• Renginiai
  • Receptai
  • Laisvalaikis
  • Video
Penktadienis, 21 lapkričio 2025
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Reklama
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pradžia Laisvalaikis

5 minutės darbo ir tik 2 pigūs ingredientai: geriausias būdas, kaip iškepti populiariausią žuvį Lietuvoje

2024-08-17
Laisvalaikis, Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
Kepta lašiša / freepik

Kepta lašiša / freepik

Išskirtiniu skoniu pasižyminti lašiša yra žuvis, kurią lietuviai valgo vis dažniau – jos patiekalai garuoja ne tik restoranuose, bet ir namuose. Iš tiesų ji jau tapusi pačiu mėgstamiausiu produktu žuvies skyriuje, atskleidžia Gintarė Kitovė, „Iki“ komunikacijos atstovė. Ir nors skonis, nauda organizmui bei nuolat skelbiamos akcijos lašišai lemia, kad ji jau tapusi įprasta meniu dalimi daugeliui lietuvių, ne visada pavyksta šią žuvį tobulai. Todėl verta išbandyti lašišos kepimą druskos plutoje – ji kaskart bus aromatinga, sultinga ir ypač skani.

Idealios mitybos atveju žuvis mūsų lėkštėse turėtų atsirasti maždaug 2-3 kartus per savaitę. Ar lietuviai šios rekomendacijos paiso? Galima pasidžiaugti, kad situacija palaipsniui gerėja, sako G. Kitovė.

„Žuvies pardavimai nuosekliai auga, ir šie metai tik patvirtina taisyklę. Per pirmus septynis mėnesius šviežios žuvies lietuviai nupirko dešimtadaliu daugiau. Labai populiarūs yra karpiai, upėtakiai, šamai, tačiau karalienės karūna jau ne vienerius metus iš eilės tenka lašišai. Specialistai giria jos poveikį organizmui, vaikams patinka, kad joje beveik nėra kaulų, o net paprasčiausiai paruošta sukuria gurmanišką patiekalą. Lašiša puikiai tinka ne tik kasdieniams lengviems pietums, bet ir romantiškai vakarienei ar draugų šventei. Juolab, kad sumaniai apsiperkant net ir išlaidauti nereikės – savaitgalį pasinaudoję akcija lašišai, skanų patiekalą paruošite sutaupydami ir laiko, ir pinigų“, – sako G. Kitovė.

Lašiša vertinama ne tik dėl to, kad iš jos lengva paruošti gardžių patiekalų, bet ir dėl daugybės sveikatai naudingų medžiagų, įskaitant:

  • Omega-3 riebalų rūgštis. Lašiša yra puikus omega-3 riebalų rūgščių, kurios naudingos širdies, smegenų ir akių sveikatai, šaltinis.
  • Baltymus. Aukštos kokybės baltymai yra būtini organizmo audinių statybai ir atstatymui.
  • Vitaminus ir mineralus. Šioje žuvyje yra B grupės vitaminų (pvz., B12, niacino, B6), vitamino D ir mineralų, tokių kaip selenas, magnis ir jodas.
  • Antioksidantus. Lašišos mėsoje yra antioksidacinių savybių turinčių medžiagų, padedančių kovoti su laisvaisiais radikalais ir apsaugoti ląsteles nuo pažeidimų.

Tad beliks tik skaniai lašišą paruošti, kad džiaugtųsi tiek skonio receptoriai, tiek organizmas, tiek ir piniginė. Ypač pravers receptas, kuris leis žuvį iškepti su minimaliomis pastangomis. Skyrus 5 minutes paruošimui, lašišos net nereikės prižiūrėti ir stovėti prie viryklės ar kepsninės.

Kodėl verta kepti lašišą druskoje

Lašiša – riebi, skani, sultinga žuvis, tačiau kartais kepant ji linkusi išsausėti. Nuo to apsidrausti galima įvyniojant žuvį į foliją ar kepimo popierių. Tačiau galima panaudoti ir paprasčiausią druską.

Ne be reikalo lašišą, užklotą sodriu druskos sluoksniu, kepa ir žymiausi pasaulio šefai. Toks metodas turi daug privalumų – jis nereikalauja daug darbo, reikia vos kelių paprasčiausių ingredientų, o žuvis būna sultinga ir neriebi. Pasak „Iki“ kulinarijos technologės Gailės Urbonavičiūtės, taip kepama lašiša neišsausėja, kaip kartais nutinka ruošiant kitais būdais, ir jai paruošti net nereikės jokių riebalų.

