• Renginiai
  • Receptai
  • Laisvalaikis
  • Video
Sekmadienis, 28 gruodžio 2025
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Reklama
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pradžia Laisvalaikis

Varškės apkepas – šeimos mėgstamiausias: 3 nauji rudeniški variantai

2024-10-12
Laisvalaikis, Receptai
Laikas: 5 min skaitymo
Varškės apkepas

Varškės apkepas

Kai norisi pradžiuginti artimuosius pigiu ir maistingu patiekalu, kuriam nė vienas nepasakys „ne“ – dažnuose namuose pakvimpa varškės apkepu. Įprasta šį tiek pusryčiams, tiek vakarienei tinkantį apkepą ruošti su manais, tačiau „Iki“ kulinarai rekomenduoja įnešti šiek tiek naujovių į savo meniu ir išbandyti naujų variantų – pagardinti ir šviežiomis rudeniškomis gėrybėmis. Visus juos vienija tai, kad svarbiausia – tinkamai paruošti varškę. Pastebima, kad į šį tradicinį lietuvišką produktą į savo racioną įtraukia vis daugiau žmonių – populiarumas nesustoja augti.

Ko reikėtų nepamiršti patikrinti ant varškės pakuotės

„Siekiant ir sutaupyti, ir vis tiek pasirūpinti skaniais patiekalais, viena iš pasiteisinančių strategijų – atsigręžimas į tradicinius lietuviškus ingredientus, kurie yra labai universalūs. Pavyzdžiui, iš paprasčiausios pigios varškės galima prigalvoti aibę patiekalų – nuo blynų iki pyragų, nuo užtepėlių iki sočių pagrindinių patiekalų. Ne be reikalo ji yra vienas mėgstamiausių pieno produktų parduotuvėse, o populiarumas neblėsta – šiemet varškės pardavimai dar ūgtelėjo 7 proc. Be to, matome, kad žmonės nevengia pirkti didesnių pakuočių, per akcijas įsigyti daugiau varškės – juk iš jos galima paruošti daug patiekalų ar paprasčiausiai ją užsišaldyti“,– atkreipia dėmesį G. Kitovė.

„Tačiau dėmesį reikėtų atkreipti į kitą informaciją ant pakuotės – varškės riebumą. Kone kiekvienas gamintojas siūlo ir mažiausiai dviejų rūšių varškę – liesą bei pusriebę. Liesa varškė turės mažiau riebalų ir kalorijų, daugiau baltymų, tuo tarpu riebesnė pasižymės didesniu vitaminų kiekiu, sodresniu skoniu. Tad nėra geresnės ir blogesnės – kiekvienas pirkėjas renkasi pagal savo poreikius ir pagal gaminamo patiekalo receptą. Tačiau matome, kad maždaug 8 iš 10 renkasi 9 proc. riebumo varškę“, – statistika dalijasi G. Kitovė.

Ji primena patikrinti ir dar kitą informaciją ant pakuotės. Renkantis varškę galioja tradicinė taisyklė – kuo trumpesnė sudėtis, tuo produktas natūralesnis. Paprasčiausiai varškei reikia tik pieno ir pieno rūgšties bakterijų. Renkantis ją su priedais, dera užmesti akį ir kiek joje bus cukrų. Taip pat, žinoma, reikėtų žvilgtelti į galiojimo datą. Varškė yra greitai gendantis produktas, todėl jeigu pasinaudodami akcija perkate didesnę pakuotę – suplanuokite, kaip ją visą sunaudosite.

5 naudingi patarimai, kad varškės apkepas būtų ypač gardus

Vienas lengviausių ir skaniausių būdų įtraukti daugiau kalciu turtingos varškės į savo racioną – iškepti drėgną ir minkštą varškės apkepą. Daugelis dar vaikystėje jį kirsdavo su malonumu, o ir suaugę neatsisako šio nostalgiško skanėsto. „Iki“ kulinarai primena kelias taisykles, kad varškės apkepas pavyktų kaskart.

Tinkamai paruoškite varškę. Apkepui skirta varškė turi būti šviežia, vidutinio drėgnumo, be stambių gumulėlių, geriausia – 9 proc. riebumo. Prieš kepant ją reikia pertrinti per sietelį arba gerai sutrinti bulvių trintuvu su skylutėmis. Galite ir perplakti elektriniu plaktuvu. Taip bus pašalinti gumulėliai, o apkepas bus minkštesnis ir puresnis.

Nekepkite per plono. Parinkite tokią formą, kad kepinio mišinys joje būtų ne mažesnis nei 3-4 centimetrai. Per plonas varškės apkeptas išsausės ir bus kietesnis. Tiesa, reikėtų aukso viduriuko – jeigu varškės sluoksnis bus labi storas, jis gali gerai neiškepti ir nepakilti. Taip pat nepamirškite, kad apkepas kepdamas pakils, todėl rinkitės kepimo formą aukštais kraštais.

