• Renginiai
  • Receptai
  • Laisvalaikis
  • Video
Sekmadienis, 20 liepos 2025
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Reklama
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pradžia Aktualijos

Moliūgų nuotykiai virtuvėje: drąsūs skoniai ir netikėti sprendimai

2024-10-26
Aktualijos, Receptai
Laikas: 5 min skaitymo
Moliūgai virtuvėje | Freepik

Moliūgai virtuvėje | Freepik

Spalvingas ir jaukus ruduo dažnai neįsivaizduojamas be moliūgų – jų ryški oranžinė spalva, sodrus skonis ir universalumas virtuvėje daro šią daržovę vienu populiariausių šaltojo sezono ingredientų. Tačiau moliūgas – tai ne tik sriubos ar saldūs pyragai. Modernioje kulinarijoje ši daržovė virsta tikru stebuklu, kuriant netikėtus skonių derinius, galinčius nustebinti net ir patyrusį gurmaną, rašoma „Lidl“ pranešime žiniasklaidai.

Sveikatos lobis lėkštėje

Be savo universalumo moliūgas išsiskiria ir maistine verte, kuri daro jį ne tik skaniu, bet ir sveiku pasirinkimu. Moliūguose yra didžiulis kiekis beta-karoteno – tai natūralus pigmentas, kuris organizme virsta vitaminu A. Šis vitaminas yra labai svarbus gerai regai, odos sveikatai bei imuninės sistemos stiprinimui. Ši daržovė taip pat yra geras vitamino C šaltinis, kuris irgi svarbus imuniteto stiprinimui, padeda apsisaugoti nuo infekcijų. Moliūgus dietologai giria ir dėl to, kad juose gausu skaidulų, kurios gerina virškinimą ir suteikia sotumo jausmą.

Ne tik sriuboms ar Helovino dekoracijoms

Daugeliui moliūgas asocijuojasi su trintomis sriubomis arba dekoracijomis ir skaptavimu per Heloviną. Tačiau šios rudens daržovės sodrus, šiek tiek saldus skonis puikiai dera tiek saldžiuose, tiek pikantiškuose patiekaluose, o įvairios tekstūros – nuo minkštos iki traškios – suteikia daug kūrybinių galimybių virtuvėje.

Moliūgas puikiai dera su aštriais prieskoniais, pavyzdžiui, ciberžole, čili, imbieru ir net česnaku. Be to, pikantiškuose patiekaluose moliūgo švelnus saldumas puikiai subalansuoja intensyvius skonius, todėl jis gali tapti puikiu priedu prie kario, troškinių ar net rizoto.

Norintiems maitintis sveikiau, moliūgas gali būti naudojamas kaip sveikesnė riebalų alternatyva kepiniams. Pavyzdžiui, įvairių pyragų receptuose vietoj sviesto arba aliejaus galima naudoti moliūgo tyrę, taip sumažinant kalorijų kiekį ir padidinant patiekalo maistinę vertę. Be to, moliūgų tyrė padaro kepinius ne tik minkštesnius ir sodresnius, bet ir praturtina juos vitaminais bei skaidulomis.

Žinoma, kalbant apie moliūgų naudą, negalima pamiršti ir šios oranžinės daržovės sėklų – jos taip pat yra vertingas maistinis produktas. Keptos moliūgų sėklos – puikus sveikas užkandis, turtingas baltymais, skaidulomis, mineralais magniu ir cinku bei sveikaisiais riebalais. Todėl tikrai verta išnaudoti visas moliūgo dalis ir taip dar labiau praturtinti savo mitybą.

Kūrybiški skonių atradimai

Turbūt dažnuose namuose jaukūs rudens vakarai neapsieina be sezoninių skanėstų, o moliūgas čia tampa svarbiu simboliu. „Lidl“ kulinarijos ekspertai siūlo originalius ir kūrybingus receptus iš moliūgų, kurie ne tik papuoš stalą, bet ir įtrauks į smagų gaminimo procesą.

