• Renginiai
  • Receptai
  • Laisvalaikis
  • Video
Antradienis, 8 liepos 2025
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Reklama
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pradžia Receptai

Švieži abrikosai taps ryškiausia žvaigžde – 3 vasariški receptai

2024-06-03
Receptai
Laikas: 5 min skaitymo
Abrikosai / freepik

Abrikosai / freepik

Vasara – ne tik uogų, bet ir kaulavaisių metas. Birželį jų jau daug, o įsibėgėjantis sezonas džiugina ir geromis kainomis. Vieni populiariausių jų yra sultingi abrikosai, kurie mėgstami dėl itin įvairių kulinarinių galimybių. Nors visus metus jų galima įsigyti džiovintų, būtent šviežių pirkėjai buvo išties išsiilgę, sako Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Nenuostabu – gaivūs vaisiai yra sveikas, pigus užkandis, o norint ko nors sočiau, vos per keliolika minučių su abrikosais galima paruošti maistingą patiekalą.

„Kalendorinė vasara tik prasideda, bet jau ilgą laiką besitęsiantys šilti orai keičia pirkėjų įpročius. Šią gegužę jie pirko dar daugiau šviežių vaisių ir uogų – pardavimai „Iki“ tinkle kilo beveik penktadaliu, lyginant su pernai metų geguže. Akivaizdu, kad pirkėjai nori įvairovės, o įsibėgėjantis šviežių gėrybių sezonas džiugina tiek geromis kainomis, tiek puikia kokybe. Aukštą kokybės kartelę taikome absoliučiai visiems savo tiekėjams, todėl net ir iš tolimesnių kraštų atvykusios gėrybės visuomet yra šviežios. O pirkėjų ypač mėgstamų vasaros vaisių jau apstu – nuo trešnių, arbūzų, melionų iki prinokusių nektarinų, persikų bei abrikosų“, – pasakoja G. Kitovė.

Verta žinoti: kaip greičiau sunokinti abrikosą

Prinokę, aromatingi abrikosai vasarą įvairiais būdais keliauja į pilvus – valgomi ne tik vieni, bet iš jų ruošiami įvairūs konservai, desertai. Jų galima įmaišyti ir į pikantiškus patiekalus, grilinti ant grotelių, o šių vaisių skiltelės salotas papildys tiek spalvomis bei skoniu, tiek ir naudingomis medžiagomis.

„Šie maži geltonai oranžiniai vaisiai yra maloniai saldžiarūgščiai ir sultingi, tikra atgaiva karštomis dienomis. Be to, taip nuostabiai kvepia, kad neįmanoma jiems atsispirti. Tačiau unikalus jų skonis – tai dar ne viskas, dėl ko juos vertiname. Abrikosai turi ir daug naudingų medžiagų. Už savo saulėtą spalvą jie dėkingi beta karotinui, kuris svarbus organizmui saugojantis nuo kenksmingo laisvųjų radikalų poveikio. Juose daug vandens, todėl šie vaisiai karštomis dienomis veiksmingai malšina troškulį. Tai neabejotinai vasaros delikatesas, kuriuo verta mėgautis prasidėjus sezonui“, – sako „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė.

Renkantis šviežius abrikosus, ji pataria ieškoti tvirtų, nepažeistų vaisių, kurie būtų ryškios oranžinės spalvos. Venkite tokių, kurie turi minkštų dėmių, raukšlių ar pernelyg žalių dėmių. Švelniai paspauskite kotelio galą – jis turėtų šiek tiek pasiduoti, o tai rodys, kad abrikosai prinokę.

„Jeigu norite šviežius abrikosus išlaikyti kuo ilgiau, dėkite juos į sandarų indą ir į šaldytuvą. Vėsi aplinka sustabdys nokimo procesą, ir jie bus tinkami valgyti dar apie savaitę. Tačiau jeigu abrikosas dar nėra visiškai sunokęs, palikite jį kambario temperatūroje ir duokite kelias dienas. Paspartinti nokimo procesą galite įdėję juos į popierinį maišelį kartu su prinokusiu obuoliu ar bananu – jų skleidžiamos etileno dujos abrikosams padės greičiau pasiekti savo piką“, – pataria J. Sabaitienė.