„Šiame recepte druska tampa natūraliu barjeru, kuris lašišoje sulaikys drėgmę, skonį, aromatą. Tikrai nereikia baimintis, kad žuvis bus per sūri. Iš pradžių druskos mišinys bus drėgnas, o kepant išdžius, todėl druska pluta neįsigers į pačią mėsą“, – pažymi „Iki“ maisto gamybos žinovė.

Lašiša patraukli ir tuo, kad šios žuvies mėsa pati savaime yra skani, todėl nereikia daug priedų, kurie pabrėžtų natūralų skonį ir aromatą. Pasak G. Urbonavičiūtės, šiam receptui visiškai pakanka tik druskos, tačiau lašišą galima paskaninti ir šviežiais žalumynais, pavyzdžiui, krapais, petražolėmis, ir keliomis šviežios citrinos riekelėmis. Toks patiekalas bus gaivus, vasariškas ir atrodys įspūdingai.

Druskoje kepta lašiša su šviežiomis žolelėmis

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: apie 50 min. (5 min. ruošti ir apie 40-60 min. kepti)

Reikės:

  • 1 šviežios skrostos lašišos su galva ir uodega,
  • 2 kg druskos,
  • pipirų.

Taip pat papildomai, jeigu norite:

  • šviežių krapų,
  • šviežių petražolių,
  • rozmarinų,
  • 1 citrinos,
  • 1 česnako skiltelės.

Gaminame:

  1. Įkaitinkite orkaitę arba kepsninę iki 200 °C temperatūros. Paruoškite pakankamai didelį kepimo indą, kad jame tilptų žuvis ir nesiliestų prie šonų.
  2. Žuvį iš vidaus ir išorės patrinkite pipirais. Jei norite, į jos pilvą pridėkite šviežių žalumynų, citrinos skiltelių, česnako, nors žuvis bus skani ir be šių priedų.
  3. Kepimo indo dugną išklokite maždaug 1,5 cm druskos sluoksniu. Ant jo padėkite žuvį ir ją visą gausiai užklokite druska, kad nesimatytų nė trupučio odos. Druską lengvai apipurkškite vandeniu. Arba, kad druska būtų lengviau užkloti žuvį, ją iš pradžių sumaišykite su šiek tiek vandens, kad gautumėte į drėgną smėlį panašų mišinį ir juo aplipdykite žuvį.
  4. Kepkite apie 40-60 minučių, priklausomai nuo žuvies dydžio. Leiskite pravėsti, tuomet įpjaukite druskos plutą ir nuimkite nuo žuvies, taip pat nulupkite odą. Skanu taip iškeptą lašišą valgyti tiek karštą, tiek šaltą.

Skanaus!

DalintisSiųstiSiųsti
Palikti komentarą su FB

TAIP PAT SKAITYKITE

Žinios

Atnaujinti metiniai traukinių tvarkaraščiai
Iš kalėjimo vadovavo sukčių gaujai: aštuoniems asmenims pateikti kaltinimai
Norite pigiau parkuotis Vilniuje? Turite atitikti dvi sąlygas
Vilnius – oficiali Europos Kalėdų sostinė 2025: kokios bus tradicijos ir naujovės

Politika

Du vaikus turinčios šeimos nebus laikomos daugiavaikėmis
Meras sako, jog sostinėje problemų dėl migrantų kol kas nėra
Šakalienė: visi krašto apsaugos ministrai galėjo atsisveikinti su kariais, man to neleido
Siūloma uždrausti nepilnamečiams parduoti nealkoholinį alų ar sidrą

Kultūra

Eišiškių muzikos mokykloje sužibėjo jauni balsai
Iškilmingai užbaigtas „Scanoramos“ festivalis: paaiškėjo pagrindinio konkurso laimėtojas
Metų knygos vaikams autorė Eglė Jasė: „Man rašymas – galimybė žaisti“
Projektas „Receptas kultūrai“: kai menas atranda kelią į atokiausią kiemą

