• Renginiai
  • Receptai
  • Laisvalaikis
  • Video
Sekmadienis, 6 liepos 2025
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Reklama
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pradžia Laisvalaikis

Kai norisi pavalgyti lengvai ir pigiai, įdarytos paprikos – 3 tobuli receptai

2024-08-05
Laisvalaikis, Receptai
Laikas: 5 min skaitymo
Įdarytos paprikos

Įdarytos paprikos

Raudonos, geltonos, žalios, daugiau ar mažiau aštrios, valgomos šviežios, keptos ant grotelių ar konservuotos – spalvingosios paprikos džiugina ne tik išskirtiniu skoniu, gera kaina, bet ir įvairove. Kadaise buvusios tik egzotišku užjūriniu prieskoniu, dabar jos yra įsitvirtinusios lietuvių mityboje ir yra įprastas kasdienis pirkinys, sako Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Paprikas verta valgyti kuo dažniau ne tik dėl naudos sveikatai, bet ir dėl pavydėtino kulinarinio universalumo – vien jas įdaryti galima begale pačių įvairiausių priedų ir visai lengvai paruošti sočią, tačiau neapsunkinančią vakarienę.

„Sakoma, kad nors lietuviai mėgsta eksperimentus virtuvėje, visgi jie ištikimi tradicinėms gėrybėms. Tačiau reikia pastebėti, kad ilgainiui keičiasi ir tai, kas yra „tradiciška“. Pvz., paprikos prieš kelias kartas buvo egzotika, o dabar jos nuolat rikiuojasi populiariausių daržovių TOP10“, – sako G. Kitovė.

Pardavimų statistika rodo, kad pirkėjams arčiau širdies – ryškios ir sultingos saldžiosios raudonos paprikos, į krepšelius taip pat dažnai keliauja ir geltonos bei žalios. Tačiau vien jomis, pasak G. Kitovės, pirkėjai neapsiriboja: „Jie renkasi ir madingąsias „Romero“, kurios išsiskiria savo pailga forma, taip pat mažąsias paprikas, kurios idealiai tinka užkandžiams. Tie, kurie mėgsta ryškesnius gastronominius pojūčius, neapsieina be šviežių aitriųjų paprikų. Plačią jų įvairovę pirkėjai ypač linkę išmėginti per akcijas, kurių stengiamės visuomet pasiūlyti“.

Spalvingos, skanios – ir naudingos

Kartais, kai pamėgtos daržovės tampa įprasto raciono dalimi, lengva pamiršti visus jų privalumus. Paprikos – tai spalvinga gamtos dovana, kuri ne tik džiugina akį bei skonio receptorius, bet ir pasotina mūsų organizmą vertingomis medžiagomis, atkreipia dėmesį „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė.

„Paprikos yra tikros vitaminų bombos, kurios tiesiog sproginėja nuo vitamino C. Ypač jo daug prinokusiose raudonosiose. Skaičiuojama, kad viena paprika gali turėti net dvigubai daugiau vitamino C nei apelsinas. Taip pat jose gausu vitamino A, antioksidantų, šios spalvingos daržovės yra ir puikus skaidulų šaltinis. O dėl mažo kalorijų skaičiaus, paprikos yra puikus pasirinkimas tiems, kurie rūpinasi savo svoriu ar tiesiog nori maitintis sveikiau“, – sako J. Sabaitienė.

Nepamirškite ir pasirūpinti atsargomis žiemai – paprikas galima ir užšaldyti

Paprikos yra tikra kulinarinė chameleonė, galinti prisitaikyti prie bet kokio patiekalo. Jas galima valgyti tiek šviežias, tiek virtas, keptas ar troškintas. Paprikos puikiai tinka sriuboms, salotoms, troškiniams, užkandžiams, garnyrui ir net atsargoms žiemai.