Reikės vos kelių produktų: šalta abrikosų sriuba

„Dauguma sutiks, kad lietuviški šaltibarščiai išties neturi lygių. Visgi, prasidėjus šaltų sriubų sezonui norisi ir įvairovės. Ypač aromatingos, maistingos sriubos pavyks iš pomidorų. Agurkų arba arbūzų šaltsriubė puikiai atgaivins. Jas galima ruošti ir iš morkų, kukurūzų ar cukinijų. Labai gardu ir šalta sriuba iš abrikosų, kurių skonis tiesiog asocijuojasi su vasara. Vos keli ingredientai, ir galėsite nustebinti šeimą ypač gero skonio sveiku, nebrangiu ir skaniu patiekalu“, – sako Gailė Urbonavičiūtė, „Iki“ kulinarijos technologė.

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 15 min.

Reikės:

  • 1 kg šviežių abrikosų,
  • 4 stiklinių kefyro,
  • 2 stiklinių graikiško jogurto,
  • 3 šaukštų rudojo cukraus arba medaus,
  • 2 šaukštų šviežiai spaustų citrinos sulčių.
  • Papuošimui: mėtų, riešutų, sezamo sėklų.

Gaminame:

  1. Abrikosus nuplikykite, nulupkite, perpjaukite per pusę, išimkite kauliukus ir minkštimą supjaustykite gabalėliais.
  2. Vaisius sutrinkite trintuvu, sudėkite jogurtą, kefyrą, cukrų, citrinos sultis ir viską sumaišykite. Dėkite į šaldytuvą 30 minučių.
  3. Papuoškite mėtomis, sezamo sėklomis ar smulkintais migdolais, lazdyno riešutais.

Greita, pigi ir soti vakarienė – kiaulienos kepsniai su karamelizuotais abrikosais

„Kiauliena ir abrikosai – klasikinis derinys, mėgstamas įvairiose šalyse. Saldžiarūgščiai vaisiai gerai papildo kiaulienos skonį, suteikia įdomesnių natų. Populiaru mėsą ruošti su džiovintais abrikosais, gaminti suktinukus. Abrikosų džemas taip pat bus netikėta, tačiau ypač gardi bazė grilinamos mėsos marinatui. Tačiau ne ką mažiau verta kiaulieną derinti su šviežiais vaisiais. Jų galima paprasčiausiai pakepti ant grotelių kartu su kepsniais – bus gaivus garnyras. O norint greitos vakarienės virtuvėje, šalavijai, svogūnai ir švieži abrikosai padovanos išraiškingų skonių puokštę“, – sako G. Urbonavičiūtė.

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 35 min.

Reikės:

  • 4 kiaulienos pjausnių,
  • 12 šviežių abrikosų,
  • ½ puodelio šviežių šalavijų lapelių,
  • druskos,
  • šviežiai maltų pipirų,
  • 3 šaukštų alyvuogių aliejaus,
  • 2 raudonųjų svogūnų,
  • 3 šaukštų balzaminio acto.

Gaminame:

  1. Mėsą pagardinkite druska ir pipirais. Keptuvėje įkaitinkite ½ šaukšto aliejaus. Kepkite mėsą maždaug po 4-6 minutes iš kiekvienos pusės. Perkelkite į lėkštę ir laisvai uždenkite folija.
  2. Toje pačioje keptuvėje pašildykite likusį aliejų. Sudėkite griežinėliais pjaustytus svogūnus ir kepkite, kol suminkštės – apie 4 minutes. Sumažinkite kaitrą ir pagardinkite druska, pipirais. Kepkite lėtai, retkarčiais pamaišydami, kol svogūnai įgaus rusvą spalvą (apie 10 minučių).
  3. Padidinkite kaitrą iki vidutinės ir sudėkite pusiau perpjautus abrikosus be kauliukų bei šalavijus. Retkarčiais pamaišydami troškinkite, kol abrikosai suminkštės ir karamelizuosis, apie 4 minutes. Supilkite balzaminį actą ir pakaitinkite dar apie 1 minutę.
  4. Į keptuvę grąžinkite kiaulieną ir jos sultis. Apverskite, kad mėsa visa pasidengtų padažu. Kepkite, kol kiauliena pašils, apie 2 minutes.
  5. Perkelkite mėsą į lėkštes ir ant viršaus uždėkite svogūnų ir abrikosų mišinio. Patiekite su salotomis, kinva ar kuskusu.

