• Renginiai
  • Receptai
  • Laisvalaikis
  • Video
Sekmadienis, 18 gegužės 2025
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Reklama
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pradžia Įdomu

Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų

2025-05-18
Įdomu, Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Šaltibarščiai

Šaltibarščiai

Silkė šaltibarščiuose? Aštrumo suteikiantys krienai, arba vietoj jų – truputis vasabio? O gal šliūkštelti mineralinio vandens? Kad šaltibarščiai nusibostų – nėra šansų, nes kartais vos vienas priedas gali šiai legendinei sriubai suteikti naujų skonių. Balandį atlikta lojalių „Iki“ pirkėjų apklausa atskleidė ne tik tai, koks kefyras ir kokie burokėliai juos gaminant yra populiariausi, bet ir kokiais nebūtinai įprastais ingredientais lietuviai skanina visą šiltąjį sezoną valdančius šaltibarščius.

 

Nesvarbu, kad orai ir kiek atvėso – lietuvių meilė šaltibarščiams neblėsta, sako Gintarė Kitovė. Į pirkinių krepšelius keliauja kefyras, burokėliai, krapų ir svogūnų laiškų ryšulėliai, žmonės perka kulinarų jau pagamintus šaltibarščius.

 

„Pardavimų statistika atskleidžia tik dalį kulinarinių šaltibarščių vingių, todėl paklausėme savo lojalių pirkėjų jų gamybos paslapčių, taip pat pakvietėme klientus drauge sukurti skaitmeninę receptų knygą „ŠaltibarštIKI enciklopedija“. Apklausa parodė, kad kas antras šaltibarščius valgo mažiausiai kartą per mėnesį, o trečdalis – net ir 1-2 kartus per savaitę. Todėl naujos idėjos, kuo praturtinti taip pamėgtą legendinę sriubą, visuomet pravers. Tiek apklausa, tiek jau siunčiami receptai patvirtino, kad šaltibarščiai lietuviams yra ne tik tradicinis patiekalas, bet ir erdvė eksperimentams, kurie kartais netgi stebina“, – sako G. Kitovė.

 

Koks kefyras populiariausias – aišku. Tačiau pilama ne tik jo

 

Nors šaltibarščiai atrodo paprasti, net ir jų pagrindui žmonės renkasi skirtingus produktus. Tiesa, svarbiausio šaltibarščių ingrediento – burokėlių – klausimu lietuviai turi aiškų favoritą. Net 7 iš 10 respondentų renkasi marinuotus burokėlius. Pusė iš jų pirmenybę teikia marinuotiems obuolių sultyse, maždaug vienodai renkasi ir tiesiog marinuotus. Tik 27 proc. apklaustųjų šaltibarščiams naudoja virtus burokėlius.

 

Kitas klausimas – kuo užpilti šį burokėlių gėrį? Apklausa parodė, kad 71 proc. naudoja specialų kefyrą šaltibarščiams, nors populiaru ir tiesiog paprastas kefyras (jis naudojamas 6 atvejais iš 10).

 

Įdomu tai, kad trečdalis sako įdedantys ir grietinės, ketvirtadalis respondentų (25 proc.) į sriubą dar įpila vandens, o 23 proc. – pieno.

 

„Apklausa parodė ir netikėtumų – atsirado ir tokių, kurie įpila pasukų, grietinėlės ar net mineralinio vandens. Kai kurie prisiekia, kad jų šaltibarščių skonis išskirtinis dėl pridėto rūgštynių sultinio, naminio natūralaus jogurto ar rūgpienio. Kiti net įpila airano“, – apie apklausos rezultatus pasakoja G. Kitovė.

 

Priedai šaltibarščiams gali gerokai nustebinti

 

Tradicinius šaltibarščių ingredientus – agurkus, kiaušinius, krapus ir svogūnų laiškus – apklaustieji papildo ir neįprastais priedais, atskleidė apklausa. 15 proc. respondentų šaltibarščių skonį paįvairina actu arba citrinos sultimis, 13 proc. deda ridikėlius, 9 proc. – rūgštynes.

 

„Įdomiausia buvo įsitikinti, kokia plati yra šaltibarščių gaminimo įvairovė. Dalis apklaustųjų į šaltibarščius deda netradicinių ingredientų – marinuotų ar raugintų agurkėlių, česnako, krienų. O štai mėsos gabalėliai, kuriuos į šaltibarščius deda latviai, pas mus nepopuliaru – juos naudojantys sakė tik 2 proc. apklaustųjų. Kai kurie mėgsta paskaninti smulkiai pjaustytu poru, o atsirado tokių, kurie šią lietuvišką sriubą pagardina japoniškuoju vasabiu ar net silke“, – pasakoja G. Kitovė.