„Į stiklainius galima dėti iš jų pagamintą mišrainę su kitomis sezoninėmis daržovėmis, tokiomis kaip pomidorai ir svogūnai, morkos ir kopūstai, derinti paprikas su cukinijomis, baklažanais, gardinti jas česnakais, imbieru ar netgi medumi. Paprikas galima ir lengvai užšaldyti. Skirtingai nei kai kurių kitų daržovių, paprikų prieš šaldymą nereikia blanširuoti. Jas pakanka nuplauti, supjaustyti ir užšaldyti. Nors atšildytos jos neturės tokios pat traškios struktūros, tačiau išlaikys didžiąją dalį savo išskirtinio skonio“, – pasakoja „Iki“ kulinarijos technologė G. Urbonavičiūtė.

Vienas iš populiariausių būdų pasaulyje mėgautis paprikomis – jas įdaryti. Jos yra puiki bazė, kai norisi paruošti skanų, lengvą ir nebrangų patiekalą, nes įdarui galima naudoti tai, ką jau turite namuose – nuo mėsos ir ryžių iki daržovių ir sūrio. Pasak G. Urbonavičiūtės, įdarytos paprikos bus vienas paprasčiausių patiekalų, ypač, jei žinosite keletą naudingų patarimų:

Pasirinkite tinkamas paprikas. Rinkitės šviežias, tvirtas ir ryškias paprikas – tai užtikrins geresnį skonį ir išvaizdą. Taip pat naudinga rinktis tokias, kurios turi lygesnį paviršių – taip jos lengviau išstovės inde ar ant grotelių. Be to, geriausia naudoti maždaug vienodo dydžio daržoves, nes tuomet jos visos iškeps vienu metu.

Teisingai išvalykite. Nuplaukite jas po tekančiu vandeniu ir išpjaukite viršutinę dalį su stiebu. Išvalykite sėklas ir vidines membranas, kad liktų tik tuščiavidurė daržovė. Jeigu norite mažesnių porcijų, perpjaukite išilgai per pusę.

Naudokite indą su dangčiu. Įdarytas paprikas geriausia kepti uždengtame kepimo inde, kad jos išliktų sultingos ir neišdžiūtų. Jei neturite tinkamo indo su dangčiu, galite uždengti paprikas folija.

Įpilkite skysčio. Kepant paprikas, į kepimo indą įpilkite šiek tiek sultinio ar vandens. Tai padės išlaikyti drėgmę ir suteiks papildomo skonio patiekalui.

Urbonavičiūtė dalijasi 3 receptais, kaip paruošti įdarytas paprikas skirtingiems patiekalams: vienas tiks pusryčiams, kitas – lengviems priešpiečiams, o trečias nenuvils ir sočios vakarienės ieškančių.

Pusryčiams: kiaušiniu ir sūriu įdarytos paprikos

Porcijos: 2

Gaminimo laikas: 45 min.

Reikės: 2 paprikų, 4 kiaušinių, ½ puodelio mėgstamo sūrio (fermentinio, čederio, fetos ar kito), 1 šaukšto alyvuogių aliejaus, šviežių špinatų, ½ svogūno, 1 skiltelės česnako, druskos, pipirų.

Gaminame:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių. Paprikas nuplaukite, išskobkite sėklas ir perpjaukite per pusę. Padėkite jas nupjauta dalimi į viršų ant skardos, išklotos kepimo popieriumi. Apšlakstykite jas trupučiu alyvuogių aliejaus ir pabarstykite druska bei pipirais. Kepkite, kol suminkštės (apie 10-15 min.).
  2. Per tą laiką keptuvėje su šlakeliu aliejaus pakepinkite smulkintą svogūną, česnaką, galiausiai sudėkite špinatus ir leiskite jiems suminkštėti bei skysčiui nugaruoti.
  3. Išimkite paprikas iš orkaitės, dėkite į jas špinatus ir atsargiai į kiekvieną puselę įmuškite po kiaušinį (arba galite kiaušinius išplakti su šlakeliu pieno ir sumaišyti su špinatais). Pabarstykite druska, pipirais ir tarkuotu sūriu. Kepkite, kol kiaušiniai bus paruošti (apie 15 min.). Papuoškite šviežiai supjaustytais krapais, petražolėmis arba bazilikais.