Pavyks visuomet: jogurtinis pyragas su šviežiais abrikosais

„Abrikosų sezonas – puikus metas išbandyti pačius įvairiausius desertus su šiais vaisiais. Apskritai šviežius abrikosus labai verta kepti. Prancūzijoje mėgstama juos tiesiog pagrilinti arba kepti orkaitėje su šiek tiek sviesto ir cukraus. Toks metodas sustiprina gaivų abrikosų saldumą, padaro juos ypač sultingus. Tad šie kaulavaisiai puikiai dera ir kepiniuose. Jų gabaliukų paprasčiausiai galima įmaišyti į keksiukų, bandelių tešlą. Arba sumaišykite abrikosus su cukrumi, cinamonu ir citrinos žievele bei sudėkite ant pyrago viršaus prieš kepant“, – pasakoja „Iki“ konditeris Thierry Lauvray.

Jis siūlo šią vasarą išbandyti abrikosų pyragą su jogurtu. Iš paprastų, nebrangių ingredientų paruošite purų ir gaivaus, subtilaus skonio desertą.

Porcijos: 6

Gaminimo laikas: 30 min.

Reikės:

  • 6-8 šviežių abrikosų,
  • 3 kiaušinių,
  • ¾ puodelio cukraus pudros,
  • ¼ puodelio rapsų aliejaus,
  • ¼ puodelio natūralaus jogurto,
  • 1 šaukštelio vanilės ekstrakto,
  • druskos,
  • 1 ¼ puodelio kvietinių miltų,
  • 1 šaukštelio kepimo miltelių.
  • Papuošimui: cukraus pudros, 3 šaukštų medaus.

Gaminame:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Formą ištepkite aliejumi ir atidėkite į šalį.
  2. Išplakite trynius su cukrumi iki purios ir šviesios masės. Tada įpilkite aliejų, jogurtą, vanilės ekstraktą ir įdėkite žiupsnelį druskos, gerai išmaišykite.
  3. Kitame dubenyje gerai išplakite baltymus.
  4. Į trynių masę suberkite miltus ir maišykite, kol viskas susijungs. Supilkite kiaušinių baltymų putas ir atsargiai išmaišykite. Supilkite tešlą į paruoštą formą, tada ant viršaus išdėliokite abrikosų puseles pjautine puse į viršų.
  5. Kepkite 25-35 minutes arba kol pyragas taps auksinės spalvos ir iškeps viduryje. Išimkite iš orkaitės ir palikite atvėsti. Prieš patiekiant apibarstykite cukraus pudra ir apšlakstykite medumi.
DalintisSiųstiSiųsti
Palikti komentarą su FB

TAIP PAT SKAITYKITE

Žinios

Karaliaus Mindaugo piknike prie Neries – tūkstančių vilniečių giedama Tautiška giesmė
Vilniaus rajone iškilmingai paminėta Liepos 6-oji
Gedimino prospekte ties Katedra bus keičiami pakeliami stulpeliai
Vilniaus rajone aktyviai tęsiami asfaltavimo darbai

Politika

Įvyko Trakų rajono savivaldybės ir Gibų valsčiaus įgyvendinamo projekto partnerių susitikimas
Tęsiamas Trakų ir Gižycko rajonų savivaldybių įgyvendinamas projektas
Švietimo, mokslo ir sporto ministrė lankėsi Trakų rajono ugdymo įstaigose
Prezidentas žada užlopyti skylę dėl GPM lengvatos ūkininkams

Kultūra

Karaliaus Mindaugo piknike prie Neries – tūkstančių vilniečių giedama Tautiška giesmė
Vilniaus rajone iškilmingai paminėta Liepos 6-oji
Kelionę po sostinę pradeda paroda „Tvaraus Vilniaus kūrėjai“, pristatanti miesto bendruomenių iniciatyvas
Nacionalinė biblioteka išleido pirmą „Prieinamo leidinio“ sertifikatu įvertintą knygą