Dėkite tik į įkaitintą orkaitę. Patyrę maisto gamintojai žino, kad varškės apkepas neturėtų atsidurti dar šaltoje orkaitėje. Optimali temperatūra šiam patiekalui yra 180-190 °C.

Laikykitės proporcijų. Svarbus ingredientas yra manų kruopos, kurios suteikia purumo. Tačiau jei jų dėsite per daug, patiekalas gali tapti per tirštas. O jei persistengsite su kiaušiniais, apkepas bus „guminis“. Todėl, norint skaniai jį pagaminti, svarbu laikytis proporcijų ir vadovautis receptu.

Paeksperimentuokite su priedais, bet venkite šių. Razinos yra dažniausias ingredientas, kurios apkepe patinka ir tiems, kurie jų paprastai nemėgsta. Vietoj razinų galima dėti džiovintų spanguolių, serbentų, pjaustytų džiovintų abrikosų. Skanu įdėti migdolų riekelių, o kokoso dribsniai suteiks originalaus aromato ir traškumo. Tačiau geriau vengti graikinių riešutų, nes jie sugadins spalvą, o lazdyno riešutai bus per kieti minkštam apkepui. Varškė taip pat mėgsta vanilę, citrinos ar apelsino žievelę. Tačiau nerekomenduojama į apkepą dėti cinamono – jis suteiks nepatrauklų rudą atspalvį.

Moliūgai | Freepik

Varškės apkepas su moliūgais

Reikės:

  • 100 g varškės,
  • 125 ml pieno,
  • 5 šaukštų manų kruopų,
  • 250 g moliūgų minkštimo,
  • 3 šaukštų cukraus,
  • 2 šaukštų grietinės,
  • 2 kiaušinių,
  • šiek tiek sviesto.

Gaminame:

  1. Į puodą supilkite pieną ir suberkite manų kruopas. Pastatykite ant silpnos ugnies ir maišydami kaitinkite, kol sutirštės. Gautą košę šiek tiek atvėsinkite.
  2. Moliūgą supjaustykite mažais kubeliais ir sudėkite į mikrobangų krosnelėje naudoti tinkamą indą. Visu pajėgumu kaitinkite 5-7 minutes, kad moliūgas suminkštėtų.
  3. Moliūgą sutrinkite trintuvu. Sudėkite manų košę ir dar kartą sumaišykite. Sudėkite cukrų, varškę, grietinę ir dar kartą išmaišykite. Įmuškite kiaušinius ir išplakite iki vientisos masės.
  4. Formą ištepkite aliejumi ir sudėkite į ją varškės bei moliūgų mišinį. Pašaukite į iki 180 °C įkaitintą orkaitę maždaug 25 minutėms.
Kriaušės | Freepik

Varškės apkepas su karamelizuotomis kriaušėmis

Reikės:

  • 500 g varškės,
  • 2 kiaušinių,
  • 7 šaukštų cukraus,
  • 3 šaukštų grietinės,
  • 4 šaukštų manų kruopų,
  • šiek tiek vanilės,
  • 1-2 kriaušių,
  • 1 šaukšto medaus,
  • 1 šaukšto sviesto.

Gaminame:

  1. Varškę, kiaušinius, 3 šaukštus cukraus, grietinę, manų kruopas ir vanilę išplakite mikseriu iki vientisos masės.
  2. Kriaušes supjaustykite plonais griežinėliais, prieš tai pašalinę šerdį. Likusį cukrų, medų ir sviestą sudėkite į keptuvę ir maišydami kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol cukrus ištirps.
  3. Supilkite karamelę į kepimo indą ir ratu išdėliokite kriaušes. Jei keptuvė tinkama naudoti orkaitėje, apkepą galite gaminti tiesiai joje.
  4. Ant kriaušių atsargiai paskleiskite varškės masę. Kepkite apie 40 minučių 180 °C temperatūroje. Tada karštą apkepą apverskite ant serviravimo lėkštės.
Bananai | Freepik

Varškės apkepas su bananais be kiaušinių

Reikės:

  • 1 kg varškės,
  • 100 g + 3 šaukštų grietinės,
  • 50 g sviesto,
  • 6 šaukštų cukraus,
  • šiek tiek vanilės,
  • žiupsnelio druskos,
  • 6 šaukštų manų kruopų + šiek tiek pabarstymui,
  • 1 banano,
  • šiek tiek aliejaus.

Gaminame:

  1. Sumaišykite varškę, 100 g grietinės, suminkštintą sviestą, cukrų, vanilę ir druską. Suberkite manų kruopas ir gerai išmaišykite. Bananą supjaustykite nedideliais gabalėliais, sudėkite į varškės masę ir dar kartą išmaišykite.
  2. Formą ištepkite aliejumi ir pabarstykite manų kruopomis. Sudėkite ten varškės masę, išlyginkite ją ir patepkite likusia grietine. Kepkite 180 °C temperatūroje 40-45 min.