Priešpiečiams: įdarytos paprikos su cukinija, rikota ir tunu

Porcijos: 2

Gaminimo laikas: 35 min. (15 min. ruošti ir 20 min. kepti)

Reikės: 2 paprikų, nedidelės cukinijos, 1 svogūno, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, 150 g rikotos, 1 skardinės tuno, 1 kiaušinio, 2 šaukštų smulkintų šviežių petražolių, skiltelės česnako, druskos ir pipirų pagal skonį, tarkuoto kietojo sūrio.

Gaminame:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Paprikas nuplaukite, išskobkite ir atidėkite.
  2. Cukiniją ir svogūną supjaustykite mažais kubeliais ir kepkite alyvuogių aliejuje, kol suminkštės. Atidėkite į šalį, kad šiek tiek atvėstų. Tada sumaišykite su rikota, nusausintu tunu ir plaktu kiaušiniu. Pagardinkite druska ir pipirais, petražolėmis ir išspaustu česnaku.
  3. Įdaru įdarykite perpus perpjautas paprikas. Sudėkite į orkaitės indą, pabarstykite kietuoju sūriu, uždenkite, įpilkite šiek tiek vandens ar sultinio ir kepkite apie 15 min. Tuomet nuimkite dangtį ir dar 5 minutes pakepkite su grilio funkcija. Patiekalas bus paruoštas, kai paprikos bus minkštos (bet dar šiek tiek tvirtos), o sūris – aukso spalvos.

Vakarienei: malta mėsa įdarytos paprikos grilyje

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 60 min.

Reikės: 3 paprikų, ½ kg maltos mėsos, 300 g tarkuoto fermentinio sūrio, 2 svogūnų, 2 skiltelių česnako, 5 pievagrybių, 1 kiaušinio, druskos, pipirų, ½ šaukštelio mairūno, ½ šaukštelio raudonėlio, 1 šaukšto pomidorų tyrės, saujelės alyvuogių be kauliukų, aliejaus.

Gaminame:

  1. Nulupkite ir supjaustykite svogūnus. Grybus nuvalykite, supjaustykite griežinėliais. Kepkite aliejuje kartu su svogūnais ir tuomet šiek tiek atvėsinkite.
  2. Mėsą sumaišykite su kiaušiniu, mairūnu, raudonėliu, pagardinkite druska ir pipirais. Sudėkite tarkuotą sūrį, pomidorų tyrę ir išspaustą česnaką. Sudėkite atvėsusius grybus.
  3. Paprikas nuplaukite, perpjaukite per pusę ir išskobkite. Pripildykite įdaru, apšlakstykite aliejumi ir dėkite ant skardos į kepsninę, kepkite apie 45 min. arba kol mėsa iškeps.

Skanaus!

 

DalintisSiųstiSiųsti
Palikti komentarą su FB

TAIP PAT SKAITYKITE

Žinios

Vykdomi skubūs Gariūnų viaduko taisymo darbai – vairuotojų prašoma rinktis kitus maršrutus
V. Benkunskas: simbolinė kapsulė Nacionaliniame stadione bus įkasta užbaigus statybas
Kviečiama registruotis į didžiausią sostinės sporto renginį – Vilniaus sporto festivalį
Balsio ežere nuskendo žmogus

Politika

Įvyko Trakų rajono savivaldybės ir Gibų valsčiaus įgyvendinamo projekto partnerių susitikimas
Tęsiamas Trakų ir Gižycko rajonų savivaldybių įgyvendinamas projektas
Švietimo, mokslo ir sporto ministrė lankėsi Trakų rajono ugdymo įstaigose
Prezidentas žada užlopyti skylę dėl GPM lengvatos ūkininkams