Šiuose receptuose bus naudojama moliūgų tyrė, kurią galima pasiruošti iš anksto. Jei nežinote, kaip tai padaryti, sekite instrukcijas:

Moliūgą nulupkite ir supjaustykite mažais gabalėliais, troškinkite garuose arba orkaitėje, kol jis taps minkštas. Tada sutrinkite į vientisą masę.

Pica su moliūgais

Moliūgo ir mėlynojo sūrio pica

Reikės:

  • 1 picos tešlos pagrindo
  • 300 g moliūgo (supjaustyto plonais griežinėliais arba mažais kubeliais)
  • 100 g mėlynojo pelėsinio sūrio
  • 100 g tarkuoto mocarelos sūrio
  • 1–2 šaukštų alyvuogių aliejaus
  • 1 arbatinio šaukštelio džiovintų čiobrelių arba šviežio rozmarino
  • Druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • 1 raudonojo svogūno (supjaustyto plonais griežinėliais)
  • Saujos smulkintų graikinių riešutų
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Supjaustytus moliūgo gabalėlius apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pabarstykite druska, pipirais ir čiobreliais (arba rozmarinu). Išdėliokite moliūgą ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepkite apie 15–20 minučių, kol jis taps minkštas ir šiek tiek apskrus.
  2. Kol moliūgas kepa, pasiruoškite picos tešlą. Apšlakstykite ją alyvuogių aliejumi, kad pagrindas iškeptų traškiai. Ant viršaus išdėliokite tarkuotą mocarelą, tolygiai paskirstykite keptus moliūgų gabalėlius ir plonus raudonojo svogūno griežinėlius.
  3. Dabar belieka užbarstyti smulkintą mėlynąjį sūrį, pridėti smulkintų graikinių riešutų. Pašaukite picą į orkaitę ir kepkite apie 10–15 minučių 200 laipsnių temperatūroje, kol tešla taps auksinė ir sūris ištirps bei švelniai apskrus.
  4. Iškepusią picą išimkite iš orkaitės ir leiskite jai šiek tiek atvėsti.
Moliūgų tiramisu

Moliūgų tiramisu

Reikės:

  • 400 g moliūgų tyrės
  • 250 g maskarponės sūrio
  • 300 ml plakamosios grietinėlės
  • 100 g cukraus
  • 1 arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto
  • 1 arbatinio šaukštelio cinamono
  • 1/2 arbatinio šaukštelio malto muskato riešuto
  • 1/2 arbatinio šaukštelio malto imbiero
  • 200 ml šaltos stiprios kavos arba espreso
  • 2 šaukštų klevų sirupo
  • 24 biskvitinių sausainių
  • Kakavos miltelių (pabarstymui)
  1. Moliūgų tyrę sumaišykite su cukrumi, vanilės ekstraktu, cinamonu, malto muskato riešutu ir imbieru. Gerai išmaišykite, kad prieskoniai tolygiai pasiskirstytų. Tuomet įmaišykite maskarponės sūrį į moliūgų tyrę, kol masė taps vientisa ir kreminė.
  2. Išplakite grietinėlę. Ją irgi atsargiai įmaišykite į moliūgų ir maskarponės mišinį, kad kremas išliktų lengvas ir purus.
  3. Pereikite prie sausainių. Sumaišykite šaltą kavą su klevų sirupu. Kiekvieną sausainį greitai panardinkite į kavą, bet nereikia mirkyti per ilgai, kad sausainiai per daug nesuminkštėtų.
  4. Stačiakampėje arba kvadratinėje kepimo formoje (maždaug 20×20 cm dydžio) pradėkite ruošti tiramisu ir pirmiausiai išdėliokite vieną sluoksnį kavoje mirkytų sausainių. Ant jų paskirstykite pusę moliūgų kremo. Uždenkite dar vienu sausainių sluoksniu ir ant viršaus užtepkite likusį moliūgų kremą.
  5. Deserto viršų pabarstykite kakavos milteliais. Palikite tiramisu šaldytuve mažiausiai 4–6 valandoms arba per naktį, kad visi skoniai tolygiai susimaišytų.
  6. Išėmę desertą iš šaldytuvo patiekite jį šaltą. Galite papuošti moliūgo sėklomis, cinamonu ar šviežiais vaisiais.
Moliūgų kakava

