• Renginiai
  • Receptai
  • Laisvalaikis
  • Video
Antradienis, 4 lapkričio 2025
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Reklama
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pradžia Receptai

Jautienos liežuvis su gvazdikėliais: toks delikatesas nustebins svečius

2024-12-20
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Jautienos liežuvis Kalėdų stalui

Jautienos liežuvis Kalėdų stalui

Tradiciniai patiekalai vis dar neatsiejami nuo lietuviško kalėdinio stalo: ant jo dažnai puikuojasi silkė su pagardais, balta mišrainė ar virtas liežuvis. Pastarasis, nors ir laikomas subproduktu, laikui bėgant tapo tikru delikatesu. Prekybos tinklo „Rimi“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė pastebi, kad pirkėjai kalėdiniam stalui labiausiai ieško tradicinių lietuviškų patiekalų, padedančių išlaikyti ilgametes tradicijas. 

Liežuvis – dažnas šventinis delikatesas

Liežuvis yra dažnas šventinis delikatesas, kuris atsiduria ant vaišių stalo – jis labiausiai vertinamas dėl savo unikalios tekstūros ir skonio. Tiek per Kalėdas, tiek per kitas didžiąsias šventes, liežuvis tampa išskirtiniu šeimos stalo akcentu.

„Tradicinis liežuvio gaminimo būdas prasideda nuo kruopštaus nuplovimo ir virimo dideliame puode su šaltu vandeniu. Liežuvis virinamas 2–3 valandas, kol tampa minkštas ir lengvai nusilupa. Į vandenį dažnai dedama prieskonių, tokių kaip lauro lapai, pipirai, svogūnai, morkos, česnakai ir šiek tiek druskos, kad mėsa įgautų papildomų skonio niuansų. Išvirus, liežuvis išimamas, atvėsinamas, o tada nulupama kieta oda. Po to jis apibarstomas druska, pipirais ir kartais kvepiančiais prieskoniais, pavyzdžiui, gvazdikėliais, kurie suteikia patiekalui ypatingą aromatą“, – apie tradicinę kulinariją pasakoja E. Krasauskienė.

Išlaikykite šviežumą šventėms

Įsigijus liežuvį šventėms, svarbu žinoti, kaip jį tinkamai laikyti, kad jis išliktų šviežias ir skanus. Atkreipia dėmesį, jog, jei liežuvis yra šviežias ir nevirtas, jis turi būti laikomas šaldytuve, sandariame inde, kad šis būtų apsaugotas nuo oro ir neperimtų kitų maisto produktų kvapų.

„Vis dėlto, jei planuojate jį naudoti tik po kelių dienų, geriausia liežuvį paruošti ir laikyti šaldytuve, tačiau jei norite ilgesnio galiojimo, galima ir užšaldyti. Liežuvį supjaustykite į plonesnius griežinėlius ir sandariai supakuokite į maisto maišelius bei pašalinkite perteklinį orą. Tačiau ruošiant liežuvį šventėms, svarbu nepamiršti, kad kuo greičiau jį sunaudosite, tuo geresnį skonį ir tekstūrą išlaikysite“, – pabrėžia E. Krasauskienė.

Papildomo skonio suteikia krienai

Tradiciškai liežuvis patiekiamas su krienų padažu, kuris subalansuoja bendrą skonių paletę. Ją paįvairinti galima renkantis ne tik tradicinius, bet ir kiek neįprastesnės rūšies krienus.

Siūlome žvalgytis ne tik tradicinių baltųjų krienų, bet ir raudonųjų. Be to, verta išmėginti ir krienus su vasabiais – taip dar labiau paįvairinsite šventinio stalo skonius.

RECEPTAS

Gvazdikėlių skonio jautienos liežuvis 

Patiekalui reikės:

  • 1 vnt. jautienos liežuvio;
  • 80 g druskos;
  • 3 v. š. cukraus;
  • 2 vnt. cinamono lazdelių;
  • 1 v. š. malto imbiero;
  • 2 a. š. garstyčių miltelių;
  • 1 v. š. juodųjų pipirų žirneliais;
  • 1 v. š. muskato;
  • 5 vnt. žvaigždinių anyžių;
  • 10 vnt. gvazdikėlių;
  • 1 vnt. svogūno;
  • 3 vnt. Chalapos paprikų.

Gaminimo eiga:

  1. Visus prieskonius, išskyrus gvazdikėlius, išmaišykite 1 litre šilto vandens. Druska ir cukrus turi ištirpti.
  2. Įpilkite 1 litrą šalto vandens, įdėkite jautienos liežuvį, uždenkite. Svarbu, kad marinatas visiškai apsemtų liežuvį. Pastatykite šaltai marinuotis 2 dienas.
  3. Į puodą įdėkite marinuotą liežuvį, suberkite susmulkintus svogūnus, Chalapos papriką ir gvazdikėlius, įpilkite vandens, kad apsemtų liežuvį. Virkite apie 2 valandas, kol liežuvis suminkštės. Stebėkite, kad virimo metu liežuvis būtų visą laiką apsemtas.
  4. Išvirtą liežuvį išimkite iš vandens, nulupkite ir dar kelioms minutėms įdėkite į puodą su vandeniu, kuriame virė. Išimkite, atvėsinkite ir patiekite karštą arba atvėsusį. Galite su juo gaminti ir sumuštinius.