Sportas

L. Dumančičiaus įvartis nulėmė minimalią pergalę
A lygos lyderių barjeras „Riteriams“ buvo per aukštas
Kviečiama registruotis į didžiausią sostinės sporto renginį – Vilniaus sporto festivalį
„Riteriams” vadovaus Gintautas Vaičiūnas
  • Populiariausi
  • Komentarai
  • Naujausi
Nuo liepos 1 d. Vilniuje – nauji viešojo transporto bilietai šeimoms ir grupėms

Nuo liepos 1 d. Vilniuje – nauji viešojo transporto bilietai šeimoms ir grupėms

Vilniuje automobilis rėžėsi į stotelėje stovėjusias merginas – viena iš jų žuvo

Vilniuje automobilis rėžėsi į stotelėje stovėjusias merginas – viena iš jų žuvo

15 priežasčių, dėl kurių verta aplankyti Vilniaus rajoną

Vilniaus rajone įgyvendintas Erasmus+ mokymo kursas “Capture The Future”

Vilniaus rajone įgyvendintas Erasmus+ mokymo kursas “Capture The Future”

Geriausi kokteiliai Vilniuje

Geriausi kokteiliai Vilniuje

Karaliaus Mindaugo piknike prie Neries – tūkstančių vilniečių giedama Tautiška giesmė

Karaliaus Mindaugo piknike prie Neries – tūkstančių vilniečių giedama Tautiška giesmė

Vilniaus rajone iškilmingai paminėta Liepos 6-oji

Vilniaus rajone iškilmingai paminėta Liepos 6-oji

Gedimino prospekte ties Katedra bus keičiami pakeliami stulpeliai

Gedimino prospekte ties Katedra bus keičiami pakeliami stulpeliai

Vilniaus rajone aktyviai tęsiami asfaltavimo darbai

Vilniaus rajone aktyviai tęsiami asfaltavimo darbai

Vilniaus Akropolis

Vilniaus „Akropolyje“ – jaukesnės ir šiuolaikiškesnės bendrosios erdvės: baigtas antrojo aukšto atnaujinimas

Proneta
pamatyti.lt pamatyti.lt pamatyti.lt

Kategorijos

  • Aktualijos
  • Aplinka
  • Apžvalgos
  • Elektrėnai
  • Finansai
  • Gamyba-Pramonė
  • Grožis
  • Gyvenimas
  • Įdomu
  • Istorija
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Lankytinos vietos
  • Lietuva
  • Lietuvos naujienos
  • Mokslas ir studijos
  • Naujienos
  • Nelaimės
  • Orai
  • Padėka
  • Politika
  • Receptai
  • Religija
  • Renginiai
  • Renginiai Elektrėnuose
  • Renginiai Šalčininkuose
  • Renginiai Trakuose
  • Renginiai Vilniaus rajone
  • Renginiai Vilniuje
  • Rinkimai
  • Šalčininkai
  • Skelbimai/Pranešimai
  • Socialiniai reikalai
  • Socialiniai tinklai
  • Sportas
  • Statyba
  • Sveikata
  • Technologijos
  • Trakai
  • Transportas
  • Turizmas
  • Užsienio naujienos
  • Verslas
  • Verslo gidas
  • Video
  • Vilniaus rajonas
  • Vilniaus rajonas
  • Vilnius
  • Žemės ūkio ministerijos naujienos
  • Žemės ūkis
  • Žiniasklaida
  • Žinios

Naujienos

Karaliaus Mindaugo piknike prie Neries – tūkstančių vilniečių giedama Tautiška giesmė

Karaliaus Mindaugo piknike prie Neries – tūkstančių vilniečių giedama Tautiška giesmė

Vilniaus rajone iškilmingai paminėta Liepos 6-oji

Vilniaus rajone iškilmingai paminėta Liepos 6-oji

Gedimino prospekte ties Katedra bus keičiami pakeliami stulpeliai

Gedimino prospekte ties Katedra bus keičiami pakeliami stulpeliai

Vilniaus Kraštas

  • Reklama
  • Kontaktai
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022