Moliūgų prieskonių kakava

Reikės:

  • 2 šaukštų moliūgų tyrės
  • 1 šaukšto kakavos miltelių
  • 1 šaukšto cukraus arba klevų sirupo
  • 250 ml pieno (galima naudoti augalinį pieną)
  • 1/2 šaukštelio cinamono
  • Žiupsnelio muskato ir gvazdikėlių
  • Plaktos grietinėlės ir šokolado drožlių (dekoravimui)
  1. Puode sumaišykite moliūgų tyrę, kakavos miltelius, cukrų ir prieskonius. Įpilkite pieną ir nuolat maišydami kaitinkite viską ant vidutinės ugnies, kol mišinys taps karštas, bet neužvirs.
  2. Gerai suplakite mišinį, kad kakava ir moliūgas tolygiai susimaišytų. Supilkite karštą gėrimą į puodelį ir ant viršaus uždėkite plaktos grietinėlės bei šokolado drožlių.
Saldumynai | Freepik

Moliūgų saldainiai

Reikės:

  • 500 g moliūgų tyrės
  • 200 g cukraus
  • 1 šaukšto citrinos sulčių
  • 1 šaukštelio cinamono
  • 1/4 šaukštelio malto imbiero
  • 30 g želatinos
  • 100 ml vandens
  • Cukraus pabarstymui
  1. Į puodą įdėkite moliūgų tyrę, cukrų, citrinos sultis, cinamoną ir maltą imbierą. Gerai sumaišykite visus ingredientus. Želatiną ištirpinkite šaltame vandenyje ir leiskite išbrinkti, tada pašildykite ant silpnos ugnies, kol ištirps.Kai želatina bus paruošta, supilkite ją į moliūgų masę. Viską gerai išmaišykite, kol masė taps vientisa ir tiršta.
  2. Gautą mišinį supilkite į kvadratinę arba stačiakampę formą, išklotą kepimo popieriumi, arba silikoninę formelę. Gražiai išlyginkite viršų. Palikite viską atvėsti kambario temperatūroje, tada perkelkite į šaldytuvą ir leiskite sustingti bent 2–3 valandas (geriausia per naktį).
  3. Kai masė bus sustingusi, išimkite ją iš formos ir supjaustykite mažais kvadratėliais arba kitais norimos formos gabalėliais. Jei norite, galite kiekvieną kubelį apvolioti cukruje, kad saldainiai įgautų traškų išorinį sluoksnį.
  4. Šie moliūgų saldainiai gali būti laikomi hermetiškame inde šaldytuve iki savaitės. Jie puikiai tiks kaip sveikas saldumynas ar desertas.

Skanaus!

Žymos: Derlius
DalintisSiųstiSiųsti
Palikti komentarą su FB

TAIP PAT SKAITYKITE

Žinios

Savivaldybės administraciją nuspalvino Aistės Jurgilaitės paroda
Vilniaus kolegijos dovana sostinei – žydinčios širdys Neries krantinėje
Trys Baltijos sostinės varžosi dėl gražiausio gėlyno
Gyventojai išriko vietas dar 100 dviračių saugyklų

Politika

Peticiją dėl bausmių griežtinimo už žiaurų elgesį su gyvūnais pasirašė beveik 65 tūkst. gyventojų
Tarp šalies vadovų turtingiausias G. Paluckas: su šeima valdo turto už beveik 2,3 mln. eurų
Įvyko Trakų rajono savivaldybės ir Gibų valsčiaus įgyvendinamo projekto partnerių susitikimas
Tęsiamas Trakų ir Gižycko rajonų savivaldybių įgyvendinamas projektas

Kultūra

Savivaldybės administraciją nuspalvino Aistės Jurgilaitės paroda
Kalesninkuose – gyvos tradicijos dvasia
Dviejų dešimtmečių muzikinė šventė: XX „Trakų fanfarinė savaitė“ ruošia įsimintiną programą
Retro muzikos įkvėptas šokių renginys Rotušės aikštėje – jau šiandien