Skanaus!

DalintisSiųstiSiųsti
Palikti komentarą su FB

TAIP PAT SKAITYKITE

Žinios

Vilniaus senamiestyje per apiplėšimą peiliu sužalotas vyras
Vingio parke bus iškirsta daug invazinių medžių
Žirmūnuose – prasidės ilgai laukta šlaito transformacija
Pastangos dėl Vilniaus miškų – išvežta daugiau nei dvidešimt sunkvežimių atliekų

Politika

Dešimtys protestuotojų ragino prezidentą neskirti Kauno ministru: politikas susiginčijo su aktyvistais
Lukašenka uždraudė Lenkijoje ir Lietuvoje registruotų sunkvežimių eismą Baltarusijoje
Lietuvoje keičiami Ukrainos karo pabėgėlių leidimai laikinai gyventi
Krito palankus Nausėdos vertinimas: Žemaitaičio reitingas – prasčiausias per devynerius metus

Kultūra

Puoselėjamas Šalčininkų menų mokyklos pastato grožis
Išrinkti Žaliosios sostinės filmų kūrimo iššūkio nugalėtojai
Daugiau nei knygų namai. Vilniaus rajono Centrinei bibliotekai – 85-eri
Vilnius dar stipriau vystys naktinę ekonomiką

Sportas

Antrą kartą aistruolių favoritu išrinktas L. Antalis
Nugalėję kauniečius „Žalgiris“ užsitikrino Europą
„Kibirkštis-TOKS“ be didesnių problemų susitvarkė su Estijos klubu
Vilniaus rajono boksininkai iš Estijos parsivežė 4 aukso medalius

Populiariausi

Vilniaus rajone, įtariama, padegta pirtis: sulaikyti trys įtariamieji

Vilniuje prie daugiabučio rasta negyva mergina

Jaunieji mokslininkai kviečia į renginį „Mokslo tinklai – tiltai“: kai mokslas tampa artimas kiekvienam

Jaunieji mokslininkai kviečia į renginį „Mokslo tinklai – tiltai“: kai mokslas tampa artimas kiekvienam

SKELBIMAS APIE NUMATOMĄ ŽEMĖS SKLYPŲ RIBŲ ŽENKLINIMĄ

VISUOMENĖS INFORMAVIMAS APIE PARENGTĄ TERITORIJŲ PLANAVIMO DOKUMENTĄ IR GALIMYBĘ TEIKTI PASIŪLYMUS

Kokia gėlė esate pagal horoskopą?

Kokia gėlė esate pagal horoskopą?

Susitikimas jaunimo su M (7)

Vilniaus rajono merė susitiko su jaunimu

Vilniaus rajonas – konkurse „Išmanus miestas 9“

Vilniaus rajonas – konkurse „Išmanus miestas 9“

Proneta
pamatyti.lt pamatyti.lt pamatyti.lt

Kategorijos

  • Aktualijos
  • Aplinka
  • Apžvalgos
  • Elektrėnai
  • Finansai
  • Gamyba-Pramonė
  • Grožis
  • Gyvenimas
  • Įdomu
  • Istorija
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Lankytinos vietos
  • Lietuva
  • Lietuvos naujienos
  • Mokslas ir studijos
  • Naujienos
  • Nelaimės
  • Orai
  • Padėka
  • Politika
  • Receptai
  • Religija
  • Renginiai
  • Renginiai Elektrėnuose
  • Renginiai Šalčininkuose
  • Renginiai Trakuose
  • Renginiai Vilniaus rajone
  • Renginiai Vilniuje
  • Rinkimai
  • Šalčininkai
  • Skelbimai/Pranešimai
  • Socialiniai reikalai
  • Socialiniai tinklai
  • Sportas
  • Statyba
  • Sveikata
  • Technologijos
  • Trakai
  • Transportas
  • Turizmas
  • Užsienio naujienos
  • Verslas
  • Verslo gidas
  • Video
  • Vilniaus rajonas
  • Vilniaus rajonas
  • Vilnius
  • Žemės ūkio ministerijos naujienos
  • Žemės ūkis
  • Žiniasklaida
  • Žinios

Naujienos

Vilniaus senamiestyje per apiplėšimą peiliu sužalotas vyras

Vilniaus senamiestyje per apiplėšimą peiliu sužalotas vyras

Klevas

Vingio parke bus iškirsta daug invazinių medžių

Gydytoja įspėja: peršalus griebtis antibiotikų – didelė klaida

Gydytoja įspėja: peršalus griebtis antibiotikų – didelė klaida

Vilniaus Kraštas

  • Reklama
  • Kontaktai
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022