Skanaus!

DalintisSiųstiSiųsti
Palikti komentarą su FB

TAIP PAT SKAITYKITE

Žinios

Lietuvos miestai per šimtmetį: išaugę tarpukariu turi šiuolaikinių iššūkių
Šventinio stalo likučiai: kaip tinkamai juos rūšiuoti?
FA „TransINVEST“ surengė tikrą kalėdinę futbolo šventę
Vilniaus rajono meras su žmona sveikina šv. Kalėdų bei Naujųjų metų proga

Politika

Vilnius reikalauja, kad Minskas nutrauktų hibridines atakas, išleistų įstrigusius vilkikus
Du vaikus turinčios šeimos nebus laikomos daugiavaikėmis
Meras sako, jog sostinėje problemų dėl migrantų kol kas nėra
Šakalienė: visi krašto apsaugos ministrai galėjo atsisveikinti su kariais, man to neleido

Kultūra

Seimas apsisprendė dėl valstybei svarbių datų ir asmenybių 2028 metais
Vilniaus TV bokštas šviečia ir „šoka“ pagal Čiurlionio valsą
Pasitikrinkite, kaip gerai žinote lietuviškas Kalėdų tradicijas
Nuoširdus šventinis susitikimas Gerviškėse

Sportas

FA „TransINVEST“ surengė tikrą kalėdinę futbolo šventę
Su Walkerio ir Hardingo tandemu „Rytas“ tvirtai pradėjo Citadele KMT ketvirtfinalį
Nemenčinėje išaiškėjo Vilniaus rajono šaškių ir šachmatų čempionai
Sostinės jauniesiems sportininkams – ir didesnis finansavimas, ir daugiau sporto šakų

Populiariausi

Linksmos dovanos, kurios patiks humoro jausmą turintiems žmonėms

Linksmos dovanos, kurios patiks humoro jausmą turintiems žmonėms

Tarptautinės Erasmus+ patirtys Vilniaus agroekologijos mokymo centre

Tarptautinės Erasmus+ patirtys Vilniaus agroekologijos mokymo centre

Vilnius įžiebė natūralią Kalėdų eglę: kviečia atsigręžti į nematerialias vertybes

Vilnius įžiebė natūralią Kalėdų eglę: kviečia atsigręžti į nematerialias vertybes

„Nemenčinės komunalininkas“ stengsis mažinti šilumos kainas

„Nemenčinės komunalininkas“ stengsis mažinti šilumos kainas

Šventinio laikotarpio startas Vilniaus rajone

Šventinio laikotarpio startas Vilniaus rajone

Vilnius stiprina jaunimo sportą – daugiau galimybių vaikams

Vilnius stiprina jaunimo sportą – daugiau galimybių vaikams

Proneta
pamatyti.lt pamatyti.lt pamatyti.lt

Kategorijos

  • Aktualijos
  • Anonsai
  • Aplinka
  • Apžvalgos
  • Elektrėnai
  • Finansai
  • Gamyba-Pramonė
  • Grožis
  • Gyvenimas
  • Įdomu
  • Istorija
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Lankytinos vietos
  • Lietuva
  • Lietuvos naujienos
  • Mokslas ir studijos
  • Naujienos
  • Nelaimės
  • Orai
  • Padėka
  • Politika
  • Receptai
  • Religija
  • Renginiai
  • Renginiai Elektrėnuose
  • Renginiai Šalčininkuose
  • Renginiai Trakuose
  • Renginiai Vilniaus rajone
  • Renginiai Vilniuje
  • Rinkimai
  • Šalčininkai
  • Skelbimai/Pranešimai
  • Socialiniai reikalai
  • Socialiniai tinklai
  • Sportas
  • Statyba
  • Sveikata
  • Technologijos
  • Trakai
  • Transportas
  • Turizmas
  • Užsienio naujienos
  • Verslas
  • Verslo gidas
  • Video
  • Vilniaus rajonas
  • Vilniaus rajonas
  • Vilnius
  • Žemės ūkio ministerijos naujienos
  • Žemės ūkis
  • Žiniasklaida
  • Žinios

Naujienos

Kodėl ruošiant Pekino antį gali prireikti net plaukų džiovintuvo? Dalijasi nebrangiai įgyvendinamu šio paukščio receptu

Kodėl ruošiant Pekino antį gali prireikti net plaukų džiovintuvo? Dalijasi nebrangiai įgyvendinamu šio paukščio receptu

Jau šiemet prognozuoja lūžį elektromobilių rinkoje: kur Lietuvai dar reikia pasitempti

Žaliąsias ambicija tenka mažinti: automobiliai su degimo varikliais rinkoje išliks

Lietuvos oro uostai sumušė visų laikų rekordą – sveikino 7 mln. keleivį

Lietuvos oro uostai sumušė visų laikų rekordą – sveikino 7 mln. keleivį

Vilniaus Kraštas

  • Reklama
  • Kontaktai
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022