 

Plačią lietuvių fantaziją šaltibarščių klausimu patvirtina ir plūstantys receptai į visų bendrai kuriamą skaitmeninę receptų knygą „ŠaltibarštIKI enciklopedija“. Vieni spalvą paryškina įpildami vyšnių sirupo, kiti azijietiškos egzotikos suteikia naudodami kokosų pieną, treti deda avokado. Galima rasti įvairių patarimų – pavyzdžiui, kad skonį subalansuoti padeda šiek tiek medaus, aštrumo suteiks Kajeno pipirai, o netradicinį skonį – kefyras, derinamas su pomidorų sultimis. Reikia tik kūrybiškumo, nebijoti pabandyti šį tą naujo – ir pasidalinti su kitais savo atradimu.

 

Andriaus šaltibarščiai „Kaip sirpsta vyšnios“

 

Jums prireiks: 2 l kefyro, burokėlių obuolių sultyse, 2 trumpavaisių agurkų, svogūnų laiškų, virtų kiaušinių, krapų, 80 ml vyšnių sirupo, druskos, pipirų.

Gaminimo eiga: Viską pilame į vieną puodą. Gerai išmaišome ir galiausiai pilame vyšnių sirupą. Tada šaltibarščių spalva ir skonis yra nenugalimas.

 

Emilijos šaltibarščiai su raugintais agurkėliais

 

Jums prireiks: 1 l kefyro, 300 ml graikiško jogurto, 4 virtų nedidelių burokų, 3 raugintų agurkų (nedidelių), kiek norite druskos, krapų ir svogūnų laiškų, 6 virtų kiaušinių, virtų bulvių.

Gaminimo eiga:

  1. Agurkus sutarkuoti burokine tarka (arba plonai supjaustyti), dėti į puodą.
  2. Tada supjaustyti svogūnų laiškus, krapus, sutarkuoti burokėlius, sudėti į puodą su agurkais, pilti graikišką jogurtą, kefyrą, įdėti druskos ir supjaustytus kietai virtus kiaušinius, viską išmaišyti. Patiekti su virtomis bulvėmis.

 

Živilės azijietiški šaltibarščiai su kokosų pienu

 

Jums prireiks: 200 ml kokosų pieno, 100 ml kefyro, 1 mažo burokėlio (virto arba kepto, sutarkuoto), 1 mažo agurko, 1 šaukštelio sojų padažo, 1 šaukštelio ryžių acto, česnako skiltelės (smulkintos), kapotos kalendros arba mėtų, šiek tiek čili dribsnių (jei norisi aštrumo).

Gaminimo eiga:

  1. Sumaišyk visus skysčius su pagardais.
  2. Sudėk burokėlius, agurkus, žalumynus.
  3. Atšaldyk ir patiek su ryžių trapučiais ar azijietiškais kiaušiniais.

Skanaus!

Žymos: Šaltibraščiai
DalintisSiųstiSiųsti
Palikti komentarą su FB

TAIP PAT SKAITYKITE

Žinios

Daugėja vilniečių, norinčių, kad jų vaikai darželyje nemiegotų pietų miego
Vilniuje prie Kinijos ambasados surengtas Tibeto rėmėjų piketas
Karoliniškėse atgims legendinis fontanas su skulptūra „Pumpuras“ – žmonės pritarė jo atnaujinimui
Ketvirtadienio suvestinė: girti vairuotojai ir sukčių aukos

Politika

Vilniuje prie Kinijos ambasados surengtas Tibeto rėmėjų piketas
Policija pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl E. Vaitkaus pareiškimų Minske
Siūloma įpareigoti savivaldybes per 60 dienų skirti patalpas rinkėjus priiminėjantiems Seimo nariams
„Paragavus norisi išspjauti“: V. Benkunskas griežtai vertina atnaujintą NT mokesčio projektą

Kultūra

Muziejų naktį Valdovų rūmuose – nuo Baroko „šortų“ iki „Tyliosios diskotekos“
Laukia renginių kupinas savaitgalis Vilniuje – bus eismo ribojimų
„STARS’ STAGE 2025“: Rudaminos kultūros centre suspindo jaunieji šalies šokėjai
Skelbiamas fotografijų konkursas „Žalias Vilnius“: miestiečiai kviečiami fiksuoti tvarias iniciatyvas sostinėje

