampa lietuvių virtuvės kasdienybe.

„Pastebime, jog čederio sūrio gaminiai sulaukia vis daugiau dėmesio – juos renkasi ir gurmanai, ir tie, kas ieško paprastų, bet skanių sprendimų kasdienei virtuvei. Čederis brandinamas nuo 3 iki 18 mėnesių, ir būtent brandinimo trukmė lemia jo charakterį: kuo sūris senesnis, tuo intensyvesnis jo skonis, ryškesnė spalva ir tvirtesnė tekstūra. Dėl savo skonių įvairovės ir universalumo čederis tampa nepakeičiamu ingredientu virtuvėje, o jo prieinama kaina leidžia juo mėgautis kasdien“, – sako L. Lesauskaitė-Remeikė.

Skonis, kuris dera kone prie visko

Čederio sūris pasižymi išskirtiniu universalumu – jis puikiai dera tiek su daržovėmis, tiek su kiaušiniais, jautiena ar vištiena. Juo gardinamos salotos, trintos sriubos, makaronų patiekalai, o dėl puikiai tirpstančios tekstūros čederis ypač mėgstamas mėsainiuose ir meksikietiškuose patiekaluose.

Be to, čederis pasižymi ir aukšta maistingumo verte: jame gausu baltymų, kalcio ir vitaminų A bei D, padeda palaikyti tinkamą kaulų ir raumenų būklę, virškinimo veiklą.

„Šis sūris puikiai tinka tiek kasdieniams užkandžiams, tiek šventiniam stalui. Dėl tobulai tirpstančios tekstūros jis idealiai dera kepiniuose, apkepuose ar karštuose sumuštiniuose, o tarkuotas čederis suteikia daugiau skonio net paprastam omletui ar daržovių troškiniui. Ant karštos vištienos uždėtas šio sūrio sluoksnis patiekalui suteikia švelnios kremiškos tekstūros ir subalansuoto sūrumo, kuris išryškina mėsos skonį. Todėl čederis ir vištiena – vienas harmoningiausių derinių tiek klasikinėje, tiek šiuolaikinėje virtuvėje“, – priduria L. Lesauskaitė-Remeikė.

Norint išbandyti šį skonio duetą namuose, „Rimi“ kulinarijos ekspertai siūlo du paprastus, tačiau ypač gardžius receptus su švelniuoju raudonuoju čederio sūriu „Salling“, kuriam šią savaitę taikoma 20 proc. nuolaida. Kepta vištienos filė ir aštrios kesadilijos – tai lengvai paruošiami ir taupūs patiekalai, tačiau tikrai nenuvilsiantys skoniu – išraiškingas čederis suteikia jiems ypatingo skonio ir kvapo.

Vištienos filė, kepta su čederiu

Vištienos filė su čederiu / Rimi nuotr.

Reikės:

  • 4 vištienos krūtinėlių filė
  • 1 šaukšto alyvuogių aliejaus
  • 100 g čederio sūrio
  • 150 g šviežio sūrio
  • 4 vytinto kumpio juostelių
  • 40 g chorizo dešros
  • 200 g vištienos skonio sultinio
  • druskos
  • pipirų

Gaminimo eiga:

Patepkite kepimo indą alyvuogių aliejumi. Sudėkite vištienos krūtinėles ir apibarstykite jas druska bei pipirais. Ant kiekvienos filė uždėkite sluoksnį kreminio minkšto sūrio, užklokite suplėšytu vytintu kumpiu ir kubeliais supjaustyta chorizo dešra. Užbarstykite tarkuoto čederio sūrio. Į kepimo indą supilkite vištienos sultinį. Dėkite indą į orkaitę, įkaitintą iki 180 °C, ir kepkite 20–30 minučių, kol vištiena iškeps, o sūris išsilydys.

Aštrios kesadilijos

Aštrios kesadilijos / Rimi nuotr.

Reikės:

  • 2 pakuočių tortilijų
  • 300 g čederio sūrio
  • 300 g aštraus pomidorų padažo
  • 500 g viščiukų broilerių filė
  • 150 g svogūnų
  • 100 g pievagrybių
  • 75 g morkų
  • 2 saldžiųjų paprikų
  • šlakelio aliejaus

Gaminimo eiga:

Įkaitinkite keptuvę ir įpilkite aliejaus. Trumpai apkepkite susmulkintą svogūną kartu su tarkuota morka. Tuomet sudėkite nedideliais gabalėliais pjaustytą vištieną ir šiaudeliais supjaustytas saldžiąsias paprikas, kepkite apie 15 minučių. Galiausiai suberkite pjaustytus pievagrybius, įpilkite aštraus pomidorų padažo ir kepkite, kol grybai suminkštės. Sudrėkinkite tortilijas tarp šlapių delnų, kad jos nelūžtų. Ant viso blyno paskleiskite maždaug 1 cm storio tarkuoto sūrio sluoksnį, o pusę tortilijos ploto padenkite paruoštu įdaru ir atsargiai sulenkite. Sudėkite kesadilijas į įkaitintas groteles arba rantytą keptuvę, pateptą aliejumi, ir apskrudinkite iš abiejų pusių, kol gražiai parus.