Sportas

Nemenčinėje nuvilnijo šiaurietiško ėjimo žygis
„Rytas“ užsitikrino vietą FIBA Čempionų lygos Top16 etape
Išretėjusiomis gretomis „Šiauliai“ nusileido „Rytui“
„Žalgirio“ sporto direktoriumi dirbs G. Klevinskas

Populiariausi

SKELBIMAS APIE NUMATOMĄ ŽEMĖS SKLYPŲ RIBŲ ŽENKLINIMĄ

VISUOMENĖS INFORMAVIMAS APIE PARENGTĄ TERITORIJŲ PLANAVIMO DOKUMENTĄ IR GALIMYBĘ TEIKTI PASIŪLYMUS

SKELBIMAS APIE MIŠKO PARDAVIMĄ VĮ VALSTYBINIŲ MIŠKŲ URĖDIJOS NEMENČINĖS REGIONINIO PADALINIO TERITORIJOJE

Pranešimas apie perkamą žemę miškams įveisti

SKELBIMAS APIE NUMATOMĄ ŽEMĖS SKLYPŲ RIBŲ ŽENKLINIMĄ

INFORMUOJAME APIE PARENGTĄ DETALIOJO PLANO KOREGAVIMĄ „APIE 15 HA TERITORIJOS TARP JUSTINIŠKIŲ GYVENAMOJO RAJONO IR BUIVYDIŠKIŲ TVENKINIŲ DETALIOJO PLANO SPRENDINIŲ KOREGAVIMAS SKLYPUOSE NR. 1 MOZŪRIŠKIŲ G. 50, NR. 4 MOZŪRIŠKIŲ G. 100 SKLYPE IR SKLYPE INICIJAVIMO PAGRINDU“

SKELBIMAS APIE NUMATOMĄ ŽEMĖS SKLYPŲ RIBŲ ŽENKLINIMĄ

VISUOMENĖS INFORMAVIMAS apie parengtą poveikio visuomenės sveikatai vertinimo (toliau – PVSV) Ataskaitą

Ūkininkai galės pasinaudoti supaprastinta parama

Ūkininkams nerimauti neverta: KPP projektai bus baigiami Strateginio plano lėšomis – jokių naujų įsipareigojimų

Vievyje prie bankomato užpultas vyras

Vievyje prie bankomato užpultas vyras

Proneta
pamatyti.lt pamatyti.lt pamatyti.lt

Kategorijos

  • Aktualijos
  • Aplinka
  • Apžvalgos
  • Elektrėnai
  • Finansai
  • Gamyba-Pramonė
  • Grožis
  • Gyvenimas
  • Įdomu
  • Istorija
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Lankytinos vietos
  • Lietuva
  • Lietuvos naujienos
  • Mokslas ir studijos
  • Naujienos
  • Nelaimės
  • Orai
  • Padėka
  • Politika
  • Receptai
  • Religija
  • Renginiai
  • Renginiai Elektrėnuose
  • Renginiai Šalčininkuose
  • Renginiai Trakuose
  • Renginiai Vilniaus rajone
  • Renginiai Vilniuje
  • Rinkimai
  • Šalčininkai
  • Skelbimai/Pranešimai
  • Socialiniai reikalai
  • Socialiniai tinklai
  • Sportas
  • Statyba
  • Sveikata
  • Technologijos
  • Trakai
  • Transportas
  • Turizmas
  • Užsienio naujienos
  • Verslas
  • Verslo gidas
  • Video
  • Vilniaus rajonas
  • Vilniaus rajonas
  • Vilnius
  • Žemės ūkio ministerijos naujienos
  • Žemės ūkis
  • Žiniasklaida
  • Žinios

Naujienos

Atnaujinti metiniai traukinių tvarkaraščiai

Atnaujinti metiniai traukinių tvarkaraščiai

Atskleistos 2025 m. kalėdų dekoro tendencijos: madoje išlieka kaspinai, dekoruokite ir veidrodžiais

Atskleistos 2025 m. kalėdų dekoro tendencijos: madoje išlieka kaspinai, dekoruokite ir veidrodžiais

Vilnietis prie buto rado dėžę su užrašu „Bomba“ ir nupiešta svastika

Iš kalėjimo vadovavo sukčių gaujai: aštuoniems asmenims pateikti kaltinimai

Vilniaus Kraštas

  • Reklama
  • Kontaktai
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022