Sportas

Pažintis su C.Olses: iš Venesuelos į akistatas su žvaigždėmis ir prie Baltijos
Galingas trečias „Ryto“ kėlinys nubloškė trenerį pakeitusius šiauliečius
„Neptūnas“ neatsilaikė „vilkų“ teritorijoje
Po pertraukos atitrūkęs „Rytas“ nugalėjo panevėžiečius
  • Populiariausi
  • Komentarai
  • Naujausi

15 priežasčių, dėl kurių verta aplankyti Vilniaus rajoną

Virš Neries nusidrieks naujas pėsčiųjų tiltas

Virš Neries nusidrieks naujas pėsčiųjų tiltas

Gaminiai iš akmens – natūrali elegancija, ilgaamžiškumas ir universalumas

Gaminiai iš akmens – natūrali elegancija, ilgaamžiškumas ir universalumas

Kokia gėlė esate pagal horoskopą?

Kokia gėlė esate pagal horoskopą?

Kodėl žmonės lankosi Tarptautiniame Thomo Manno festivalyje?

Kodėl žmonės lankosi Tarptautiniame Thomo Manno festivalyje?

Lietuviai mažiau apsiperka Lenkijoje, daugiau išleidžia pramogoms

Psichologė perspėja dėl impulsyvių pirkinių: suteikia tik trumpalaikį džiaugsmą, o pasekmės jaučiamos dar ilgai

Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų

Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų

M. Jakubauskienė: siūlymas pirmąsias dvi ligos dienas iš darbuotojų nereikalauti gydytojo išrašo sulaukia palaikymo

M. Jakubauskienė: siūlymas pirmąsias dvi ligos dienas iš darbuotojų nereikalauti gydytojo išrašo sulaukia palaikymo

„Ignitis grupė“ Lietuvos vartotojams šiemet grąžins 50 mln. eurų

„Ignitis grupė“ Lietuvos vartotojams šiemet grąžins 50 mln. eurų

Daugėja vilniečių, norinčių, kad jų vaikai darželyje nemiegotų pietų miego

Daugėja vilniečių, norinčių, kad jų vaikai darželyje nemiegotų pietų miego

Proneta
pamatyti.lt pamatyti.lt pamatyti.lt

Kategorijos

  • Aktualijos
  • Aplinka
  • Apžvalgos
  • Elektrėnai
  • Finansai
  • Gamyba-Pramonė
  • Grožis
  • Gyvenimas
  • Įdomu
  • Istorija
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Lankytinos vietos
  • Lietuva
  • Lietuvos naujienos
  • Mokslas ir studijos
  • Naujienos
  • Nelaimės
  • Orai
  • Padėka
  • Politika
  • Receptai
  • Religija
  • Renginiai
  • Renginiai Elektrėnuose
  • Renginiai Šalčininkuose
  • Renginiai Trakuose
  • Renginiai Vilniaus rajone
  • Renginiai Vilniuje
  • Rinkimai
  • Šalčininkai
  • Skelbimai/Pranešimai
  • Socialiniai reikalai
  • Socialiniai tinklai
  • Sportas
  • Statyba
  • Sveikata
  • Technologijos
  • Trakai
  • Transportas
  • Turizmas
  • Užsienio naujienos
  • Verslas
  • Verslo gidas
  • Video
  • Vilniaus rajonas
  • Vilniaus rajonas
  • Vilnius
  • Žemės ūkio ministerijos naujienos
  • Žemės ūkis
  • Žiniasklaida
  • Žinios

Naujienos

Lietuviai mažiau apsiperka Lenkijoje, daugiau išleidžia pramogoms

Psichologė perspėja dėl impulsyvių pirkinių: suteikia tik trumpalaikį džiaugsmą, o pasekmės jaučiamos dar ilgai

Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų

Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų

M. Jakubauskienė: siūlymas pirmąsias dvi ligos dienas iš darbuotojų nereikalauti gydytojo išrašo sulaukia palaikymo

M. Jakubauskienė: siūlymas pirmąsias dvi ligos dienas iš darbuotojų nereikalauti gydytojo išrašo sulaukia palaikymo

Vilniaus Kraštas

  • Reklama
  • Kontaktai
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022