Sportas

„Rytas“ išsaugojo G. Radzevičių
A. Gudaitis ir toliau gins „Ryto“ garbę
Vilniaus „Rytas“ atsisveikina su komandos kapitonu Margiriu Normantu
Trakuose – naktinio bėgimo renginys, bus ribojamas eismas
  • Populiariausi
  • Komentarai
  • Naujausi
Vilniaus rajonas toliau skirs stipendijas reikalingiausių profesijų studentams

Pameistrystė – naudinga ir auganti tendencija Lietuvos profesinėse mokyklose

Savaitgalį įvyks Baltijos trijulės elektros sinchronizacija su Europa

Skaudi nelaimė Švenčionių rajone: elektros iškrova sužalojo du jaunus darbuotojus

Nerimi jau kursuoja pirmasis laivas „Rytas“: vyksta badomieji plaukimai

Nerimi jau kursuoja pirmasis laivas „Rytas“: vyksta badomieji plaukimai

Renkamos gražiausios šių metų Šalčininkų rajono sodybos

Renkamos gražiausios šių metų Šalčininkų rajono sodybos

Dviejų dešimtmečių muzikinė šventė: XX „Trakų fanfarinė savaitė“ ruošia įsimintiną programą

Dviejų dešimtmečių muzikinė šventė: XX „Trakų fanfarinė savaitė“ ruošia įsimintiną programą

Savivaldybės administraciją nuspalvino Aistės Jurgilaitės paroda

Savivaldybės administraciją nuspalvino Aistės Jurgilaitės paroda

Vilniaus kolegijos dovana sostinei – žydinčios širdys Neries krantinėje

Vilniaus kolegijos dovana sostinei – žydinčios širdys Neries krantinėje

Trys Baltijos sostinės varžosi dėl gražiausio gėlyno

Trys Baltijos sostinės varžosi dėl gražiausio gėlyno

Gyventojai išriko vietas dar 100 dviračių saugyklų

Gyventojai išriko vietas dar 100 dviračių saugyklų

Vilniaus gatvėje siautėjusiems kelių ereliams – baudžiamoji atsakomybė

Vilniaus gatvėje siautėjusiems kelių ereliams – baudžiamoji atsakomybė

Proneta
pamatyti.lt pamatyti.lt pamatyti.lt

Kategorijos

  • Aktualijos
  • Aplinka
  • Apžvalgos
  • Elektrėnai
  • Finansai
  • Gamyba-Pramonė
  • Grožis
  • Gyvenimas
  • Įdomu
  • Istorija
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Lankytinos vietos
  • Lietuva
  • Lietuvos naujienos
  • Mokslas ir studijos
  • Naujienos
  • Nelaimės
  • Orai
  • Padėka
  • Politika
  • Receptai
  • Religija
  • Renginiai
  • Renginiai Elektrėnuose
  • Renginiai Šalčininkuose
  • Renginiai Trakuose
  • Renginiai Vilniaus rajone
  • Renginiai Vilniuje
  • Rinkimai
  • Šalčininkai
  • Skelbimai/Pranešimai
  • Socialiniai reikalai
  • Socialiniai tinklai
  • Sportas
  • Statyba
  • Sveikata
  • Technologijos
  • Trakai
  • Transportas
  • Turizmas
  • Užsienio naujienos
  • Verslas
  • Verslo gidas
  • Video
  • Vilniaus rajonas
  • Vilniaus rajonas
  • Vilnius
  • Žemės ūkio ministerijos naujienos
  • Žemės ūkis
  • Žiniasklaida
  • Žinios

Naujienos

Savivaldybės administraciją nuspalvino Aistės Jurgilaitės paroda

Savivaldybės administraciją nuspalvino Aistės Jurgilaitės paroda

Vilniaus kolegijos dovana sostinei – žydinčios širdys Neries krantinėje

Vilniaus kolegijos dovana sostinei – žydinčios širdys Neries krantinėje

Trys Baltijos sostinės varžosi dėl gražiausio gėlyno

Trys Baltijos sostinės varžosi dėl gražiausio gėlyno

Vilniaus Kraštas

  • Reklama
  • Kontaktai
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022