Kultūra

Kūryba be ribų: darbas su aktoriais įkvepia moksleivius kurti ir ieškoti savęs
„Sostinės dienos“ tampa „Vilniaus dienomis“ ir kviečia registruotis dalyvius
Joninių renginiai Vilniaus rajone – bendruomenių susitelkimo ir tradicijų puoselėjimo pavyzdys
Joninių papročiai: ugnies, vandens ir paparčio žiedo magija trumpiausią naktį

Sportas

Kviečiama registruotis į didžiausią sostinės sporto renginį – Vilniaus sporto festivalį
„Riteriams” vadovaus Gintautas Vaičiūnas
Kalvelių seniūnija triumfavo Vilniaus rajono seniūnijų sporto žaidynėse
Keturi įvarčiai ir ilgai laukta pergalė
  • Populiariausi
  • Komentarai
  • Naujausi
Nuo liepos 1 d. Vilniuje – nauji viešojo transporto bilietai šeimoms ir grupėms

Nuo liepos 1 d. Vilniuje – nauji viešojo transporto bilietai šeimoms ir grupėms

Pareigūnų kredito unija pakeitė pavadinimą ir kryptį – orientuosis į Vilniaus regiono gyventojus

Pareigūnų kredito unija pakeitė pavadinimą ir kryptį – orientuosis į Vilniaus regiono gyventojus

Vilniaus rajone įgyvendintas Erasmus+ mokymo kursas “Capture The Future”

Vilniaus rajone įgyvendintas Erasmus+ mokymo kursas “Capture The Future”

Vilniuje automobilis rėžėsi į stotelėje stovėjusias merginas – viena iš jų žuvo

Vilniuje automobilis rėžėsi į stotelėje stovėjusias merginas – viena iš jų žuvo

15 priežasčių, dėl kurių verta aplankyti Vilniaus rajoną

Finansų analizė

Ar finansų rinkų laukia „Išlaisvinimo diena 2.0“?

Telefono naudojimasis

Saulė ir jūra – malonu odai, bet pavojinga telefonui: kodėl vasarą įrenginiai nukenčia dažniau?

Vasara ir maudynės: atnaujinta informacija apie vandens kokybę maudyklose

Darbas atostogų metu

Kodėl atostogos ne visada suveikia?

Gariūnų viadukas

Vykdomi skubūs Gariūnų viaduko taisymo darbai – vairuotojų prašoma rinktis kitus maršrutus

Proneta
pamatyti.lt pamatyti.lt pamatyti.lt

Kategorijos

  • Aktualijos
  • Aplinka
  • Apžvalgos
  • Elektrėnai
  • Finansai
  • Gamyba-Pramonė
  • Grožis
  • Gyvenimas
  • Įdomu
  • Istorija
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Lankytinos vietos
  • Lietuva
  • Lietuvos naujienos
  • Mokslas ir studijos
  • Naujienos
  • Nelaimės
  • Orai
  • Padėka
  • Politika
  • Receptai
  • Religija
  • Renginiai
  • Renginiai Elektrėnuose
  • Renginiai Šalčininkuose
  • Renginiai Trakuose
  • Renginiai Vilniaus rajone
  • Renginiai Vilniuje
  • Rinkimai
  • Šalčininkai
  • Skelbimai/Pranešimai
  • Socialiniai reikalai
  • Socialiniai tinklai
  • Sportas
  • Statyba
  • Sveikata
  • Technologijos
  • Trakai
  • Transportas
  • Turizmas
  • Užsienio naujienos
  • Verslas
  • Verslo gidas
  • Video
  • Vilniaus rajonas
  • Vilniaus rajonas
  • Vilnius
  • Žemės ūkio ministerijos naujienos
  • Žemės ūkis
  • Žiniasklaida
  • Žinios

Naujienos

Finansų analizė

Ar finansų rinkų laukia „Išlaisvinimo diena 2.0“?

Telefono naudojimasis

Saulė ir jūra – malonu odai, bet pavojinga telefonui: kodėl vasarą įrenginiai nukenčia dažniau?

Vasara ir maudynės: atnaujinta informacija apie vandens kokybę maudyklose

Vilniaus Kraštas

  • Reklama
  • Kontaktai
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022