 

DalintisSiųstiSiųsti
Palikti komentarą su FB

TAIP PAT SKAITYKITE

Žinios

Lietuvos verslas ragina Vilnių mažinti NT mokesčius
Vilniaus rajonas užmezgė partnerystę su Chersono regionu
Girtas vairuotojas sostinėje daužė viską, kas pasitaikė kelyje
Vingio parke bus iškirsta daug invazinių medžių

Politika

Dešimtys protestuotojų ragino prezidentą neskirti Kauno ministru: politikas susiginčijo su aktyvistais
Lukašenka uždraudė Lenkijoje ir Lietuvoje registruotų sunkvežimių eismą Baltarusijoje
Lietuvoje keičiami Ukrainos karo pabėgėlių leidimai laikinai gyventi
Krito palankus Nausėdos vertinimas: Žemaitaičio reitingas – prasčiausias per devynerius metus

Kultūra

Puoselėjamas Šalčininkų menų mokyklos pastato grožis
Išrinkti Žaliosios sostinės filmų kūrimo iššūkio nugalėtojai
Daugiau nei knygų namai. Vilniaus rajono Centrinei bibliotekai – 85-eri
Vilnius dar stipriau vystys naktinę ekonomiką

Sportas

Antrą kartą aistruolių favoritu išrinktas L. Antalis
Nugalėję kauniečius „Žalgiris“ užsitikrino Europą
„Kibirkštis-TOKS“ be didesnių problemų susitvarkė su Estijos klubu
Vilniaus rajono boksininkai iš Estijos parsivežė 4 aukso medalius

Populiariausi

Vilniaus rajone, įtariama, padegta pirtis: sulaikyti trys įtariamieji

Vilniuje prie daugiabučio rasta negyva mergina

Jaunieji mokslininkai kviečia į renginį „Mokslo tinklai – tiltai“: kai mokslas tampa artimas kiekvienam

Jaunieji mokslininkai kviečia į renginį „Mokslo tinklai – tiltai“: kai mokslas tampa artimas kiekvienam

SKELBIMAS APIE NUMATOMĄ ŽEMĖS SKLYPŲ RIBŲ ŽENKLINIMĄ

VISUOMENĖS INFORMAVIMAS APIE PARENGTĄ TERITORIJŲ PLANAVIMO DOKUMENTĄ IR GALIMYBĘ TEIKTI PASIŪLYMUS

Kokia gėlė esate pagal horoskopą?

Kokia gėlė esate pagal horoskopą?

Susitikimas jaunimo su M (7)

Vilniaus rajono merė susitiko su jaunimu

Vilniaus rajonas – konkurse „Išmanus miestas 9“

Vilniaus rajonas – konkurse „Išmanus miestas 9“

Proneta
pamatyti.lt pamatyti.lt pamatyti.lt

Kategorijos

  • Aktualijos
  • Aplinka
  • Apžvalgos
  • Elektrėnai
  • Finansai
  • Gamyba-Pramonė
  • Grožis
  • Gyvenimas
  • Įdomu
  • Istorija
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Lankytinos vietos
  • Lietuva
  • Lietuvos naujienos
  • Mokslas ir studijos
  • Naujienos
  • Nelaimės
  • Orai
  • Padėka
  • Politika
  • Receptai
  • Religija
  • Renginiai
  • Renginiai Elektrėnuose
  • Renginiai Šalčininkuose
  • Renginiai Trakuose
  • Renginiai Vilniaus rajone
  • Renginiai Vilniuje
  • Rinkimai
  • Šalčininkai
  • Skelbimai/Pranešimai
  • Socialiniai reikalai
  • Socialiniai tinklai
  • Sportas
  • Statyba
  • Sveikata
  • Technologijos
  • Trakai
  • Transportas
  • Turizmas
  • Užsienio naujienos
  • Verslas
  • Verslo gidas
  • Video
  • Vilniaus rajonas
  • Vilniaus rajonas
  • Vilnius
  • Žemės ūkio ministerijos naujienos
  • Žemės ūkis
  • Žiniasklaida
  • Žinios

Naujienos

Lietuvos verslas ragina Vilnių mažinti NT mokesčius

Lietuvos verslas ragina Vilnių mažinti NT mokesčius

Britiškas sūris, užkariavęs lietuvių virtuves: 2 paprasti receptai su čederiu

Britiškas sūris, užkariavęs lietuvių virtuves: 2 paprasti receptai su čederiu

Vilniaus rajonas užmezgė partnerystę su Chersono regionu

Vilniaus rajonas užmezgė partnerystę su Chersono regionu

Vilniaus Kraštas

  • Reklama
  • Kontaktai
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022